Noul ministru pentru IMM-uri, turism si mediu de afaceri a povestit presei vineri, 11.01.2013, despre primele actiuni demarate de la numirea in functie. Despre actiunile prioritare relevante pentru turism, precum si despre alte subiecte abordate in intalnirea cu presa, mai jos:
1. Reorganizarea turismului
– Activitatea de turism va fi gestionata prin intermediul unei entitati nou-create, cu personalitate juridica: Autoritatea Nationala pentru Turism, condusa de un Presedinte, urmand ca Ministerul pentru IMM-uri, turism si mediu de afaceri sa pastreze partea de strategie si de politici plus directiile de suport (juridic, contabilitate) – comune pentru toate cele 3 portofolii. In acest moment exista o lista scurta pentru nominalizarea Presedintelui ANT, care va fi numit de catre premier, cel mai probabil in primele zile ale acestei saptamani.
2. Actiuni pe rol
N-o sa insist asupra actiunilor blocate temporar din cauza vidului de conducere si care au fost deblocate de noul ministru (cum sunt targurile de turism de la Viena si de la Stuttgart), voi puncta doar chestiunile care aduc oarece modificari:
– Reinfiintarea reprezentantelor turistice teritoriale in tara (pe regiuni), care vor avea atributii nu numai de control (cum era anterior) ci si de promovare turistica. Ca numar, vor fi intre 8-10, cu 2 persoane/reprezentanta. Romania este in prezent mult prea putin promovata in randul romanilor.
– Initierea bazei de date care cuprinde potentialul turistic/obiectivele turistice din toata tara, in vedere promovarii acestora intern si extern – prin implicarea directa a primariilor. Argumentul este includerea in brosurile de promovare a Romaniei a obiectivelor clasice, foarte cunoscute si neglijarea celor mai putin cunoscute, dar cu valoare culturala, istorica etc ridicata.
– Audit al activitatii celor 9 birouri de promovare turistica din strainatate din ultimii 2-3 ani, pentru a evalua eficienta acestora. Exista solicitari de infiintare birouri externe si pe alte piete sau de extindere a celor actuale, decizia se va lua in urma auditului. Criteriul esential: bani investiti pe fiecare piata vs. trafic turistic generat catre Romania
– Studierea impreuna cu mediul privat a listei de aprox 60 de targuri internationale la care a fost propusa anterior participarea Romaniei in 2013 si revizuirea ei pe criterii de interes si de eficienta
– Tot vineri, 11.01, s-a consumat si prima intalnire a ministrului Grapini cu patronatele din turism, pentru discutarea reperelor parteneriatului public privat
3. Actiuni prioritare
– Legea turismului – patronatele din turism au fost invitate sa isi aduca aportul la noul draft de lege a turismului, pentru ca varianta finala sa intre pentru vot in Parlament in urmatoarele luni
– Impozitul forfetar – actiune care sta sub 2 semne: etica in afaceri (pentru a nu-I dezavantaja pe cei care fac afaceri curate) si simplificarea platii taxelor, nu o impovarare cu taxe suplimentare. Primul pas aici este realizarea unui studiu de impact impreuna cu ministerul finantelor, pentru a emite o varianta avantajoasa pentru mediul de afaceri. In urma studiului se vor decide serviciile carora li se va aplica impozitul forfetar si plafonul minim de aplicare (nu se va aplica de la zero). Ca termen de finalizare a actiunii ar fi trim I, pentru a fi aplicabil incepand din sem II
- Alte actiuni sub lupa, dar nu discutate in profunzime: legea insolventei – in atentie pentru anul in curs, reducerea tva-ului in turism – se agreeaza ideea reducerii tva-ului in turism, insa nu exista actiuni concrete pentru perioada urmatoare, reactivarea/pastrarea tichetelor de vacanta. Plus ideea de transparenta fata de presa (respectiv industrie si cetateanul de rand), tradusa in propunerea de a raporta periodic statusul actiunilor ministerului
Comentariile mele:
- Inteleg ca in momentul de fata activitatea de cercetare-dezvoltare in turism (INCDT) este in portofoliul ministerului cercetarii. Nu contest acest mod de organizare, insa mi-e clar ca cele doua enititati (ANT si INCDT) vor lucra mai greu impreuna fiind in ograzi diferite. Si, sa nu uitam ca research-ul este esential pentru dezvoltarea de produse turistice si promovarea lor in Romania sau in exterior. Pentru relevanta acestui organism pentru industrie, un exemplu: stiu ca se vehicula recent ideea unui studiu de impact realizat de INCDT pentru dezvoltarea unui program turistic “Senior in Romania”, pe modelul altor tari.
