Spuneam in articolul trecut ca “o fotografie face cat 1000 de cuvinte” si ca in turism este esential sa ne bazam pe imagini bune, realizate de profesionisti, pentru a transmite publicului larg infomatia despre vacanta pe care o va avea daca apeleaza la serviciile noastre si totodata pentru a ne cunoaste compania.
Totodata spuneam ca “fotografiile pe care le gasim pe internet NU sunt gratuite si nu le putem folosi oricum”. Acestea sunt realizate de catre fotografi, oameni care au investit atat in pregatirea lor profesionala, cat si echipamentul foto pe care il folosesc (si care, de obicei, este costisitor) si totodata investesc timp si bani pentru depasarile lor in anumite locuri din lume pentru a surprinde un moment sau o singura fotografie. Cum nimanui nu ii place sa munceasca degeaba, este normal sa respectam acest lucru si sa fim constienti de ce fotografiile au un pret pe care trebuie sa il platim daca vrem sa le utilizam.
Cum domeniul turismului este destul de vast, companiile care alcatuiesc aceasta industrie pot fi foarte diferite una de alta. De exemplu, una este sa fii un restaurant si alta este sa fii agentie de turism.
In ambele cazuri, cei doi operatori economici vand “servicii” insa unul beneficiaza numai de servicii proprii (restaurantul), servicii prestate catre clientul final, iar celalalt (agentia de turism) presteaza servicii in baza contractarii unor servicii de la furnizori (transport, cazare, mese, agrement) – deci vinde serviciile altor companii, ca intermediar.
In promovare, un restaurant se poate baza intotdeauna pe imagini proprii, realizate de un fotograf profesionist (nu poate gasi imagini cu produsele sale pe Stock, nu?).
In acelasi timp o agentie de turism are mai multe optiuni: se poate baza pe imagini realizate de un fotograf profesionist la o anumita destinatie, pe imagini achizitionate de pe Stock cu destinatia sau cu imagini puse la dispozitie de catre furnizorul de servicii de la destinatie (sa spunem hotelul de la destinatie sau vasul de croaziera pe care are loc calatoria).
Astfel, impartim companiile de turism in cateva categorii mari:
- unitati de cazare: hoteluri, pensiuni, vile, cabane, hosteluri, apartamente in regim hotelier, vase de croaziera
- unitati de alimentatie publica: restaurante, cafenele, puburi, ceainarii, cofetarii, patiserii
- agentii de turism si touroperatori
- transportatori: companii aeriene, transport cu autocarul, companii de rent a car
- companii de promovare turistica a unor destinatii (asociatii, DMC-uri)
Avand in vedere ca fiecare dintre companiile de mai sus are o nevoie diferita in ceea ce priveste imaginea companiei si promovarea produselor sau serviciilor pe care pe ofera, l-am rugat pe fotograful Calin Stan – ClubulFoto.com sa raspunda la cateva intrebari inainte de evenimentul pe care il organizam pe 25 noiembrie. Raspunsurile le gasesti mai jos:
Carmina: Buna Calin. Iti multumesc anticipat pentru timpul pe care il acorzi acestui interviu.
Calin: Buna Carmina, iti multumesc si eu pentru invitatia de a participa ca speaker la workshop!
Carmina: Spune-mi, te rog, cand vine vorba de o companie de turism (hotel, vas de croaziera, restaurant, cafenea, agentie de turism, etc), care este primul lucru pe care trebuie sa il cunoasca despre folosirea corecta si legala a unor fotografii?
Calin: Cel mai important este sa foloseasca imagini unice, care sa ii defineasca, dar asupra carora sa aiba drepturile de utilizare legale. O imagine iti poate ajuta business-ul sa creasca, dar la fel de bine iti poate creea probleme. Amenzile sunt foarte mari, procesele sunt lungi si costisitoare, asadar nu recomand nimanui sa se “joace” cu aceste aspecte legale, mai ales cand vine vorba de fotografii, iar achizitia lor pe cale legala este simpla si accesibila oricui.
