Lucrez in turism de aproape 7 ani si de ceva timp m-am hotarat sa ii ajut pe cei ce vor sa paseasca in acest domeniu si sa urmeze o frumoasa cariera legata de vacantele si calatoriile pe care le iubesc atat de mult.
Povestea mea e simpla: m-am trezit in anul 2 de facultate ca faceam altceva decat imi doream. Eram la Drept, o facultate cu renume, o facultate din care toti cei din jurul meu se asteptau sa ies avocat si sa castig bine. Si atat.
Mie nu imi placea insa acest domeniu (desi recunosc ca aici mi-am format modul de gandire) si cautam ceva inedit, ceva legat de ceea ce imi placea mie cu adevarat sa fac. Stiam ca imi placea sa calatoresc asa ca am incercat domeniul turismului in speranta ca voi avea ocazia sa calatoresc mult si sa arat si celorlalti locurile pe care le vizitam.
Si am urmat apoi calea turismului…. Era un domeniu fascinant pentru mine si am invatat cu placere, am fost curioasa sa stiu cat mai multe despre noul domeniu, am obtinut toate calificarile pentru a profesa si apoi mi-am inceput cariera.
Toate bune si frumoase pana aici. Cum m-am descurcat insa in momentul in care am plecat de pe bancile scolii si am pasit pentru prima oara cu adevarat in..turism?
Nu pot spune ca a fost tocmai simplu pentru ca tot ceea ce invatasem s-a dovedit a fi mai mult un ghid de “de toate” cu o prea mica aplicabilitate in ceea ce se intampla de fapt intr-o agentie de turism. Asa ca am considerat ca este o provocare pentru mine sa construiesc ceva in acest domeniu si am mers mai departe.
Ce am facut? Am inceput sa “studiez” cum functiona piata de turism din Romania:
- ce fel de produse turistice existau in piata
- ce fel de produse cereau clientii
- care erau destinatiile preferate in functie de fiecare tip de produs
- care dintre touroperatorii de pe piata organizau pachetele de vacanta cele mai cerute
- ce produse/destinatii are fiecare touroperator din piata
Incet incet am reusit sa imi fac o imagine de ansamblu asupra domeniului, asupra cum functionau lucrurile, asupra a ceea ce exista pe piata din Romania. Am inceput colaborarea cu multe agentii deodata si mi-am dat seama pe parcurs ca nu aceasta era solutia ideala pentru ca erau prea multi parteneri in acest caz.
In al doilea am de lucru efectiv in agentia de turism am schimbat strategia de lucru tocmai pentru a eficientiza lucrurile:
- am ales sa lucrez cu parteneri mai putini, cei cu care lucrasem foarte bine in anul precedent
- am ales anumite destinatii si tipuri de produse pe care sa le promovez (am lucrat focusat diferit si rezultatele nu au intarziat sa apara)
- am oferit consultanta clientilor mei si nu doar un simplu serviciu la care se asteptau (multumirea pe care a simtit-o de fiecare data cand primeam un feedback de la un client nu poate fi descrisa in cuvinte)
Din acel moment si pana astazi am continuat sa schimb cate ceva la modul in care lucrez tocmai pentru a acumula o experienta mai bogata si a oferi celor din jur amintiri placute in vacanta.
Piata s-a schimbat destul de mult in ultimii ani si fiecare dintre noi a trebuit sa se adapteze la noile conditii si la noile tipuri de cereri.
In toti acesti 7 ani de turism am invatat ca teoria invatata la scoala este doar o baza care te formeaza sa gandesti intr-un anumit fel si sa cunosti putin cum este domeniul acesta. Adevarata scoala insa se face abia cand incepit sa “intri in paine” cum se spune.
Despre perioada de practica (cea de inceput) in turism am scris in articolul “Perioada de practica- decisiva pentru cariera ta in turism“. Mentionez acum ca perioada de practica trebuie sa fie doar o faza de trecere de la scoala la lucrul adevarat intr-o agentie de turism. Perioada asta te poate ajuta sa intelegi unele lucruri si sa le inveti inca dinainte de a-ti cauta un job (ai avea astfel un plus de experienta).
