Proaspat revenit de la conferinta “To plan or not to plan? “, am vazut cum in categoria ASA NU, au intrat cateva exemple de promotii din turism care au rolul de a sfida legile marketingului, asta ca nu mai zic de etica atat de ….inexistenta de pe piata.
Sunt convins ca foarte multi dintre voi observa sau au observat pe parcursul timpului tot felul de promotii care mai de care mai creative, mai haioase sau chiar, mai infantile. Problema acestor promotii nu sta in creativitatea lor, nici macar in mesajul pe care ele il transmit, corect sau incorect, problema sta in accentul pe care toata lumea il pune asupra pretului, accent care din pacate nu face altceva decat sa distruga calitatea serviciilor de pe piata turistica din Romania.
De la promotii gen ” Barbatii calatoresc gratis” ( doar cei cu par pe piept sau toti? ) pana la “Plateste unul si merge toata familia” ( nu sunt sigur daca si amantele sau amantii fac parte din familia largita), sunt oferte care au rolul de a atrage atentia asupra unor produse sau asupra unor branduri, in goana disperata dupa turisti.
Razvan, explica intr-un articolul de tip advertorial despre “O noua oferta soc” spunand “eu cred ca atata timp cat XXX Travel doreste sa fie cunoscuta prin faptul ca vinde “turism low-cost”, miscarile de marketing pe care le face acum sunt exact ceea ce trebuie.”
Razvan, stii ca apreciez activitatea ta de blogger poate mai mult decat toti ceilalti “colaboratori” ai tai, insa te rog, nu incerca sa ma convingi pe mine, cititor al tau, ca acele “miscari de marketing” sunt exact ceea ce trebuie.
Stim cu totii ca atunci cand vinzi aproape gratis este foarte usor sa fii un marketer genial 🙂 cu un mare succes in campanii. Mai greu este cand incerci sa aduci plus valoare serviciilor tale, servicii ce au deja un pret mic, de low cost.
Oricum, ma astept ca in perioada urmatoare sa calatoreasca gratis si bunicile, dar si copiii din a doua casatorie, sa nu uitam de veteranii de razboi si de ce nu, toti cei aflati in concubinaj. 🙂
In sfarsit, important e ca facem turism cu zambetul pe buze. Eu unul ma distrez in fiecare zi 🙂
Voi?
Credit foto: unsplash.com
Nu greseste cine vinde, greseste cine cumpara! Din pacate, lipsa educatiei in randul cumparatorilor se vede si atunci cand discutam despre turism. Nimic see you adevarat valoros nu este ieftin!
da, dar daca nu ii educam noi cei care vindem, atunci cine o sa o faca?
Eu unu nu cred in promiotiile aceelea. Sunt o mare teapa.
Dar tu de ce crezi ca Razvan Pascu stie marketing ? Atata stie, asta scrie
Da, cand am vazut asta see you barbatii m-a amuzat teribil, m-am tot intrebat care e ideea :))).
Eu nu înţeleg o chestie. Chiar avem nevoie de atâtea invitaţii speciale ca sa plecăm într-o vacanţă, sau atât de disperate sunt agenţiile întrucât oamenii încep să se organizeze singuri?
Nu neg că domeniul are nevoie să stimuleze un pic viitorii consumatori, dar oare aşa consumatori indiferenţi avem (că doar propaganda asta se adresează cuiva, nu?).
Cand vine vorba de marketarea ofertelor turistice in Romania, mereu ma intreb "Ne miscam si noi mai see you talent?" E greu, atata timp cat Marketingul este privit ca un concept abstract si extrem de costisitor. In afara de cativa jucatori mai mari (agentii de turism si hoteluri), care implementeaza see you succes strategii de marketing, promovarea este fie inexistenta, fie deficitara. Putem mai mult, avem si see you ce, insa turismul totusi sufera. Greu! Suntem mult in urma, si ce e mai grav e ca nici nu vrem sa recuperam. Pacat! Turismul ar putea aduce mai multi bani la buget. 🙂
Din pacate sunt foarte putini specialisti de marketing in turism, si asta se vede.
