In articolul de saptamana trecuta, “Ce inseamna sa fii specialist in turism? ” am prezentat cateva lucruri esentiale pentru a te numi specialist in turism.
Dupa cum spuneam, lista ramane deschisa completarilor. Pe masura ce trece timpul apar noi modalitati de a fi la curent cu tot ce se intampla, nu?
Revin acum cu un nou articol, in completarea celui de saptamana trecuta pentru a va prezenta cateva lucruri despre EXPERIENTA pe care trebuie sa o ai pentru a te putea numi “specialist in turism”.
Am lasat EXPERIENTA la urma pentru ca este un lucru foarte important care merita atentia noastra.
Am spus ca este important sa ai studii in domeniu, sa te specializezi, sa fii la curent cu tot ce misca in piata de turism, sa iti cunosti clientii si nevoile lor. Toate acestea se dobandesc numai cu trecerea anilor si cu imbogatirea experientei noastre.
Practic, o persoana care tocmai a terminat facultatea sau un curs de calificare/specializare, nu se poate numi “specialist in domeniu”, oricat de multe lucruri ar stii. De ce? Pentru ca la scoala invatam teorie, iar practica este cu totul altceva.
La scoala invatam principii si concepte, iar cand incepem sa lucram ne dam seama ca multe dintre lucrurile invatate nu se mai aplica si ca oricum ar fi, trebuie sa aflam cum stau lucrurile si sa ne descurcam singuri.
Este o realitate valabila in orice domeniu, insa in turism este si mai adevarata pentru ca avem un domeniu foarte activ.
Pot spune ca piata turistica s-a schimbat si se schimba de la un an la altul. Destinatiile agreate de turisti pot fi aceleasi mai multi ani la rand, dar ce te faci cand turistii tai vor sa mearga intr-un loc nou? Nu e suficient sa stii totul despre Grecia s Turcia de exemplu, cum nu e suficient sa stii toate charterele care opereaza intr-un sezon.
Nu toti clientii tai vor vrea sa mearga intr-o vacanta de tip charter in Grecia sau Turcia 🙂
Dupa cum spuneam, avem un domeniu activ care lasa loc schimbarii si diversitatii. Este un lucru minunat dupa parerea mea. Pentru ca numai asa suntem tot timpul in alerta, invatam lucruri noi si ne DEVOLTAM.
Cum ar fi ca jobul nostru sa fie monoton? Clientii sa nu ceara nimic altceva decat ce stim noi sa le oferim, sa fie multumiti si sa mearga in fiecare an in acelasi hotel in Antalya(de exemplu). N-ar merge asa! Si nici nu mi-ar place sa fie asa!
Iti amintesti cum era la scoala cand erai parca intr-o competitie permanenta cu colegul care avea intotdeauna 10 pe linie? Toata lumea il dadea pe el exemplu si raporta orice realizare a ta cu cea a “acelui coleg”. Si uite asa te ambitionai sa fii mai bun si iti doreai ca tu sa fii un exemplu pentru ceilalti.
Cam asa este acum si pe piata noastra de turism. Vrem cu totii sa iesim in evidenta, sa ne cunoasca lumea ca fiind “cei mai buni”, specialisti in domeniul nostru de activitate.
Nu e un lucru rau. Ba chiar e un lucru minunat. Conteaza insa CUM ajungem sa fim cunoscuti de toata lumea.
Din pacate sunt unele agentii care vor cu orice pret sa fie cunoscute. Ar fi minunat daca ar respecta principiile de concurenta si daca ar crea produse inedite. Nu se intampla asa din pacate. Aceste agentii practica preturi de dumping, lasa din comisionul lor, renunta de tot la comision sau chiar vand turistilor la un pret sub pretul net pe care l-au primit de la touroperator.
Pe termen scurt, poate ca lumea ii observa, cumpara de la ei si ii tin minte. Dar ce se intampla in momentul in care agentiile respective dispar? Pentru ca, odata ce renunti la comision sau vinzi sub tariful net e clar ca nu ai cum sa-ti acoperi cheltuielile si ajungi sa nu-ti mai onorezi nici contractele cu hotelierii sau cu touroperatorii, care intr-un final se vad nevoiti sa-ti anuleze rezervarile si sa aleaga sa rezeve din nou acele locuri, prin alte agentii.
Odata cu disparitia celor ce vand la pret de dumping, turistii care s- au bucurat de un pret foarte mic afla ca vacanta lor de fapt nu mai exista si ca daca vor sa plece undeva vor trebui sa-ti achizioneze o noua vacanta, din alta parte! Din moment ce agentia de unde au cumparat foarte ieftin nu mai exista…
Pe termen lung insa este clar ca aceste agentii vor fi cunoscute altfel, intr-un mod nedorit. Dar pentru turistii inselati acest lucru este trist si este prea tarziu pentru a se mai face ceva.
Din pacate in ultimii ani am avut multe exemple negative in piata, cu agentii de acest fel. Cu siguranta vor mai fi si pe viitor. Dar daca vom reusi sa ne educam si sa procedam corect, eu cred ca avem sanse sa ne indreptam si sa avem o piata de turism ‘”sanatoasa”.
