Auzeam zilele astea ca Booking.com intentioneaza sa-si deschida un office si in Romania, ceea ce mi se pare normal avand in vedere amploarea acestui portal si la noi.
Toata lumea a auzit in ziua de azi de booking.com sau mai corect spus, cine nu a auzit de booking.com ? Fie ca esti un potential client care-ti cauti un hotel oarecare oriunde in lume, fie ca esti un agent de turism si te “lovesti” inevitabil de booking.com, fie ca esti proprietarul unui hotel sau pensiune si ai auzit de “mina de aur” numita booking.com
Avantajele sunt clare:
Pentru turist:
- Plata cazarii se face direct la receptia hotelului, nu trebuie sa achiti in avans (exceptie facand tarifele restrictionabile gen non-refundable) iar conditiile de anulare sunt mai mult decat ideale, intre 24-48 ore inainte de sosirea la destinatie
- Pentru garantarea rezervarii functioneaza in majoritatea cazurilor si folosirea unui card fictiv (a nu se intelege ca incurajez acest lucru !)
- Sute de mii de hoteluri din intreaga lume, fiind imposibil sa nu gasesti un hotel in orice localitate de pe glob
- Un foarte bun department de customer service
Pentru hotel:
- Incasarea clientului se face la check/in, ideal pentru hotelierii care se confrunta azi cu lipsa de lichiditati
- Un canal de distributie considerat a fi cel mai efficient in acest moment pe piata.
- Un extranet de gestionare a disponibilitatii mai mult decat facil
- Fara costuri de inregistrare, se plateste doar comision la rezervare
- Descrierea hotelului este disponibila in zeci de limbi
Dar scopul acestui articol nu-l reprezinta promovarea Booking.com, nu e specificul Turism Market si nici nu cred ca ar avea nevoie cei de la booking de un astfel de demers. Daca in ce priveste clientul final lucrurile sunt clare, as vrea sa abordez in cele ce urmeaza relatia hotelier – Booking.com. As vrea atrag atentia asupra riscurilor la care se supun hotelierii in relatia cu booking.com
In ziua de azi chiar si cel care-si deschide o mica pensiune in varf de munte stie ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca pentru a avea clienti este sa-si inscrie locatia in Booking.com. Lucru de altfel laudabil si de apreciat, mai ales ca acum 4-5 ani mullti proprietari de hoteluri/pensiuni nici nu vroiau sa auda de folosirea acestui canal online de distributie. Chiar recomand hotelierilor / pensiunilor colaborarea cu cei de la booking.com, repet, este platforma online cea mai eficienta la ora actuala.
Problema apare atunci cand un hotel devine dependent de booking.com, cand peste 50% din rezervari vin prin acest canal, cand un hotelier uita ca politica lui tarifara este tributara nivelului tarifar de pe booking, cand alte canale de distributie online sau offline sunt ignorate “pentru ca suntem fericiti cu booking.com”. Aproape la fel de buni sunt si alte platforme B2C precum Expedia, Venere, HRS, Hotel.de, Agoda, Laterooms sau Tourneo dar si wholesaleri precum Miki, Travco, Gulliver, Hotelbeds, Tourico, Goglobal sau Special Tour. Incercati sa folositi un portofoliu de cel putin 10 canale de distributie si eventual sa va achizitionati si un Channel Manager sa va faciliteze gestionarea lor.
Sunt hotelieri care in lipsa unei politici tarifare coerente devin tributari ei insisi colaborarii cu booking, riscand sa-si piarda clientii traditionali fie corporate sau agentii de turism. Uita ca nu poti confirma unei agentii de turism un tarif echivalent cu cel de pe Booking (sunt multe cazuri in care se confirma chiar un tarif superior celui de pe booking !!!), pe motiv ca “Booking imi aduce sute de nopti cazare, nu-ti pot confirma acelasi tariff !!!”
Ma repet, nu dezavuez colaborarea hotelier-booking.com, ci vreau sa inteleaga hotelierii ca pot lucra atat cu booking ( a se vedea recomandarea facuta mai sus) cat si cu alte canale online si offline offline (agentii de turism, corporate, etc). Cum ? Foarte simplu, o POLITICA TARIFARA COERENTA care sa abordeze clase tarifare intre nivelele B2B si B2C, in functie de politica de comisionare a fiecarei clase si, foarte important, sa asigure PARITATE TARIFARA pe toate canalele online.
Cei care-si fac “tarifele dupa ureche” sau care folosesc ca si strategie de marketing pentru promovarea vanzarilor politica “sa dam tarifele mai jos decat concurenta pe booking.com”, vor avea de suferit si sincer nu-i vad prea bine pe termen lung. La ce mai au nevoie de departament de vazari daca folosesc aceasta strategie ? Si din pacate scaderea dramatica a tarifului mediu pe piata hoteliera din Romania se datoreaza si acestui joc nebun de a ne “prostitua” tarifar pe booking.com, dar si pe alte platforme online.
Asadar este foarte bine ca lucrati cu Booking dar nu ignorati pe ceialti potentiali parteneri.
