Cum sa construiesti o cariera in turism

Cu toate ca am mai scris un articol despre absolventii specializarilor de turism, am primit zilele acestea un mail care m-a determinat sa mai scriu un articol despre acest subiect si nu ma refer doar la cei care au absolvit specializari de turism, ci la oricine isi doreste o cariera in domeniul turistic.

Aceasta e intrebarea care mi-a fost adresata intr-un mail: Care sunt pasii pe care eu ar trebui sa ii urmez ca sa pot sa imi incep cariera pe care o visez?” si sunt sigura ca sunt multe persoane care se intreaba asta.

Eu cred ca o cariera in domeniul turistic ar trebui sa inceapa din pasiune dar nu intotdeauna stau asa lucrurile.

Cel mai greu e pentru cei care termina o specializare de turism, au vise, sperante si ajung sa bata la usi care nu se deschid. De ce nu se deschid aceste usi?

Cred ca in loc sa gasim vinovatii (am discutat si despre asta in celalalt articol) mai bine s-ar concentra fiecare pe propria persoana, pe ce are de oferit, prin ce se diferentiaza fata de altii. Nu e usor sa stabilesti un anumit tipar pe care daca cineva l-ar urma, ar reusi sa aiba cariera la care viseaza deoarece intervin multi factori interni care tin de propria persoana si/sau factori exteriori care tin de mediul social si economic.

Prin urmare, voi schita cativa pasi care ajuta la construirea unei cariere in turism, doar din experienta mea:

  • iesi in evidenta – inca din momentul in care ai inceput studiile, incearca sa iesi in evidenta prin ideile tale. Participa la discutii, pregateste proiecte foarte bune si documente, impartaseste celorlalti modul in care vezi tu lucrurile, fi activ;
  • fa voluntariat – in ultima vreme se pune si la noi in tara destul de mult accent pe acest aspect. Nu lasa sa treaca anii de scoala in care sa te concentrezi doar pe studii pentru ca la final iti vei da seama ca ai cunostinte doar teoretice, nu ai experienta practica in domeniu. Incearca astfel sa faci voluntariat in diferite ONG-uri cu tematica turistica sau/si geografica, participa la intalniri, la proiecte, astfel vei acumula incet incet experienta si te va ajuta si in relationarea cu cei din jurul tau, iti dezvolti abilitatile de comunicare;
  •  implica-te! – sunt multe oportunitati dar pe unele trebuie sa le creezi si tu. Discuta cu persoane care au deja o cariera in domeniul turistic, povesteste-le despre planurile tale, despre pasiunea ta pentru acest domeniu, despre ce iti doresti pe plan profesional. Nu sti de unde poate aparea o colaborare;
  • participa la evenimentele din turism – fie ca e vorba de targuri de turism, seminarii specializate, traininguri, fiecare aduce o experienta noua. Ai astfel posibilitatea de a cunoaste oameni care impart aceleasi pasiuni, de a-i cunoaste pe specialistii din domeniu;
  • ia-ti inima in dinti si bate la usa fara teama de respingere – de exemplu, discuta cu directorul unei agentii de turism/hotel si propune-i o colaborare. Incepe prin a spune ca esti dispus sa faci practica in acea uitate turistica si chiar daca ai doar cunostiinte teoretice vei reusi in acest mod sa acumulezi si cunostinte practice. Pe parcurs, daca iti place ceea ce faci si te dedici acelui lucru, vei fi observat si apreciat (sau cel putin asa ar trebui);
  • pastreaza-ti optimismul – orice s-a intampla, nu renunta sa crezi in tine. Refuzurile sunt parte din viata noastra, dar viata nu e formata doar din refuzuri. Succesul pe plan profesional si nu numai, e influentat si de modul in care gandim, de ce gen de persoane ne inconjuram. Cauta sa ai in preajma oameni care te inspira, care reprezinta un exemplu pentru tine, care te sustin si cred in visele tale.

Pentru cei care lucrati in domeniul turistic, incercati sa ajutati la integrarea acestor tineri pasionati si dornici sa invete chiar daca la inceput nu au experienta. La un moment dat cu totii am inceput de la 0 si ne-a fost mai greu sau mai usor, in functie de experienta fiecaruia, dar sa nu uitam de unde am plecat.

Si fiindca e primul articol pe care il scriu in acest an, profit de ocazie sa va urez “La Multi Ani!” si multe impliniri pe toate planurile.

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismSimona Baleaspecialisti in turism
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

9 Comments

  1. Peste tot vad firme care au nevoie de personal, normal ei vor cu experienta. Dar nu am vazut vreo firma care sa zica: (angajam studenti cu studii in turism fara experienta). Nimeni nu ne invata, toti vor experienta.
    Cum sa iti faci experienta daca nimeni nu iti da sanse?
    Sunt hoteluri care angajeaza receptioneri cu 2-3 ani experienta, si mai grav, nu te angajeaza daca nu ai un curs de calificare. Pai daca am Facultate sau Master in domeniul turismului de ce sa mai fac alt curs de calificare? nu sunt calificat destul?

    1. Salut Florin, echipa de marketing cu care lucrez are in componenta 4 colegi veniti direct de pe bancile facultatii si care au trecut prin etapele de trainee si entry level. Deci se poate 🙂

      1. Da se poate, apreciez ca le-ai dat o sansa. Ma bucur ca exista persoane care fac gesturi bune.

  2. Eu cred ca mai exista firme din turism care angajeaza studenti chiar si fara experienta dar dornici sa invete si care au demonstrat pe parcursul anilor de studii ca sunt pasionati de ceea ce fac.
    Trebuie insa incredere si perseverenta!

  3. Intrebare: cele 7 raspunsuri se adreseaza si unor persoane de 40-46 de ani, cu facultate de turism si experienta mai mult pe afara? Sunt una dintre aceste persoane pentru care turismul nu e doar pasiune ci si un mod de viata. N-am lucrat in tara si desi am aplicat la vreo 200 de joburi in turism, n-am primit niciun raspuns. Nici nu mai sper. Am promovat cat am putut tara mea in strainatate si nu din alt motiv decat crezul meu ca Romania e infinait mai frumoasa decat multe tari din Europa cu traditie in turism. Ma vad nevoit sa specific ca nu e vorba de patriotism dar fac diferenta dintre un mal abrupt, fie el si pe malul Atlanticului, specific Irlandei, sub un cer mereu plumburiu si o culme din Carpatii nostri. Cum am spus, sunt total iesit din carti pentru tara mea si ma multumesc sa scriu despre ce locuri mai vad. Dar, situatia mea ar putea fi o tema pentru cei de la Turism Market care fac studii de piata si analizeaza trendurile anilor care vin. Si da, cu 3 flori nu se face primavara nici in cazul tinerilor absolventi acceptati la joburi chiar daca nu au experienta. Nu ma incalzeste ca se ridica cineva si zice: la noi sunt 3 sau 5 tineri fara experienta. Cand se vor fi ridicat 300 de insi care sa confirme asta atunci am sa fiu convins ca suntem pe drumul cel bun. Pana atunci o mai aburim o vreme pe virtual, cu probleme care vizeaza turismul in Romania condus de oameni propulsati acolo politic.

Leave a Response