Anual imi planific participarea la 2 targuri internationale de turism, pe care le consider esentiale pentru a tine pasul cu rapidele schimbari din turism, pentru a descoperi noile trenduri in piata turistica, pentru a intalni vechi parteneri si prieteni sau pentru a descoperi noi destinatii si parteneri care sa imi ofere informatii si suport pentru crearea unor produse noi.
Daca multi ani participam la targurile generaliste precum World Travel Market din Londra sau FITUR din Madrid , in 2012 am decis sa particip la doua targuri specializate: Thai Travel Mart din Bangkok si EIBTM 2012 din Barcelona .
EIBTM este organizat in fiecare an la sfarsitul lunii Noiembrie, fiind un targ dedicat turismului de business. De fapt numele sau este semnificat pentru profilul targului : European Incentive Business Travel & Meetings Exhibition. Din 2004, acest targ este organizat in orasul Barcelona si cu ocazia editiei 25 din acest an, a fost anuntata semnarea unui nou contract dintre Barcelona Tourism & Convention Bureau si organizatorii targului (Reed Exhibitions – aceeasi care organizeaza si World Travel Market din Londra) pentru inca 3 editii ale targului pentru care Fira Gran Via din Barcelona va fi gazda.
Participarea la EIBTM
La aceasta editie s-au inregistat 3100 de companii expozante din intreaga lume. Lanturi hoteliere precum Accor, Hilton, Starwood, Destination Management Companies, birouri locale de turism, centre de conferinte sau companii aeriene s-au numarat printre expozanti la aceata editie.
Alocarea spatiului de expozitie s-a facut precum la toate targurile internationale de turism, in primul rand pe zona geografica, fiecare tara participanta avand un spatiu alocat in cadrul targului, platit si amenajat in functie de buget si concept. Lanturile hoteliere si unele companii au ales sa aiba standuri proprii, iar o sectiune speciala era dedicata tehnologiei care sa ajute la organizarea de evenimente si congrese.
Acest targ este unul dintre cele care au inclus programul de Hosted Buyer. Companiile care participa ca expozanti pot invita parteneri importanti alaturi de care au colaborat si care reprezinta pentru ei un interes important in viitor.
Inregistrarea la targ din postura de Hosted Buyer se face doar la recomandarea unui expozant sau a unui grup de firme, iar pentru a primi acceptul organizatorilor, fiecare aplicant trece printr-o proces atent de studiu. In acest an au existat 4000 de Hosted Buyers, printre care si eu, care odata acceptat am beneficiat de bilet de avion platit intre Bucuresti – Barcelona si retur, 2 nopti cazare cu mic dejun la un hotel din Barcelona (eu am stat la Renaissance Barcelona 4*), acces gratuit 2 zile la targ, transferuri aeroport – hotel – aeroport si hotel – targ – hotel, pranzuri, invitatie la cina oficiala de deschidere a targului organizata la Muzeul National de Arta al Cataluniei si invitatie la petrecerea oficiala din seara urmatoare organizata la Opium Mar, unul dintre cluburile cele mai in voga din Barcelona.
Fiecare Hosted Buyer avea obligatia sa isi organizeze in avans minim 7 intalniri pe zi si sa participe la o prezentare de destinatie in cadrul unuia dintre standurile tarilor participante, insa suplimentar exista posibilitatea de a solicita online intalniri suplimentare cu alti participanti. Fiind un targ dedicat turismului de afaceri, participantii erau companii specializate in principal pe organizarea de congrese si conferinte sau excursii de gen incentive pentru corporatii internationale, in vreme ce hotelurile participante erau printre cele care aveau capacitati foarte mari de cazare impreuna cu sali de conferinte moderne.
Romania la EIBTM 2012
Prezenta Romaniei la acest targ a fost impartita in 3 categorii: Hosted Buyers, firmele expozante in cadrul standului Romaniei si firmele expozante in alte standuri din cadrul targului.
Hosted Buyers: pe langa Explore Travel, reprezentata de mine, am intalnit inca alte 2 companii din Romania prezente ca invitat oficial : Happy Tour si El Quatro Boutique Hotel din Gura Humorului. Posibil sa fi fost si altii, insa eu stiu doar de acestia.
Standul Romaniei a fost din pacate printre cele mai mici de la aceasta editie de targ. Expozantii din cadrul standului au fost: Biroul de Turism al Romaniei de la Madrid, 1st Global Events Production Ltd, Accent Travel & Events, Aldo Travel, Atlantic Travel, Blue Air, Dagecom Travel Services, Exact Tours, Invitation Romania, Karpaten Hotels & Karpaten Turism, MC Transilvania, Paloma Tours, Hotel Radisson Blu Bucuresti, RIN Hotels, Transilvania Conventions & Turism Bureau si World Synergy Travel.
