Promovare publica sau privata a destinatiilor?

Asa cum mentionam in articolul meu anterior, la Foro Hosteltur de la Madrid, un reprezentat intreba pe reprezentatii marilor companii de turism din Spania, ce au de gand sa faca acum, in contextul crizei, cand administratia publica va cheltui mai putini bani in promovare. Astazi va popun o dezbatere pe aceasta tema. Am lucrat in diferite proiecte de promovare turistica in Spania atat cu organisme publice cat si private. Astfel am cunoscut in persoana avantajele si dezavantajele de a lucra cu ambele tipuri de institutii. Din experienta mea si punctul meu de vedere acestea sunt urmatoarele:

Organismele publice

Avantaje:

  • Existenta de institutii, cum ar fi birourile de turism, ambasadele care pot colecta informatii foarte importante despre caracteristicile pietelor sursa sau a pietelor potentiale (despre imaginea destinatiei in acea piata, preferintele locuitorilor in privinta caaltoriilor, ce informatii sunt cerute de catre acestia despre destinatie, etc.).
  • Posibilitatea de a crea o strategie de promovare in functie de strategia de dezvoltare economica si sociala a destinatiei (dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea activitatiilor culturale, crearea locurilor de munca) si de resurse (existenta resurselor si capacitatea lor de incarcare).
  • Accesul mai usor la resurse financiare (impozite, subventii de stat si fonduri UE).
  • Posibilitatea de a coordina diferite institutii publice si private si a media intre ele.

Dezavantaje

  • Rezultatele sunt greu de masurat si efectele sunt pe termen lung. Din aceasta cauza promovarea destinatiilor nu prea aduc voturi partidelor si o strategie sau actiune de promovare este foarte usor de atacat de catre opozitie (mai ales cand nu exista o comunicare eficienta a strategiei si a rezultatelor).
  • Este foarte greu sa creezi o strategie de promovare pe termen lung pentru ca o de obicei fiecare guvern sau partid politic vine cu propia strategie si nu continua pe cea anterioara.
  • Cand sunt problemele financiare, investitiile in promovarea destinatiile sunt printre primele la care se renunta.
  • Organisemele publice tind sa fie institutii puternic birocratice, ale caror putere de reactie este lenta si sunt probleme in controlul si eficientizarea costurilor.

Organismele private

Avantaje

  • O planificare si un control mai bun a resurselor financiare.
  • O flexibilitate mai mare si o putere de reactie mai rapida.
  • Posibilitatea elaborarii unei strategii pe termen lung care nu depinde atat de mult de schimbarea administratiei.

Dezavantaje

  • Dependenta de deciziile administratiei publice in ceea ce priveste legislatia, investitiile in infrastructura, gestionarea resurselor turistice de propietate publica).
  • Accesul mai dificil la resurse financiare. Si din pacate, experientele mele cu companiile private mi-au aratat ca nici companiile tind sa nu dedice suficiente resurse promovarii din lipsa baniilor sau a cunostintelor in domeniu. O problema care se regaseste si in cazul administratiilor publice.

In cazul organismelor private se poate deshide o discutie daca este mai bine sa fie din industria turismului sau nu. Pe de o parte este un avantaj pentru ca cunosc bine clientii si nevoile industriei, pe de alta parte este un dezavantaj pentru ca pot aparea conflicte de interese intre diferitele subsectoare ale industriei.

Voi ce avantaje – dezavantaje vedeti in ambele situatii? Care ar fii cea mai buna solutie, promovarea facuta de o institutie publica, privata sau mixta?

Momentam nu imi vine minte nici o actiune de promovare a unei destinatii realizata de o administratie publica si care sa fi facut multa valva. Asta nu inseamna ca nu exista cunoasteti vreo una?

In cazul Spaniei imi vine minte un caz care a fost dezbatut, cel al campaniei de publicitate realizata de brand-ul de bere Estrella Damm, care in 2009 a avut ca si protagonista insula Formentera din Baleares. Acest spot a fost difuzat si in alte tari si in acel an insula a inregistrat o crestere importanta a vizitatorilor. De atunci, in fiecare an este o batalie intre destinatii ca sa ajunga intr-un anunt realizat de Estrella Damm. In discursul reprezentantilor administratiei publice in materie de turism se mentiona reprosul care li se face ca desi cheltuiesc multi bani, o marca de bere face o promotie mai buna si mult mai ieftina.

Daca ma gandesc la initiative private de succes in Romania, imi vine in minte cele de pe Facebook ale Visit Romania  si 273 de locuri pe care trebuie sa le vizitezi inainte sa pleci din Romania. Ultima initiativa a ajuns si in anunturi TV, cele cu Magda Savuica realizate de Volksbank.

Si Noua Zeelanda dezvolta cu succes promovarea destinatiei printr-o societate mixta si de ani de zile este o referinta la nivel mundial in acest domeniu.

Ce alte initiative de succes de promovare a destinatiilor cunoasteti?

Credit foto: unsplash.com

Tags : marketing si comunicare in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Response