Gata si cu Bursa balneara de anul asta – octombrie, Slanic Moldova. Editia a VIII-a, zice istoria.
Pe scurt
Locatia: anul acesta: Slanic Moldova – statiune balneara, caci prin traditie, evenimentul se organizeaza in statiunile balneare din Romania
Organizatori: eveniment OPTBR , sub patronajul MDRT . Cu alte cuvinte: OPTBR face toata treaba, MDRT mai adauga un eveniment pe lista. Eventual, ca sa sustina ideea de patronaj, MDRT mai da din cand in cand o masa participantilor. Dar nu si anul acesta.
Participanti: de toate felurile si de toate marimile:
- agentii de turism specializate pe turism intern, cu segment de turism balnear
- hoteluri & pensiuni de profil
- organizatii, asociatii si patronate de turism (mai nationale sau mai international): OMT, ANAT, FPTR, ESPA (asociatia europeana de turism balnear)
- si altii: medici balneologi, oficialitati locale si centrale, presa mai deloc, bloggeri deloc
Obiectivele evenimentului:
- Zona de expozitie: contractarea locurilor de cazare pentru Craciun & Revelion 2012/2013 si pentru sezonul 2013. Practic, Bursa este un eveniment B2B, accesul publicului nu este interzis, dar nici incurajat (prin comunicare pre-eveniment sau la fata locului). Ceea ce nu e rau, pentru ca ne concentram mai bine pe contactele cu partenerii. Mi-a placut foarte tare ca anul acesta expozitia a fost in exterior, in incinta Cazinoului din Slanic, o locatie atipica
- Zona de Forum: informarea pe diverse subiecte de turism balnear. Din programul de anul asta: Tendinte in dezvoltarea turismului balnear european, Contributia medicilor la dezvoltarea turismului de sanatate, Marketing si promovare pentru statiuni balneare, Relatia furnizor-agentie de turism, Programe turistice pentru seniori, Potentialul de sanatate al litoralului (studiu de caz Techirghiol), Distributia online a produselor turistice. Personal, am gasit cateva subiecte interesante, o sa le tratez pe rand in articole viitoare (subiectul SITO, despre care am mai vorbit, programul Calypso pentru seniori etc)
- Zona de socializare, aflata practic peste tot: la Bursa, la Forum, la mesele festive, la pranz, la mic dejun, in autocar, in zonele publice: parcuri, piscine, holuri de hotel, lifturi …cam oricunde s-au intersectat cel putin 2 participanti. Zona asta este activa continuu, din primul moment al Bursei pana la plecarea ultimului participant. Aici obiectivul este fost de…socializare. Si anul acesta am mancat impreuna, am negociat formal si informal, am baut multe pahare de vin, ne-am mai imprietenit unii cu altii, am schimbat informatii, am facut planuri de bataie, ne-am pupat sau ne-am incruntat, am dansat…
Ce-mi place mie la evenimentul asta:
- Cum a crescut de la an la an, fara bugete fabuloase, prin simpla consecventa a OPTBR (Cc doamna Rodica Pencea, care e motorul evenimentului). Multe companii din industrie isi fac agenda anuala in functie de acest eveniment. Plus ca Bursa strange ceva presedinti de comitete si comitii si de la noi si de pe la altii
- Componenta de informare: pentru cine are urechile ciulite, Forumul este o sursa foarte buna de informare pe turism balnear, mai ales pentru cei mai putin initiati (dar nu numai). Intre noi fie vorba, alte evenimente de turism (TTR, de exemplu) nu au (inca) dezvoltata partea de informare pentru industrie
- Sunt agentii care trateaza serios evenimentul: viziteaza hoteluri, parcurg destinatia in sine, sunt manageri care vin cu 2-3-4 angajati pe care ii plimba si ii introduc industriei
- Si la nivel local se trateaza serios evenimentul: primariile (ca sa nu zic primarii) isi povestesc proiectele, destinatia isi povesteste istoria. E o sansa buna de promovare a destinatiei in sine si a (eventualelor) parteneriate public-privat
Ce mi-ar mai placea sa se intample:
- Forumul sa aiba o audienta mai mare. Managerii sa-si trimita oamenii sa auda si sa vada ce se mai povesteste, caci cei mai mici dintre noi sunt cei care au acces mai greu la informatie
- Sa existe si o zona de presa de turism, care sa fie integrata si implicata in comunicarea evenimentului (inainte, in timpul si dupa). Nu ca m-ar deranja ca anul acesta am fost singurul specialist de turism cu pretentie de blogger de la fata locului, desi prezenta mea oficiala la eveniment a fost de reprezentant Transilvania Travel
- Personal, imi doresc sa nu raman mai mereu nemancata, desi platesc cot la cot cu toata lumea sume nu tocmai mici pentru meniurile Bursei. Imi ajunge cata branza mananc la fiecare barbeque pe care-l platesc integral, cata mamaliga cu branza primesc in loc de clasicele sarmale si asa mai departe. La modul general, imi doresc meniuri mai diversificate de la hotelierii nostri balneari, iar pentru cei care nu sunt in rand cu lumea (adica cu bucataria romaneasca) putin mai multa intelegere. Nu de alta, dar face parte din business
- Si nu in ultimul rand, imi doresc preturi corecte pentru serviciile de cazare si de masa. Altfel spus, nu pricep de ce hotelierii nu trateaza sederea de 3 zile a 150-200 de oameni de turism ca pe o sansa de a-si promova serviciile, in loc sa o trateze ca pe o sansa de a-si umple buzunarele ca tot n-ai incotro si trebuie sa dormi, sa mananci si sa bei la ei. Poate gresesc, dar asta e perceptia mea
Ati ghicit, acest eveniment este unul dintre preferatele mele. Si, cu fiecare participare, ma afund tot mai mult in lumea turismului balnear, imi pun intrebari, primesc raspunsuri, mi se nasc curiozitati, imi incoltesc idei (de proiecte, evident 🙂 ) etc etc.
