Cand am deschis prima data thecitybreak.ro, mi-am dat seama ca este vorba de un proiect mai mult decat unul boem specific zonei de turism. Inainte de asta, m-am trezit la birou cu o esarfa ( de calitate, spune colega mea care o poarta 🙂 ) si cu un nou nume ( pe asta nu-l dezvalui ) 🙂 , dupa care m-am vazut cu Uncle M care mi-a daruit un trabuc “sanatos”, culmea, fara sa imi ceara esarfa inapoi:).
Stiu, nu ati inteles nimic, insa, ceea ce este cel mai important de retinut este reprezentat de feedback-ul de care s-a bucurat The City Break atunci cand s-a lansat iar asta imi intareste ideea ca pentru a avea succes trebuie sa impingi si tu putin caruta mai ales atunci cand incerci sa urci un deal.( a fost profunda asta , nu? )
1. UncleM, spune-mi te rog povestea nickname-ului tau. Prima data cand mi-a dat un email cu aceasta titulatura am crezut ca faci misto de mine.
Uncle M. a aparut nu din “fandoseala” si nici din dorinta de a face misto de tine sau altcineva 🙂
Pentru ca ma ocup de proiectele mele personale doar in timpul liber, in paralel cu jobul curent (si full time), am decis ca este mai bine sa separ cand mai mult posibil aceste doua planuri, asta insemnand inclusiv sa semnez cu un alt nume aceste proiecte. De ce Uncle M si nu altceva? Pentru ca primul proiect a fost unul destinat parintilor (UrbanKid.ro), am ales un nickname in conformitate cu statutul meu real din viata personala unde sunt unchi pentru 4 nepoti, iar de atunci am ales sa semnez si celelalte proiecte tot cu acelasi nick.
2. Stiu ca ai dezvoltat impreuna cu un partener un proiect de succes numit UrbanKid.ro. Chiar iti plac copiii sau doar ai identificat o nisa? Din afara nu te vad pregatit sa devii tata :)…… inca.
Este chiar atat de evident? 🙂
UrbanKid.ro a fost pornit din 2 motive principale care s-au potrivit perfect cu dorinta mea de a porni un proiect pe o nisa clara (nu prea cred in start up-urile “generaliste”). Primul motiv a fost faptul ca la momentul respectiv urma sa devin pentru prima data unchi si povestind cu fratele meu care petrecuse multe ore pe siteuri si forumuri pentru parinti, am aflat cat de mult “noise” este pe aceasta nisa si mai rau, o mare parte din informatii au la baza partea mai putin placuta in a fi parinte (ce medicament este mai bun, ce fac cand pe cel mic il doare nu stiu ce, care spital, care gradinita, etc…). Astfel am ales sa dezvolt un proiect care sa vorbeasca numai despre partile pozitive in a fi parinte. Al doilea motiv principal a venit de la cel caruia i-am propus sa-mi fie partener in acest proiect (Bob – Mihai Dragomirescu) care si el aflat in aceleasi pregatiri de a deveni tatic, incepuse sa vada cum viata lor sociala se schimba si simtea nevoia de a gasi un loc unde sa gaseasca informatii de genul: la ce restaurant pot merge cu prietenii insa sa aiba zona de nefumatori pentru sotia mea insarcinata, unde putem merge in weekend cu prietenii dar si impreuna cu copiii fara ca cele 2 grupuri sa intre “in conflict”, ce restaurant/pensiune/cinema/etc… este “kid-friendly”. Dar totusi, nu pot spune ca nu-mi plac copiii si ca am vazut in ei doar o nisa de exploatat 🙂 Nici chiar asa.
3. Ca sa ne apropiem de subiect. Succesul inregistrat cu proiectul pentru copii te-a indrumat spre un proiect de travel sau ai avut alte motive?
UrbanKid.ro mi-a oferit foarte multe satisfactii si da, poate cel mai important, mi-a oferit increderea de a lansa si alte proiecte. Astfel, cand acesta (UrbanKid.ro) a devenit un proiect matur si a fost pus pe o traiectorie clara si crescatoare, am ales sa fac primul meu exit si sa ma focusez pe un nou proiect. De data asta, mi-am ales o nisa mai aproape de preocuparile mele curente si nu neaparat viitoare. Astfel am identificat nisa city break-urilor, nisa aflata in crestere puternica datorita mai multor factori, cei mai importanti fiind oferta din ce in ce mai diversa si accesibila a companiilor aeriene low-cost si (din pacate) recesiunea care a limitat bugetele de sejururi /vacante.
4. Eu personal, apreciez proiectul tau in special datorita faptului ca este structurat foarte bine iar astfel ofera o navigare placuta. Imi poti spune care este in opinia ta punctual forte si punctual slab al proiectului tau?
Multumesc pentru apreciere mai ales ca aceasta a venit inca din primele zile de la lansare, sub forma invitatiei tale directe de a ne cunoaste si a vorbi pe larg despre acest proiect.
Imi este greu sa vorbesc despre aceste puncte forte si/sau slabe pentru ca proiectul nu este inca unul matur/finalizat, experienta si continutul oferit userilor fiInd incomplet/a. Zic asta pentru ca orice proiect trece prin mai multe nivele de dezvoltare, nivele care pot fi parcurse sau “arse” in functie de resursele disponibile (bani si timp), theCitybreak.ro nefacand exceptie de la aceasta regula. Dar totusi, ca sa-ti raspund la intrebare, foarte pe scurt, punctul forte este faptul ca informatia se vrea foarte condensata/succinta si bine structurata pentru a fi “consumata” usor, iar ca punct slab, lipsa resurselor, mai ales de timp din partea mea dar si de fonduri necesare dezvoltarii tehnice si de continut.
