In luna februarie iti aduceam in atentie o lista cu influencerii din zona de travel in Romania, lista realizata de Revista Biz si Zelist si publicata pentru prima data la editia de anul acesta a Social Media Summit.
Ei bine, pentru ca online-ul romanesc este o zona pe care o folosesc si o urmaresc constant, astazi vin cu ceva noutati legate de acest aspect. Nu de alta, dar vestile sunt extraordinare pentru noi, cei care lucram in industria turismului.
Nu stiu daca esti la curent cu ce inseamna “influencer” (sau “influentator” in limba romana). Nu am o definitie ci o explicatie foarte simpla: “influencer” este acea persoana care prin actiunile si declaratiile sale reuseste sa influenteze deciziile celorlalti prin ceea ce transmite.
Astfel, influencerii din mediul online sunt acele persoane care reusesc sa isi influenteze cititorii, iar, conform unui nou studiu, mult mai complex de data aceasta, realizat de Starcom MediaVest Group impreuna cu Cristian Manafu, acestia se impart in 3 categorii:
- Profesionistii (Professionals)
- Oamenii ca noi (People like us/ Regular People)
- Celebritatile (Celebrities)
Zilele trecute am participat la prezentarea completa a studiului si astazi vin cu cateva concluzii trase in urma evenimentului.
Noul studiu identifica si descrie principalele categorii de influentatori in online, precum si rolul acestora in strategiile de comunicare ale brandurilor. Dar sa luam fiecare categorie pe rand:
Profesionistii
„Profesionistii” sunt persoanele cu expertiza intr-un anumit domeniu (Turism, Media, IT, Medical etc.). Acestia sunt influentatorii urmariti de cei mai multi useri online din mediul urban (60%), acoperind o plaja larga de interese.
„Profesionistii” atrag, in principal, o audienta matura (intre 25 si 44 ani), cu educatie si venituri peste medie, interesata sa primeasca informatii de calitate, pentru a alege produse potrivite pentru nevoile lor, sa se dezvolte profesional sau sa inteleaga mai bine realitatile cotidiene.
Principalele domenii in care activeaza sunt sanatate, IT sau media, insa pot livra si continut folositor in arii adiacente, precum: gatit, sanatate/nutritie, gadget-uri & telecom, calatorii, IT/software, stiri/evenimente.
„Profesionistii” si-au creat imaginea de influentator in mediul offline, la TV sau in mediul online cu ajutorul Facebook, al blogurilor sau al aparitiilor in presa. Continua sa activeze in aceste medii online, dar isi extind influenta si pe site-uri de stiri, pe Twitter sau Pinterest.
Oamenii ca noi
“Oamenii ca noi” sunt influencerii care si-au dobandit un statut intr-un anumit domeniu, datorita furnizarii constante a unor informatii relevante pentru un anumit segment.
Se aseamana in multe aspecte cu “Profesionistii”, dar sunt urmariti de o audienta mai restransa (42% din utilizatorii online) si mai matura (53% dintre ei au varste peste 35 de ani). S-au remarcat prin online, fiind gasiti pe Facebook, Instagram, bloguri, prin Google Search, recomandarile prietenilor sau in urma discutiilor de pe forumuri.
Principalele domenii despre care scriu “Oamenii ca noi” sunt calatorii, timp liber, povesti din viata de zi cu zi sau recomandari culinare.
Influentatorii din aceasta categorie sunt apreciati pentru ca sunt bine informati, corecti, originali si incearca mereu lucruri noi. Legatura creata cu followerii se bazeaza pe statusul social comun, ei fiind oameni obisnuiti, fara un renume castigat in showbiz sau intr-un anumit domeniu profesional, dar cu care audienta poate relationa relaxat.
29% dintre cei care ii urmaresc citesc in paralel si continut pe aceeasi tema, publicat de “Profesionisti”, pentru a fi la curent si cu perspectiva expertilor.
Celebritatile
Desi atrag cel mai mare numar de fani pe retelele de socializare, “Celebritatile” sunt considerate influentatori doar de catre unul dintre 5 utilizatori de internet, ele fiind urmarite mai mult pentru divertisment si nu neaparat pentru informatiile pe care le ofera.
Influenta lor se manifesta la un nivel aspirational, in domenii legate de stilul de viata al celor care le urmaresc: moda, informatii culinare/nutritie, calatorii, sanatate etc.
