Companiile aeriene traditionale, in special cele din Europa, se confrunta cu un mediu din ce in ce mai ostil, care a facut ca multe dintre acestea sa intre pe pierderi. Acest mediu ostil a fost provocat pe de-o parte de criza economica si financiara, marile costuri la combustibil si pe de alta parte, succesul companiilor low cost.
Criza economica si financiara a avut numeroase consecinte asupra industriei aviatice: companiile aeriene au avut un acces din ce in ce mai greu la finantare, turistii au inceput sa opteze din ce in ce mai mult pentru companiile low cost iar guvernele au inceput sa urce impozitele si taxele (TVA, taxe pe pasager, taxe de aeroport, faimosul impozit pe emisii pe emisiile de CO2 al Uniunii Europene, etc.).
Si probabil aceasta crestere a taxelor este cea care face cel mai rau, nu numai industriei aeriene ci intregii industrii a turismului. Companiile aeriene au denuntat de exemplu Spania in fata Comisiei Europene pentru ca a marit “nejustificat” taxele aeroportului Barajas cu 50%, iar CE a deschis o ancheta in acest caz.
ABTA a cerut sprijinul International impotriva taxei Air Passenger Duty (APD) si pentru aceasta a creat un site, afairtaxonflying.org . Bruxelles tocmai a anuntat ca suspenda temporar impozitul pe emisii in zborurile intercontinentale, dar il mentine pentru zborurile in interiorul continentului, lasand astfel companiile aeriene europene intr-o situatie de dezavantaj fata de cele americane si chineze.
Dupa mai multe trimestre in pierderi, companiile aeriene au trecut la planuri de reducere de costuri, in care erau cuprinse si reducerile de personal. Asta a provocat numeroase greve in Europa, cum ar fi cele organizate de angajatii companiilor aeriene Iberia, Lufthansa si Air France. Asa ca aceste companii au ajuns la concluzia ca pentru a putea concura pe piata pe rutele de distanta scurta si media trebuie sa adopte modelul low cost.
Iberia de cativa ani detinea actiuni la compania spaniola low cost Vueling, iar acum incearca sa achizitioneze 100% din aceasta companie.
In 2012 a mai lansat doua companii low cost, Volotea care a inceput sa functioneze in martie 2012 si Iberia Express care in iunie a lansat primele zboruri.
Lufthansa are deja o companie low cost, Germanwings si planuieste lansarea unei noi companii la 1 ianuarie 2013.
Air France a anuntat, de asemenea, ca va uni filialele sale regionale Brit Air, Airliniar si Transavia sub un nou brand pentru a reduce costurile. Aceasta a declarat ca va incerca sa se diferentieze de companiile low cost prin cea mai buna Business Class.
Companiile aeriene traditionale acuza companiile low cost ca avantajul lor nu este doar costurile putine ci si subventiile primite de la guvernele europene. Astfel multe tari europene, profitand de fondurile europene, si-au construit aeroporturi in orase mici sau au facut lucrari de extindere a aeroporturilor deja existente fara a fi justificate de o cerere reala.
Pentru a atrage companiile aeriene pe aceste aeroporturi au oferit subventii si majoritatea care au beneficiat de acestea au fost companiile low cost. Cu declansarea crizei, guvernele nu au mai putut sustine costurile ridicate de intretinere ale acestora si au inchis unele dintre aceste aeroporturi, iar in cazul altora au marit foarte mult taxele. Companiile traditionale europene cer acum. La Bruxelles “aceleasi reguli ale jocului pentru toti”.
Dar nu doar companiile europene adopta modelul low cost ci si cele din America de Nord sau Asia. Una dintre aceste companii este Air Canada, a carei companii low cost isi va incepe activitatea in iunie 2013. Aceasta companie va face dint-un grup impreuna cu turoperatorul sau, o combinare pe care presedintele si CEO-ul Air Canada, Rovinescu Calin o considera un succes important.
Credit foto: unsplash.com
India este o alta destinatie unde low cost-ul se dezvolta puternic, asa cum zic si trendurile de la WTM (gold rush on low cost):
http://www.turismmarket.com/wtm-trendurile-globale-in-turism-si-calatorii-in-2012
Se pare ca pentru a cumpara cat mai mult aur din Golful Persic indienii vor sa calatoreasca cu bani cat mai putini
Si Emirates are divizie de low-cost, chiar daca nu e recunoscuta public!:)
Trebuie sa supravietuiasca toti cumva si fiecare apeleaza la metoda care o crede ca fiind cea mai buna.Insa eu zic ca si companiile low cost devin in ultimul timp tot mai scumpe astfel ca denumirea nu li se potriveste mereu
Mircea, multi confunda modelul low cost cu preturi mici, dar nu este acelasi lucru. Acest model se refera la o productie eficienta prin costuri mici. Daca pe langa asta se ofera preturi mici clientilor este altceva :).
Multumesc pentru completari. Intr-adevar sunt mai multe companii aeriene care au creat propia low cost. Si Singapore Airlines a anuntat crearea unei companii care va incepe sa opereze in 2016.
Trebuie sa fac o corectare a articolului, Iberia nu este propietara companiei low cost Volotea.
Singapore Airlines are deja o companie low-cost. Este vorba de Silk Air care zboara pe destinatii unde Singapore nu opereaza si in general pe aeroporturi mai mici.
Aceasta noua companie low cost pe care doreste sa o deschida Singapore va opera pe rutele de distanta lunga.
Mult succes companiilor în implementarea acesto proiecte. Sperăm că situația se va îmbunătăți…
A trecut ceva timp dar preturile la bilete de avion nu se mai ieftinesc. Per ansamblu s-au scumpit daca sa ei in consideratie texele aditionale precum bagazul s.a.
Depinde de companii si rute. Intr-adevar pe anumite rute preturile la biletele de avion s-au scumpit. Trebuie insa sa luam in considerare competitia pe fiecare ruta, evolutia preturilor la combustibil si a impozitelor si taxelor de aeroport aplicate companiilor si pasagerilor din fiecare tara. Ce nu s-a schimbat, in schimb, este restructurarea prin care trec multe companii, din ce in ce mai multe adoptand modelul de functionare al companiilor low-cost, desi asta nu inseamna neaparat o adoptare a tarifelor low-cost.