Asa cum spuneam in articolul “Intre produs si promovare sta clientul“, promovarea este o parte esentiala in procesul vanzarii.
Tot in acest articol spuneam ca este important sa stii unde gasesti fiecare tip de client tocmai pentru a identifica mai multe canale de promovare (online/offline) care sa te ajute sa ajungi la ei.
Pentru a ajunge la clientul definit de tine este nevoie sa mergi tu dupa el in locurile care ii sunt lui accesibile. Si sa ii prezinti o oferta in mod natural integrand-o in mediul in care faci promovarea.
De ce sa mergi tu dupa client?
Pentru ca orice om va lua o decizie emotional, iar pentru a intra in contact cu el trebuie sa ajungi in locurile care ii sunt lui familiare si obisnuite. Si sa te integrezi in locul acela, sa fii natural, sa fii “de acolo”.
Sa iti dau un exemplu.
Daca clientul tau obisnuieste sa mearga in fiecare dimineata cu metroul la birou e posibil ca o reclama pe care o vede sau o aude la metrou sa ii atraga atentia. Iar lucrul acesta se va intampla daca ceea ce vede sau aude este ceva care merita retinut (din punctul lui de vedere). Iar daca il implici si pe el cu ceva e si mai bine. Cu cat unei persoane i se da ocazia de a se implica in ceva (cu totii stim ca omul iubeste joaca la orice varsta) cu atat va deveni mai atrasa de acel lucru.
De exemplu, anul trecut Activia a avut o campanie tare draguta la metrou. Nu imi amintesc exact conceptul insa in campania respectiva publicul era invitat sa scrie un mesaj pe Facebook (pe o pagina dedicata) legat de Activia (de ce il prefera, lucruri funny, orice ii trece cuiva prin minte). Mesajele erau votate iar a doua zi cele mai votate mesaje erau afisate pe niste hartiute detasabile pe un panou foate mare de la metrou Piata Victoriei.
Imi amintesc si acum cata lume se oprea sa vada mesajele acelea la metrou. Iar in fiecare dimineata merau si mai multe mesaje. Unii luau mesajele de pe panou (panoul era un perete intreg, imens). Era posibil sa iti gasesti propriul mesaj pe acel panou sau sa iei altul care sa te inspire.
Mi-a placut foarte mult campania respectiva. De ce? Pentru ca era creativa, pentru ca implica publicul foarte mult si pentru ca lasau la indemana acestuia modalitatea in care mergea mai departe campania respectiva.
Atunci cand faci ceva inedit, lumea te tine minte. La fel este si in turism si in orice alt domeniu.
Promovarea o impart in doua tipuri:
- cea menita a creste imaginea brandului tau
- cea menita a vinde un anumit produs
In ambele cazuri optez pentru variantele creative de a face promovare, chiar daca abordarea este diferita.
Atunci cand vrei sa te promovezi cu gandul ca publicul sa devina din ce in ce mai constient de brandul tau ai o paleta mai larga de lucruri pe care le poti face, de locuri pe care le poti testa.
Totodata, clientii pe care ii targetezi se afla in diverse locuri iar in momentul in care gandesti o campanie de genul acesta este bine sa iti cunosti cu adevarat tipul de clienti caruia i te adresezi si sa alegi locul de promovare cel mai potrivit.
Astazi suntem cu totii online. Majoritatea, cel putin. O idee de promovare ar fi cea online. Astazi exista sau pot fi create tot felul de aplicatii online (pe Facebook, pe mobil, etc). Exemplul meu legat de Activia de mai sus avea ca si parte din promovare o aplicatie de Facebook. Insa lucrurile nu se opreau aici ci mergeau in offline, aproape de oameni si ii implicau direct.
Cu toate ca suntem intr-o lume online pe care o numim adesea “viata virtuala”, cu totii avem nevoie de interactivitate fizica. Iar lucrul acesta ne da ocazia de a fi creativi si de a fi acolo langa clientii nostri atunci cand acestia au nevoie de noi.
Faptul ca lumea online a devenit din ce in ce mai prezenta in viata noastra ne da ocazia sa fim la curent cu mult mai multe lucruri intr-un timp foarte scurt.
Pe de alta parte, informatia este foarte multa si cu totii ajungem la suprasaturare si la un moment dat spunem “stop”. Ei bine, clientii nostri sunt la fel ca noi din punctul acesta de vedere. Ei nu trebuie bombardati cu tot felul de lucruri permanent pentru ca in acest caz se vor plictisi si vor sta departe de tot ceea ce li se transmite.
Pentru a fi pe placul clientilor tai trebuie sa gasesti propria reteta a succesului si sa o construiesti din asocierea mesajelor pe care le transmiti online cu cele offline.
Fiecare client este diferit. Si fiecare companie este diferita. Si cu toate acestea astazi inca mai exista lucruri iesite din comun, lucruri inedite transmise de anumite companii. Lucruri care fac o diferenta in perceptia clientilor iar acestia ajung sa fie fideli.
Chiar asa. Tu te-ai gandit ce procent din clientii tai au ajuns sa iti fie fideli? Daca nu ai facut lucrul acesta poate ar fi momentul sa iti pui intrebarea asta.
In Romania sunt peste 3000 de agentii de turism (este un exemplu). Clienti care sa cumpere vacante sunt peste tot (chiar daca nu la fel de multi ca acum cativa ani si chiar daca acestia nu mai calatoresc la fel de des ca atunci). Cum fac unele dintre aceste agentii sa isi fidelizeze clientii avand in vedere ca in piata este o concurenta atat de mare?
Dupa cum spuneam, promovarea conteaza foarte mult in ochii clientilor tai. Ea te urca, ea te coboara. Dar in primul rand te face sau nu vizibil pentru clientii targetati de tine.
Daca vrei sa afli mai multe despre acest lucru stai pe aproape pentru ca pregatesc un eveniment destul de amplu in care vom vorbi despre produs, promovare si fidelizarea clientilor.
Mai am cateva lucruri de pus la punct insa maine iti spun despre ce este vorba. Asa ca ramai cu ochii pe Turism Market.
Credit foto: unsplash.com
In preajma TNT II 2013 iata și actiuni și idei demne de urmat/aplicat.
Noi cei din turismul rural mereu ne plândem că nu se vinde mai deloc ruralul prin agenții.
Sa vedem ce putem face pentru a se vinde si turismul rural 🙂