Tendintele anului 2017 in turism

Cu cat lucram intr-un domeniu mai dinamic, cu atat este mai important sa fim permanent cu un pas in viitor.

Industria de turism este una dintre cele mai dinamice industrii la nivel international motiv pentru care subiectul articolului de astazi este dedicat “Tendintelor anului 2017 in turism”.

Anul 2016 a fost pentru turism la nivel mondial unul pe de o parte greu si pe de alta parte provocator. Nu voi comenta evenimentele anului trecut in niciun fel ci voi mentiona numai faptul ca indiferent ce se intampla in lume, cu totii vom calatori in continuare. Bineinteles, in anumite perioade de timp si in anumite destinatii este bine sa avem grija la alegerile facute insa ceea ce este cert este ca oamenii vor continua sa calatoreasca si sa descopere lumea.

Si nu numai ca vor continua sa calatoreasca, ci unii isi vor face din asta un stil de viata,  altii vor cauta sa traiasca experiente autentice si sa mearga in noi aventuri, iar altii vor cauta sa cunoasca oamenii si istoria unor locuri la care pana acum nu au facut altceva decat sa viseze la ele.

Asadar, tendintele in turism pentru anul 2017 sunt urmatoarele (lista nu este restrictiva, poate fi completata, evident):

  • 2017 este anul turismului responsabil si sustenabil
  • “Millennials” stabilesc tendintele in calatorii
  • “Seniorii” cauta din ce in ce mai multe experiente autentice
  • Solo Travel – cel mai nou trend intre doamne si domnisoare
  • Vacantele in familie sunt din ce in ce mai accesate
  • Vacante experentiale, turism autentic si vacante pline de aventura
  • Fotografia de calatorie este pe primul loc in “era digitala”
  • Food tourism: mancarea devine o motivatie reala in calatorie
  • Millennials devin nomazi digitali
  • Turismul wellness: timp pentru tine

2017 = The International Year of Sustainable Tourism

Anul 2017 a fost declarat conform World Tourism Organization (UNWTO) “The International Year of Sustainable Tourism“.

Avand in vedere ca exista campanii la nivel global ce vor promova turismul sustenabil si vor incuraja acele forme de calatorie care sustin acest tip de turism, din ce in ce mai multi calatori vor deveni constienti de importanta responsabilitatii fata de mediu si natura. Acestia vor fi din ce in ce mai interesati de impactul asupra mediului, impactul social si economic pe care il au destinatiile pe care acestia le viziteaza si vor sustine in special acele companii care se implica activ si sustin aceste valori.

Millennials” stabilesc tendintele in calatorii

Fiind generatia cu cei mai multi calatori activi, “Millennials”  (calatori nascuti intre anii 1980 – 2000) stabilesc trendul in calatorii si reprezinta categoria cea mai importanta in acest moment. Fiind generatia cea mai numeroasa, ei vor defini tendintele majore in calatorii in urmatorii ani.

“Millennials” s-au nascut si au trait in “era digitala” asa ca este important de retinut ca pentru ei este important ca device-urile cu care sunt obisnuiti sa faca parte din rutina zilnica. Asta inseamna ca rezervarile online vor avea castig de cauza, precum si aplicatiile si siteurile mobile. Totodata acesti calatori vor cauta online si in social media tot felul de recomandari si informatii despre calatorii sau despre activitatile pe care vor sa le faca intr-o destinatie.

Millennials cauta sa traiasca experiente autentice si sa cunoasca cultura locurilor in care merg, vor sa se conecteze prin mobil aproape tot timpul, vor optiuni si flexibilitate si vor sa isi poata transforma usor o calatorie de afaceri intr-una de placere si invers.

Companiile de turism care vor sa ii aiba pe Millennials ca si clienti trebuie sa puna din ce in ce mai mult accent pe prezenta lor online si pe facilitatile – online – pe care le pun la dispozitie acestora (site mobil, aplicatie mobila, posibilitatea de a face rezervari directe online fara a apela la un consultant).

“Seniorii” cauta din ce in ce mai multe experiente autentice

La polul opus fata de Millennials sta generatia “Seniorilor“.

