La Targuri de Turism, la evenimentele din industrie, la Prezentari sau Conferinte, la Cocktailuri sau Petreceri, in Infotripuri sau cu orice alta ocazie in care ne intalnim mai multi Oameni din Turism si/sau posibili viitori turisti… mai mult sau mai putin constient si declarat, facem NETWORKING!
Chiar nu stiu cum sa traduc acest termen! Si evident ca nu ma refer la legaturile tehnice dintre computere si servere (deci nu ii pot spune RETELISTICA). Nu e vorba de o astfel de RETEA hardware. Ci de acea activitate socio-economica prin care indivizi cu interese commune sau complementare sunt inter-conectati. Sa-i spunem poate RELATIONARE – insa termenul e prea vag si incomplet!
Networking-ul reprezinta in fapt schimbul de informatii si/sau servicii intre indivizi, grupuri, companii sau diverse entitati care au interese comune si/sau complementare.
Prin networking reusim sa descoperim, sa cream sau macar sa reactionam concret la… oportunitati. De cele mai multe ori scopul networkingului este unul legat de business, dar brandul pe care il reprezentam si deci care va avea de castigat in urma interactiunii cu ceilalti, poate fi si brandul personal.
O definitie simpla si excelenta a business-ului suna cam asa: a face afaceri inseamna sa iti atingi obiective in timp ce construiesti si intretii relatii interumane, atat personale cat si comerciale sau contextuale. (mai scurt: Business = achieving goals while building relationships)
Iar in TURISM, cel mai bine putem intelege puterea networking-ului printr-un adevar bine punctat: daca iti doresti sa ajungi undeva, cel mai bine este sa gasesti si sa comunici cu oameni care déjà au ajuns acolo! Fie ca vorbim de un loc concret, o destinatie anume, fie ca ne referim la un obiectiv care trebuie atins!
Cel mai probabil nu esti primul care vrea sa ajunga undeva sau sa atinga un anumit obiectiv! Si nu esti nici singurul. Asadar ai putea sa folosesti experientele si sfaturile celor care au trecut prin ce treci si tu si mai ales a celor care deja au ajuns unde vrei tu sa ajungi! Ba mai mult, ai putea sa colaborezi cu ceilalti care isi doresc sa ajunga in acelasi loc sau in aceasi pozitie cu tine.
In Viata, in Business si in Turism in special, e vorba despre OAMENI! Si Visele lor.
Si despre COMUNICARE! Si despre NETWORKING!
Atunci cand facem Networking insa, nu trebuie sa fim motivati de dorinta de a obtine ceva ci, din contra, de capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti!
Intr-o conferinta sau la un Targ de Turism, fiecare participant ar vrea sa vanda ceva celorlalti – fie ca e vorba de vanzare de produse sau servicii concrete, fie ca ne gandim la vanzarea propriului brand personal.
Cand toata lumea vrea sa vanda ceva sau sa se vanda ‘pe sine’ – rolul tau de intermediar intre cerere si oferta, mintea ta deschisa spre colaborare si dorinta ta de a ajuta oamenii sa colaboreze cat mai ‘win -win’ posibil, iti pot aduce beneficii serioase, nu numai de imagine! Atunci cand esti vazut ca un om cu influenta, ca un specialist in domeniul tau care este intotdeauna gata sa ajute pe ceilalti si mereu deschis sa colaboreze, vei reusi probabil sa transformi in realitate orice proiect ai avea.
Networking-ul nu este doar un concept ci este un stil de business!
Ba chiar as merge si mai departe: Networking-ul nu este doar un VERB, ci poate deveni un STIL DE VIATA!
Spuneam mai sus ca este important sa dezvoltam relatii interumane. Asa este, insa esential este ca aceste relatii sa fie in interesul ambelor parti si… pe termen lung!
Va voi impartasi un secret pe care il banuiati sau simteati poate, fara sa-l constientizati intr-o forma atat de directa si clara: Nimanui nu-i pasa de tine si de interesele tale, atat timp cat tie nu-ti pasa de ei si de interesele lor.
Iata de ce, in modul cel mai firesc, este important sa puneti interesele celorlalti in topul prioritatilor voastre – de fiecare data cand faceti networking!
