Top 10 al destinatiilor viticole in care trebuie sa ajungi

A venit toamna, strugurii sunt copti si vinurile anului 2012 se pregatesc sa ne incante gusturile.

Se spune ca vinurile sunt tot mai bune odata cu trecerea timpului. Intr-adevar, cu cat imbatranesc, cu atat imi plac mai mult vinurile bune! 😉

Noaptea, iubirea şi vinul nu îndeamnă la nimic cumpătat. Si probabil vinul – mai ales vinul bun – te indeamna la transformat visele in realitate si la… calatorii!

Toamna m-a indemnat probabil sa incerc un TOP 10 al destinatiilor turistice viticole – zone interesante din punct de vedere al atractiilor turistice, unde se produc cateva dintre cele mai minunate vinuri din lume.

Nu este nevoie sa fii un impatimit al vinului pentru a aprecia aceste destinatii! Asta in special pentru ca in aceste zone puteti descoperi peisaje la fel de unice si speciale precum vinul care se produce in zona. Am exclus premeditat din acest Top podgoriile romanesti, fiindca Murfatlarul, Panciu, Nicorestiul, Dealu Mare, Jidveiul, Cotnariul sau Bohotinul merita un articol dedicat.

Vinurile romanesti de traditie sunt excelente. Si in zonele viticole din Romania, avem peisaje superbe. Cu cateva Festivaluri ale Berii in fiecare oras din tara, ar fi bine sa (re)descoperim si Festivalurile Vinului! In fiecare zona Viticola se organizeaza cate o Sarbatoare a Vinului, insa prea putine sunt promovate la nivel national. Ca sa nu mai vorbim de o promovare Internationala… Sunt convins ca un TUR al Zonelor Viticole din Romania ar fi un tur Fascinant pentru turistii straini ce pot descoperi astfel aromele de senzatie din Gradina Carpatilor!

Din cate stiu, antreprenori locali, de la reprezentanti ANTREC la proprietari de Crame, organizeaza tururi orientate pe degustarea de vin. Din Vrancea pana in Timis la Recas sau in Azuga la Pivnitele si Pensiunea Rhein, poti gasi Oferte de Relaxare si Degustare de Vinuri.

Insa mai avem multe de invatat din experienta si modul de promovare si prezentare al Podgoriilor si Zonelor Viticole de Traditie din alte tari.

Si, inca ceva, nici pe departe nu mi-am propus sa fac un TOP al celor mai bune Vinuri. Pana la urma totul e doar o chestiune de gust si preferinte. Pe langa alegerea unui an bun! Totul este relativ si subiectiv. Poti sa fii convins ca un Vin Romanesc este mai bun/aromat/special decat un Bordeaux. Le fel cum poti considera un Barolo italian mai bun decat un Dealu Mare vechi de 30 de ani. E o chestiune de gust! De preferinte! E o chestiune personala!

Mai jos, in acest articol, mi-am propus sa organizez intr-un TOP (in care evident ordinea poate sa fie modificata) cele mai bune zone viticole in care merita si/sau va recomand sa va petreceti Vacanta!

Cum Carmina sugera ca Toamna este vremea City Break-urilor, de ce sa nu ne gandim si la o Evadare intr-o zona viticola de traditie si prestigiu?!

Iata mai jos alegerile mele! Daca aveti alte sugestii, sunt nu numai deschis ci si extrem de interesat si dornic sa le impartasiti cu noi si cititorii nostri!

10. Baden, Germania
Desi Germania este cunoscuta si apreciata pentru berile sale, este bine de stiut ca vinurile produse in regiunea Baden sunt unice si recunoscute pentru aroma puternica si aciditatea lor specifica. Soiul dominant este Pinot Noir-ul, care produce vinul cunoscut ca “aristocratul vinurilor rosii”. Iubitorii vinurilor albe se pot desfata aici cu Pinot Gris si cu Muller Thurgau. Podgoriile de aici accepta oaspeti si sunt adesea asociate cu restaurante care ofera vizitatorului mancarea cel mai bine potrivita cu vinurile locale.

Nu ratati: Daca ati ajuns in zona trebuie sa vizitati crama podgoriei Carl Schmidt-Wagner, care vinde unele dintre cele mai bune vinuri demiseci si Riesling.

9. La Rioja, Spania
Aflata in zona de nord a Spaniei, regiunea Rioja a fost intotdeauna o zona producatoare de vinuri exportate astazi in peste 100 de tari. Pornind din deja binecunoscutele orase turistice San Sebastian sau Bilbao, puteti vizita o diversitate de crame si podgorii locale mici sau mari. Vinurile rosii, rose si albe de aici sunt o adevarata desfatare pentru simturile degustatorilor. Incercati neaparat Crianza, Reserva si Gran Reserva, vinuri care difera prin anul productiei si gradul de fermentare. Fiecare crama sau “bodega” are vinuri proprii pe care le puteti degusta si chiar cumpara.

