Mai mult de jumatate din calatoriile mele anuale au loc in Romania.
Iubesc calatoriile si acesta a fost si motivul pentru care acum 10 ani am ales domeniul turismului ca domeniu in care sa lucrez si sa initiez proiecte frumoase. Si pentru ca imi e la indemana sa calatoresc Romania, in ultimii 3 ani am fost un du-te – vino continuu: la munte, la mare, am descoperit orase pe care nu le stiam pana acum, am revenit in locuri in care nu mai fusesem de ani de zile, am incercat statiunile balneo de la noi, am vizitat castele si cetati si parca nu m-am saturat inca.
Si 2016 va fi un an plin de descoperiri noi iar unul din planurile mele este sa aflu despre locuri inedite si evenimente dedicate acestora pentru a ti le prezenta si tie.
Daca citesti acest blog cel mai probabil lucrezi in industria turismului si cred ca informatiile iti vor fi de folos atat in interes de serviciu cat si in interes personal. Poate te voi tenta si pe tine sa mergi in una din locatiile propuse de mine sau poate iti voi da idei legate de ce evenimente inedite sa prezinti turistilor tai 🙂
Pentru ca Lonely Planet spune ca Transilvania este recomandata ca fiind Destinatia cu nr. 1 ce trebuie vizitata in 2016 , mi-am propus sa o descopar si eu mai mult decat pana acum asa ca mi-am indreptat atentia spre locurile in care nu am ajuns inca.
Avand in vedere ca Transilvania se afla la aruncatura de bat de Bucuresti credeam ca am vazut mare parte din ea. Am verificat si asa si este, insa nu am ajuns in cateva dintre cele mai frumoase sate ale sale intr-o perioada in care sa ma bucur de traditii si obiceiuri locale.
Ei bine, vara trecuta auzisem de un festival ce avea loc in cateva sate din Transilvania. Festivalul se numea “Saptamana Haferland” si mi-a parut rau ca planurile mele de vacanta nu au coincis cu perioada aleasa atunci pentru festival.
Dar am urmarit noutatile despre festival si acum 2 zile tocmai s-a anuntat editia de anul acesta, editie de la care nu am cum sa lipsesc.
“Saptamana Haferland” este un festival ce a ajuns la cea de-a patra editie in acest an si va avea loc in perioada 10 – 15 august 2016.
De unde vine numele de “Haferland”? Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „Țara Ovăzului” sau Haferland, deoarece localnicii obisnuiau sa cultive ovaz in aceasta zona din cauza climatului mai aspru.
Povestea festivalului incepe in 2012 cand Michael Schmidt, presedintele Automobile Bavaria si al Fundatiei Michael Schmidt si Peter Maffay, fondatorul Fundatiei Tabaluga, au initiat proiectul “Săptămâna Haferland″, avand ca scop promovarea valorilor culturale si de a reinvia obiceiuri si meserii stravechi.
Intentia lor a fost de a promova cultura saseasca, dar si turismul in zona cuprinsa intre Rupea si Sighisoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.
In fiecare an in care a avut loc acest festival, evenimentul a avut o tema data:
- in 2013 a fost “Anul Muzicii”
- in 2014 a fost “Anul Restaurarii”
- in 2015 a fost “Anul Educatiei”
- in 2016 va fi “Anul Familiei”
De la an la an festivalul a crescut atat ca si numar de activitati cat si ca numar de vizitatori. Pana acum la primele 3 editii au participat in jur de 4000 de persoane iar in acest an, la editia a patra, sunt asteptate peste 2500 de persoane.
Editia din 2016 a Saptamanii Haferland va include localitatile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.
In cadrul festivalului, turistii romani si straini vor putea sa asiste la degustari de produse locale, concerte de muzica clasica si concerte gospel in bisericile fortificate, bal traditional sasesc, dar si demonstratii de mestesuguri. In plus, cei mici vor putea participa la un concurs de pictura si la sezatori cu povesti.
Daca vrei sa iti faci o idee despre ce sa te astepti de la festival, uite videoclipul cu prezentarea oficiala.
Anul acesta este dedicat familiei si sunt asteptati turisti din intreaga lume alaturi de copiii lor. Daca la primele editii ale festivalului in satele din Transilvania veneau mai mult sasi din straintate care sa isi viziteze rudele si locurile natale, anul acesta festivalul se adreseaza in special celor care doresc sa cunoasca traditiile sasesti si sa le experimenteze pentru cateva zile.
Acum 2 zile am avut ocazia sa merg la lansarea festivalului si revin cu programul detaliat, mai jos.
Dupa cum vezi, fiecare zi are specificul sau si te invita in cate o localitate diferita si iti propune cate o activitate inedita. Daca la Crit, Saschiz, Viscri si Rupea am mai fost pana acum, in celelalte sate nu am ajuns, motiv pentru care ma gandesc sa merg la festival pe toata perioada acestuia si sa descopar specificul fiecarei localitati si a fiecarei activitati.
Anul trecut majoritatea turistilor care au ajuns in zona pe perioada festivalului au participat la o singura zi de festival efectiv.
Anul acesta organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Asociatia Sasilor Transilvaneni in Germania si-au propus ca atat numarul turistilor cat si timpul petrecut de acestia in zona, sa creasca.
Ce spui, ne vedem la vara in Transilvania?