Eu nu ma distrez din pacate…incerc mereu sa le explic clientilor ca pretul mic inseamna si steptari minime la fata locului dar ce e mai grav este concurenta pe un produs identic… Aici este jungla! Reducem din comisioane si ne mai miram de tepe si falimente:)
Low cost = low services. Din pacate la noi clientii asteapta sa achite 3 lei pentru servicii de 100 lei, iar pretentiile sunt pe masura. La capitolul "educatie turistica" mai avem mult de lucru dar din ce vad o buna parte din piata merge catre o directie gresita. Problemele adevarate vor incepe atunci cand ofertele SHOCK nu vor mai putea fi "subventionate" si pierderile nu mai pot fi acoperite. See you marje foarte mici de profit orice "cutremur" pe piata poate fi devastator iar cei care pierd sunt clientii in primul rand si revanzatorii in planul doi. Am constat deja ca Touroperatorii care solicita insolventa ies elegant de pe piata si apar sub un alt nume un an mai tarziu.
Madalin,
Si mama mea,de 75 de ani,poate sa vinda la juma’de pretz!
Problema o constituie faptul ca obisnuim clientii cu nennorociri
Din astea,si Romania,fiind orientata aproape exclusiv pe pretz,
Clientii vor crede ca astea sint preturile normale la pachete!
Exista o singura agentie cu acest tip de marketing,Christian si
Asociatii,si dupa mine nu fac bine nimanui,pe termen mediu si luing,
Nici macar lor.
Este evident ca daca vor dori vreodata sa creasca preturile,va fi
Extrem de greu pentru Christian,pt cq este o anume perceptie despre
Ei.
sunteți răutăcioși. eu cred că oferta cu “Bărbații călătoresc gratis” e de neratat pentru cuplurile gay. 😉
interesante comentariile…
Pai daca bunica lui Alin poa’ sa vanda la juma’ de pret, sa presupunem ca dumneaei se ocupa de oferta “last minute” -400 EUR de familie in Antalya, promovata de Paralela 45? Bineinteles, o oferta care duce turismul romanesc direct in TOP 10 european.
Sau ofertele”WOW”, de care presupunem ca Madalin nu este strain, cum ar fi 7 nopti in Creta la 321 eur bucata – supercalitate, suntem convinsi!
Ori poate ca daca folosim “wow” si “last minute” rimeaza cu “marketing” si atunci totul este “fair”…
Din cate stim, aia care te tot socheaza si te oripileaza pe tine Madalin, n-au anulat nimic, spre deosebire de “marii touroperatori” care cu chiu cu vai se aduna cate sapte sa umple la jumatate un avion si mai si anuleaza, daca nu ma insel. Te rog sa ma contrazici.
Irina, daca asa te numesti, nu vreau sa te contrazic. Iti respect punctul de vedere asa cum banuiesc ca faci si tu cu al meu. Corect? 🙂
ok, multumesc.
Ai dreptate, fiecare cu parerea lui; problema este, sa zicem, una de etica “bloggeristica”, sa nu zic jurnalistica(suna prea pompos?): cand Razvan critica pe toate canalele oferta la 1 eur, era cel mai bun, cel mai destept, cel mai frumos. Acum cand omu’ si-a dat din nou cu parerea, dar in sens invers, este platit, este prost, nu stie marketing, etc. Corect?
Nu am zis niciodata despre Razvan ca este prost sau ca nu stie marketing mai ales ca am fost principalul lui sustinator. Acum, daca nu suntem de acord unii cu altii inseamna ca sunt prosti? Este dreptul fiecaruia sa aibe pareri si dreptul celorlalti sa fie sau sa nu fie de acord cu acea parere. Corect?
narcisa, lasa-i, sunt invidiosi. Si-ti dau si un pont: urmatoarea va fi cu fetele gratis, asa ca faceti-va bagajele 🙂 Cum care fete, cuplurile, bineinteles!
@ Marius: am terminat o facultate de marketing, un master de comunicare, am vreo 7 ani experienta in comunicare intr-o multinationala, mai multi clienti mari din turism pentru care fac PR-ul si tocmai am fost acceptat la un program de MBA (cu bursa). Poate nu sunt chiar varza, totusi… 🙂
@ Irina: nu am criticat pe nici macar un canal oferta cu “vacante la 1 euro”. Probabil te referi la o declaratie care era parte dintr-un reportaj TV in care a aparut si o declaratie a mea, scoasa din context. Ceea ce spuneam acolo este ca respectiva oferta este “un clinci de marketing care sa aduca clienti la stand” (ma refeream la targul de turism). Si imi pastrez opinia.
