Cu totii cunoastem polita de asigurare impotriva insolvabilitatii. Cat de bine o cunoastem este insa un subiect amplu de discutie.
In ce fel ne foloseste aceasta polita de asigurare, cand trebuie sa o incheiem si cine ne poate ajuta?
Pe scurt:
- polita de asigurare impotriva insolventei agentiei de turism este obligatorie pentru obtinerea licentei agentiei de turism
- aceasta polita de asigurare trebuie incheiata anual si este de 2 feluri: cea pentru agentiile de turism detailiste (suma asigurata 10 000 euro) si cea pentru agentiile de turism touroperatoare (suma asigurata 50 000 euro)
- prima data polita de asigurare trebuie incheiata in momentul deschiderii unei noi agentii de turism, apoi este reinnoita anual
- companiile de asigurari pot emite astfel de polite de asigurare
Imi amintesc cum aceasta polita de asigurare era doar o formalitate acum cativa ani cand vroiai sa iti iei sau sa iti reinnoiesti licenta agentiei de turism.
Falimentele care au avut loc in ultimii ani au influentat puternic piata asiguratorilor iar astazi sunt din ce in ce mai putin companii de asigurare care incheie astfel de polite.
Te-ai lovit si tu de aceasta problema? Sau, poate te-ai lovit de o alta problema ce are legatura cu acest tip de asigurare? Tocmai evenimentele intamplate in ultimul timp au generat multe probleme si intrebari in randul agentiilor de turism:
- unde inchei polita de asigurare? ce companii mai vor sa incheie astfel de polite?
- cat costa o astfel de polita?
- ce acte sunt necesare pentru obtinerea asigurarii?
- cum pot avea mai multe optiuni la alegerea politei de asigurare?
Intrebarile pot continua, insa trebuie sa gasim un raspuns.
Pentru a veni in intampinarea lamuririi problemei politeti de asigurare impotriva insolventei agentiei de turism, Turism Market si Asociatia TEN te invita la un nou eveniment dedicat agentiilor de turism: Workshopul “Polita de insolvabilitate. Unde, cat si cum?”.
Locatie: Cafe Klein, Str. Smardan nr.11, etaj 1, Bucuresti (intrarea se face prin Hotel Rembrandt din Centrul Vechi)
Data si ora: 21.11.2012, ora 18:30-21:00
Taxa de participare: 30 lei/persoana (taxa poate fi platita in ziua workshopului sau in avans, intr-un cont bancar si include welcome coffee)
Ce iti oferim:
- te asteptam cu un welcome coffee
- iti oferim o scurta prezentare pe tema asigurarii de insolvabilitate
- ii avem ca si invitati pe Elena Miron (Secretar General) si Oleg Pelivan(Consilier Juridic) din partea ANAT
- te invitam la discutii deschise legate de polita de insolvabilitate
Printre temele ce vor fi dezbatute la workshop sunt:
- unde incheiem polita de asigurare
- ce companii de asigurare sunt inca dispuse sa incheie astfel de asigurari
- cat costa o asigurare impotriva insolventei agentiei de turism
- ce se intampla cu clientii revanzatorilor in cazul falimentului touroperatorului
- polita de asigurare cu franciza
Pentru a participa la workshop trebuie sa te inscrii pana pe 17.11.2012 pentru ca locurile sunt limitate. Workshopul este dedicat in exclusivitate agentiilor de turism si avem numai 20 de locuri disponibile (cate o persoana/agentie de turism).
Daca vrei sa vii la workshop este suficient sa imi trimiti un e-mail pe adresa carmina@turismmarket.com (in e-mail trebuie sa imi spui numele, numarul de telefon la care te pot gasi). Vei primi un e-mail de confirmare din partea mea apoi…ne vedem la workshop!
Gasesti mai multe detalii despre ce se va intampla la workshop pe site-ul Asociatiei TEN si pe evenimentul de pe Facebook.
Din pacate,voi. Fi plecat din Bucuresti.
