Turcia, mai mult decat o destinatie all inclusive (I)

Se apropie vara si mult asteptata vacanta.

Cum Turcia este in continuare o destinatie iubita de romani propun sa aruncam o privire mai atenta asupra ei pentru ca avem multe de vazut, de invatat si de trait.

Este bine sa stim la ce sa ne asteptam de la Turcia ca si destinatie inainte de a alege o vacanta aici, fie ea de relaxare sau o vacanta activa.

Turcia imi este foarte draga pentru ca am vizitat-o de nenumarate ori, i-am invatat limba si obiceiurile si am adus aici grupuri de turisti pentru a-i cunoaste tainele. O cunosc atat ca si destinatie all inclusive dar mai ales ca si destinatie culturala, gastronomica si traditionala.

In primul rand Turcia este singura tara din lume care apartine de doua continente: Europa si Asia. Ce-i drept, numai 3% din teritoriul tarii apartine Europei insa acest lucru i-a adus de-a lungul timpului numai avantaje.

In al doilea rand Turcia este o tara cu litoral destul de intins si variat avand in vedere ca are deschidere la 4 mari: Marea Mediterana, Marea Egee, Marea Neagra si Marea Marmara.

Nu in ultimul rand, Turcia are una dintre istoriile lungi si tumultoase care au influentat o mare parte a lumii. Astazi au ramas suficiente urme ale acestei istorii cat sa cunoastem cele intamplate acolo si sa ii invatam si pe copiii nostri cate ceva despre istorie.

Dar sa le luam pe rand.

In articolul de astazi vorbim despre Turcia ca si destinatie all inclusive si despre gastronomia turceasca.

  • 1.Turcia – Destinatie All Inclusive

Cand spunem Turcia ne gandim in mare parte Antalya desi sunt si alte statiuni cunoscute pentru zona de litoral.

Majoritatea romanilor se gandesc la marile resorturi din Antalya atunci cand isi planuiesc vacantele. Viseaza la sejururi relaxante, la plaje intinse si la cocktailuri reci numai bune de savurat.

Ce-i drept, Turcia detine un litoral foarte bine pus la punct din toate punctele de vedere:

  • Hoteluri luxoase (majoritatea hotelurilor care sunt puse la dispozitia turistilor fiind hoteluri de 5*)
  • Resorturi intinse in care ai la dispozitie o multime de activitati: activitati sportive, divertisment, cinema, activitati pentru copii, animatie din partea hotelierilor, excursii optionale organizate in imprejurimi
  • Centre SPA si Wellness
  • Plaje pentru toate gusturile: plaje cu nisip si plaje cu pietris

Ce au atat de special resorturile turcesti?

In primul rand atentia fata de clienti a turcilor este una pe care cu greu o vei uita. Mai ales daca ai copii si mergi in vacanta in Antalya. Aici gasesti multe hoteluri cu facilitati pentru copii: activitatile sunt impartite in primul rand pe grupe de varsta, apoi acestea se impart in activitati educatie si activitati recreative.

Atunci cand mergi in vacanta cu copilul ai unde sa mergi astfel incat sa gasesti timp pentru tine pentru relaxare si pentru a petrece timp cu persoana iubita si ai unde sa iti duci si copilul si sa fii sigur ca acesta are parte de atentie si de activitati diverse. Unele hoteluri permit chiar supravegherea online a copilului astfel incat sa poti vedea in orice moment ce face copilul tau. Acesta este un mare plus al hotelurilor care ofera acest serviciu pentru ca siguranta celor mici este cel mai important lucru pentru noi toti.

Cum este All Inclusive-ul?

Turcia este identificata de turisti ca si “destinatie all inclusive”. Este adevarat ca majoritatea hotelurilor ofera all inclusive iar acesta a devenit in timp un specific al litoralului turcesc.

Totodata all inclusive-ul turcesc este diferit de all inclusive-ul grecesc de exemplu atat prin tipologia produselor servite cat si prin modul de preparare al acestora. Cele doua tari sunt asezate una langa alta insa tipul mancarurilor servite este foarte diferit: in Turcia se gasesc mai multe mancaruri pe baza de sosuri si de alimente tocate marunt, iar in Grecia se gasesc mult mai putine astfel de mancaruri decat in Turcia (grecii merg pe mancare atent preparata, produse cat de cat intregi si nu tocate), aici all inclusive-ul fiind mai rar intalnit.