Carmina: Din punctul tau de vedere, cat la suta din succesul in fata clientilor il au companiile de turism care apeleaza la fotografii profesionale? Aici ma refer in general, atat la companii care isi creaza o imagine cu ajutorul unui fotograf profesionist, cat si la companii care folosesc fotografii cumparate de pe Stock pentru promovarea zonei in care se afla sau pe care o promoveaza.
Calin: Un fotograf profesionist te poate ajuta sa fii unic, sa ai o imagine unica (si personalizata) in piata. Ca exemplu, imi vin in minte acum decat bannerele outdoor ale unor companii ce ofera servicii medicale, dar care au aproape toate aceeasi imagine – cumparata de pe Shutterstock – ce prezinta o asistenta cu un stetoscop in mana. Nici nu stiu cum as putea recunoaste o anumita companie, cum as alege sa apelez la serviciile ei, cum mi-ar ramane imaginea ei in minte, cand toate folosesc fix aceeasi fotografie pentru promovare. Asta este un exemplu de “asa nu” pe care, din pacate, il intalnesc des si in cazul agentiilor de turism, intr-o forma sau alta.
Carmina: Foarte utila remarca ta. Si in turism avem astfel de cazuri cu imagini cu oameni in vacanta, imagini achizitionate de pe siteuri de Stock dar care apar la prea multe companii si un client nu isi mai da seama cum sa identifice compania.
Carmina: Stiu ca in cadrul evenimentului de pe 25 noiembrie vei puncta, pe rand, exemple pentru unitati de cazare, pentru unitati de alimentatie publica (restaurante, cafenele, bistrouri, ceainarii, cofetarii), pentru agentii de turism si pentru companii care se ocupa de promovarea unor zone turistice (de la noi din tara sau nu). Spune-mi te rog, in viziunea ta, care este primul motiv pe care trebuie sa il aiba in vedere o companie pentru a apela la un fotograf profesionist?
Calin: Asa cum spuneam si mai sus, important este sa aiba imagini unice, de calitate. Oricine poate cumpara fotografii de pe Stock, dar o imagine unica te poate scoate in evidenta. Iar acea imagine unica, personalizata pentru nevoile businessului tau, ti-o poate face doar “la comanda”, sa zicem, un fotograf profesionist, care intelege ce iti doresti si stie cum poate sa iti puna intr-o lumina favorabila (si la propriu si la figurat), compania.
Carmina: Calin, iti multumesc frumos. Abia astept sa ne povestesti mai multe pe 25 noiembrie si sa plecam acasa cu idei noi despre Promovarea prin fotografie in turism. Daca doresti sa daugi ceva acum te rog sa imi spui.
Calin: As vrea sa adaug doar o invitatie: invit agentiile, reprezentantii pensiunilor, hotelurilor, cafenelelor si restaurantelor sa vina la workshop, pentru ca imaginile si fotografiile sunt unul din principalele promotoare ale unui business, mai ales in domeniul ospitalitatii, unde primul contact pe care clientul il are cu serviciile oferite de noi este prin imagini.
Carmina: Multumesc si abia asteptam sa ne povestesti mai multe pe 25 noiembrie la workshop.
Calin: Multumesc si eu!
Acestea sunt numai cateva din lucrurile pe care le vom dezvolta la workshopul din 25 noiembrie, “Promovarea prin imagine in turism“. Inscrierile sunt inca deschise asa ca daca vrei sa preiei cateva idei noi legate de cum sa fii unic in ceea ce transmiti prin imagine, in compania ta si daca vrei sa afli si reglementarile legale legate de utilizarea continutului foto te asteptam la eveniment. Inscrie-te pe formularul de aici.
Ne vedem pe 25 noiembrie!
Nota: Imaginile din acest articol sunt realizate de Calin Stan. Portofoliul sau il gasesti aici.