Web 2.0 – de la promovare la co-creare

In articolul de astazi am sa vorbesc despre posibilitatile pe care le ofera Web 2.0 in turism,  dincolo de marketing sau publicitate.
De cand noua versiunea a Web-ului a fost numita Web 2.0 de catre O’Reilly si Media Live in timpul unei conferinte din 2004, utilizatorul a devenit din ce in ce mai important in crearea continutului pe Internet.

Dar, nu numai. Web 2.0 ofera multe instrumente pentru ca aceasta creatie sa treaca dincolo de reteaua de Internet. Retele de socializare, blogs, wikis, printre altele, sunt excelente instrumente care pot fi utilizate intr-un proces de co-creare.

Conform definitiei data de C.K Prahalad & Ramaswamy (2004), co-crearea este un proces in care compania si clientul, in stransa legatura, adauga valoare unui produs, care este unica pentru clienti si este sustenabila pentru companie. Vedem cum, in ziua de azi, din ce in ce mai mult, clientul este conectat la Internet prin telefonul mobil. Deci, compania poate fi in contact cu clientul in orice moment din timp si loc, prin diferite aplicatii, pentru a-l implica pe acesta in procesul de adaugare de valoare unui produs.

Una din industriile cele mai afectate de Web 2.0 a fost turismul. Retelele de socializare, comunitati on-line de calatori, site-uri precum TripAdvisor au dat posibilitatea acestuia sa impartaseasca cu altii experientiile de calatorie si parerile despre produse si companii. A aparut astfel adprosumer-ul.

Adprosumer (Socialtec, 2007) vine de la ad (advertisement) + pro (producer) + sumer (consumer). Adica, un client satisfacut produce informatie despre un pordus/companie, consuma informatie produsa de alti utilizatori si o impartaseste cu contactele sale.
In 2009, am participat la ITSC (International Tourism Student Conference), care a avut loc in Breda, Olanda. La aceasta conferinta participa studenti a diferitelor universitati din lume si eu am facut parte din grupul care a reprezentat, URJC din Madrid, in 2009. In acel an, la conferinta, s-a vorbit despre cum folosesc organizatiile de marketing ale destinatiilor Web 2.0 pentru a co-crea servicii turistice. Fiecare grup am prezentat o lucrare de investigatie pe aceasta despre cum este folosita Web 2.0 cu acest scop de catre organizatiile de marketing din tarile de origine. Astfel am descoperit posibilitatile pe care le ofera Web 2.0, dincolo de marketing.

In anteriorul meu articol pe Turism Market vorbeam despre diferitele tipuri de promovare in functie de institutiile participante, publice sau private. Si spuneam cu exista initiative nascute din colaborarea diferitelor institutii, cum este cazul din Noua Zeelanda. Un alt caz pe care l-am descoprit in timpul investigatiei este cel al insulei La Palma din Insulele Canare. Dar am sa dau mai multe detalii despre acest caz intr-un alt post. Cred ca este un caz foarte interesant de repozitionarea pe piata a unei destinatii.

Va impartasesc lucrarea noastra de investigatie, pe care, daca vreti sa aflati mai multe despre  Web 2.0, co-creare sau situatia Spaniei din 2009, o puteti citi sau descarca pe Slideshare. In acea lucrare am analizat diferitel site-uri care existau in acea vreme in Spania folosind niste indicatori, luand ca exemplu site-ul Web al Noii Zeelande. Este interesant sa vezi cum au evoluat in timp site-urile Web ale destinatiilor.

Tags : marketing si comunicare in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Response