Tu ai colabora cu bloggerii de travel?

In articolul de saptamana trecuta ti-am spus cum a fost la workshopul la care am participat, “Cum sa construiesti un brand de succes pentru agentia ta de turism“.

In cadrul acestui workshop, pe langa faptul ca m-am intalnit cu cativa bloggeri de travel, s-a discutat despre colaboraea dintre un blogger si agentiile de turism.

M-am gandit sa te intreb si pe tine ce parere ai despre acest lucru. Tu ai colabora cu bloggerii de travel?

De ce sa colaborezi cu un blogger?

Pentru ca este o metoda alternativa de promovare, o metoda mai apropiata de potentialii tai clienti.

Chiar daca suntem in era internetului si a vitezei, contactul pe care il poate avea clientul tau cu tine, agentie de turism, se bazeaza in special pe contactul personal. Altfel, acel potential client si-ar putea gasi o vacanta pe internet.

Un client ti-l faci aratandu-i avantajele colaborarii cu tine (agentie de turism). Cu cat este mai personala abordarea, cu cat clientul gaseste mai multe beneficii in colaborarea cu agentia ta de turism, cu atat va fi mai motivat sa apeleze la tine.

Diferentierea pe care o poate face o agentie de turism este dedicarea fata de client, informatiile utile  pe care i le da in mod gratuit pentru ca respectivul client are NEVOIE de ele si faptul ca sta la dispozitia clientului 24/7 pentru ca acesta sa aiba o vacanta reusita.

Pe langa atentia fata de clientii pe care ii ai deja (si care te cunosc si sunt multumiti de serviciile oferite de agentia ta de turism), ce le-ai putea oferi acestora? Ce ai putea face pentru a atrage clienti noi?

Colaborarea cu un blogger poate consolida relatia pe care o ai deja cu clientii tai si poate atrage clienti noi.

Un blogger este un om obisnuit dar care are o pasiune pe care o traieste zi de zi si despre care povesteste tuturor. Aceste lucruri ar trebui sa-ti fie suficiente pentru a lua decizia de colaborare cu un blogger de turism 🙂

Prin natura sa, bloggerul cu care colaborezi, are un mod aparte de a se exprima si are cititorii lui care cred in ceea ce scrie el.  Bloggerul este o persoana care isi spune parerea, este un vorbitor innascut si nu poate aduce decat avantaje agentiei tale de turism.

Intr-o era a vitezei si a comunicarii eu cred ca este important sa stii sa transmiti mesajul pentru a ajunge la potentialul tau client. Bloggerii stiu sa faca acest lucru cel mai bine.

Cum sa alegi bloggerul cu care vrei sa colaborezi?

Lucrul esential pe care trebuie sa il iei in considerare este sa alegi un blogger caruia ii plac vacantele de genul celor ofertate de tine.

Daca tu vrei sa promovezi un pachet cu avionul in Insulele Canare nu alege un blogger caruia ii plac vacantele alese pe cont propriu cu trenul. In acest caz, bloggerul respectiv s-ar putea sa nu fie interesat sa colaboreze cu tine pentru ca el scrie despre altceva(vacante pe cont propriu cu trenul). Totodata, chiar daca bloggerul respectiv ar accepa o colaborare cu tine, nu ti-ar fi de mare folos pentru ca si publicul bloggerului respectiv este interesat mai mult de vacantele pe cont propriu si nu de cele de genul “pachet cu avionul in Insulele Canare”.

Nu alege un blogger pentru traficul pe care il are pe site daca bloggerul respectiv nu este unul de turism. Sunt multi bloggeri care scriu generalist, iar din cand in cand mai au cate un articol legat de turism. Este posibil ca acest blooger sa aiba un trafic mai mare pe blog si sa fie o persoana cunoscuta in blogosfera din Romania, insa acest lucru nu te va ajuta te tine pentru ca lumea nu il identifica cu produsele turistice.

Colaborarea cu bloggerii d etravel nu se reduce la a avea ca si parteneri numai agentiile de turism. Bloggerii pot colabora atat cu agentiile de turism, cu companiile aeriene, cu hotelierii si cu alte structuri de cazare, cu prestatorii de servicii din statiunile turistice, iar lista poate continua.

Ar mai fi multe de adaugat, insa te las pe tine sa continui.

Te invit sa-mi spui daca tu ai colabora cu bloggerii de travel si ce asteptari ai avea de la ei. Poate ai colaborat deja cu un blogger de travel. Cum a fost? Povesteste-mi putin despre experienta ta.

Totodata, invit bloggerii din Blogosfera de turism sa ne spuna daca ei ar colabora cu agentiile de turism, daca au avut deja colaborari de acest gen si cum au fost acestea.