Astazi seniorii sau “baby boomers” / “boomers” (cei nascuti intre anii 1946 si 1964) cum li s-a mai spus de-a lungul anilor, sunt gata sa calatoreasca mai mult ca oricand. Acestia se afla in acea perioada a vietii lor in care nu mai au griji legate de cariera si nici copii mici de crescut asa ca este timpul sa se ocupe de ei si de micile placeri ale vietii.

Pe primul loc in preferintele lor de calatorie sunt acele locuri puse pe “bucket list/wish list”, adica acele locuri pe care si-au dorit intotdeauna sa le vada, nu si-au permis sau din diferite motive nu au ajuns la ele in trecut si si-au promis ca va veni o vreme in care sa ajunga acolo.

Atingerea dorintelor din bucket list este motivatia principala de calatorie a seniorilor insa acestia isi doresc si anumite conditii in care sa realizeze calatoria vietii lor: vor sa aiba parte de siguranta, curatenie si un pret bun. Avand in vedere ca vorbim despre calatorii pe care si le-au dorit de-o viata, seniorii care aleg aceste calatorii sunt gata de vacante active, nu doresc numai relaxare.

Companiile de turism care doresc sa ii aiba pe seniori ca si clienti vor trebui sa le faciliteze accesul facil la aceste calatorii, sa ofere un pret bun in raport cu serviciul oferit si sa ofere clientilor experiente autentice.

Solo Travel – cel mai nou trend intre doamne si domnisoare

Chiar daca este greu de crezut, femeile sunt cele care prefera sa calatoreasca singure, spre deosebire de barbati. Iar in 2017 calatoriile “Solo” se adreseaza in special femeilor.

In 2014 Booking.com a publicat niste statistici conform carora 72% din femeile americane calatoreau singure si ca aveau 3 sau mai multe astfel de calatorii pe an. Totodata, in anul 2016 calatoriile solo ale femeilor au crescut cu 230%. Sa mai spun ca in USA exista “women only travel companies”?(in traducere: agentii de turism care se ocupa numai cu calatoriile doamnelor si domnisoarelor).

Anul 2017 le asteapta astfel pe doamnele si domnisoarele din intreaga lume cu experiente autentice de calatorie, nu cu traditinalele vacante de relaxare la hoteluri de 5*.

Companiile de turism care vor sa intre pe acest segment de calatorie trebuie sa ia in calcul apropierea fata acest tip de client, sa obtina din ce in ce mai multe review-uri online si recomandari de la doamne pentru tururile si activitatile pe care le fac, sa creeze un mediu sigur pentru calatorie (femeile sunt in general mai atente la siguranta in calatorii), sa ofere acces la diferite platforme dedicate femeilor care calatoresc singure. Cei care calatoresc singuri vor sa cunoasca si alti oameni care calatoresc ca si ei, singuri, si sa impartaseasca povestile de calatorie cu acestia.

Vacantele in familie sunt din ce in ce mai accesate

Vacantele in familie sunt din nou in tendinte, iar anul acesta se poarta vacantele alaturi de toata familia.

Astfel, daca pana acum luam in calcul vacantele pentru “parinti si copii”, incepand din acest an vom lua in calcul si familia extinsa. Sunt din ce in ce mai multi bunici care vor sa petreaca timp de calitate cu nepotii dar si cu copii lor. Mai ales cei care locuiesc in alte orase fata de rudele lor vor dori sa petreaca o saptamana de vacanta alaturi de copii si nepoti.

Aceasta tendinta nu este neaparat noua insa in anii trecuti cei care si-au dorit astfel de experiente de vacanta alaturi de familia extinsa au fost cei care alegeau vacante de lux. Se pare ca acum acest lucru tinde sa se schimbe.

Ce este interesant la acest tip de vacanta este faptul ca in cadrul unei familii intalnim alte 2 categorii de calatori, categorii despre care am vorbit mai sus: millennials si seniori. Astfel, pentru o buna intelegere in familie atat inainte cat si in timpul vacantei, millennials vor alege cel mai probabil sa rezerve online vacantele in timp ce seniorii se vor ocupa de finantarea acestor vacante precum si de siguranta la locul respectiv.