@ Madalin: vezi tu, te-am ascultat la inceputul anului si nu mi-am deschis agentie de turism, iar asta imi da o mare libertate sa vorbesc. Eu pe tine te stiu suficient de destept ca sa intelegi ce am scris in articol. Bineinteles ca si eu sunt de-acord ca oricine poate face marketing, atata timp cat principalul criteriu este pretul. Bineinteles ca sunt de-acord si cu faptul ca pe termen lung batalia pe preturi nu ajuta pe nimeni, exact ce spune seniorul Burcea. Dar, ceea ce spuneam eu in articolul pe care il citezi este ca Europa Travel isi cauta un target pe care altii nu il au si nici nu il vor. Niciodata nu o sa vad ca pe ceva bun daca o companie premium cum este Happy Tour va face asta, insa atata timp cat Europa Travel se pozitioneaza “low-cost”, atunci principala arma trebuie sa fie pretul. Si o face corect. Nu suntem deloc in contradictie, doar ca vorbim de aceleasi lucruri, dar cu alte cuvinte. 🙂 Doar ce m-am intors de la Londra … vrei sa stii cate agentii de turism low-cost si premium am vazut acolo, total diferite ca pozitionare, cu clienti pentru fiecare dintre ele, care traiesc totusi in armonie, fara sa se “manance” intre ele!? 🙂 Hugs!
Razvan, te felicit ca nu ai deschis agentie de turism si ma felicit ca te-am sfatuit corect, cred eu :).
Din pacate, nu putem compara piata din Romania cu cea din Anglia nici ca segmentare, nici ca volume, nici ca nimic.
Daca acolo piata este extrem de bine segmentata si fiecare comunicare se duce catre un target foarte bine definit, in Romania din pacate nu este asa pentru ca toti clientii din piata considera ca atunci cand o agentie promoveaza oferte cu preturi “normale”, nu doreste de fapt decat sa-i traga in piept pt ca, nu-i asa, se poate si sa plateasca unul si sa mearga toata strada.
Referitor la agentii care se “mananca” intre ele, pe piata noastra nu cred ca ne mancam intre noi, doar ca “mancam” toti din aceeasi piata….prea mica.
P.S Ma bucur ca nu ai luat-o personal, deja ai facut un mare pas 🙂
Cateva constatari (off topic) daca imi permiteti…
1. Articolul de mai sus seamana foarte mult cu articolul “Perle din turism” de pe blogul personal si mai putin cu articolul anterior sau cel urmator de pe Turism Market. As zice ca nu prea se potriveste cu “Turism Market este locul in care orice pasionat de calatorii se poate bucura de informatii utile oferite de oameni de specialitate…”
2. Articolul este atat de personal si de direct (sau piata din RO este atat de mica/unita) incat Razvan nu primeste nici macar un nume de familie sau un link (sau nu il vad eu?).
3. Cred ca e evident ca Razvan se pricepe la marketing pentru toti cei care nu au nevoie de un link sau un nume de familie pentru a intelege despre cine este vorba in propozitie 🙂
4. Antrec Alba devine din ce in ce mai funny… Va rog eu sa ii oferiti gratuit niste linkuri pe o alta pagina ca sa nu mai comenteze aiurea la toate articolele.
Si “on topic”:
Razvan, cred ca poti inca sa te mai gandesti la deschiderea unei agentii. Nisa de destinatii exotice/luxury ar putea fi interesanta pentru tine…
Marius, ma simt in continuare flatat pentru faptul ca ma urmaresti pe toate canalele in conditiile in care tu ai disparut cam de mult din online-ul public, ca sa-i spun asa 🙂
Si acum sa-ti raspund punctual:
1. Aici te contrazice publicul de pe Turism Market care a apreciat articolul de mai sus. Cifrele vorbesc iar faptul ca nu esti in targetul articolului pot intelege, oarecum.
2. Piata este atat de mica si prea putin unita si ma deranjeaza insinuarea ta legata de “personal si direct” pentru simplul fapt ca o simt instigatoare. Razvan stie foarte bine ce parere am despre ceea ce promoveaza.
3. In cazul asta, cea mai buna dovada o reprezinta proiectele desfasurate impreuna. Iarasi am impresia ca faci pe bunul samaritean.