Dupa cum spuneam, conteaza CUM ajungi sa te faci cunoscut. Atat TU ca si consultant de turism cat si agentia la care lucrezi.
Eu sunt pentru varianta “pasi mici si siguri”. Nu te arunca din prima, invata mai intai, cunoaste-ti clientii si fa tot ce-ti sta in putere pentru a le oferi servicii pe placul lor. Cunoaste piata, cunoaste-ti partenerii si concurentii. Fara acest lucru nu vei reusi niciodata sa ai viziune si sa stii incotro te indrepti.
Invata de la clientii tai, vorbeste cu ei, deschide-te in fata lor si vei avea surpriza sa ti se raspunda la fel.
Nu toti clientii sunt la fel, unii dintre ei sunt chiar foarte inchisi. Cauta sa-i multumesti pe toti, iar cand intalnesti oameni dispusi sa imparta cu tine experientele traite in vacanta (ce le-a placut, ce i-a nemultumit, ce i-a facut sa-si doreasca sa revina intr-o anumita locatie), fii atent si invata de la ei.
Incearca sa inveti cat mai multe, sa fii activ in diverse zone de interes din acest domeniu.
Participa la evenimente, cauta parteneri externi, invata de la ei. Afla cum se face turism in afara Romaniei. Oare alte tari se confrunta cu aceleasi probleme ca si noi? Sau poate au altele! Oare ceilalti cum fac sa se mentina in top? Si cum au ajuns acolo?
Permite-ti sa fii curios daca esti pasionat de turism. Cauta, afla, misca-te!
Numai asa vei fi permanent pregatit pentru orice s-ar intampla. Si tine minte: orice incercare iti este data pentru ca POTI sa o duci, pentru ca vei trec epeste ea si pentru ca vei INVATA din ea.
Trecand prin diverse lucruri mai mult sau mai putin placute, acumulezi EXPERIENTA si esti mai pregatit decat cei care nu s-au intalnit cu ce ai cunoscut tu.
Spuneam la inceputul acestui articol ca EXPERIENTA este foarte importanta si ca merita atentie separata. Ca si concluzie, pot spune ca EXPERIENTA este DEFINIORIE pentru a te numi SPECIALIST IN TURISM.
Credit foto: unsplash.com
Corect.Ia- o cu calm,dar ..rapid.Fii atent la ce apare pe piata.Asculta ce vor turistii.Din pacate,in Romania,nu seamana un an cu celalalt!
Trebuie 1 destinatie noua in fiecare an,cel putin,si mai ales o detainatie in care sa detii unicitate.
In 2012 am avut Costa del Sol,pachete.In 2013, vom pune si noi Kos,Santorini,Corfu.
Mai avem un charter..surpriza,pe care nu il dezvaluim inca!
In plus,cit mai multi agenti trebuie sa viziteze cit mai multe destinatii.
Asa e..un pic de strategie!
Acum sunt curios cu charterul surpriza:)
Dupa cum am vazut in ultima vreme pe piata(in Timisoara se practica, nu stiu cum e in alte orase) cei care lasa din comision nu sunt agentiile mici pentru ca nu isi permit, ci agentiile mari care au volum mare de vanzari sau chiar tour operatorii care au contact direct cu turistii. Nu o data mi s-a intamplat vara asta sa vina turistii cu oferte de la agentii mari si touroperatori cu reduceri din comision. Agentiile mai mici care se gandesc la viitor nu isi permit sa faca astfel de discounturi. Am fost pusa in situatia in care prieteni de-ai mei au venit cu oferte mult mai mici decat ce le-am dat eu de la agentii de la care nu ma asteptam sa faca acest lucru (E normal ca un tour operator sa lase si 100 euro din comision? (exact comision pe care il cedeaza agentiei de turism), eu cum as putea sa intru intr-o astfel de competietie? In cazuri de genu asta agentiile mici sunt afectate foarte mult. Deci si cei cu adevarat “specialisti in turism” cu ani de experienta in spate lasa din comision.Poate ei isi permit, dar noi nu permitem si uite asa pierdem turisti. Din pacate in turism s-a ajuns sa fie ca la piata.
Adelina, nu numai la Timisoara se intampla. Din pacate sunt multe agentii mai mici sau mai mari care practica cedarea de comision catre clientul final. Multi cedeaza chiar si sub pretul net si nu este in regula acest lucru. Acestia nu pot fi numiti “specialisti in turism”ci oameni care alearga sa “prinda”un client sau altul ca sa aiba o vanzare imediata…si atat. Crezi ca vor supravietui prea mult acetse agentii? Ma indoiesc, oricat de mici sau de mari ar fi! Este o practica nesanatoasa iar agentiile respective vor disparea. Partea proasta e ca strica imaginea agentiilor de turism in general iar turistii se vor obisnui cu asta si vor cere mereu pentru ca au vazut ca in anumite locuri “se poate”(vorbesc aici de clientii care NU au inteles ca serviciile se platesc, iar daca vor sa aiba o vacanta sigura sa nu se uite la 5 euro si sa cumpere de unde e mai “ieftin” pentru ca se pot trezi fara vacanta intr-un final).
f tare…