Printre alte firme din Romania expozante in alte standuri au fost JW Marriott Bucuresti in cadrul standului global Marriott Hotels si Liberty Incentives & Congresses Romania in cadrul standului Liberty Congress.
Probabil ca si alte companii din Romania au fost prezente ca vizitatori la acest targ, existand posibilitatea de a vizita targul ca specialist in turism, achitand o taxa de participare si facand inregistrarea in avans.
Mereu se discuta despre prezenta dezamagitoarea a Romaniei la targurile internationale de turism. Parca de aceasta data, a fost chiar mai rau ca la alte targuri. Standul a fost micut si foarte prost amplasat, undeva ascuns in spatele unor scari rulante si privat de vizibilitate (luata partial de aceste scari si de standul Visit England, mult mai mare). Designul a fost acelasi intalnit si la ultimele editii ale unor targuri de profil. Si alte tari au un design folosit de multi ani si care este deja o emblema a lor la fiecare targ (Portugalia, Spania , Croatia , Costa Rica , Kenya , Dubai , Argentina ). Cu siguranta ca investitia facuta initial in design si amenajarea standului trebuie amortizata si la fiecare targ, se modifica in functie de suprafata standului.
Exista unele tari care tot schimba conceptul in cautarea unuia care sa fie cat mai de impact, iar aici ar trebui si Romania sa incerce sa schimbe ceva. Am fost impresionat la acest targ de Ungaria si Estonia , doua tari mai mici decat Romania si cu care cred ca ne putem compara la bugete.
Ungaria avea un stand mare, foarte bine situat pe aleea principala a spatiului expozitional, luminos si cu fotografii de efect. Suplimentar, era un spatiu dedicat degustarii produselor traditionale (alimente si vinuri din Ungaria). Estonia avea un stand in apropiere de cel al Romaniei si era cam de aceeasi marime insa conceptul vizuel era unul deosebit, dand senzatia unei paduri. Pozele mele sper sa va ajute sa va faceti o idee (vezi sfarsitul articolului).
5 lucruri care mi-au placut la EIBTM 2012
- Prezentarile de destinatii. Am intalnit in premiera acest concept, aici la EIBTM. Fiecare Hosted Buyer era obligat sa aleaga cate o prezentare in fiecare zi insa eu am fost la 5 prezentari in cele 2 zile de targ. In principiu erau asemanatoare si se derulau astfel.
In fiecare stand era amenajat un spatiu de prezentare cu scaune si televizor unde erau invitati cei care doreau sa participe. Un reprezentant al Biroului de Turism prezenta atractiile principale ale tarii si expozantii din cadrul standului, insotit de un powerpoint si de un film de prezentare. Cea mai buna prezentare am vazut-o la Visit England, in vreme ce la Islanda am primit cele mai multe cadouri 🙂
- Prezentarea “Povesti despre Leadership in timpuri de schimbare” sustinuta pentru Hosted Buyers de catre Doug Keeley, CEO and Chief Storyteller la compania “The Mark of a Leader”. Despre aceasta o sa va povestesc separat intr-un articol viitor.
- Cocktail-ul organizat de Malaysia Tourism Board. In timpul zilei, vizitatorii standului primeau din partea expozantilor 5 bancnote de cate 20 de Ringgit Malaezieni din hartie si o invitatia la Cocktailul de la ora 17:00. In cadrul acestui eveniment, standul s-a transformat intr-o piata traditionala, fiecare expozant avand la vanzare diferite suveniruri pentru care am inceput sa negociez. Asa m-am ales cu 2 seturi de bratari si 2 sari-uri pictate. Iata cum o idee originala te poate ajuta in promovarea din cadrul targului.
- Cafeaua Columbiana :). Eu nu sunt bautor de cafea, insa ideea Columbiei a fost una excelenta. In cadrul standului lor, care era printre cele mai mari si bine realizate de la acest targ (surprinzator pentru un targ dedicat turismului de afaceri, pentru moment Columbia castigand usor teren in turismul de vacante), exista un loc special unde fiecare participant putea veni sa incerce cafeaua columbiana. Existau 3 tipuri diferite de cafea si mereu era coada la standul lor. Langa era si o mica oaza de Columbia unde puteai sa te fotografiezi.
- Aplicatia mobila pentru EIBTM. In premiera aceasta editie a avut o aplicatie mobila pe care participantii puteau sa o descarce gratuit si apoi sa se inregistreze pentru a avea programul personal de intalniri, lista de participanti si descrierea tuturor evenimentelor la doar un click distanta de pe telefonul mobil. Este pentru prima oara cand intalnesc asa ceva la un targ de turism si m-a ajutat enorm, scapand de hartii de printat sau brosuri in care sa cauti harti ale targului sau liste de participanti. Toate erau disponibile in aplicatie. Acesta este viitorul si EIBTM s-a adaptat rapid la acest trend.