Credit foto: unsplash.com

Tags : blog de turismCarmina Nitescucompanii de turismhotelspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

30 Comments

  1. Ati oferit informatii pretioase pentru orice blogger in acest articol. Daca te axezi pe un anumit segment din piata, trebuie sa iti cauti partenerii in functie de segmentul in care tu activezi. Astfel castigurile vor fi mult mai mari daca mergi pe site-uri partenere din acelasi segment decat daca ai merge pe un sistem generalizat de unde traficul rezultat nu va fi mai mare de 15%
    Felicitari pentru articol

  2. as completa-o pe Carmina spunand ca bloggerul il alegi intr-adevar in functie de produsele pe care le prezinta pe blog, dar si in functie de publicul pe care il are. Daca si agentiei si bloggerului le place Romania, dar bloggerul merge cu cortul in Romania, iar agentia vrea sa vanda cazare la 4* s-ar putea sa fie o problema…

    1. Multumesc pentru completare, Andrada. Asa este, bloggerul ales trebuie cautat bine pentru ca publicul lui sa coincida cu clientela produsului promovat.

  3. E cam mult sa scriu… dar am avut destule colaborari, in general cu companii aeriene, destinatii externe mai neobisnuite (inclusiv Europa gen Rusia, Finlanda), cu birouri de turism (Ungaria, Bhutan) in diverse forme – bannere, advertoriale, trip-uri.

  4. Colaborari cu agentii de turism au fost de genul:
    co-organizare de excursii in strainatate (Haideti cu Imperator in …): Nepal – Bhutan (cu Explore) si China (cu Exact).
    bannere (Explore)
    advertoriale (un proiect mai lung cu Interra, dar si cu Yes Travel, Exact, Fly.ro sau Eturia)
    sponsorizare participare la conferinta bloggeri Porto (Paravion.ro)
    sprijin pentru promovare concurs pe Facebook (Yes Travel)

  5. Am avut o colaborare ce a constat in prezentarea/promovarea unor carti, destul de eficienta din punct de vedere SEO, ca si trafic nu au fost rezultatele asteptate. Ar fi fost mult mai bine sa ma intalnesc fata in fata cu fiecare blogger, sunt sigur ca rezultatele ar fi fost mai bune si s-ar fi nascut colaborari mai de lunga durata. Oricum e o metota foarte buna de promovare.

  6. Eu ca blogger de travel n-as colabora cu agentiile de turism de la noi pentru ca:

    1. n-am incredere in ele si serviciile pe care le ofera astfel incat sa le recomand cititorilor mei putini (fata de standardele din ziua de azi :-), dar de calitate.

    2. nu sunt adepta politicii “iti dau o croaziera gratis si tu ma pupi in fund in 1/2/79 articole” care se practica in ziua de astazi. Pentru mine ca si potential client al agentiei de turism respective genul asta de colaborari/articole n-au pic de credibilitate, dupa cum stim cu totii “calul de dar nu se cauta la dinti”, adica evident ca un serviciu pe gratis va fi evaluat/criticat cu mult mai mare indulgenta decat un serviciu pe care l-ai platit din propriul buzunar. Stiti povestea cu banutul muncit, sau?

    Nu suntem toti saracuti cu duhul asa ca o agentie de turism ar trebui sa vina cu ceva mult mai destept de atat ca sa imi merite atentia 🙂 In fine, atata efort faci, atata primesti, ma perpelesc citind anumite articole din astea comandate, care nu doar ca sunt de o superficialitate infioratoare dar mai si sufera rau de tot la capitolul “limba romana” 🙂

    Sigur ca fiecare e liber sa isi faca propriile alegeri, eu vorbesc fix in numele meu…

    1. Aia cu pupatu in fund e misto,academica,din pacate asta fac marea majoritate a blogherilor, e unu care-si zice ca e cel mai tare din tara(era sa zic din lume) si cerseste pe la agentii sejururi moka ca cica le face reclama beton…

    2. Trebuie sa recunosc ca am fost usor surprins de reactia ta. Daca am inteles corect, spui ca NU ai incredere in Agentiile de turism “de la noi”.

      Pot sa iti inteleg reticienta si sa iti sustin atentia in a alege colaboratorii! Si acest lucru e valabil atat din partea Agentiilor de Turism cat si din partea Bloggerilor.

      Insa mi se pare un pic exagerat sa desconsideri pe toata lumea si sa nu te astepti macar la cateva exceptii care pot confirma regula presupusa de tine. Da, sunt destule Agentii ale caror Profesionalism lasa de dorit si ale caror Servicii pot fi inbunatatite. Insa totul e relativ, subiectiv si, evident, diferit de la caz la caz!

      Da, sunt si eu de acord ca uneori Advertorialele nu sunt cu adevarat interesante nici pentru cititor si, de multe ori, nici pentru Compania/Agentia client. Mai ales cand se simte in articol o tendinta evidenta de a vinde/promova si prezenta intr-o lumina buna serviciile si oferta agentiei in cauza.

      E un pic cam exagerat sa crezi sau sa te astepti ca Agentiile ar considera Bloggerii si/sau partenerii ori clientii… “saracuti cu duhul”. NU cred ca ar rezista in piata un jucator care si-ar desconsidera partenerii si/sau clientii!

      evident ca fiecare are dreptul la propria parere! 😉

      Apreciez sincer modul tau direct de a pune problema!

