Turismul in afara Superbrands

In urma studiului Consumer Superbrands efectuat de Nielsen, brandurile autohtone se mentin in topul preferintelor consumatorilor romani contrar zvonurilor de pe piata de consum prin care romanii prefera mai mult brandurile internationale.

Peste 80% dintre consumatori consideră că principalele atribute ale unui Superbrand în România sunt: calitatea foarte bună a produselor sau serviciilor, respectul faţă de clienţi, raport calitate – preţ, încredere şi reputaţie, în timp ce implicarea socială sau simţul umorului folosit în campaniile de promovare  încheie clasamentul atributelor, cu numai 43% din voturile publicului.

Cele mai bine reprezentate categorii economice în lista celor 300 de branduri validate Superbrands în România sunt cele din segmentul FMCG  – produse electronice şi electrocasnice, dulciuri şi ciocolată, băuturi nealcoolice, bere sau produse lactate, produse de îngrijire personală – şi segmentul construcţii. La polul opus, o serie de subcategorii nu au reuşit să se impună în faţa consumatorului român,  precum companiile de turism sau serviciile de curierat şi retail-ul de cărţi, acestea fiind slab reprezentate în lista de branduri cu statut de Superbrand.

UPS, desi turismul are un impact puternic in societatea romaneasca, iata ca nu a fost in stare sa livreze in piata un brand de referinta cu care sa ne mandrim si noi ca industrie. Acesta este un mare semn de intrebare pentru toti marketerii care se ocupa de un brand sau altul pentru ca din punctul meu de vedere este inacceptabil sa nu existam intr-un studiu facut la nivel national. Evident motivele sunt numeroare, am mai scris despre ele insa inca nu mi-am pierdut speranta ca in viitorul apopiat vom intra si noi cei din turism in randul brandurilor importante.

In final iata clasamentele pe categorii:

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismmadalin mancilasocial media in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

7 Comments

  1. superbrandurile in turism se creeaza in ani buni, chiar zeci de ani de sales-management si marketing la nivel global (fie tara, fie continent)… inca suntem o piata prea tanara ca sa putem “reinventa” un brand autohton mai ales ca acesta presupune, dupa cum bine ai zis: “calitatea foarte bună a produselor sau serviciilor, respectul faţă de clienţi, raport calitate – preţ, încredere şi reputaţie”… deocamdata in turism ne bazam pe brandul… “io am al mai mic pret”

Leave a Response