Inainte sa intram in subiectul articolului de astazi as vrea sa va urez tuturor celor care cititi si interactionati cu Turism Market un clasic dar foarte sincer La Multi Ani dar si un an 2013 plin de realizari profesionale.
Acum, pentru ca in ultima vreme am inceput sa devin din ce in ce mai interesat de turismul intern din Romania, Andrada stie de ce 🙂 , stau cu ochii pe tot felul de statistici care sa ma ajute si care sa imi ofere o imagine mai clara a ceea ce se intampla in aceasta zona. Astfel ca, am citit un comunicat foarte proaspat din partea INSSE aparut in 4 ianuarie care spune urmatoarele:
În luna noiembrie 2012, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o creştere cu 8,0% şi înnoptările o creştere cu 2,2%.
Comparativ cu luna noiembrie 2011, în luna noiembrie 2012 la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere la sosirile vizitatorilor străini (-2,6%). În perioada 1.l-30.Xl.2012, comparativ cu perioada corespunzătoare, atât sosirile, cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creştere cu 10,1% respectiv, cu 7,1 %.Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna noiembrie 2012 de 530,3 mii, în scădere cu 2,6% faţă de luna noiembrie 2011. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 63,3% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (35,9%), Bulgaria (22,9%),), Germania (8,0%), Italia (7,2%), Austria (4,8%) şi Polonia (4,6%).
Asadar trend-ul este unul pozitiv cel putin din punct de vedere al numarului de turisti din structurile de cazare insa este ingrijorator faptul ca nu reusim sa atragem mai multi turisti straini iar ingrijorarea asta dureaza de multi ani si va mai dura inca cativa la cat de multa importanta da guvernul turismului.
Cu toate acestea, simt nevoia sa ma repet spunand ca inainte ca turistii straini sa dea navala peste frumusetile autohtone, este absolut necesara promovarea Romaniei …..romanilor.
Deci noi cu bulgarii facem barter. Noi la ei si ei la noi!
Facem barter doar pe ce vin ei aici. In rest….platim diferenta:))
Ca sa avem turisti straini trebuie sa promovam Romania,lucru care lipseste cu desavarsire !
Avand in vedere ca numarul turistilor straini a scazut in paralel cu o crestere a sosirilor in unitatile de cazare, asta inseamna ca romanii se plimba mai mult prin tara lor, deci dorinta ta prinde cumva contur :).
Eu personal nu cred ca Romania trebuie promovata romanilor. Trebuie promovata strainilor. Teoria conform careia este mai usor sa tii un roman acasa decat sa aduci un strain in Romania este falsa. Insa dincolo de orice fel de promovare, trebuie imbunatatite multe alte lucruri (serviciile, infrastructura, varietatea ofertelor de petrecere a timpului liber, etc). Cand astea se vor imbunatatii, turistii vor sosi chiar si fara promovare.
@Dan: Ambele categorii de public (turistii romani si turistii straini) sunt importante pentru destinatia turistica Romania. Romanii sunt la fel de pretiosi pentru operatorii care vand Romania (indiferent ca sunt agentii de turism sau hoteluri) ca si pentru cei care le propun destinatii externe. Si multi dintre ei stiu despre Romania mai putin decat despre destinatiile externe pe care viseaza sa le viziteze. Dar, intr-adevar, inainte de a promova o destinatie, mai intai trebuie sa construiesti produse, sa dezvolti infrastructura de transport, sa crosetezi entertainment, etc, pentru a vinde servicii integrate, nu doar cazare. Dar promovarea isi are rostul ei, pentru ca banii din piata sunt limitati si pentru ei se bat si destinatiile externe si Romania….