Angajarea persoanelor peste 40 ani

Deseori primim CV uri ale unor angajati in turism, cu varsta de peste 40 de ani. Ma bucur ca de-a lungul timpul am angajat cu succes persoane care aveau aceasta varsta si au dorit sa schimbe agentia sau au fost nevoiti sa o faca.

Este un fapt real ca agentiile de turism angajatoare cauta oameni cu experienta, dar se gandesc de cele mai multe ori la integrarea in colectiv a noului angajat. Se presupune ca o persoana de peste 40 de ani, vine cu “tabieturi” uneori destul de greu de schimbat. Echipele din agentiile de turism clasice au o medie de varsta de 25-30 de ani.

Cateva perceptii negative despre persoanele de peste 40 de ani:
• Sunt mai inceti si mai putin adaptabili. Sa nu uitam ca traim in era lui www, ca informatia avuta la timp inseamna foarte mult.
• Sunt mai putini loiali datorita familiei (copii bolnavi, concedii fortate de vacantele scolare, weekenduri petrecute cu familia)
• Sunt mai scumpi, datorita anilor de experienta adunati
• Sunt destul de orgoliosi si nu doresc sa lucreze pentru manageri mai tineri. Reciproca e si ea valabila: managerii mai tineri se sfiesc sa lucreze cu ei, pentru ca, in cazul in care nu se ridica la asteptarile lor, pot ajunge in situatia in care simt o oarecare jena sa “ii puna la colt”.Sau sunt mai buni decat ei.

Si cateva perceptii pozitive:
• Sunt mai experimentati si mai intelepti
• Sunt mai rabdatori si mai maturi. Pun lucrurile intr-o lumina noua si pot gasi alte solutii la aceleasi probleme, tocmai datorita diferentei de gandire
• Sunt mai dedicati locului de munca pentru ca sunt responsabili nu doar pentru ei ci si pentru familia lor.
• De obicei au economii si pot fi mai putin reticenti la reduceri ocazionale de salariu, din cauza unor situatii de criza
• Lucreaza bine cu persoane mai tinere, pentru ca este in natura umana ca cei mai in varsta sa se considere responsabili si sa devina mentori pentru cei mai tineri.

Acestea sunt doar cateva considerente generale. Totul se schimba eveident in functie de persoana si de mediul de lucru.
Unul dintre clientii nostri, angajeaza cu mare placere persoane peste 40 de ani, pentru ca structura si organizarea lor le permite acest lucru si au avut si experiente placute de-a lungul timpului.
In relatia manager tanar – agent matur, daca agentia are un sistem bine pus la punct de monitorizare si evaluare a performantelor, atunci lucrurile sunt clare si transparente si misiunea managerului extrem de simpla.

Ce facem pentru a trece in primul rand de testul CV ului?

Chiar si in recrutare, selectia se poate face deseori subiectiv. Un mic exemplu personal: acum cativa ani, daca vedeam CV uri ale unor persoane trecute de 30 de ani, strambam putin din nas. Acum ca am depasit deja aceasta varsta, dau si eu personal mai multe sanse persoanelor de peste 40 de ani.
In acest caz, trebuie sa gasim modalitati prin care CV ul unei persoane trecute de o anumita varsta sa treaca acest prag pshologic din mintea anagjatorului direct sau a recruiter ului dintr-o agentie de plasare.
In SUA de exemplu, este considerata discriminare, diferentierea candidatilor in functie de varsta si este o cutuma netrecerea varstei in CV. In Romania in schimb, anagajtorii cer fara menajamente o varsta maxima a viitorilor candidate. Chiar si noi, ca firma de recrutare avem contracte cu agentii care stipuleaza clar varsat de 35 de ani ca varsta maxima acceptata.
Daca sunt sigur pe “tineretea” mea, tinerete justificata de: dinamism, pro activitate, flexibilitate, aspect tineresc (ma refer aici si la vestimentatie), libertate in gandire, atunci un artificiu este “omiterea” varstei in CV. Daca am experienta necesara postului respectiv, mi-am castigat un loc la interviu. Depinde numai de mine sa fac o figura frumoasa in continuare.

Un alt lucru pe care trebuie sa il fac este sa am o motivatie foarte clara a prezentei mele la interviu si sa am argumente pertinente pentru asta.

Daca agentia in care am lucrat se desfiinteaza si de accea am nevoie de un nou loc de munca, sa arat ca sunt dispusa sa am aceleasi sanse ca ceilalti agenti ai angajatorului. Simplul fapt ca am 40 de ani si poate 15 ani de munca in turism, nu inseamna ca sunt automat mai bun decat un “tanar” agent de 25 de ani cu 5 ani experienta. Trebuie sa stiu sa ma evaluez si sa ma pozitionez in piata.

Daca imi caut un nou loc de munca pentru ca sunt de 10 ani intr-o agentie in care nu am posibilitatea sa avansez si imi doresc ca la varsta mea sa am o functie de conducere, trebuie sa fiu pregatit sa nu o ocup din prima, ci sa las o perioada de acomodare in care sa arat ca experienta mea este dublata de aptitudini de lider.

Inchei cu parerea, plastic exprimata de catre HR Directorul Tui Travel Center – Eurolines: “Nu varsta ii exclude, ci apasarea varstei pe care o resimt ei.”