- Este evidenta preocuparea noului ministru pentru promovarea Romaniei, cu accent pe promovarea pe piata interna. Daca intentiile se vor adeveri, cifra de turisti romani in Romania va continua sa creasca. Prin urmare, vom vedea agentii de turism care isi vor extinde portofoliul si pe Romania si tot mai multi bloggeri de travel petrecandu-si timpul si prin tara 🙂
- Pentru o imagine cat mai relevanta a eficientei activitatii de promovare externa, as analiza activitatea birourilor de turism nu numai prin prisma rezultatelor de pe pietele respective, ci aruncand un ochi si asupra strategiilor de marketing si comunicare emise de minister. Un alt criteriu, poate fi relatia biroului cu mediul privat din Romania (pentru generarea de business cu piata respectiva)
- Nu inteleg de ce o luam de la capat cu Legea turismului. Din cate stiam, exista o lege, agreata inclusiv de patronatele din turism, care ajunsese in 2012 pana in Parlament? Inteleg ca nu ne mai place varianta aceea, patronatele s-au razgandit sau stiti sa existe un alt motiv? As aprecia inputul patronatelor aici.
- In mod sigur supunerea listei de targuri externe (la care ministerul urmeaza sa participe in 2013) opiniei mediului privat isi are rostul sau. Dar as acorda mai degraba atentie strategiilor de marketing si de comunicare pentru pietele externe, care sa fie comunicate si argumentate mediului privat. Participarea la anumite targuri pe anumite piete reprezinta doar actiuni tactice, industria as consulta-o eventual in faza de emitere a strategiilor. Pe de alta parte, daca ANT (pe baza de research) isi propune sa deschida piete noi, de exemplu, mi se pare normal sa o faca, chiar daca initial mediul privat nu va fi interesat (caci mediul privat este format din zeci de operatori turistici, cu interese diferite in piata) – parca n-as da drept de veto mediului privat.
- Imi doresc sa se intample extinderea numarului de birouri externe sau a personalului acestora, dar vor fi niste calcule foarte grele. Caci premierul vrea reducere cu 10% a personalului si deja a crescut numarul de oameni pe turism, prin reinfiintarea reprezentantelor interne. Unde o sa dea cu virgula?
Prima intrebare, nerostita la conferinta de presa dar rostita aici, este aceea vizavi de brandul turistic: va fi Frunza inlocuita cu altceva?
Daca e sa ma iau dupa cum a declarat Maria Grapini ca actioneaza in general: mai intai analizeaza proiectele, dupa care decide daca pot fi imbunatatite sau daca nu are rost sa le mai aloce resurse, as zice ca mai intai va analiza povestea cu brandul si apoi….
Daca ar fi sa ma iau dupa ce zice Programul de Guvernare , as zice ca va arunca la cos Frunza si probabil toata strategia de brand. Pentru ca exista o diferenta majora intre cele doua: Programul de guvernare vorbeste despre litoral, Dracula Park – adica turism de masa si tipologia turistului de masa, in timp ce strategia de brand vorbeste despre nise si despre turistul cu discernamant.
O a doua intrebare care mi-a venit in minte chiar acum este daca noul sef al turismului se gandeste sa stea de vorba la un moment dat si cu blogerii de travel, pentru a-I cunoaste si a-I include in proiectele de promovare viitoare. Probabil ar fi pentru prima data cand un membru al guvernului ar face asta, dar turismul e una dintre cele mai creative industrii, nu J? Iar beneficiile (de comunicare si nu numai) ar fi imense, zic.
Sursa foto: unsplash.com
Imi surade ideea unei intalniri cu Ministrul Turismului. In special bloggerii care scriu despre Romania cred ca ar avea multe de spus, zone care ar merita promovate intens, altele care au probleme, dar unde se pot aplica solutii. Iar legat de brandul de tara, Lucian Boia, in cartea “De ce este Romania altfel?”, spune un lucru interesant: “România e o ţară extrem de eclectică, făcută din bucăţi de tot felul. În acest eclectism stă în fond farmecul ei, atât cât este. Bucureşti micul Paris, e mai curând, prin dezordinea lui arhitecturală, un anti-Paris. Poate că acesta este brandul autentic al României: faptul că nu are unul”
Si eu zic ac ar fi interesanta o intalnire intre o institutie publica centrala de resort (indiferent de cine va fi reprezentata, dar sa nu fie totusi portarul) si oamenii care promoveaza Romania si care ar putea inspira o campanie frumoasa de comunicare (indiferent ca vorbim de piata interna sau de cea externa). Un alt proiect frumos ar putea iesi impreuna cu ANAT-ul, de exemplu, in incercarea de a promova romanilor ideea de a calatori printr-o agentie de turism. Disponibilitate sa fie si comunicare intre cei din industrie 🙂
Eu nu inteleg de ce participa Romania la targurile de turism externe !!! cu oameni care nu stiu sa vorbeasca engleza, cu reprezentanti ai birourilor de turism care isi schimba reciproc sticlele de vin intre ei !!
Gabriel, inteleg de aici ca ai avut experiente mai putin fericite in standul Romaniei de la vreun targ in strainatate?!
