Despre promovare cu orice pret

F64 a dat la inceputul acestei saptamani cateva lectii. Din pacate, din seria “asa nu”.

Subiectul este cunoscut. Vineri, F64 au anuntat ca afacerea va fi cumparata de un investitorul strain si au invitat jurnalisti si bloggeri tech la conferinta de presa oficiala in care urma sa fie prezentat fericitul investitorul.

Doar ca la fata locului au afla ca investitorul are barba alba si haine rosii si i se spune “Mos Craciun”. Multi au crezut ca este un moment amuzant si ca adevaratul investitorul va intra dintr-o clipa in alta.

Au sperat.

Dar conferinta de presa plina de asteptari a ramas doar o farsa. Si a curs nemeritat de multa cerneala despre subiectul falsei vanzari si criticile nu au intarziat sa apara.

In articolele pe care le-am citit despre acest eveniment, accentul a fost pus pe situatia penibila a jurnalistilor momiti cu minciuni.

Mie mi se pare la fel de interesanta situatia din cealalta parte de baricadei, a celor care au aprobat o asemenea campanie. Cum ajunge o companiei care se bucura de simpatie si succes si care a facut multe campanii frumoase, sa intre intr-un asemenea joc?

La inceput a fost ideea…

Unei persoane i-a venit idee unei asemenea campanii si a propus-o. Pana acum nimic neobisnuit. Companiile cauta mereu artificii prin care sa capteze atentia publicului iar noi, toti cei care lucram in Marketing si PR stim cate idei mai mult sau mai putin inspirate ne viziteaza zilnic.

Dar fascinant este ca aceasta idee a primit toate aprobarile. Scenariul sinistru s-a pus in miscare. De ce?

Chiar exista atat de multa disperare atentie? Pentru ca focusul tuturor era categoric pe captarea atentiei presei cu orice pret. Doar ca farsa asta a costat scump. Pe jurnalisti i-a costat timp, bani,eforturi, poate chiar locuri de munca. Iar pe cei de la F64 i-a costat credibilitatea si imaginea pozitiva.

Asa ca aceasta este un moment bun sa ne reamintim niste granite pe care nici o campanie nu trebuie sa le depaseasca.

Scopul scuza mijloacele” – o poveste ca cea a lui Mos Craciun.

Cand imaginea companiei tale este in joc, orice faci si ce spui se poate intoarce impotriva ta. Nu te juca cu publicul tau, nu arunca cuvinte, nu “calca pe cadavre” si nu porni de la premiza ca esti mai inteligent decat marea masa. Daca nu vrei sa pierzi.

Publicitatea negativa se raspandeste mai repede decat publicitatea pozitiva.

Cati dintre cei care au citit despre campania F64 stiu ca aceasta avea si o componenta sociala? Prea putini.

Scandalul a inghitit orice intentie pozitiva. Publicitatea negativa este o daunatoare care macina o afacere din interior. Nici nu realizezi cand imperiul se prabuseste. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa intreb… “Ce s-a intamplat cu brandul x?” si sa mi se raspunda: “Ah, nu stiai? A fost un scandal si…”

Morala: Fa-ti treaba cat poti de bine si fereste-te cat poti de publicitatea negativa.

Daca poti sa faci un bine fa-l, daca nu…

…mai bine nu faci nimic. In cazul F64, bine ar fi fost sa dea o stire utila pentru jurnalisti si importanta pentru publicul larg.

Dar au dat praf in ochi si s-au asteptat ca toata lumea sa plece vesela. Putini au considerat insa amuzant sa-si rupa din timpul lor pretios pentru o non-stire. Intentiile F64 au fost pozitive, de a atrage atentia asupra brandului, dar inselatoria folosita in acest scop nu putea sa aduca nimic bun.

Secretul evitarii unei situatii asemanatoare consta in evaluarea consecintelor actiunilor noastre. Care este cel mai ingrozitor scenariu pe care ti-l poti imagina? Si odata ce l-ai identificat, poti sa ti-l asumi?

Credit foto: unsplash.com

Tags : specialisti in turism
Alexandra Mateuta

The author Alexandra Mateuta

12 Comments

  1. Nu este primul articol in care Alexandra da verdicte, fara argumente, zic eu.
    De exemplu: "Asa ca aceasta este un moment bun sa ne reamintim niste granite pe care nici o campanie nu trebuie sa le depaseasca… "
    Cine zice?
    "Iar pe cei de la F64 i-a costat credibilitatea si imaginea pozitiva.". Serios? Pe ce te bazezi?
    Si as putea continua. In cazul F64, parerile sunt impartite, unii au considerat a fi o idee buna, altii o idee proasta. Doar ca foarte putini s-au incumetat sa dea verdicte si sa emita teorii.

    De ce ridic problema? Pentru ca toti cei ce scriu aici si-au probat in timp competenta si capacitatea profesionala, teoretic si practic; adica cititorii iau de bun si poate chiar incearca sa aplice in practica. Alexandra fiind nou-venita, nu avem cum sa luam de bun tot ce spune, mai ales in cazul unor "sentinte" atat de categorice. Apropos, poate ne dai cateva exemple de proiecte/campanii finalizate de tine, sa ne facem o idee.