Ca stil de business! Si ca stil de … viata!
Am incercat mai sus sa definim Networking-ul!
Daca am intreba 100 de oameni ce inseamna Networking am primi probabil 100 de raspunsuri diferite.
Networking-ul inseamna pana la urma crearea de relatii win-win (pe termen mediu sau lung) intre doua sau mai multe persoane, in contextul in care fiecare parte are de castigat mai mult daca este implicata, decat daca nu s-ar implica in aceasta interactiune.
Tin sa subliniez din nou ideea de termen lung – in sensul ca networking-ul nu este doar o actiune pe care o pui in practica la un eveniment.
Nu vei avea rezultate daca vrei sa faci networking numai cand ai nevoie de ceva. Mai intai trebuie sa si oferi. Sa faci din networking un stil de business… si poate chiar de viata!
In TURISM, Networking-ul poate fi cheia in SUCCESUL unui consultant!
Intr-o epoca a vitezei si a INTERENETULUI, se vehiculeaza ideea si perceptia turistilor ca nu ar mai avea neaparat nevoie de un AGENT DE TURISM.
Insa un consultant de turism, nu numai ca te ajuta sa castigi timp si bani cand iti planifii si rezervi calatoriile, ci stie sa iti fie alaturi atunci cand ai cu adevarat nevoie! Un agent personal iti face viata mai usoara si mai frumoasa cand iti planifici calatoriile si iti rezolva cele mai neasteptate si dificile probleme, pe parcursul lor!
Oamenii insa nu constientizeaza asta din start! Clientii, fie ca sunt TURISTI sau Companii care au nevoie de Servicii de Business Travel, inteleg avantjele colaborarii cu un consultant personal, doar daca il explicam direct, concret si cu exemple.
Astazi, inttr-o perioada de CRIZA, PRETUL este un element cheie in selectia unei oferte! Oamenii si companiile vor alege intotdeauna cea mai IEFTINA VARIANTA acceptabila!
Insa consultanta si serviciile concrete oferite de un agent de turism personal nu sunt o MARFA tangibila care poate avea un cost de productie din ce in ce mai mic.
Daca au incredere ca agentul (consultantul) lor de turism le va fi alaturi oridecateori e nevoie si va avea experienta si deschiderea sa le resolve orice problema, oamenii (si companiile) vor dori sa colaboreze cu acesta si vor fi interesati sa plateasca chiar pentru servicii de calitate.
Insa trebuie sa ne obisnuim sa comunicam asta potentialilor nostril clienti!
Ati auzit cu totii probabil de asa numitul “elevator pitch”: pornim de la ideea ca ne intalnim intamplator in lift cu o persoana de decizie care ne poate deveni un client important sau ne poate ajuta decisiv in proiectele noastre! Ei bine, care sunt cele 2-3 propozitii prin care ii vei atrage atentia si cum exact ii vei comunica ca o colaborare cu tine va fi cu adevart in interesul sau?!
Mai toata lumea ar cauta sa vorbeasca cat mai rapid si elogios despre sine si produsele sau serviciile pe care le ofera. Insa raman la concluzia ca nimanui nu-i pasa de tine, decat daca tie iti pasa in mod direct si concret de nevoile sale.
Nu stiu daca intr-o scurta ‘calatorie’ cu liftul ai timpul necesar sa faci asta, insa important este sa PUI INTREBARI! Raspunsurile bune vin catre cei care pun intrebari bune!
Avem doua urechi si o singura gura – deci sustin ca ar trebui sa le folosim in mod… proportional! 😉
Este esential sa ascultam! Sa-i intelegem pe ceilalti, sa descoperim concret si sincer CUM putem sa-i ajutam! Cu cat vei asculta mai mult pe cineva, cu atat vei intelege cum poti sa construiesti o relatie win-win cu acea persoana!
Si, dincolo de cifre si elemente concrete de business, dincolo de criterii de selectie si cerinte specifice, networking-ul implica o latura emotional puternica!
Inca un secret nespus dar confirmat de realitate: oamenii fac afaceri cu oameni pe care ii aprecieaza si in care au INCREDERE!