Pe litoralul turcesc exista si hoteluri care ofera numai mic dejun sau demipensiune insa acestea sunt minoritare in comparatie cu cele care ofera all inclusive sau ultra all inclusive.

Hotelurile mari au creat concepte personalizate de all inclusive astfel ca daca vei ajunge la anumite hoteluri vei avea surpriza sa descoperi ca “all inclusive-ul” pe care il stii se numeste “all inclusive all exclusive”, “Maxx All Inclusive” sau poarta alte denumiri specifice locatiei respective.

Fiecare hotel isi poate personaliza conceptul de all inclusive asa cum doreste iar acesta se poate referi atat la tipurile de mese oferite (mic dejun, pranz, cina, gustari, etc) cat si la alte facilitati precum:

  • accesul la restaurantele a la carte (cu rezervare, o singura data pe sejur)
  • utilizarea unui sezlong si a unei umbrele la plaja,
  • utilizarea unor prosoape la plaja si/sau la piscina,
  • accesul la centrul SPA al complexului (de multe ori se permite accesul la piscina interioara, la jacuzzi, la sauna)
  • participarea la anumite activitati sau evenimente organizate in cadrul resortului respectiv.

Care este diferenta dintre All Inclusive si Ultra All Inclusive?

In principal diferenta consta in faptul ca la ultra all inclusive ai incluse bauturi internationale (alcoolice si nealcoolice) iar la all inslusive ai incluse doar bauturile locale (de exemplu Cola Turka in loc de Coca Cola) insa diferentele nu se rezuma numai la acest lucru, fiecare hotel in parte avand putere de decizie asupra ce include conceptul sau de all inclusive/ultra all inclusive.

Unde in Turcia gasesc hoteluri cu concept de all inclusive/ultra all inclusive?

In toate marile statiuni vei gasi astfel de hoteluri: poti alege o statiune din sudul Turciei, in Antalya (statiuni precum Lara, Belek, Kemer, Side si Alanya) sau o statiune de pe coasta de vest a Turciei precum Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Fethiye.

De ce sa alegi o vacanta all inclusive?

Daca iti doresti o vacanta de relaxare si nu una foarte activa este posibil ca sejurul intr-un resort all inclusive sa fie raspunsul potrivit pentru tine.

In plus, daca mergi in vacanta cu familia si vrei ca fiecare menbru al familiei sa aiba ceva de facut Antalya este destinatia potrivita pentru tine.

Hotelurile care ofera all inclusive inca sunt in perioada de early booking (inscrieri timpurii) asa ca daca te hotarasti din timp poti beneficia de un pret redus. Majoritatea hotelurilor care ofera early booking au procente diferite de reducere in functie de data pana la care alegi sejurul. Unele dintre ele au avut reduceri pana la finalul lui martie, altele au pana la finalul lunii aprilie si cateva isi prelungesc reducerile de early booking pana in luna mai. Pentru oferte concrete recomand sa consulti ofertele agentiilor touroperatoare.

  • 2.Gastronomia turceasca

Si pentru ca tot suntem la capitolul mancare trebuie sa stii ca gastronomia turceasca este una dintre cele mai laudate din lume.

Poate ca mancarurile pe care le servesti la hotel nu sunt intotdeauna autentice sau realizate neaparat dupa retete traditionale (tocmai prin prisma faptului ca acestea se adreseaza turistilor din mai multe colturi ale lumii si incearca sa adapteze mancarurile traditionale cu cele internationale).

Daca vrei sa gusti ceva cu adevarat traditional si autentic recomandarea mea ar fi sa iesi din marile resorturi, sa te urci in masina (majoritatea hotelurilor ofera servicii rent a car) si sa mergi in oraselele si satele traditionale. Mergi la restaurantele traditionale, cele micute care seamana mai degraba cu un local de cartier decat cu un restaurant. Acolo vei intalni turci autentici si totodata te vei bucura de un spectacol cultural si gastronomic.

Imi amintesc si acum de prima mea excursie in Turcia. Se intampla acum aproximativ 10 ani de zile si ma aflam in statiunea Akcay, o statiune de pe coasta de vest a Turciei, o statiune vizitata mai mult de turisti turci decat straini. Nimeni nu vorbea engleza in acel moment acolo, nici chiar in hoteluri sau restaurante (erau cateva in zona).