Nu ratati: Labistada este o afacere de familie in care se produc vinuri locale si care ofera tururi speciale in care puteti intelege procesul de productie al vinului si la finalul carora urmeaza sa degustati produsul finit.

8. Alsacia, Franta
Alsacia a fost si ramane o destinatie turistica favorita atat datorita vinurilor cat si peisajelor sale. Sate pitoresti si crame locale de familie atrag peste 8 milioane de turisti anual in aceasta zona. Peste 67 de sate si-au deschis cramele si “vinariile” catre public oferind de asemenea celebrele mancaruri frantuzesti. In Alsacia vei putea gusta dintr-o mare diversitate de vinuri: Pinot Noir, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner si Muscat d’Alsace. Poti petrce fiecare zi in alt sat si te poti caza la pensiuni locale de vis.

Nu ratati: Viszitati crama Gustav Lorentz pentru a va face o imagine de ansamblu asupra varietatilor de vinuri Alsaciene.

7. Australia, zona de sud-est
In ultima vreme vinurile produse in sud-estul Australiei au ajuns si in pietele europene si americane si se pare ca se bucura de un real succes. Daca tot ati ajuns in Australia ar fi interesant sa descoperiti cum si unde se naste secretul vinurilor australiene. La Penfolds Grange – o podgorie imensa si premiata, puteti savura zeci de vinuri Chardonnay, Sauvignon sau Shiraze. In apropiere de Sydney veti descoperi Pinot Noir-uri excelente iar in Valea Yarra veti degusta vinuri spumoase uimitoare.

Nu ratati: Incercati plimbarea cu balonul cu aer cald si gustati vinul spumos cu aroma de kiwi.

6. Maipo Valley, Chile
In Chile veti descoperi vinuri de calitate superioara la preturi foarte mici. Pasionatii spun ca merita sa vizitati Chile fie si numai pentri zonele sale viticole. Cele mai bune vinuri de aici, din Valea Maipo, sunt Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir. Vizitati vinaria Santa Rita si veti intelege de ce vinurile Chiliene sunt atat de apreciate. Vinurile sunt produse cu grija in tot timpul anului si numai Santa Rita exporta peste 1.000.000 de sticle anual.

Nu ratati: In Concha y Toro din Puente Alto se fac probabil cele mai bune vinuri rosii din America de Sud.

5. Veneto, Italia
Desi Toscana este poate cea mai cunoscuta zona producatoare de vinuri din Italia, Veneto este liderul incontestabil in productia de vinuri clasificate. Pornind din incredibila Venetia ca centru turistic al zonei Veneto, merita sa descoperiti cramele si vinariile locale unde veti gusta soiurile locale: Soave, Recioto si Valpolicella. La nord de Venetia veti avea parte de Merlot si Cabernet ca vinuri rosii si de Chardonnay ca vinuri albe.

Nu ratati: Vinaria Provolo unde aveti sansa sa gustati o serie de vinuri printre care si unicele Proseco sau Torcolato.

4. Douro, Portugalia
Nu poti gresi daca vizitezi Portugalia pentru vinurile sale renumite. Aici vei degusta adevaratul vin de Porto. La Quinta de Vesuvio spre exemplu ai de ales intre cei mai buni 15 ani de productie a vinului de Porto.

Nu ratati: Crama si pensiunea din Quinta de la Rosa.

3. Napa Valley, California, SUA
In Napa se produc nu mai mult de 5% din vinurile Californiene insa se spune ca aici sunt cele mai bune. Strajuita de munti in fiecare parte, Valea Napa este plina de struguri. Aici vei gasi peste 220 de producatori de vinuri, de la familiile de localnici pana la companiile mari cu productii de milioane de sticle anual. Bucurati-va de vinurile celebre de aici: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay si Merlots. Cazarea se poate face in pensiuni pitoresti sau in hoteluri de tip Spa, in functie de preferinte.

Nu ratati: Vinaria Fife unde puteti degusta specialitatea casei: vinul Zinfande.

2. Toscana, Italia
Dupa cum mentinam si mai sus, aceasta este una dintre cele mai celebre zone viticole din lume. De aici pornesc catre noi vinuri alese si rare precum si vinuri de masa si de zi cu zi. Aici veti gasi celebrul vin Chianti, considerat de multi cel mai bun vin italian si fiind preferatul celebrului Hannibal Lecter. In excursiile voastre prin Toscana trebuie sa mai descoperiti si Brunello di Montalcino, un vin rosu scump dar deosebit. Insa cea mai frumoasa experienta in Toscana se va dovedi degustarea de vinuri locale, fara nume, pe care nu le veti gasi niciodata comercializate. Va puteti caza in Florenta si de aici puteti strabate si descoperi toata regiunea.

Nu ratati: Trebuie sa ajungeti pana la Enoteca La Fortezza si sa savurati specialitatile casei: Caprazo, Fuligni sau Barbi.