    1. Irina, e normal sa existe pareri diferite insa si tu dai verdicte “Alexandra fiind nou-venita, nu avem cum sa luam de bun tot ce spune”
      Vezi? E atat de simplu 🙂

  2. Alexandra, s-a discutat intens aceasta asa zisa eroare de PR a lui F64, sunt pareri pro si contra (mai multe contra, e drept, mai ales printre bloggeri). Umila mea parere este ca, in esenta, ideea cu Mos Craciun care a cumparat brandul, nu a fost neaparat rea, deficitara a fost insa executia. Cel mai probabil asta s-a intamplat pentru ca atat ideea cat si executia au fost dezvoltate intern, cu PR-ul casei. PR-ul casei care trebuie sa recunoastem ca, in general, are limitele lui – in acest caz una dintre ele fiind ca acum nu prea stie cum sa spele publicitatea negativa creata. Ar fi doua lectii mari si late de invatat de aici: 1. ca o idee buna nu e sortita neaparat succesului, daca nu are o executie la fel de buna si 2. business-urile care vor o pozitie in piata sau care au devenit brand-uri chiar n-ar trebui sa-si faca treaba de comunicare/PR strict in-house. In cazul F64, norocul e ca brandul e suficient de puternic sa echilibreze cat de cat situatia, dar tot n-as lasa lucrurile sa curga mai departe de la sine. Macar acum, in al 13-lea ceas, mi-as lua o agentie de PR care sa imbuneze un pic situatia.

  3. Ai dreptate în tot ce spui, Alexandra, dar eu spun să-i iertăm, cel puţin în perioada aceasta, pentru că au o campanie umanitară tare faină! Găseşti detalii pe blogul lor 🙂

  4. Irina, am parut vehementa pentru ca inca mai cred in "Mos Craciun", adica in campaniile oneste, transparente. Am considerat ca actiunea celor de la F64 cu caracter umanitar (de laudat de altfel) ar fi putut fi promovata fara dezinformare si fara timpul irosit al jurnalistilor si bloggerilor tech (vezi de exemplu reactiile lui Vlad Andriescu in adevarul.ro, Victor Kapra sau Manafu).

  5. Si totusi apele s-au agitat 🙂 Scopul a fost atins, presa a fost manipulata insa scopul este unul umanitar (cum suna asta :))
    Daca nu au perceput-o astfel, problema lor. Presa a fost luata usor peste picior, de acord, rezultatul este insa caritabil si nu poate fi condamnat.
    Faptul ca agentia si-a asumat si acest risc este de admirat cred eu. Nu vorbim de o agentie no-name – au castigat conturi frumoase si cei de la F64 nu alegeau asa, pe ochi frumosi. Faptul ca nimic nu a rasuflat inainte…nota 10! Toti asteptau ca eMag sau mai stiu eu ce alt investitor sa-i cumpere. Smart! Intr-un fel imi amiteste si de alte campanii gen “am gresit preturile” – aia super smart!
    Ce a scris Alexandra nu poate fi comentat, este parerea ei si aici se scrie si se comenteaza, fiecare are dreptul la o parere (si eu am, nu?)

  6. Asta înseamnă a face mishteau în mod oficial !!!
    Şi nici măcar nu era 1 Aprilie…
    Nu întotdeauna scopul scuză mijloacele, dar la câte campanii publicitare penibile şi reclame enervante avem pe piaţă, la ce să ne mai aşteptăm ?
    Au furat ei startul şi la Black Friday.

  7. Dar de ce nu comentezi campania, ci te legi de Alexandra ?
    Desigur că ea s-a situat cam la extrema radicalismului, însă se pare că tu ai o polemică personală cu ea, o consideri o cârcotaşă şi-i negi dreptul la critică şi liberă exprimare, pe motiv că ar fi nou-venită şi lipsită de experienţă !
    Acesta este tipul clasic de comentariu al postacilor din interes, li se mai spune şi "troli", care nu comentează subiectul ci îi atacă pe ceilallţi comentatori.
    Este opinia mea vizavi de opinia ta, te combat dpdv polemic, este dreptul meu aşa cum este şi dreptul tău, obiectivism vs subiectivism.

  8. Nu consider ,,farsa" celor de la f64 nici de prost gust si nici ca fiind disperata dupa atentie. Personal cred ca f64 e doar un site care vinde produse foto-video si nu un mod de viata. Nu m-ar fi afectat nici schimbarea patronatului. Nu stiu de ce se cramponeaza lumea de astfel de subiecte. Ok, jurnalistii sunt specii aparte si e posibil ca pe ei sa-i fi afectat farsa din moment ce credeau ca dau bubuiala vietii prezentand o stire ca asta :)) Daca vreti, ma bucur ca s-a intamplat asa. Prea alergam unii dintre noi dupa senzational iar cand acesta nu se intampla si ia chipul unui banal Mos Craciun…e dezastru! N-as comenta cum alege o companie sau alta sa-si faca simtita continuitatea pe piata. Pentru ca la f64 nu mai poate fi vorba despre prezenta doar.

Leave a Response