Cum se distruge un brand?

Nicio poveste de viata nu este identica cu o alta, asa cum nici un brand nu se compara cu un altul.

Am considerat mereu ca fiecare brand se construieste din produse de calitate combinate cu o poveste, cu multa munca si investitii inteligente. Si mai cred cu sinceritate ca este vorba si de o doza de noroc, cum am hotarat sa numesc scanteia care transforma un concept in ceva memorabil.

Dar cum se distruge un brand? Cum arata drumul de sus in jos? Prezint mai jos, in cativa pasi simpli.

Drumul spre iad este presarat cu bune intentii

Cand compania ta este in plina ascensiune si banii incep sa curga, pasul firesc este sa iti consolidezi pozitia investind in transmiterea de mesaje catre publicul tau.

Esti plin de entuziasm si vrei sa iti prezinti ofertele speciale, evenimentele, campaniile si sa fii constant prezent in inbox-urile clientilor.

Dar cat de mult este prea mult? Newslettere, reclame, postari pe retelele sociale, toate trebuie facute inteligent si cu masura. Altfel, oricat de profesioniste si de utile ar fi mesajele pe care le transmiti, oamenii o sa schimbe postul de radio cand incepe publicitatea ta, o sa intoarca rapid pagina cu advertorialul tau si o sa caute cu disperare butonul de scapare din reclama ta online. Si cu siguranta nu o sa-ti deschida vreunul din mailuri! Asta inseamna repulsie fata de brandul tau si este o boala grea.

Nepasarea

Cand o afacere se transforma intr-un brand, toate reflectoarele se indreapta asupra ei. Asa ca deseori se intampla ca in timp ce persoanele din companie se relaxeaza si se bucura de victorii, clientii sa taxeze orice lipsa sau mica neregula.

Si odata ce acestia ajung sa-si exprime nemultumirea in public, totul se poate transforma rapid intr-o criza de imagine. Asa ca o buna comunicare cu clientii si mult mai multa atentie la detalii sunt ingredientele esentiale ale supravietuirii unui brand. Oamenii au pretentii ridicate de la branduri si nu sunt pregatiti sa ierte usor nici un defect.

Egoismul

Marile branduri au inteles ca pentru a avea o imagine buna trebuie sa se implice activ in campanii sociale. Un brand care vorbeste doar despre el si planurile sale nu va castiga sprijin si simpatie pe termen lung. Iar un brand ce nu se implica in problemele societatii, nu va castiga implicare din partea publicului sau.

Totul porneste de un principiu foarte simplu si vechi de cand lumea: imparte pentru a castiga! Asa ca tu, Brand-ule, apara si ajuta pentru a fi aparat si ajutat in situatii de criza!

Plafonarea si schimbarea, doua extreme de evitat

Ai o reteta de succes care ti-a transformat afacerea intr-un brand. Felicitari, dar nu te astepta sa castigi o vesnicie doar din ea pentru ca risti sa fii ingropat de concurenta mai creativa. Daca o schimbi, s-ar putea sa iti pierzi clientii fideli, adica cei care te-au ajutat sa ajungi acolo unde esti. Asa ca solutia este sa pastrezi ceea ce ti-a adus succesul dar sa aduci constant si alta avantaje clientilor tai. Vino mereu cu alte produse care sa cucereasca noi teritorii.

Este foarte greu sa construiesti un brand si, din pacate, este foarte usor sa il compromiti. Asa ca fereste-te de pacatele de mai sus si nu uita ca publicul brandului tau este cel care iti dicteaza ascensiunea sau caderea.

Iti doresc sa ajungi sus si sa ramai acolo!

Credit foto: unsplash.com

Tags : marketing si comunicare in turismspecialisti in turism
Alexandra Mateuta

The author Alexandra Mateuta

8 Comments

  1. As completa ceea ce ai identificat tu cu inca ceva: brandingul intern neadecvat. Exista situatii in care brandul intern poate sabota brandul, atragand efecte negative sau chiar determinand sfarsitul afacerii. Nu e suficient sa fie angajate bugete mari in comunicarea externa, in timp ce brandul intern este dominat de angajati toxici care nu cred in brand sau nu isi asuma promisiunea acestuia.

    1. Adevarat, Andrada. Si chiar si atunci cand este bine intentionat, brandingul intern ar putea sa nu aiba o perspectiva corecta asupra modului in care trebuie transmise mesajele.

      Este binevenita completarea ta si sper sa contribuie cat mai multi cititori cu informatii despre demersurile daunatoare ale brandurilor.

  2. Incitant și cu teme de gândit. Subscriu la comentariul Andradei. Se pare că ne temem de simplitate pentru brandul intern. Comuniștii noștri erau mult mai eficienți!

  3. Buna Alexandra,
    Imi place cum ar prezentat situatia prin “distrugerea unui brand” te-ai referi la distrugerea imaginii mai mult,nu?
    Insa eu sunt de parere ca neapasarea este cauzata si de insucces atunci cand vezi ca le incerci pe toate si nu merge nimci atunci te transpormi din pozivit in negativ, insa fiecare face cum crede.
    Vezi situati postei romane ca sa dau un exemplu.

    1. Buna Tudor,

      Da, m-am referit in mare parte la actiuni care duc la deteriorarea imaginii unui brand si la detalii ce tin mai ales de departamentele de comunicare si marketing. Nu am vrut sa intru in discutii privind investiile proaste sau lipsa de investii, interese ascunse, sabotaje sau alte actiuni negative care duc la distrugerea unui brand.

      Sunt de acord cu tine, ca nepasarea poate fi si o consecinta a unei serii de insuccese. Dupa parerea mea, in cazul exemplului dat de tine, cu Posta Romana, se mai pot face multe lucruri bune. Posta Romana are nevoie, in primul rand, de investitii, un interval mai scurt de livrare si o campanie puternica de recastigare a increderii populatiei.

Leave a Response