1. Bordeaux, Franta
Se spune ca zona Bordeaux produce o colectie din cele mai bune vinuri din lume. Toate viile de aici sunt “de origine controlata”. Vinurile rosii de Bordeaux sunt un simbol al calitatii si al aromelor unice. Merlot, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc sunt inbuteliate sub marci celebre precum Pomerol, Graves sau Malbec. Iar vinurile de Bordeaux sunt puse in valoare in combinatie cu mancarurile tipic frantuzesti din regiune.

Nu ratati: Trebuie sa vizitati podgoria din Saint Emilion, un oras tip cetate medievala care produce vinul cu acelasi nume: Saint-Emilion.

Asadar, fie ca va decideti sa vizitati Italia si sa dedicati cateva zile Toscanei sau Veneto-ului nu doar pentro a vizita Florenta sau Venetia, ci si pentru a descoperi vinurile italienesti, fie ca ajungeti in Spania si cautati si altceva pe langa Corida, Barcelona sau Costa Brava ori ca ajungeti in Franta si pe langa magia Parisului va hotarati sa descoperiti vraja Bordeaux-ului sau zona Alsaciei, important este sa nu ezitati sa gustati si sa savutrati macar un pahar din cele mai bune vinuri facute vreodata. Fiindca vinul transforma orice masa intr-o ocazie speciala, aduce un plus de eleganta si savoare si este cu adevarat “poezie imbuteliata”…

Tags : companii de turismCristian Francu
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

13 Comments

  1. Minunate destinatii. Ar trebui adaugata Africa de Sud cu Cape Winelands unde sunt podgorii de vin la fiecare pas si peisaje superbe.

    1. multumesc de sugestie si completare Dragos! Ai dreptate, am auzit numai la superlativ de vinurile din Africa de Sud. Si, ca destinatie turistica, sunt atatea de vazut acolo!

  2. realizez acum ca si Republica Moldova (Basarabia) are podgorii excelente. Insa nu prea le cunosc! Voi ce stiti si ce ne recomandati la fratii nostri de peste Prut? 😉

    1. Giani, vinurile chinezesti nu sunt chiar vinuri asa cum le stim noi! 😉 evident ca au si ei struguri! Chinezii au si ei vinuri din struguri, productia si consumul explodand dupa 1980: cele mai mari companii producatoaare de vinuri din struguri sunt Changyu Pioneer Wine, China Great Wall Wine, iar regiunile de productie aar fi: Beijing, Yantai, Zhangjiakou si multe altele.
      Ce este FOARTE INTERESANT cand vorbim de VINURILE CHINEZESTI – in China se produce asa numitul VIN DIN OREZ! Care nu se bazeaza pe fermentarea strugurilor ci pe fermentarea de amidon de orez convertit la zaharuri! Stilul acesta de productie a vinului de orez seamana mai mult cu productia de bere! 😉
      SAKE-ul japonez e vazut adeseaa ca un Vin din Orezz, insa datorita processului de productie, SAKE este mai degraaba o BERE DE OREZ!

  3. Eu cunosc foarte bine La Rioja si Bordeaux. In Bordeaux am locuit cateva luni (vinul este foarte bun acolo si exista cateva restaurante bune si desigur bodegi de vizitat) si in La Rioja am vizitat cateva bodegi. O mica correctare. In articol se vorbeste de La Rioja si se pomenesc orasele San Sebastian si Bilbao care apartin regiunii País Vasco care nu prea are legatura cu La Rioja, doar atat ca este o regiune vecina. Dar daca vrei sa vizitezi bodegile din La Rioja trebuie sa treci prin orasul Logroño. Eu am vizitat bodegile López Heredia si Campos Viejo. Vi le recomand, sunt doua bodegi total opuse. In prima vinul se produce in mod traditional, ca pe vremuri, cealalta este foarte moderna. Eu am luat si masa la bodegi, dar nu stiu sigura daca organizeaza mese pentru turisti. Puteti vizita si satul Daroca unde se afla un restaurant cu stea Michelin, care se numeste Venta Moncalvillo. Exista si o ruta in País Vasco numita Rioja Alavesa, a carui capitala este Laguardia, aproape de Logroño si orasul Vitoria-Gasteiz. Si daca aveti vreme puteti vizita si orasele San Sebastian si Bilbao, care nu se afla pe ruta vinului din La Rioja, dar merita vizitate ;-).

    1. Asa e Vasilica! Bilbao si San Sebastian nu sunt chiar in La Rioja!

      Intre Bilbaao si San Sebastian sunt cam 95 de km.

      Intre Bilbao si Logrono sa fie ceva peste 100 de km!

      Deci sunt oarecum apropiate! Vecine, cum bine ai zis!

      Pornind de la mai bine cunoscutele Bilbao si San Sebastian – doua orase importante din Tara Bascilor, am incercat sa localizez oarecum pe harta zona La Rioja!
      Care intr-aadevar se afla langa Logorno!

      Multumesc pentru detalile excelente si pentru sugestiile si recomandarile tale!

      Cand ajung prin zonaa voi avea grija sa am notat tot ce ne-ai spus! 😉

Leave a Response