Folosesc Twitter ca si retea de socializare insa din pacate in Romania Twitter nu a cunoscut succesul pe care il are in alte tari ale lumii iar acest canal nu a fost si nu este folosit la maxim.
Unul din lucrurile foarte utile pe Twitter a fost si a ramas utilizarea hastag-ului.
Un hastag este un cuvant sau o serie de cuvinte scrise fara spatii, de forma #hastag care ajuta la organizarea informatiilor pe categorii dupa cum bine spune Alex Negrea – Marketing20.ro in articolul “Hastag-uri pe Facebook si ce inseamna asta pentru utilizatori si companii“. Un hastag organizeaza informatiile legate de un anumit subiect intr-un singur loc, fara a fi nevoie de o pagina speciala pentru acest lucru.
Daca la inceput hastag-ul era folosit numai pe Twitter, de-a lungul timpului acesta a fost preluat si de Google+, Instagram, Pinterest si, mai nou, de catre Facebook.
Facebook este cea mai utilizata retea de socializare din Romania (in prezent romanii detin peste 6 milioane de conturi) iar introducerea hastag-urilor a fost un moment mult asteptat. S-a intamplat pe 12 iunie iar astazi ne putem bucura cu totii de o mai buna organizarea a informatiilor atunci cand dorim sa transmitem ceva pe Facebook.
Cum functioneaza un hastag?
Utilizarea este simpla, adaugam semnul # inaintea cuvantului sau grupului de cuvinte pe care vrem sa il transmitem. Cu cat acelasi hastag este folosit de mai multi utilizatori atat pe Facebook cat si pe celelalte retele sociale cu atat se raspandeste vestea mai mult.
Daca cineva vrea sa stie ce s-a scris despre un anumit lucru care a avut un hastag (exemplu: #turismmarket, #nikon, #declansampovesti, #ExploreazaDelta) este suficient sa introduca respectivul hastag in campul de cautare al retelei sociale pe care o foloseste si i se vor returna rezultatele imediat.
Cum monitorizam hastag-ul?
Daca esti o companie si iti faci o strategie de promovare in social media utilizraea hastag-urilor te poate ajuta foarte mult. Cum? prin raspandirea informatiei pe care o doresti cu ajutorul celorlalti participanti din comunitatea ta.
Daca inainte trebuia sa monitorizezi hastag-urile pe fiecare retea de socializare in parte (ex. vroiai sa stii ce s-a scris pe Twitter despre hastag-ul tau intrai pe Twitter si cautai; daca vroiai sa vezi ce s-a scris pe Facebook despre hastag-ul respectiv cautai pe Facebook), acum exista o posibilitate de a urmari hastag-urile de pe toate retelele de socializare intr-un singur loc. Pe tagboard.com
Pe tagboard.com introduci in campul de cautare hastag-ul tau si ti se returneaza rezultate pe un board personalizat din: Twitter, Instagram, Facebook, Google +, Vine. Un exemplu ar fi cautarea hastag-ului #turismmarket. Alte cateva exemple (nume de produse sau campanii): #nikon, #cocacola, #declansampovesti, #TFB4, #ExploreazaDelta, sau recent lansatul #bucharestnotbudapest.
Cum te ajuta un hastag in business-ul tau?
Simplu: te ajuta sa raspandesti mesajul pe care vrei sa il transmiti cu ajutorul utilizatorilor retelelor sociale. Te ajuta sa iti faci cunoscut brandul sau campania pe care o ai pe toate retelele sociale.
Retelele sociale de astazi sunt atat de placute de utilizatori pentru usurinta cu care se poate comunica pe ele. Tot pe retelele sociale oamenii intra si se informeaza despre orice lucru prin simple intrebari pe profilul personal, pe o pagina a unei companii sau in grupurile create aici.
Informatia este la indemana tuturor astazi pe internet insa pe retelele sociale lucrurile par a fi din ce in ce mai interesante. De ce? Pentru simplul fapt ca aici se schimba pareri, se discuta pe diverse topicuri si totul se intampla in timp real. E mult mai credibil si interesant oentru oricine sa ia o informatie de pe o retea unde i se raspunde in timp real decat de pe un site oarecare.
Interactiunea intre oameni a fost si a ramas cea mai importanta. Difera insa modul in care oamenii interactioneaza. Daca in trecut lucrurle se bazau in special in discutii face to face astazi internetul si aparitia retelelor sociale a facut ca oamenii sa aiba acces la mai multa informatie, sa o obtina mult mai rapid si mai usor.
Ai o nelamurire legata de un produs sau un serviciu? Postezi pe Facebook intrebarea si astfel deschizi o discutie. Este important intr-adevar unde anume deschizi discutia ca sa aiba succesul dorit. Daca esti utilizator nou de Facebook de exemplu este posibil sa ai prea putiti oameni in lista de prieteni si discutiile sa nu se lege chiar asa usor. In schimb daca ai o lista mare de prieteni sau daca postezi intrebarea ta intr-un grup dedicat si activ lucrurile se schimba si aici se vede intr-adevar puterea unei retele sociale.
Daca vorbim despre campaniile pe retelele sociale lucrurile se schimba si aici. Daca pana acum o campanie era gandita pentru o singura retea sociala (o singura platforma), de aici inainte este mult mai usor sa gandim campanii multi -platforma folosind acelasi cuvant cheie peste tot. (via Manafu- Socialmediatraining.ro)
Tu te-ai gandit cum te pot ajuta retelele sociale in business-ul tau? Ai avut campanii pe retele sociale pana acum (cu sau fara folosirea unui hastag)? Daca ai avut te invit sa lasi un comentariu mai jos in care sa spui cum au mers acele campanii si ce iti doresti pe viitor.
Credit foto: unsplash.com
Ajuta la cresterea traficului pe site ?
Hastag-ul este folosit in retelele sociale si nu pe site (pe site poate fi folosit insa nu functioneaza ca si hastag- nu se creaza link care sa duca undeva).
Hastag-ul ajuta la raspandirea informatiei(mesajului pe care vrei sa il transmiti) si nu la cresterea traficului pe site din simplul motiv ca el nu se foloseste pe site.
Multumesc de raspuns
Da…poate influenta si traficul pe site. Depinde de campanie, de domeniul de activitate, de focus…
Ex. A fost accidentul din SFO. S-au creat mai multe hastag-uri pe care auf fost postate tot felul de informatii despre accident. Am scris despre evenimentul neplacut si am promovat articolele pe retelele sociale folosind hastag-urile respective. Am avut o crestere usoara in trafic. Semn ca erau foarte multi care urmareau hastag-urile si dadeau click pe orice informatie care aparea noua…
Asa este, Sorin. Poate influenta traficul, insa indirect si in special in cazurile foarte mediatizate cum a fost cel mentionat de tine.
multumesc, nu auzisem de asa ceva pana acum
Orice actiune de comunicare care respecta principiile comunicarii are ca efect cresterea traficului pe site. Indiferent ca vom comunica o companie, un produs, un serviciu etc, cata vreme acestea au atasat un website, sigur ca traficul va creste. Iar daca vorbim de hashtag asociat unei campanii de comunicare – caci acesta este unul dintre contextele in care utilizam hashtag-ul – sigur vom avea un trafic crescut. Avem chiar pe Turism Market cateva campanii care utilizeaza hashtag: #litoralulmeu, #filieracipriota, #TFB4.