Foarte neplacutala WTM LONDON, mai bine nu mai mergeam la standul Romaniei,am mers sa le arat si eu colegilor si profesorilor standul, si surpriza, cativa reprezentanti, birourile agentiilor erau goale, si cei care erau te indrumau sa te uiti pe brosuri, o domnisoara la o agentie care nici ea nu stia ce este cu ea acolo…… nu are rost sa descriu mai departe.
Autoritatea de turism are bubele ei, dar nici mediul privat nu e imaculat. Din pacate, sunt cazuri in care la targurile din strainatate agentiile trimit oameni pe care nu ii instruiesc inainte, pe care poate nu ii testeaza, care sunt nepotriviti ca si prezenta pentru astfel de manifestari, care nu au obiective clare. Standurile Romaniei sunt o zona in care fiecare actioneaza in legea lui, de multe ori autoritatea nu are autoritate :-(.
Daca dupa 11 de promovare a turismului romanesc in mediul online MDRT sau cum ii zice acum. nu stie de noi si nu ne invita nici macar la o intalnire cu jurnalisti ce sa mai zic? ca industria noasta e sublima dar lipseste cu desavarsire!
Petre, am experienta ministerului turismului si iti pot spune ca, de multe ori, aceasta institutie este ca un cutie in care destul de greu ajung informatii din lumea reala. Probabil destul de putini de acolo cunosc si citesc niste bloguri de turism sau reviste online si sunt fix cei care nu au putere de decizie :-). Este insa treaba noastra sa mergem sa le vorbim de noi, nu sa asteptam sa fim descoperiti. Vizavi de conferinta de presa despre care povestesc in articol, eu am descoperit intamplator informatia ca va fi un astfel de eveniment, cautand alte informatii pe site-ul ministerului economiei. Iar cei din sala erau in majoritate oameni de presa generalista/economica, nu de turism…
Pentru ca nu un om sau un birou de relatii cu presa sa faca o lista cu jurnalistii de travel + bloggeri de travel din Romania. Habar nu au! Sunt varza x 100
Cum pot fi educati ca sa bage in seama bloggerii de turism? Care este solutia?
Solutia este sa le vorbim de ei (adica de noi :-), sa facem evenimente cu bloggerii la care sa ii invitam. Asta si incercam prin seminarul nostru din 31.01, pentru care am trimis o invitatie direct la Ministrul Grapini, contand pe faptul ca va veni macar un consilier al ei acolo. Ideea este ca, in loc sa ne plangem ca nu ne baga in seama, sa actionam noi si sa ne facem vizibili.
Nu voi intelege niciodata de ce se continua cu promovarea asta surda in strainatate. Romania nu este vreo destinatie celebra uitata intre timp. Cu problemele din prezent s-a confruntat tara asta si in perioada interbelica, atunci cand participarea la astfel de targuri insemna mult mai mult decat inseamna acum. Romania se poate promova prin fapte, prin decizii, prin romani ajunsi afara care fac cinste tarii lor, nu prin participari la targuri de turism. Sunt bani cheltuiti de pomana.
Iar in ceea ce-i priveste pe acesti bloggeri atat de activi in ultima vreme mai ales in ceea ce priveste turismul, am toata stima, insa mi se pare ca totul ia o turnura oarecum periculoasa. Nu stiu sa fi schimbat vreunul pana acum ceva in turism, mai mult decat imaginea proprie in domeniu. Repet, cu toata stima. Imi mentin parerea ca targurile de turism sunt o pierdere de vreme si bani aruncati pe fereastra, cand cu banii respectivi se pot finanta proiecte, idei, ale unor oameni dornici sa participe la concursuri lansate spre exemplu de MDRT, concursuri care lipsesc cu desavarsire.
Promovarea pe pietele externe (sub forma de participare la targuri) isi are rostul ei, discutabil este insa modul in care noi o facem. Practic, un stand national de turism la un targ extern are si rolul de a oferi un spatiu de business operatorilor interesati de piata respectiva (sau de Romania), nu comunica doar destinatia. Pe de alta parte, e adevarat ca pot fi create campanii de comunicare foarte creative cu o buna parte din banii respectivi, minunat ar fi sa optimizam mixul de comunicare.
Referitor la bloggerii de turism, nu as generaliza (probabil esti dezamagita de 1-2 cazuri), multi dintre ei sunt niste oameni minunati, care daca ar avea ocazia ar schimba lucrurile. Unii dintre ei fac deja educatie in turism, seteaza trenduri si influenteaza produsele pe care si le creeaza agentiile, mie nu mi se pare lucru putin. Vorbim insa de o piata tanara, fara proiecte senzationale, pentru ca inca mai lucram la mentalitatea “clientului’ :-). Insa pot garanta ca blogging-ul va face si in travel schimbari, cand ii va veni vremea…
Sper sa nu se schimbe frunza. Din punctul meu de vedere este singurul produs turistic competitiv de export. Din nefericire, mediul privat nu profita din plin de aceasta nisa.
Cat despre piata interna – se poate face o identitate separata, bazata de turismul de masa.
Un nou ministru, o noua strategie.
Cat despre blog-urile de travel… nu stiu ei din astea.