Ce va vine prima data in minte atunci cand va ganditi la Grecia? Nu-i asa ca recreati in imaginatie o coasta cu niste casute de un alb imaculat cu acoperisuri albastre, ce se proiecteaza pe un cer senin si se oglindesc intr-o mare de clestar? Da, este Grecia, mai precis Santorini.
In trecut numita Thera, Santorini este o insula din Marea Egee, apartinand de arhipelagul Insulele Ciclade, Grecia, cu o populație de 13.600 locuitori si cu o suprafata de 73 km². Capitala insulei este Thira.
Insula Santorini este aflata in sudul Marii Egee la 120 de mile marine de Creta si are si o legenda in jurul ei, cum ca in această regiune s-ar fi gasit legendara Atlantida.
Printre atractiile principale se numara cetatile grecesti (Thira si Akrotiri), Oia (Manastirea Santorini), mai e de notat satul-castel, Pyrgos, celebru pentru că are mai multe biserici (75) decât case! De altfel, se spune că Santorini este locul în care “sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa, mai multi magari decat barbațt” ; no offence please, chiar vorbim de simpaticul animal, care este singurul de ajutor pe coastele stancoase ale insulei. 🙂
Nu voi insista prea mult pe atractiile turistice, nici asupra povestii insulei, se gasesc informatii pretutindeni, doar la o simpla cautare pe google, par example Carla Enea de la Adevarul structureaza foarte frumos informatiile de baza, voi prelua de la ea pasajele cele mai interesante:
“Insula grecească Santorini este faimoasă pentru fantasticele apusuri de soare, care se văd grozav mai ales din Oia, satul său cel mai nordic şi cel mai cunoscut, incredibil de liniştit ziua şi fantastic de tulburat seara, când turiştii îl iau cu asalt. Imaginile caselor albe care atârnă pe vârfuri ireale de stânci, ale acoperişurilor albastre care strălucesc deasupra mării sau ale piscinelor cu forme rotunjite sunt marca insulei. Din marginea cea mai sudică a Calderei, ultima suflare a soarelui este obturată de insulele Nea Kameni şi Thirasia.
Akrotiri e cel mai important sit arheologic din insulă, fiind localizat lângă Plaja Roşie, probabil cea mai faimoasă din tot arhipeleagul. Oraşul seamănă foarte mult cu relicvele descoperite în Creta, acoperite cu picturi cu flori, delfini, peşti şi activităţi din viaţa de zi cu zi. Totul a fost foarte bine conservat datorită solului vulcanic. Oraşul antic a fost probabil distrus de teribila erupţie a vulcanului din anul 1500 î.Hr.
Santorini are vinuri bune, iar majoritatea viilor oferă tururi şi degustări în schimbul unei taxe modice, care în multe cazuri include şi câteva “mezedes” (aperitive greceşti). Pe drumul care duce la Kamari se afla fascinantul Muzeu al vinului, localizat într-o peşteră subterană, care adăposteşte ustensile şi echipamente folosite în producţia locală de vin încă din anul 1600.” (sursa: Adevarul.ro )
Si este doar un exemplu banal a cata informatie exista despre superba insula. Nu voi mai insista, s-au scris kilometri intregi despre ea. Ce doresc insa sa punctez este ca nu ai efectiv cum sa intelegi dintr-o fotografie senzatia pe care o ai acolo, pe un varf de munte inaltat din mare, de unde privesti cu ochi de zeu peste maretia naturii, simtindu-te in acelasi timp, intr-un mod paradoxal, atat de mic, si totusi atat de mare. Nu am mai vazut asa peisaj naucitor decat poate (la o scara mult mai redusa) urcand pe Vezuviu si avand perspectiva asupra Napoli, Capri si mare; sau am mai auzit unii turisti comparand peisajul din Santorini cu cel de pe Mont Sant Michel, unde nu am ajuns, dar daca e cel putin la fel de frumos ca in Santorini, atuni imi propun sa ajung foarte curand.
Dar pana atunci vorbesc numai despre ce cunosc, ce am vazut cu proprii ochi, asadar parerea mea e ca nu are cea mai frumoasa plaja (in mare parte e stancoasa), nici cea mai buna mare (tot asa, sunt pietre taioase la intrare); dar compenseaza din plin cu peisajul pe care ti-l pune in fata ochilor permanent; cu linistea care te cuprinde la Oia cand urmaresti cum soarele se stinge in marea azurie, mare din care muntele rasare ca un titan…totul te lasa absolut fara cuvinte, te inalta atat la propriu cat si la modul figurat, te inalta spiritual.
Credit foto: unsplash.com