In final, haideti sa apreciem interesul celor de la Booking.com de a deschide un office si in Romania. Asta este un semn pozitiv, poate insemna ca piata hoteliera din Romania este in crestere, dar sper ca nu doar cantitativ cat si calitativ si aici ar fi multe de discutat cu privire la calitatea serviciilor hoteliere din Romania dar cu o alta ocazie.
Important: deoarece am primit nenumarate telefoane cu intrebari legate de rezervari pe Booking va rog luati in calcul ca noi, TurismMarket.com nu avem nicio legatura cu sistemul de rezervari si nu va putem furniza nicio informatie legata de oferte concrete de cazare in sistemul Booking.com.
Interesant articol, draga Alex !
Da, deschiderea biroului Bokking.com in ro este un mic eveniment de punctat.
Dar, cel mai mult ar folosi un mini-ghid tarifar. Practic si concret. Daca un retailer cum e B2C-ul booking primeste 15% discount din pretul de receptie…atunci un TO trebuie sa primeasca -25% ! Iar un wholesaler global, -35% de ex.
Fara aceasta paritate a canalelor, hotelul isi “omoara” singur celelalte canalele de vanzare, ramanand dependent de singurul booking.com. Si, ghici ?! Oare maine nu va fi presat sa cedeze 20% si chiar mai mult doar ptr un reltailer??! Si booking e un business si “trage” pentru profitul firmei, nu-s ong de binefacere !! Deci, sustin punctul de vedere: lucrati cu booking, dar tineti-l in frau! Sustineti si agentiile offline, corporate, touroperatorii sii wholesalerii globali. Pe termen lung, echilibrul va aduce stabilitate.
De acord Adi, cu o politica tarifara bine punctata de tine poti lucra cu toata lumea si poti permite oricarui partener (fie ca este agentie, fie ca este portal online, fie wholesaler) “SA TE PROMOVEZE” !
Multi hotelieri din pacate nu prea inteleg acest lucru !
Dependenta, atat fata de un singur client cat si fata de un singur furnizor este riscanta, orice eveniment neprevazut punandu-l pe cel dependent intr-o situatie fara iesire.
As fi mai mult decat fericit ca rezervarile efectuate prin Booking.com sa fie achitate cu cardul integral – contribuind in acest fel la fiscalizarea turismului din Romania, dar acest fenomen nu se intampla. Rezervarile la o buna parte din hotelurile si pensiunile din Romania se fac fara a fi nevoie de a introduce macar datele cardului. E foarte ciudat cum in 2013 multe pensiuni accepta rezervari online prin booking.com dar la receptie accepta doar incasare cash, fara a oferi clientilor posibilitatea platii cu cardul – un lucru usor si facil de realizat la orice magazin de la coltul strazii. De ce oare?
Si s-a anuntat si o data exacta la care urmeaza sa se deschida biroul din Romania?
Întâmplător am folosit booking când a fost vorba de rezervări prin Cluj, adică la noi. Ideea e că dacă iei direct legătura cu omul şi îi spui: văd că ai ofertă last minute pe booking cu 50ron, tu ce preţ îmi dai, că la booking plăteşti şi comisioane, mi se replică că preţul la sursă e mai mare decât 50ron. Întreb: păi fac rezervare prin booking atunci şi plătesc ăia 50 ron (nerambursabili în caz de anulare, că aşa e oferta), mulţumesc. Cum îşi permite o pensiune de 4* cu cearşafuri apretate să lase preţul la 50ron e un mister şi pentru mine. Discutând la faţa locului cu omul, îmi explică că booking îi promovează şi aşa ştie lumea de ei. Zic, ok, dar dacă platesc 50ron, mai vin la voi, dar dacă-mi ceri 200ron, am dubii că mai vin, că voi găsi altul pe booking care îşi lasă preţul jos la 50ron. Aşadar unde e politica coerentă?
În plus, booking a ajuns să joace ofertele ca la bursă, la licitaţie. Azi ai un preţ, dacă faci mai multe căutări de pe acelaşi IP ai un alt preţ, dacă eşti logat în contul tău de booking ai alt preţ şi tot aşa. Îi suspectez de o politică algoritmică dubioasă şi netransparentă sau cel puţin inexplicabilă pentru mine. Cum avea wizz-ul pe vremuri. M-am jucat binişor cu booking astă iarnă.
Eu ma intreb daca se poate asigura paritatea tarifara pe toate canalele online. Cateva mari lanturi hoteliere au incheiat acorduri cu agentiile online pentru a asigura aceasta paritate si acum sunt acuzate de incalcarea concurentei in SUA si UK. Si probabil in functie de deciziile ce se vor lua in aceste cazuri hotelurile vor putea asigura o paritate in viitor in multe tari sau vom putea spune adio paritatii. Oricum pentru un hotel este aproape imposibil sa asigure o paritate online fara niste costuri semnificative in monitorizare online si probabil bani cheltuiti pe avocati si procese. De foarte mult timp hotelierii se plang ca nu pot controla paritatea. Iar pozitia agentiilor este contradictorie, unele cerand paritate, iar celelalte se plang ca cu paritatea nu pot oferii clientului pretul dorit de ele, incalcandu-se astfel concurenta. Cine va castiga din batalia asta? Vom vedea…
Da Vasilica, pe canalele online se poate asigura foarte bine paritatea foarte simplu, folosind un channel manager. Si in Turism Market am incercat sa educam putin piata in acest sens, impreuna cu tine si Andrada.