Faptul ca cineva a auzit de tine sau de firma ta, nu implica automat apreciere sau incredere!
Increderea se castiga! La fel si aprecierea cuiva! Si ambele sunt… EMOTIONALE!
Un LIKE pe FaceBook sau chiar un SHARE nu implica o Relatie realatie pe termen lung!
Dam atatea LIKE-uri, ba chiar Distribuim cu Share mai departe linkuri interesante, insa de multe ori nu stim exact cine si mai ales CUM e persoana cu care am interactionat online!
E important sa te vezi fata in fata cu o persoana pe care o consideri interesanta – sa va priviti in ochi, sa va spuneti pe nume, sa va recunoasteti pe strada, sa va salutati, sa beti o cafea impreuna, sa ciocniti o bere cand e cazul. De aceea sunt atat de utile evenimentele de socializare din industrie: de la InfoTrips la Cocktailuri sau Petreceri!
Social Media ne poate ajuta enorm sa initiem Relatii Interumane. Insa nu trebuie sa cadem in capcana de a crede ca interactiunea online este suficienta!
Si in Viata si in Dragoste si in BUSINESS, e important sa il cunosti pe celalalt. Sa ai amintiri si experiente comune, nu doar conversatii online!
Trebuie sa fim atenti la ce se intampla in jurul nostru, in Lumea Reala. Sa aflam si sa stim UNDE si CINE sunt potentialii nostri clienti. Si unde si ce fac competitorii nostri!
E important sa te intalnesti zilnic cu cineva fata in fata – fie ca e vorba de un client, un furnizor sau un alt tip de potential colaborator. A spune ca esti introvertit este doar o scuza! Lucrezi cu oameni! Intalneste cat mai multi!
Esential nu esta doar ceea ce cunosti! Si nici doar pe cine cunosti! Conteaza pe cine cunosti dar mai ales cine te cunoaste pe tine si intelege ceea ce poti face tu pentru el sau ea!
Se spune ca o prietenie pornita dintr-o colaborare in afaceri este mai buna decat o afacere pornita dintr-o prietenie…
Succesul in afaceri si in TURISM nu se bazeaza pe a gasi si cunoaste persoana potrivita! Ci pe… a deveni tu insuti (insati) persoana potrivita!
Credit foto: unsplash.com
Networking-ul ca si concept este la fel de vechi ca si omenirea, iar ca si termen este vechi de cel putin 30 de ani, chiar daca unii il descopera de-abia acum. Se poate folosi ca atare.
Ideea de baza este aceea de a te socializa cu ceilalti, de a comunica, de a-i descoperi ca persoane si ca profesionisti, si de a inventa posibilitati din care sa profite fiecare. Nu trebuie sa-ti uiti obiectivele tale, ti le urmaresti in continuare, dar nu le discuti in detrimentul obiectivelor celorlalti.
In calitate de ghid amator, pot sa spun ca intalnesc romani veniti prin agentii romane de turism, care au ales cea mai ieftina varianta de turism in Praga, dar nu intotdeauna din motive de pret. De multe ori pur si simplu nu au idee care este diferenta calitativa dintre cel mai ieftin tur si un tur ca lumea, iar agentia il ofera doar pe cel mai ieftin. Cand le explic diferenta, multi prefera sa plateasca in plus si sa vada mai mult, sunt mai fericiti la sfarsit si au amintiri de neuitat. Iar eu sunt mai fericita pentru ca fac o munca de calitate. Stiu ca orice localnic care cunoaste Praga ar aproba turul meu ca fiind excelent – am testat. Pot sa ma uit in oglinda si sa-mi spun “Ai facut treaba buna”. Mai sunt multumita de faptul ca sunt turistii multumiti, si de ce nu, ca am castigat ceva in plus. Cand compar asta cu stilul agentiei care actioneaza de pe o pozitie de frica – e criza, oamenii nu au bani, sunt dispusi sa plateasca foarte putin, asa ca ei se fac ca platesc si noi ne facem ca-i servim. Cred ca e oribil sa muncesti asa. Si totul din motive de lipsa de comunicare.