In final, o scurta recapitulare in numere a ceea ce a insemnat EIBTM Barcelona 2012: peste 4000 de Hosted Buyers, 3100 de companii expozante din intreaga lume, 65 000 de intalniri planificate online inainte de targ, peste 30 de conferinte si workshopuri organizate pe durata celor 3 zile ale targului gazduit de orasul Barcelona.
Ce inseamna pentru Barcelona acest targ ? Ganditi-va ca sunt 8000 de nopti de cazare oferite invitatilor, la care se adauga alte cateva mii de nopti de cazare pentru expozanti. O mare parte dintre hoteluri de 4 si 5 stele colaboreaza cu organizatorii targului pentru a gazdui expozantii si invitatii, iar tarifele aplicate sunt mai mari decat in mod normal in luna Noiembrie in Barcelona. Restaurantele erau pline de participanti la congres, intalnind mereu persoane cu ecusoanele de la EIBTM si o parte dintre cei care au participat au ales sa isi prelungeasca sederea pentru a vizita orasul Barcelona.
Credit foto: arhiva personala Dragos Pirnog
Foarte interesant si util!
Multumim Dragos si bine ai venit pe turism market 🙂
Interesant conceptul targului, nu-l stiam, vorbesc in special de partea de gratuitate oferita hosted buyer-ilor. Beneficiaza de aceasta gratuitate toti cei 4000 de buyeri sau doar un lot atent selectionat? Caci pare o cheltuiala imensa sa sponsorizezi 4000 de oameni cu pachetul descris de tine…
Ref la aplicatia digitala de care spui, ea a fost disponibila si pentru WTM anul acesta, probabil fiind vorba de acelasi organizator acesta a dezvoltat-o pentru toate targurile pe care le organizeaza.
Multumesc mult pentru invitatia de ma alatura echipei Turism Market.
Cei 4000 de Hosted Buyers au fost toti atent selectionati si sponsorizati complet. Au existat si o parte din Spania, insa in numar destul de mic si pentru acestia sigur nu a fost asigurat transportul cu avionul. Acesti Hosted Buyers au fost invitati de catre companii expozante si o parte dintre aceste costuri au fost acoperite de acestea, selectia fiind insa facuta de secretariatul congresului. De exemplu Marriott Hotels au un numar de Hosted Buyers si pt ei a platit partial costul pachetului de Hosted Buyer. Anul acesta a fost un numar mult mai mare de invitati din Europa centrala si de Est alaturi de foarte multi rusi.
Bun venit Dragos in echipa noastra!
Chiar inainte de acest targ am vizitat site-ul de turism al Biroului de Turism al Romaniei in Spania. Acolo aparea comunicatul ca se face licitatia pentru EIBTM si ca unicul criteriu de selectie este pretul minim. In comunicatul oficial al MDRT se laudau ca o super companie s-a ocupat de ridicarea lui. Cat timp singurul criteriu de selectie va fi pretul minim asta o sa avem, chiar daca vorbim de cea mai buna companie de pe piata. Decat sa participi la astfel de targuri fara sa faci ceva care sa atraga atentia, mai bine folosesti banii in a sprijinii mai multe companii sa mearga pe cont propiu sau in alte actiuni de promovare. Deja sunt tari care au renuntat sa participe la targuri, cum ar fi Franta.
Standul a fost asemanator cu ce a fost amenajat si la alte targuri. Nu exista nimic care sa te atraga iar aici locatia a fost groaznica. Eu sper ca pe viitor, cu oameni precum Razvan Marc, sa avem si noi o participare mai creativa. Poate e mai bine sa participam la doar cateva targuri si bine decat la toate si prost. Franta era prezenta insa nu stiu daca sub organizarea Atout de France sau erau separat pe regiuni. Ce am vazut a fost un stand separat al Paris-ului care era mai mare decat multe alte tari participante si un alt stand cu regiuni din Franta (Coasta de Azur, Corsica, Normandia, etc)
Buna Dragos,
Interesant articolul, frumoase fotografii , daca mai ai le “savurez” cu placere.
Iti doresc succes si la cat mai multe calatorii alaturi de echipa Turism Market.
Nu cred ca Franta a renuntat sa participe la toate targurile. Stiu ca anul trecut nu a participat la Fitur si ca a anuntat ca renunta si la alte targuri si isi schimba strategia de promovare. Sunt curioasa daca anul viitor va fi prezenta. Chile a anuntat ca nu va veni la urmatoarea editie. Si, de asemenea, sunt curioasa cum va fi standul Romaniei de la Fitur 2013, daca va fi acelasi. Am sa merg si am sa povestesc :).
Chile nu a fost prezent la Barcelona deși este o destinație potrivită pt incentive
Bine scris! Bravo!
Salutari din Hanoi,
PS. Imi trimiti mie MYR? 😉
O sa-i pastrez pentru mine pentru ca am nevoie de ei in Ianuarie cand ajung pe langa Vietnam :0
Multumim Dragos si bine ai venit pe turism market.