Companiile de turism care doresc sa aiba familiile ca si clienti trebuie sa ia in calcul faptul ca acestia cauta sa petreaca timp de calitate unii cu altii, cauta sa vada destinatii noi, cauta sa se relaxeze si sa cunoasca putin din traditiile locurilor in care se afla. Totodata trebuie luat in calcul faptul ca in astfel de calatorii in care avem mai multe generatii participante se pune mult accentul pe cel mai bun raport pret/calitate.

Vacante experentiale, turism autentic si vacante pline de aventura

Calatoria alaturi de familia extinsa este si ea o experienta in sine, insa o alta tendinta a anului 2017 este turismul de aventura, vacantele experentiale si experientele autentice.

Vacantele experentiale unesc istoria, oamenii si cultura unei destinatii. Astazi ne putem mandri cu o multime de calatori aflati in cautarea acestor experiente care le vor face vacantele unice.

Ai incercat vreodata sa mergi intr-o vacanta si sa iesi din zonele turistice in cautarea localnicilor, a restaurantelor sau locurilor dedicate locuitorilor zonei? Sa cauti sa vezi cum traiesc ei, cum comunica unii cu altii si ce fac? Eu incerc asta aproape in toate locurile prin care merg si pot spune cu mana pe inima ca tocmai cautarea aceasta face experienta de calatorie autentica. Mereu am reusit sa aflu informatii inedite de la oamenii locurilor in care am calatorit si tot de la ei am aflat si care este gustul unui fel de mancare autentic. Astfel de experiente nu le gasesti la tot pasul asa ca daca asta vrei este bine sa incepi sa cauti inca de la inceput.

Companiile de turism care vor sa ofere adevarate experiente autentice clientilor lor trebuie sa aiba in vedere sa le asigure acestora niste experiente pe care sa le traiasca “o data in viata” (majoritatea acestor calatori cauta sa invete din astfel de experiente) si sa lucreze cu touroperatori locali care sa le asigure acele servicii care fac vacanta clientilor lor autentica in adevaratul sens al cuvantului.

Fotografia de calatorie este pe primul loc in “era digitala”

Intr-o era digitala social media este pe primul loc in comunicare in randul generaliei Millennials. Astfel, fotografia de calatorie devine din ce in ce mai importanta iar pentru unii a devenit o adevarata motivatie de calatorie.

Nu vorbesc despre fotografi profesionisti ci de oameni obisnuiti care vor sa vada locuri “fotogenice”, sa faca poze cu telefonul si sa le urce in timp real pe conturile de social media.

Majoritatea celor care au ca si motivatie fotografia de calatorie vor sa imparta experienta lor cu cei ramasi acasa, vor sa ajunga in locuri foarte cunoscute(iconice) si totodata in locuri mai putin accesibile. Daca esti agentie de turism si vrei sa ii ai ca si calatori pe cei ce vor sa faca fotografie de calatorie este bine sa iei in calcul ca acesti clienti pot fi cei care duc numele agentiei de turism mai departe. Tot ce trebuie sa faci este sa le oferi servicii de calitate, experiente autentice, locuri in care sa faca fotografiile dorite si…un hastag unic pe care sa il foloseasca in postarile lor din social media.

Food tourism: mancarea devine o motivatie reala in calatorie

Se spune ca nu cunosti o destinatie pana nu ii gusti mancarea si bautura. Ei bine in ultimii ani se pare ca “food tourism” a devenit un adevarat trend.

Calatorii au inceput sa fie din ce in ce mai curiosi in legatura cu mancarurile traditionale ale locurilor pe care le viziteaza si tot mai multi renunta la a cere “mancare internationala” in vacante in favoarea mancarurilor autentice locale.

Cum sa te duci in Italia si sa nu incerci nenumaratele tipuri de paste asezonate cu cele mai bune vinuri locale? Si cum sa mergi in Maroc sau Thailanda fara sa incerci “street food”-ul?

Mancarea traditionala a unui loc face parte din experienta autentica de calatorie si din gradul de unicitate pe care il are acea calatorie pentru fiecare persoana in parte. Stiai ca in lume exista din ce in ce mai multi oameni care refuza o cina intr-un restaurant renumit in favoarea unei experiente culinare traite la un localnic din cel mai indepartat sat al unei tari? De aici a si pornit ideea “workshopurilor” culinare in diferite destinatii. Astazi mancarea traditionala si experienta culinara au devenit motivatii de calatorie si totodata o metoda de a face turism cultural  – mancarea locala face parte din cultura unui popor.