Aflandu-ma in Akcay, desi aveam toate mesele incluse la hotel am vrut sa vad cum e sa mananci ceva traditional asa ca am intrat in unul din localurile in care mancau localnicii. Evident, eu nu stiam limba turca, ei nu stiau engleza. Ne-am inteles insa prin limbajul semnelor. Mancarurile erau expuse undeva intr-o vitrina si am aratat pur si simplu ce doresc. M-au servit cu tot ce am vrut, mi-au zambit si mi-au adus si apa din partea casei.

Sincer nu stiu cum am facut sa imi dau seama ca ma inteleg cu ei dar cred ca erau atat de obisnuiti cu strainii incat semnele lor devenisera foarte naturale.

Am mancat alaturi de ei si am observat ca mancarea traditionala este cu totul alta decat cea pe care o aveam la hotel. Daca la hotel aveam multe platouri cu fel de fel de mancaruri, in restaurantele lor aveam mai putine feluri din care puteam alege insa acestea erau gatite diferit si totodata servite in alt mod mult mai autentic.

Totodata am aflat cu aceasta ocazie ca servirea mesei in Turcia este un bun prilej de a sta de vorba cu cei apropiati si de a te bucura de compania lor.

Sa revin la tipurile de mancaruri turcesti.

Avand la baza tipuri de mancaruri traditionale din mai multe colturi ale lumii, in Turcia vei manca foarte multe feluri de macare pe care le cunosti deja dar si unele noi.

Se spune ca sarmalele ar fi mancarea noastra traditionala in Romania. In fapt nu este asa. Avem o istorie bogata in care turcii sunt foarte prezenti la noi in tara asa ca daca inca te intrebi de unde avem noi sarmale in traditia noastra tocmai ti-ai raspuns singur la intrebare: de la turcii care au patruns pe teritoriul tarii noastre.

Ce-i drept, in bucataria turceasca se gasesc mai multe feluri de sarmale printre care merita mentionate cele cu orez si putina menta.

Felurile de macare traditionale turcesti includ multe mancaruri cu sos, carne tocata si foarte multa mancare preparata in cel mai minutios mod. Daca nu esti adeptul mancarurilor cu sos, ai grija la urmatoarea vizita in Turcia, s-ar putea sa fii dezamagit.

Orezul, preparat in multe feluri, nautul, legumele umplute si frigaruile cu pui si legume sunt alte mancaruri des intalnitein Turcia.

In Turcia vei intalni foarte multe mancaruri cu carne de oaie si de pui. Niciodata nu vei gasi carne de porc (nici in restaurante, nici in supermarket) pentru ca religia musulmana nu le permite.

Principalele ingrediente folosite in mancarurile turcesti: condimente si ierburi aromatice, masline, ulei de masline, naut, orez, carne depui sau de oaie/miel, iaurt, fructe de mare.

Specific Turciei sunt asa numitele “meze”, un fel de aperitive. Acestea se servesc la inceputul mesei si pot fi reci sau calde. Exista restaurante si baruri in care se servesc aceste meze si le gasesti peste tot in Turcia.

O curiozitate: in familiile traditionale turcesti, vara, se serveste pepene rosu pe toata durata mesei. Mi s-a parut curios prima data cand am vazut si nu am vrut sa mananc. Cu trecerea timpului am devenit curioasa si intr-o zi am incercat putin pepene rosu in timp de mancam o mancare foarte picanta. A fost o “racorire” binevenita: dulceata pepenului rece a venit la fix peste mancarea picanta.

Cand mergi in Turcia trebuie sa mai incerci ceva, chiar daca mergi vara si este foarte cald: cafeaua turceasca (cea traditionala, facuta in nisip) si ceaiul turcesc. Ambele se servesc fierbinti. Te vei simti extraordinar si te vei racori (contrar asteptarilor) !

Totodata dulciurile sunt de neratat cand ajungi pe meleagurile turcesti: baclavaua, kataiful, prajiturile preparate pe baza de miere si cele facute la cuptor sunt deliciile acestei bucatarii.

Pentru ca este important sa cunoastem destinatiile dorite de clientii nostri am realizat acest articol in doua parti:

Stai pe aproape pentru ca in partea a doua a acestui articol vei gasi informatii legate de:

  • cultura si istoria Turciei
  • zona centrala a tarii, Cappadocia cu stancile ei recunoscute in intreaga lume
  • religia musulmana
  • cetatile antice si obiectivele turistice pe care trebuie neaparat sa le vezi cand ajungi in Turcia
  • limba turca

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response