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismOana Diaconu Tigaurecrutare turismRTT Romania

11 Comments

  1. Este un studiu facut in randul angajatorilor din turism din care rezulta perceptiile enuntate in articol?

  2. Dumnezeule!

    Oana, daca n-ai ajuns inca la aceasta varsta, n-ai de unde sa stii ca oamenii trecuti de 40 de ani se afla in cea mai splendida perioada a vietii lor, au acumulat multa experienta profesionala si experienta de viata (care practic este de nesubstituit) si sunt departe de a-si fi spus ultimul cuvant sub absolut toate aspectele!

    Simplul fapt ca ai asezat in termeni de noi (cei abia trecuti de varsta de 30 de ani) si ei (nefericitii care au avut nesansa sa prinda 40-ul…), imi arata ca, probabil, nu prea e mare lucru de facut, la nivel de schimbare de mentalitate, daca un om tanar (iata!), frumos, bun si educat asa cum esti tu, gandeste intr-o asemenea paradigma!

    Ce-ar mai fi de spus?

    A, da…te ocupi si de recrutare de personal?

    Cu prietenie,
    o foarte varstnica cititoare a blogului Turism Market

  3. Adriana, sunt de acord cu tine si n-as fi vrut sa rezulte altceva din randurile scrise de mine. Cei mai pretiosi colaboratori ai nostri sunt persoane de peste 40 de ani, unii angajatori pe care i-am avut si apreciat aveau peste 40 de ani si as putea continua. Am cunoscut persoane de peste 40 de ani exact asa cum le-ai descris tu si am fost mai mult decat bucuroasa sa pot intermedia angajarea lor.

    Varsta de “40” nu am ales-o pentru ca asa o simt eu, ci pentru ca asta este “pragul” autoimpus de piata in care lucrez.

    Fiecare varsta vine insa cu beneficii si responsabilitati, perceptii negative si pozitive, perceptii false si adevarate.

    PS: nu obisnuiesc sa ma justific, insa tu ai vorbit frumos despre mine si vreau sa iti pastrezi aceeasi impresie. Mie la 30 de ani imi place sa fiu flatata :))

  4. @Ana: in primul rand imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului. Sunt “perceptii” reiesite din discutiile avute de-a lungul timpului cu clientii nostri, precum si argumente primite de candidati ai nostri cu varsta de peste 40 de ani. (bineinteles ca feedback ul fata de un candidat nu este foarte frecvent, si cu atat mai rar feedbackul argumentat, insa noi folosim fiecare informatie primita).

  5. Oana, depinde si de cati clienti percep astfel din totalul existent pe piata.La fel si la candidati. De aceea intrebam daca exista un studiu facut pe un anumit esantion. Altfel, sunt de parere ca este mai mult o interpretare personala. Din ce am citit mai sus suna ceva de genul ca la 40 – gata esti pregatit sa iesi la pensie(esti mai incet, ai tabieturi, etc) din acele “perceptii”. Sunt foarte aproape de 40 si nu ma simt deloc asa. Am vazut oameni la 25,30,40,50 ani care pot manifesta “defectele” sau “calitatile” anuntate mai sus. Am intalnit oameni la 50 de ani imaturi, asa cum am intanit oameni la 25 inadaptabili sau dedicati locului de munca. Pana la urma – varsta este doar un numar si depinde de fiecare om in parte cum este.

  6. Nu sunt de acord cu tot din ceea ce ati scris aici. Si eu sunt trecuta de 40 de ani, am terminat si un master, dar din dorinta de a compensa cumva varsta, deoarece sunt constienta ca sunt persoane cu varsta de pana in 35 de ani si acestea sunt in puncte cheie intr-o firma si nu dau sansa celor trecuti de 40 de ani. In materie de calculator ma consider poate mai buna decat o persoana de 25 de ani. Consider ca se face disciminare cand se respinge din cauza varstei o persoana. Am patit in ultima perioada cam des acest lucru, ba se cauta doar barbati, ba pana in 35 de ani. Traim in epoca in care se invata pe parcursul vietii permanent, se ajunge la o varsta de pensionare peste 60 de ani, si atunci de ce se pune stop angajarii persoanelor peste 40 de ani. De ce? Cred ca de multe ori nici nu se citesc cv-urile acestor persoana, se limiteaza citirea varstei si STOP…

    1. Va multumesc pentru comentariu. Va asigur ca puteti citi printre randuri parerea mea personala vis a vis de acest subiect. Am scris insa articolul nu pentru a mi-o exprima, ci pentru a sublinia vizunea celor din piata. Cred ca este de mai amre ajutor.

  7. Oana te apreciez si as dori o colaborare in domeniu.Am o mica pensiune Costinesti daca esti interesata contacteaza-ma…Mult succes in 2013 si eu cred ca persoanele peste 40 ani au acumalat ceva experienta si pot fi chiar necesari in turismul actual pe litoralul nostru

  8. O observatie. Este un text fals-intelegator si fals-condescendent. Tipic pentru cineva “de firma”. De la un capat la altul sunt de fapt recomandari despre cate hibe au cei de 40+.
    Titlul corect este – angajati persoane fara obligatii, fara bani, gata sa faca orice. De astia avem nevoie, pana li se deschid ochii. Regret, tonul “profesional” si cererea “din piata” nu va exonereaza de raspunderea pe care o aveti pentru promovarea “in piata” a discriminarii mascate.

Leave a Response