Daca vrei sa faci si tu tururi culinare si sa oferi clientilor tai experiente culinare autentice trebuie sa iei 2 lucruri majore in calcul: verifica mai intai produsul livrat (lucreaza cu oameni din tara de destinatie care garanteaza experienta culinara autentica) si fa-i o poveste. In cazul unui tip de turism atat de nisat cum este cel culinar, povestea va fi cea care vinde!

Millennials devin nomazi digitali

Suntem in 2017 asa ca sunt sigura ca ai auzit de nomazii digitali!

Ce sunt nomazii digitali? Sunt acei oameni care folosesc tot ce tine de telecomunicatii pentru a-si castiga existenta si pentru a trai in locurile in care viseaza. Pe scurt, majoritatea nomazilor digitali sunt oameni care lucreaza in regim de freelancing oriunde in lume. Tot ce au nevoie este de acces la internet, de laptop si de un smartphone.

Lucrul de la distanta este una din tendintele generatiei millennials si se pare ca multi dintre acestia reusesc sa lucreze asa cu succes. Odata cu acest tip de lucru pentru acestia se deschide o noua lume in fata: pot lucra de oriunde, se pot stabili intr-o tara sau alta, pot sta acolo oricat de mult doresc si, cel mai important, se bucura de calatorie. Partea si mai interesanta este ca acest trend a creat adevarate comunitati de oameni si spatii dedicate nomazilor digitali – de la locurile de cazare pana la locurile in care lucreaza impreuna.

Chiar daca aparent companiile de turism nu au nimic de castigat de pe urma nomazilor digitali (acestia apeleaza la ele mai mult pentru a se deplasa dintr-o tara in alta, nu cumpara servicii de cazare sau excursii optionale), ele trebuie sa aiba in vedere ca in masura in care pot oferi servicii de calitate, nomazii digitali care apeleaza la serviciile lor vor transmite mai departe intregii comunitati despre experienta lor.

Turismul wellness: timp pentru tine

Vacantele wellness, cele in care ai grija de corpul si de mintea ta sunt din ce in ce mai cerute. Ele exista deja de ani buni pe piata insa sunt din ce in ce mai multe persoane in lume care isi doresc un stil de viata sanatos si care au devenit mai consiente de importanta acestui lucru. Astfel de persoane sunt cele care ajung la concluzia ca au nevoie de o vacanta “doar pentru ele”, o vacanta in care sa se ingrijeasca de linistea si de bunastarea lor.

Booking.com a anuntat ca 2 din 5 persoane sunt interesate de sanatate si de “well-being travel” si aproximativ jumatate dintre acestia intentioneaza sa foloseasca perioada de vacanta pentru a reflecta si pentru a lua decizii mai bune in viata. Pornind de la vacantele detox si continuand cu cele de vindecare emotionala, o buna parte dintre calatori cauta metode si locuri unice pentru a se relaxa. Asta inseamna ca in 2017 din ce in ce mai multe companii de turism axate pe turismul wellness vor avea de castigat.

Sursa foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescucompanii de turismspecialisti in turismtendinte in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

5 Comments

  1. Din punct de vedere al pietei fortei de munca, in 2017 turismul se va lovi si mai tare de invazia marilor corporatii (nu din domeniu!!, ci BPOs, center de suport, call centers), care vor cuceri personalul din turism cu salarii greu de egalat, declarate in conditii legale. Deja lipsa cadidatilor corespunzatori s-a simtit inca de anul trecut, ea va fi din ce in ce mai acuta. In continuare se anunta veniri in Romania a unor angajatori internationali din turism, care vor angaja in medie 15 persoane lunar.
    Angajatorii din turism care vor trata cu seriozitate angajatii (program de lucru, integrare in echipa, respectarea promisunilor la angajare), care vor gasi surse suplimentare de motivatie a acestora si vor investi in cariera lor pe termen lung vor avea o retentie buna de personal. Cine va lucra la imaginea de angajator, va reusi sa identifice si sa “cucereasca” talente pasionate de industria turismului.
    Succes!

Leave a Response