Motivele principale pentru care atrag un numar mare de followeri sunt, mai degraba, voaioristice: pentru a afla ce produse noi au incercat, pentru divertisment, pentru a descoperi noi povesti de viata interesante sau alte informatii online, ca o completare pentru continutul primit de la TV.
Cele mai influente celebritati in randul utilizatorilor online sunt cantaretii, prezentatorii TV si actorii.
Studiul “Influence me – Focus on Influencer’s Role”
Studiul “Influence me – Focus in Influencer’s Role” arata importanta influencerilor mici si mari, a tuturor bloggerilor. Studiul arata ce fel de continut este dorit de public si ce rol important au blogurile de nisa si cele generaliste.
Mai multe cifre despre fiecare categorie in parte gasesti in infograficul de mai jos.
Utilitatea studiului
Daca ai avut rabdarea sa te uiti in amanunt pe infograficul de mai sus cred ca ai tras propriile concluzii.
La acestea vreau sa atrag si eu atentia asupra unui lucru: fiecare companie, mica sau mare, este unica in felul ei si are un anumit public careia i se adreseaza. Cum atrage ea acest public? Printr-o suma de actiuni, fiecare diferite de la companie la companie.
Studiul realizat si prezentat mai sus vrea sa arate rolul celor 3 mari categorii de influentatori existenti pe piata din Romania si vrea sa vina in ajutorul companiilor prin evidentierea trasaturilor fiecarei categorii in parte.
Pentru a avea succes tu ca si companie, ai nevoie sa lucrezi cu anumiti influentatori si sa te asiguri ca transmiti ceea ce trebuie (ce ai planificat in obiectivele companiei).
In functie de ceea ce vrei sa obtii, vei apela la “profesionisti”, la “oameni ca noi” sau la “celebritati”. Sau vei face un mix intre acestia pentru ca cele 3 categorii se pot suprapune la nivel de audienta cat si la nivelul rolurilor pe care le pot juca in strategiile de comunicare ale companiilor.
Nu uita ca fiecare tip de influentator are trasaturile specifice si poti apela la fiecare categorie in parte in functie de ce vrei sa transmiti si ce rezultate vrei sa ai la finalul campaniei.
In functie de rolul indeplinit de fiecare tip de influentator, se pot crea obiective specifice de comunicare. De exemplu:
- pentru educarea consumatorilor, cresterea credibilitatii sau a performantei produselor, se recomanda comunicarea prin intermediul Profesionistilor.
- daca se doreste crearea unei conexiuni emotionale, educarea sau relevanta unui produs, se recomanda categoria “Oameni ca noi”.
- daca se doreste cresterea notorietatii, stabilirea unei imagini premium sau aspirationale, cea mai buna optiune este includerea unei Celebritati in campania de comunicare.
Studiul de mai sus pune punctul pe “I” atunci cand vine vorba de calatorii. Daca te-ai uitat atent in infograficul de mai sus, calatoriile sunt cautate intr-un procent de 45 – 51 % intre subiectele tratate de cele 3 categorii de influenceri. Asta inseamna ca noi, cei din turism, avem o plaja larga de optiuni in ceea ce priveste oportunitatile pe care le avem in a lucra cu o categorie de influenceri sau alta.
Ce ne ramane de facut acum? In primul rand sa stim ce ne defineste si ce ne diferentiaza in piata fata de celelalte companii de acelasi fel cu noi. Apoi sa facem un plan de comunicare de sine statator in care sa includem si o parte dintre influencerii care ne pot fi noua cel mai de folos.
Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, este esential sa ne cunoastem pe noi insine (noi, ca si companii), sa ne evaluam corect si sa stim clar cui ne adresam. Abia dupa ce raspundem corect si complet la aceste intrebari vom putea actiona cu adevarat eficient in a comunica mai departe.
Personal, ma bucur tare mult sa vad rezultatele studiului de mai sus. O parte dintre rezultate au fost surprinzatoare si pentru mine insa tocmai acest lucru confirma faptul ca putem lucra cu oameni diferiti si putem alege sa transmitem informatia in mod diferit, in functie de momentul in care ne aflam si in functie de rezultatul dorit.
Studiul a fost realizat in luna aprilie 2016, pe un esantion de 855 de utilizatori de internet, cu varste intre 18 si 55 de ani, care locuiesc in mediul urban si este al treilea infografic din seria “Influence Me” realizat de Starcom MediaVest Group.
Sunt tare curioasa cum va arata acest studiu si in anii urmatori.
Utila citire si buna in viata.