4. De acord cu tine, merci de sesizare.
“on topic”
Marius, de ce il sfatuiesti intr-o directie in care stii prea bine ca isi ingroapa si blogul si mai ales compania de PR?
Simt nevoia sa intervin cu cateva clarificari, pentru ca aici s-au amestecat niste notiuni de marketing si comunicare, care trebuie tratate distinct: 1. Pozitionarea unei companii pe nisa de consumatori cu buget redus, 2. Diferentierea prin (cel mai mic) pret si 3. Promovarea vanzarilor. Toate acestea au un numitor comun in comunicare, pentru ca vorbesc despre un pret scazut, dar ele sunt chestiuni diferite.
1. pozitionarea pe nisa de turisti cu buget redus e atunci cand agentia alege sa joace exclusiv in segmentul low cost si e clar ca nu are cum sa o faca altfel decat avand si comunicand produse (vacante) ieftine. Avem putine cazuri in piata care sunt pozitionate explicit pe nisa “budget” si, ca marketer, nu pot decat sa le felicit ca efortul lor de comunicare este mai redus si cu siguranta mai eficient decat al celor care comunica cu toate categoriile de consumatori
2. diferentierea prin (cel mai scazut) pret este despre pozitionarea in piata a unei entitati in raport cu competitorii utilizand pretul ca avantaj competitiv, insa nu o intalnim doar in segmentul low , poate fi si in segmente superioare. Ea poate fi extrem de castigatoarepentru oricare dintre segmente daca pretul cel mai scazut poate fi sutinut pe termen lung, adica daca exista un avantaj la furnizor pe care altcineva din piata nu il are. Si este si mai castigatoare daca in afara de pretul cel mai scazut putem sa oferim “ceva” in plus turistului. Pentru ca acel “ceva” va fideliza. Daca nu oferim ceva in plus, turistul foarte sensibil la pret va migra catre o alta agentie (care ii da cu 2 lei mai putin), pentru ca nu exista nimic care sa il retina. In aceasta categorie avem cateva agentii, situate in niveluri diverse (cele mai putine in nivelurile low si luxury si cele mai multe in medium), a caror batalie se duce la nivel de pret.
3. promovarea vanzarilor urmareste “impingerea” unei anumite oferte pe piata si consta in acordarea de avantaje temporare clientele, cel mai adesea traduse in reduceri generoase de pret (mai multe aici: http://www.iqads.ro/dictionar/promovarea_vanzarilor) . Aici cuvantul cheie ar trebui sa fie “pe termen scurt”. In categoria asta avem cele mai multe exemple din piata, comunicam discount-uri, oferte last minute, oferte speciale si superspeciale, fie ca sa atragem noi clienti, fie ca sa-I fidelizam pe cei vechi si sa le crestem numarul de achizitii
Problema pietei noastre de turism nu vine din faptul ca exista cele 3 categorii, care teoretic sunt bine delimitate, dar practic par ca se unesc intr-una singura, ci pentru ca:
1. In cazurile 1 si (mai ales in) 2: preferam sa comunicam pret chiar si in cazul in care exista beneficii emotionale atasate brandurilor noastre (indiferent ca e vorba de o agentie mica de provincie sau un mare touroperator). Toata comunicarea in piata agentiilor de turism este foarte foarte rationala, desi cu siguranta clientii nostri sunt fidelizati si pe considerente emotionale, dar de ce sa facem noi altfel cand toata piata actioneaza dupa principiul me too?!
2. In cazul 3: desi cuvantul cheie ar trebui sa fie “pe termen limitat”, o tinem din oferta speciala in oferta speciala si din megadiscount in megadiscount, astfel incat avem o promovare continua a vanzarilor, care-i face fericit pe turisti si pe noi nefericiti
Ca o concluzie, degeaba ne aratam unii pe altii cu degetul, pentru ca suntem cu totii vinovati de o comunicare mult prea rationala, in care strecuram, inevitabil pretul. Ce nu inteleg eu:
– De ce nu e aceeasi batalie pe turistii care nu sunt sensibili la pret, ca e si asta o piata?
– De ce, in loc sa ne suparam unii pe altii, nu incercam sa ne diferentiem altfel in comunicare? Pe produs, pe oameni, pe valorile companiei??