Actuala legislatie am facut- o eu.In acest moment,detailistul are o polita de 10000 dolari,Tour – operatorul de 50000 dolari.smecherii au venit cu..fransiza,adica la fransiza de 50/, este asigurata doar jumatate din suma,ca sa plateasca mai putin.
De 2 ani Anat incearca sa schimbe.Am facut intilniri cu aproape toate companiile de asigurari,care n prea mai vor sa asigure pe nimeni,sau cu prime foarte mari.
Cred ca trebuie sa facem un Fond de Garantare,alta solutie nu exista .Nu prea avem cine la Anat sa o faca..
Imi pare rau ca n pot veni,tema este importanta si o stiu.
Sper ca viitorul Presedinte Anat sa fie axat mult ma mult pe rezolvarea acestor probleme,tehnice.
Cred ca mult mai bine ar fi, daca viitorul presedinte al ANAT nu ar mai fi inregimentat poliitic si ar veni acolo cu o singura dorinta – COLABORAREA CU AGENTIILE DE TURISM.
Problema este asa; o cheltuiala destul de mare pentru o agentie de turism care se deschide. Se mai adauga atetate, chirie si criza, rezulta ca este cu siguranta nebun cine vrea sa mai faca o afacere in domeniu.
Nebunia nu vine nici o data singura, peste tot merge prost, chiri de 3000 de lei pentru spati de 100 mp, vanzari tot mai scazute.
In general primul an este mai mult in pierderi, insa banuiesc ca firmele vechi au ceva mai mult succes.
Deci sunt ceva mai multi factori ce trebuie luati in calcul.
Sa nu mai vorbesc de tot felul de amenzi si toate cele…
Am primit azi o “oferta” pentru un start-up, pentru o polita de 10.000$, de cca 600$ si franciza 80%.
O problema de management ca oricare alta, numai ca trebuie rezolvata. O multinationala ar gasi solutia in mult mai putin timp decat pana in 9 noiembrie.
Eu cred ca se poate renunta la polita, cu obligativitatea incheierii asigurarii storno. Piata e mai mare si ar fi interesate si societatile de asigurari, chiar si la procente mult mai mici decat cele actuale.
1. asigurarea storno este c totul altceva decit cea de insolventa
2.nu este permisa fransiza,dar toata lumea o foloseste.Fransiza de 80/ inseamna c in caz de insolventa se plateste dor 20/. este bataie de joc.
Corina Martin n este inregimentata politic.In general,este mai bine sa aiba o orientate politica,presedintele Anat,
Sa aiba niste relatii.
De povesti toata lumea e satula insa cand vine vorba de practica nimeni nu face nimic.Vorbim ,vorbim,vorbim ..nimic altceva domnul Burcea iar micile agentii de turism intra in faliment din ce in ce mai multe iar noile agentii de turism sunt infiintate doar pe hartie deoarece se lovesc de problemele pe care le stim cu totii.Eu unul am infiintat o agentie iar cand a venit vorba de asigurare si s-a propus suma de 1500 dolari pentru aceasta credeti-ma ca m-am blocat.In afara de sumele aferente deschiderii unei afaceri si de alte sume pe care trebuie sa le ai pentru a sustine afacerea timp de 8 -12 luni pana ajungi sa-ti acoperi cheltuielile mai vin si sume extrem de mari pentru asiguratori.Am ajuns la concluzia ca am facut cea mai proasta alegere in a-mi deschide agentia.Sunt licentiat in turism cu brevet si experienta dar nu pot porni aceasta afacere datorita conditiilor vitrege din cadrul economiei.Intrebarea mea se pune “Cine o sa mai vanda programele de turism pe care agentiile mari le organizeaza(printre care stiu ca si d-voastra va aflati) in conditiile in care micile agentii dau faliment pe capete iar cele noi nu isi pot deschide activitatea?”
Cam pe la sume dintr-astea m-am invartit si eu. In final am depus o cerere la Omniasig (actele firmei + CV administrator) si era sa lesin cand mi-au facut oferta: 140$.