      Daca trackback-ul nu merge sau trebuie aprobat, inca nu stiu!

      Insa poti/puteti gasi aici si COMENTARIUL meu la Articolul Carminei!

      Ma apucasem sa scriu direct in acest spatiu insa am realizat ca ceea ce as avea de spus necesita un articol si nu doar un comentariu!

      Iata deci si parerea si completarile mele: http://www.cristianfrancu.ro/?p=70

    3. Ioana, “pupatul in fund” se practica in toate domeniile si se face atat prin bloggeri cat si prin alte canale. Daca agentiile de turism au ca activitate turismul este normal sa te invite sa postezi despre destinatiile turistice. De acord cu creativitatea pe care o ceri tu insa nu uita ca desi industria este mica se intampla lucruri interesante si in turism:).

      Merci

    4. Draga Ioana, asterni cuvintele ‘ca si potential client’, dar totodata afirmi ca te perpelesti la lecturarea articolelor care contin greseli gramaticale? Hm…’ca si’ este o formulare gresit folosita (si) de tine, ca de multi altii, din pacate. Intelept este cel ce nu arunca piatra in luciul lacului; sau, daca o face, se poate astepta la ape tulburi…

  7. Am colaborat si eu in special cu site-uri de cazare ( vreo 20 de articole) si cu agentii de turism (aprox. 10 articole). Dar si cu hoteluri si restaurante (banner/concurs)

  8. Recomandarea mea este ca bloggeri sa nu astepte sa ii contacteze agentiile de turism sau hotelurile cu nu stiu ce idei marete, ca s-ar putea sa astepte mult si bine. Mai bine sa se miste ei si sa vina cu proiecte frumoase, pentru ca practica generala este actionarea in ambele sensuri. Si, de multe ori, proiectele faine de comunicare ies la initiativa bloggerilor…dar cand vorbesc de proiecte ma refer la niste propuneri super fundamentate, cu argumente de marketing si comunicare. Spun asta din calitatea dubla pe care o am: om de marketing si parinte care isi expune experientele de travel pe un blog de parenting

  9. Colaborarile cu un bloger sunt clar benefice de ambele parti. Cel putin asa vad eu lucrurile.

    Blogerul trebuie ales in primul rand in functie de aria in care scrie si genul de public pe care il are.

    Plata in bani sau in servicii practic se face in functie de traficul pe care acel bloger il are. Cu cat mai mult trafic cu atat mai eficienta promovarea.

    Eu as fi deschis la colaborari din care ambele parti ar avea de castigat si sa se lege poate chiar o colaborare pe termen lung.

    Turism Market imi place mult. Felicitari pentru articole si pentru comunitatea formata deja aici.
    Citesc cu placere articolele cand am timp.

  10. Multumesc tuturor pentru feedbackul dat.

    Am tras o concluzie din discutiile de astazi:exista pe piata agentii de turism care au colaborat cu bloggeri de travel si bloggeri care au colaborat cu agentii, hoteluri, etc
    Ma bucur ca exista deschidere din ambele parti pentru ca aceste colaborari sunt de genul win-win. Trebuie doar ca fiecare sa isi aleaga partenerul corect, in functie de ceea ce isi doreste.

  11. Se colaboreaza, dar atentie mare cine si cum colaboreaza. Stiu multe secrete in directia asta si e un subiect delicat:). Si cand vorbim de bloggeri iar mergem spre o arie generalizata. Depinde de notorietate, imagine, structura si coloana vertebrala.

    Pot spune ca sunt bloggeri, nu neaparat de turism, care nu au aceasta verticalitate! Iar unele agentii stiu sa profite de acest aspect! De aici si piata instabila si “ieftina”!

  12. Am colabora, de ce nu! Important este pana la urma modul in care ajungem sa colaboram si despre ce este vorba. In plus, o colaborare presupune castig de ambele parti.

  13. Eu sunt de acord in totalitate cu Ioana…urasc sa citesc articole de genul ”Ia uitati unde m-a invitat agentia X” si ce fain a fost…nu imi aduc aminte sa fi citit vreunul care sa puna si o suma (cat de mica de chestii negative…chiar nu pot sa cred ca e totul perfect peste tot)…am ajuns nici macar sa nu le mai citesc…Sunt de parere ca articolele scrise din calatoriile facute cu banii din buzunar sunt mult mai obiective, am placerea sa citesc si lucruri nasoale si asta imi place…nu doar ca totul e roz si tare….

    1. Castigul unei agentii dintr-o colaborare ar fi publicul, iar cine scrie numai de bine pentru bani nu are public, are doar trafic in trecere.
      Cititorul trebuie sa aiba incredere in ceea ce citeste pentru a putea fi transformat mai usor in client al agentiei de turism care a sponsorizat vacanta (in cazul unei colaborari de genu).

Leave a Response