Adevarata “practica” in turism o vei deprinde apoi lucrand efectiv in domeniu si lovindu-te de situatii cat mai diferite. Numai asa vei putea fi pregatit pentru orice situatie si te vei deprinde sa gasesti solutii care mai de care mai creative si eficiente.
Frumusetea in turism sta in detalii. La fel si multumirea pe care o transmiti clientilor tai precum si multumirea de sine (ai oferit un serviciu performant cuiva).
Daca vrei sa faci o cariera in turism trebuie sa cunosti foarte bine ceea ce vrei si sa stii sa alegi locul potrivit pentru tine pentru a putea creste si a deveni un bun specialist in ceea ce faci.
Pe de alta parte in acest domeniu este ESENTIAL sa fii permanent informat si sa iti doresti sa inveti mereu lucruri noi. Turismul etse foarte dinamic si daca lasi sa treaca 1 an (de exemplu) fara sa inveti nimic si fara sa vrei sa afli noutatile din jurul tau vei constata ca totul s-a schimbat peste noapte atunci cand vei cauta sa cunosti mai multe despre piata in care te afli.
In 2013 pregatesc cateva workshopuri dedicate celor ce doresc sa lucreze in domeniul turismului dar si celor ce au intrat in acest domeniu de putin timp si isi doresc sa il cunoasca mai bine.
Pentru a pregati aceste workshopuri am nevoie de feedbackul tau ca sa ma asigur ca iti ofer informatia de care AI TU NEVOIE (lucruri practice, nu teoretice). Lasa-mi un comentariu mai jos cu lucrurile despre care ai vrea tu sa stii mai multe si cu situatiile de care te-ai lovit si care ti s-au parut dificil de rezolvat. Voi lua toate aceste lucruri in considerare la workshopurile pe care le voi sustine incepand din ianuarie 2013.
Credit foto: unsplash.com
As fi interesata sa aflu cum sa operez cu sistemele de rezervari amadeus, worldspan. Intrucat la angajare toti iti cer aceste cunostinte, pe care nu le poti capata de pe bancile facultatii din pacate..
Roxana, probabil nu ai nimerit la facultatea care trebuie. Glumesc!
Uite, la ASE, cu câțiva ani în urmă, se făcea un curs de e-business (Facultatea de Comerț, traseu Turism-Servicii), care printre altele avea incluse și module de Worldspan și Fidelio.
Chiar și așa, la momentul respectiv mulți dintre colegii mei găseau de cuviință că viața de zi cu zi are mai multă prioritate decât cursul în cauză. Erau legați fie de alte activități mai distractive, fie de jobul de vânzător, pe care erau nevoiți să îl aibă ca să se întrețină. Ce vreau eu să subliniez e că perspectivele asupra carierei nu sunt foarte bine conturate pentru mulți dintre studenți, în timpul studenției, aceștia experimentând domenii diverse. După absolvire eu am avut ocazia să lucrez într-o agenție de turism (atât studii liceale, cât și universitare în domeniu), am preferat totuși un alt domeniu pentru că eram mai bine plătit.
Ca începătoare în domeniul turismului te vei lovi frecvent de acest aspect pentru că nicio agenție nu va fi dispusă să “te crească”, dacă nu vii din start cu plus valoare.
La fel de bine poți face pe cont propriu cursurile de ticketing pe sistemele amintite, dar te costă.
As fi interesata sa aflu mai multe despre partea de on-line din turismul romanesc si ce tehnologii/software-uri se dezvolta pe teritoriul tarii noastre pentru turim.
M-ar interesa partea de promovare online a unei regiuni turistice, care ar fi posibilitatile cele mai eficiente si mai putin costisitoare de intretinere a interesului pentru o zona mai neexplorata inca.Si , in general, cam orice idei practice in turism sunt binevenite.Succes!
da, este un subiect care de asemenea ma intereseaza foarte mult.