P.S. Despre prezentarea pe care am avut-o la Forum si care, evident, are legatura cu marketingul & comunicarea ( trateaza din acest punct de vedere relatia unitate de cazare-agentie de turism), va povestesc cat de curand.
Credit foto: unsplash.com
Slanic a fost pentru cateva zile capitala turismului romanesc. Actori diversi, multe evenimente; poate chiar prea multe in paralel, astfel incat sa ramai cu frustrarea ca in scurtul timp al manifestarii nu poti fi simultan si la stand pentru discutii de business, si in sala, la conferinta, si in statiune vizitand hoteluri, si la sedintele organizatiilor din turism…
Modelul de business insa, asa cum delicat si “cu manusi” comenteaza Andrada, este depasit. Ideea ca o comunitate de prestatori, hotelieri si administratori de baze de tratament, plus manageri de destinatie isi invita forta de vanzare pentru contractari, plus presa, pe banii beneficiarilor dezamageste si frustreaza.
Daca vrei sa te promovezi, apai s-o faci, cu bugete de promovare, dar nu pe banii clientului ! De fapt sunt deja actiuni de acest gen in tara COMPLET GRATUITE, Bucovina e un exemplu, Rasnov, Sinaia , dar mai ales Litoral.
De aceea, sa nu ne miram ca dintr-o industrie cu mii de agentii si prestatori, bursa a atras pana-n 20 de expozanti, dintre cei impatimiti de proiect si care isi pot permite aceste cheltuieli.
Desi este extrasezon si unitatile de cazare se plangeau ca sunt cam goale, am platit 200 lei pentru o noapte de cazare….adica mai scump decat in plin sezon pe litoral.
Tot din aceasta confuzie de model de proiect, multi vizitatori s-au asezat seara la masa, gandind ca e oferita de cineva, fie de organizatori, fie de primarie, fie de minister sau chiar de prestatorii care sa fi pus mana de la mana.
A fost un moment dificil si jenant…pentru ca nu aveau locuri de fapt. Apoi sumele pentru mesele organizate percepute, daca nu au fost o problema pentru patroni, au fost descuranajante pentru delegati, care au preferat sa manance “la liber” mult mai ieftin, pe unde au gasit.
Marele “boier” al manifestarii a fost reprezentantul unei agentii de turism, Mitica Nanescu, din Bacau, care a fost o gazda desavarsita, oferind din partea sa, pentru o parte din vizitatori, cazari, mese, sali de conferinta, transport si tot suportul, dezinteresat si inimos.
Multumim frumos, Mitica !
Una peste alta, desi mi-as dori o schimbare profunda in abordarea acestor manifestari, ma bucur ca ele exista, am fost la Slanic, si nu singur, ci cu o echipa de colegi. Apreciez tinuta conferintelor OPTBR, mereu cu speakeri si teme interesante, ideea de a roti manifestarea prin diverse statiuni ale tarii, si faptul ca avem intalniri tot mai dese intre noi, cei din industrie, putand astfel sa aprofundam acest foarte important sector de turism al Romaniei.
Abia astept urmatoarea destinatie!
E adevarat, in timp ce hotelierii de pe litoral (carora li s-au alaturat, cu vremea, si hotelieri din alte zone) au inteles ca e o super sansa sa te promovezi in fata a sute de agenti de turism care iti trimit mii de turisti, segmentul balnear se lasa mai greu. Pe de alta parte, as zice ca este vorba si de forta (de negociere a) asociatiei sub care sunt reuniti acesti hotelieri, asociatie care dezvolta involuntar probabil agenda forumului dar nu si zona de expozitie. Si una dintre bariere este clar cea de costuri. Numai ca, daca dezvoltarea celor doua componente nu e proportionala, vom avea la un moment dat mai multi speakeri decat participanti la eveniment.
Si, asa e, un mare BRAVO d-lui Nanescu, care a fost o gazda excelenta!