Totusi bucuria n-a durat mult; curand avea sa aflu ca in Minister e haos total. Poimaine e targul si nici o sansa sa obtin licenta in timp.
Stai sa vezi si polita.Va urma sa iti trimita actele spre prelucrare iar ulterior iti va da un raspuns negativ.Daca e sa aleg vreodata sa lucrez cu vreo firma de asigurare,Omniasig va fi ultima pe lista mea.Sunt carcotasi,viseaza polite de asigurari imense speculand faptul ca nu multe firme de asigurari mai fac acest lucru.Sper sa fie ok.Iar licenta…dureaza 1 luna in conditiile in care prelucrarea datelor la Omniasig dureaza 1 saptamana.100% nu vei avea licenta
Am luat polita in 3 zile. La Minister, termenul de 1 luna a fost depasit, madam Grapini a dat dispozitie sa se dea adeverinte (cum sa inchei contracte pe baza ei?). Ministerul poate prelungi termenul cu inca 15 zile cu conditia trimiterii unei justificari intemeiate in termenul de 30 zile; n-au trimis. In Minister oamenii sunt dezorientati, nici salariile nu le-au luat. Mutarea la Ministerul Economiei a creat haos si n-au fost in stare sa puna un om capabil sa gestioneze aceasta situatie.
Buna,
Stiti un tarif sub 600 de usd la SA 50000 usd daca da unde?
Din pacate nu stim tarife pentru politele de asigurare si nici companiile care le ofera. Au fost si sunt in continuare multe schimbari pe acest plan si trebuie sa verifici punctual, cand ai nevoie, cu toate companiile de asigurari
Buna Carmina
In ianuarie 2015 intentionez sa deschid o agentie de turism touroperatoare. Sti ceva de ultima ora legat de asigurarea de insolvabilitate? cam la cat se ridica pretul pt o asigurare la suma de 50.000$?Si daca au mai crescut sansele ca start-upurile sa primeasca asigurare.Multumesc
Buna Rebeca
Singurul lucru pe care ti-l pot spune este sa incerci la cat mai multe companii de asigurari. Cere-le oferta, trimite-le datele financiare ale societatii(balanta/bilant) si vezi ce iti raspund ei. Apoi alegi cea mai avantajoasa oferta(asta daca vei gasi cel putin 2 companii care sa iti faca o oferta).
Primesc saptamanal intrebari legate de polita de insolvabilitate insa nu am un raspuns clar din moment ce schimbari sunt permanent in piata si fiecare companie de asigurare are conditiile proprii de acordare a acestor asigurari. Fiecare caz in parte este diferit, depinde atat de conditiile asiguratorului cat si de rezultatele financiare ale fiecarei companii care cere polita respectiva.
Buna Carmina,
am o intrebare, Am o agentie detailista si mi s-a cerut 3000 USD , pentru polita de insolvabilitate . Din cate inteleg suma de 3000 acopera 10000 . Mie mi se pare o mare aberatie, stii cuva unde pot incerca sa gasesc o polita mai ieftina. mentionez agentia este din 2014 , am avut profit bunicel pe 2015, nici o problema sau reclamatie. La 3000 , clar ca opresc jocul !
Multumesc
Valentin, cu drag te-as ajuta daca as putea.
Din pacate nimeni nu poate controla oferta pe care ti-o dau companiile de asigurare pentru polita de insolvabilitate.
Intr-adevar suma de 3000 euro/an pentru polita de insolvabilitate a unei agentii detailiste este extrem de mare insa stiu ca aceasta suma s-a mai cerut pana acum (cel putin eu am mai auzit). Singurul lucru pe care ti-l pot recomanda sa il faci este sa ceri oferte de polite de insolvabilitate la mai multe companii de asigurare sau sa lucrezi chiar cu un broker de asigurari. Fiecare dintre companiile de asigurari va face verificari insa e posibil ca macar una din companii sa iti faca o oferta de asigurare cu un pret ceva mai mic.