Despre celelalte tarife, cu agentiile de turism sau cu corporate-ul, vorbim de contracte confidentiale, acolo tine de hotel cat de bine stie sa-si gestioneze politica tarifara si cat de profesionist este.
Articolul este interesant.
Exista insa anumite lucruri care sunt putin diferite fata de ce scrie in articol.
Ma refer aici la cel mai important atu de pana nu de mult a booking.com si anume faptul ca plata se facea la sosire la unitatea de cazare, binenteles cu exceptia situatiilor de oferte non refundable, indiferent de tipul sau marimea unitatii de cazare.
In prezent, acest atu nu mai exista, in special in cazul unitatilor de cazare mai mici, dar nu numai.
Este vorba de faptul ca administratorul unitatii de cazare are posibilitatea de a solicita un avans din suma totala de plata.
Practic in cazul in care faci o rezervare la o asemenea unitate de cazare (de regula este utilizat de pensiuni, vile, dar am vazut si la hoteluri), ca utilizator, nu ai nici un fel de avantaj fata de oricare site de turism, Agentie d Turism, mai ales ca pe site-urile de turism ai posibilitatea de a contacta direct unitatea de cazare, inainte de rezervare.
Utilizatorii booking.com se mai pot lovi de o alta problema, care se pare este o “inovatie romaneasca” si anume ca tarifele de receptie sufera niste mici modificari in ceea ce priveste cuantumul acestora, fiind majorate cu nivelul comisionului si chiar mai mult. Puteti spune ca exista politica celui mai mic pret, care functioneaza, dar de regula din 10 oameni, cel putin 8, nu vor verifica un tarif disponibil pe booking.com si din acest motiv foarte multi din cei care efectueaza rezervari pentru unitati de cazare din Romania platesc mult mai mult pentru acelasi serviciu care ar putea sa-l obtina cu 2 minute de surf pe un motor de cautare si un apel telefonic. In timp, acest demers, dureaza ca si completarea rezervarii.
O alta problema, de care nu spune nimeni nimic este legat de datele referitoare la cardul bancar furnizat de client.
Faptul ca eu ca si client furnizez datele cardului pe booking.com, prin intermediul unei interfete securizate este un lucru care nu ridica foarte multe semne de intrebare, insa din momentul in care aceste date sunt furnizate unitatii de cazare, nu mai exista nici un control asupra acestor date. Dupa cum apare si in articol aceasta problema a fost “solutionata pozitiv” de mintea agera a romanului, prin furnizarea datelor unui card expirat sau fictiv, ceea ce nu este un lucru corect si recomandabil de urmat, dar totusi se practica si datorita acestei practici se genereaza pierderi chiar semnificative unitatilor de cazare, dat fiind faptul ca acestea nu pot retrage nicci o suma in caz de No Show. Astfel raman cu camera libera si fara bani.
In concluzie, faptul ca se va deschide un birou al booking.com in Romania nu este o veste buna, din pacate este o veste cat se poate de proasta pentru agentiile de turism, dar si pentru administratorii de unitati de cazare. Intr-un comentariu, mai sus, s-a exemplificat foarte corect ceea ce am afirmat eu, respectiv ca la receptie ti se ofersa un tarif mai mare ca pe booking.com doar pentru ca administratorul unitatii respective considera ca booking merita un asemenea tratament, iar tu ca agentie de turism, care oferi aceleasi servicii, chiar mai mult pt ca de regula faci plata integrala a sumei sejurului cu cel putin 24 ore inainte de inceperea acestuia.
Agenti de turism, in mod sigur au constatat, probabil de multe ori, ca unitatile de cazare nu vor sa ofere comisioane asemanatoare cu cele oferite de acestia catre booking sau chiar refuza colaborarea cu toate ca acel comision se plateste doar daca turistul este “livrat” iar pentru un om rational, logic ar fi sa nu-l intereseze de cine sunt “furnizati” turistii, important este ca acestia sa vina.
Asadar, din punctul meu de vedere, deschiderea unui birou al booking.com in Romania nu va aduce multe lucruri bune pentru cei care traiesc din turism, pt ca in mod sigur se vor intensifica actiunile booking pentru a demostra odata in plus ca ei sunt cei mai cei.
La mai bine de 2 ani de cand Booking a deschis biroul in Romania pot spune ca “afacerile merg bine”. Numarul de turisti care fac rezervari direct pe booking este in crestere iar agentiile de turism simt asta. Plus hotelieri care practica tarife preferentiale pentru booking
As avea o intrebare : ce ati auzit de colaborarile de tip agentie de tursm si booking.com? Stie cineva cum se desfasoara o astfel de colaborare pentru ca de pe site-ul lor nu prea inteleg. Si cat este de avantajoasa?