Multumesc tuturor pentru raspuns. Astept si alte teme despre care vreti sa stiti mai multe 🙂
O buna practica isi trage seva dintr-o buna teorie,aici se spune cum ,cand si ce trebuie facut,aici sunt procedurile standard,imuabile,daca vii din facultate fara o buna teorie nu vei fi decat un …muzicant urechist, vei improviza si falsa toata viata in speranta ca vei ajunge prim solist.Cam asa vad eu lucrurile si din pacate programa universitara e asa cum e, daca la asta mai adaugi dezinteresul studentului(din varii motive),practica insuficienta sau aiurea facuta,etc. etc. avem reteta perfecta a agentului de turism care bajbaie,dezinformeaza iar mai apoi tepuieste turistul(noa ca am zis-o, sic!!).
Unde pot avea acces la programul de workshopuri pentru ianuarie 2013?
Anca, inca nu am definitvat programul workshopurilor pentru 2013. Vom anunta aici pe blog imediat ce stabilim mai multe detalii!
Buna ziua,
Va urmaresc de o scurta perioada dar deja ma bucura alegerea facuta. Va felicit pentru munca depusa si va doresc mult succes in continuare. Avand in vedere ca sunt masterand la Geografie – Turism (UB) si interesat pe zi ce trece de acest domeniu, tin sa va anunt de pe acum ca voi incerca sa particip la cat mai multe evenimente incepand cu anul 2013, mai ales la cele legate de acest topic. Probabil vor mai fi 2-3 colegi interesati, deci cu siguranta se anunta public catre acest tip de workshop. Sa auzim de bine, si asteptam cu interes noile informatii.
Multumim, Alex. Ne bucuram ca esti alaturi de noi si te asteptam la evenimentele noastre incepand din ianuarie. Vom anunta aici pe blog urmatoarele evenimente.
Buna seara,
Parafrazandu-l un pic pe colegul Alex P.,eu pot sa spun ca am dat din intamplare de bloggul Carminei si sunt incantat de varietatea informatiilor oferite in domeniul turistic.Cum sunt unul din cei ce-si cauta inca drumul profesional in acest domeniu, avand la momentul actual la capitolul experienta, numai acte de absolvire a unei universitati particulare de profil,a unor cursuri de ag+ghid la THR si a unui ecuson de ghid care ,,sta” de aproape 3 ani,nu pot spune decat atat: sunt bucuros ca v-am gasit si sunt dornic sa ma alatur voua pentru in sfarsit, a invata cu adevarat despre turism!.
Bine ai venit, Calin. Sper ca pe viitor sa gasesti pe Turism Market cat mai multe informatii utile pentru tine 🙂
Multumesc.
Buna ziua,
Am dat intamplator peste acest site. Am revenit de foarte putin timp in Romania dupa o sedere de apropae 7 ani in Indonezia. Vorbesc fluent limba indoneziana si inteleg cultura si modul de gandire al locuitorilor acestei zone a lumii. Ma intereseaza cum as putea sa valorific aceste experiente si cunostiinte pe piata de turism din Romania.
Multumesc anticipat,
Buna ziua,
Ma intereseaza sa fac practica intr-o agentie de turism, chiar daca e voluntariat. Vreau sa invat cat mai multe despre acest domeniu si sa fac cariera din asta. Pe parcursul anilor in campul muncii mi-am dezvoltat abilitatile de comunicare, stiu ce inseamna clienti nemultumiti, dar si satisfactia pe care o ai atunci cand primesti feed-back-uri. Astept raspunsuri cat mai favorabile. Tin sa precizez ca locuiesc in Bucuresti (pentru cei care sunt dispusi sa ma ajute in acest sens).
Multumesc.
Andreea, astazi am anuntat noi ca suntem in cautarea unei persoane pasionate de turism pentru un post de internship de 6 luni.
Detalii gasesti aici: http://www.turismmarket.com/internship-la-turism-market-job-in-bucuresti
Daca ti se pare potrivit postul te rog sa imi trimiti CV-ul tau si o scrisoare de intentie