5. Unde iti doresti sa ajungi cu proiectul tau si mai ales in cat timp estimezi ca vei reusi?
Grea intrebare insa imaginatia este baza realizarii dorintelor tuturor, astfel ca voi apela din plin la ea pentru a-ti rapsunde.
Imi doresc ca acest proiect sa devina unul din instrumentele cele mai indemana si folosite de catre turistii care vor sa calatoreasca avand in minte cateva sugestii ca si primite de la prietenii lor care au fost deja in destinatiile respective, prezentate insa intr-un mod structurat si succint. Ca orizont de timp… mi-ar placea ca dupa 3-4 ani de la lansare sa apara primele semne importante ca aceasta dorinta poate deveni realitate si deci sa-mi permita sa “visez” mai departe.
6. Daca ar fi sa caracterizezi TheCityBreak.ro in 3 cuvinte, care ar fi acelea?
City Break REUSIT!
7. Stiu ca te folosesti de mici campanii de marketing din mediul offline pentru ati promova produsul tau care este totusi unul online. Care au fost reactiile celor targetati?
Pot sa-ti spun un singur lucru: desi au fost asa cum spui tu, adica mici, rezultatele au fost invers proportionale, adica … cel putin bune 🙂 Stiu ca acum lumea deja se intreaba “ce inseamna mici, ce inseamna cel putin bune?” si imi cer scuze pentru ca nu voi detalia, insa nu este locul potrivit si nici subiectul direct al acestui interviu. Ca reactii am obtinut ceea ce-mi propusesem, si anume sa setez o comunicare directa cu persoane sau parteneri care ma pot ajuta sa cresc theCitybreak.ro. Am sa ofer o cifra totusi, in prima zi de “campanie”, desi site-ul era abia lansat de cateva zile, 3 agentii de turism (2 dintre ele fiind dintre liderii din piata) m-au chemat sa ne cunoastem si sa setam deja posibile modalitati de colaborare.
8. Ai avut ocazia nu de mult, sa cunosti si alte proiecte din zona blogurilor de travel. Ai remarcat ceva interesant?:)
Da! Da! Am fost acum 2 luni la o conferinta pe tema “Bloggingul bani sau aventura” si am avut ocazia sa cunosc … Glumesc!
La intalnirea organizata de Paravion la Moeciu cu bloggerii de turism, am avut ocazia sa cunosc o parte din proiectele de succes pe aceasta nisa. Poate unii vor comenta cuvantul “succes” din fraza anterioara asa ca voi detalia un pic. Cand zic succes, ma refer atat la rezultatele bune pe care un proiect inceput in aceesi perioada cu theCityBreak.ro (iulie 2011) le-a inregistrat in acest scurt timp, adica travelgirls.ro cat si deja “clasicul” succes numit imperatortravel.ro. Cat despre “ceva interesant”, mi s-ar parea nedrept sa numesc doar un singur proiect asa ca voi spune doar care sunt cele doua proiecte cu care setasem parteneriate inca dinainte de ne intalni cu totii la Moeciu: Liliana Oprisan de la placerea-de-a-calatori.ro si fetele de la travelgirls.ro.
9. Dat fiind faptul ca provii din domeniul online-ului, chiar dintr-un nivel foarte ridicat, ne poti spune te rog, cum vezi tu activitatea marketerilor sau agentiilor de turism in zona de blogging si Social Media, in general?
Sunt multe de spus aici insa am sa ma limitez doar la un singur aspect: numarul agentiilor de turism care au inteles rolul si modalitatea corecta in care pot folosi aceste instrumente, este din pacate unul foarte mic.
Astfel ca, in continuare exista agentii de turism care se asteapta sa faca “vanzari pe facebook”, sa aduca useri noi pe site cu contul de twitter unde publica sec si fara noima oferte de genul “Nisipurile sclipitoare, all inclusive, 69 zile numai cu 49 eur!” si alte “nazuinte” de acest fel. In rest da, avem si cazuri de succes de folosire a social media si colaborare cu “blogosfera”, insa aici poate ca bloggarii trebuie sa inceapa vina cu ceva mai mult decat un post la finalul caruia sa scrie “Deplasare sponsorizata de agentia Toaigu’ calator”.
10. In final, transmite un mesaj cititorilor si da-ne un feedback pentru TurismMarket.com.
Hm. Mesaj zici. Greu!
Pentru cititori in general nu am un mesaj, pentru ca acestia deja fac ceea ce trebuie din ce in ce mai bine, adica se asigura ca vor calatori avand un bagaj de cunostinte din ce in ce mai vast, asa ca am sa las unul doar pentru cei “din industrie”: ceea ce este scris pe TurismMarket.com nu este doar pentru lecturat! 😀
Flash:
Destinatia preferata – GRECIA
Compania aeriana preferata – nu am INCA
Restaurantul preferat – Salsa Picante dar nu numai
Bucataria preferata – Greceasca
Mancarea preferata – nu este nimic sofisticat ci este ceva din seria taraneste-romaneste: cartofi prajiti + branza “veche” de oaie + oua ochiuri + mujdei de usturoi + paine de casa
Brandul de imbracaminte preferat – marcile din grupul Inditex
Sportul preferat – nu prea am unul
Personalitatea publica preferata – iarta-ma
Hobby-ul principal – ce-as putea raspunde decat Calatoriile
Web siteul preferat – google.com
Blogul de travel preferat ( cu exceptia proiectului tau ) – http://haide.in/salzburg
Credit foto: unsplash.com
UncleM RULEZZZZ 😉