Suntem pe un Blog de Turism. Doua dintre cuvintele cheie pe si despre acest blog ar putea fi fara indoiala ‘Calatorii’ si ‘Comunicare’.
Traim o perioada foarte interesanta, in care an de an, ne ia tot mai putin sa calatorim cu avionul peste mari si tari si tot mai mult sa ajungem cu masina la serviciu…
Cu sute de ani in urma, oamenii calatoreau cu diferite scopuri dintr-un loc in altul. Calatoria era o necesitate cauzata de o anumita nevoie. Astazi, putem spune ca turismul a ajuns o nevoie in sine. Calatoria in sine poate fi chiar mai importanta decat destinatia… Oamenii ajung sa calatoreasca de dragul calatoriei… si din dorinta de a evada din cotidian.
Si desi evident, nu trebuie sa uitam ceva: orice tara straina in care calatorim, este tara natala a cuiva.
Ceea ce este strain pentru tine este familiar altcuiva si vice-versa. Ceea ce tie ti se pare ciudat sau nou sau admirabil, poate fi firesc si extrem de obisnuit pentru altcineva. Turismul ofera aceasta oportunitate si bucurie a schimbului de perspectiva. Descoperi locuri, peisaje, orase, obiceiuri si situatii noi. Descoperi oameni noi, cu care ajungi sa comunici. Pana la urma felul in care intelegem si reusim sa comunicam cu ceilalti – dar si cu noi insine – determina calitatea vietii noastre.
Atunci cand calatorim in tari straine vom intalni oameni care vorbesc limbi straine. Fiind pusi in situatia de a comunica intr-o limba straina, obisnuintele noastre de limbaj sunt intrerupte. Vom cauta sa comunicam cat mai clar si sa reducem ‘vorbaria’ obisnuita la esential. Reactiile noastre ne sunt puse la incercare si necesitatea de a comunica aste completata de nevoia de a ne adapta.
Comunicarea non-verbala este extrem de importanta in orice situatie. Insa diferentele culturale si de experienta pot face comunicarea non-verbala dificila sau interpretabila intre straini. Asadar, cand alte metode de comunicare nu functioneaza perfect, incearca sa folosesti cuvintele.
Pentru a ne descurca cat mai bine intr-o tara straina este extrem de util sa intelegem si eventual chiar sa putem folosi macar cateva expresii uzuale in limba localnicilor. In cazul in care limba localnicilor ne este complet necunoscuta si nu avem la indemana nici un ghid de conversatie, vom cauta sa comunicam intr-o limba folosita sau inteleasa de acestia.
Iata deci ca, pornind de la “turism” si “comunicare”, am ajuns la capitolul calatorii si limbi straine! Si iata de ce mi se pare nu doar interesant ci si util sa stim care sunt cele mai vorbite limbi din lume.
Cand iti propui sa faci un clasament al celor mai vorbite limbi din lume, exista practic doua metode de calcul. Una este sa le clasezi in functie de limba natala: cati oameni considera acea limba ca fiind limba lor. A doua metoda este clasarea limbilor in functie de limba oficiala. Am facut ceva cercetari, am cautat sa le verific si sa eviota erorile evidente si am ajuns la urmatorul clasament al celor mai vorbite limbi de pe planeta. Cu siguranta nu vorbim de o stiinta exacta si nu am analizat ultimile cifre statistice disponibile la nivel mondial. Alte surse pot prezenta mici diferente, insa cele mai vorbite limbi raman cel mai probabil cele prezentate mai jos:
10 – Malaezo – Indoneziana si/sau Germana
Malaezia si Indonezia au multe in comun, dar unul din principalele lucruri il constituie limba. Exista multe dialecte, insa cel mai popular este cel indonezian. Aceasta limba este vorbita de peste 170 milioane persoane.
Limba germana este vorbita de circa 90 de milioane de vorbitori nativi si de inca pe atatia care cunosc germana ca a doua limba oficiala.
9 – Franceza
Cu siguranta peste 150 milioane de oameni vorbesc franceza. Majoritatea locuiesc in Franta, dar franceza se vorbeste si in Africa, America de Nord si in parti ale Asiei si Americii de Sud. Pana la Revolutia Franceza, natura imperialista a Frantei a dus la expansiunea limbii franceze si la prezenta ei in intreaga lume pana in zilele noastre. Astazi exista in lume peste 50 de state care se considera francofone, printre care si Romania, state care au o populatie totala de peste 600 milioane de oameni, evident nu toti vorbitori de limba franceza. Conform Wikipedia numarul celor care vorbesc franceza ca limba nativa sau ca a doua limba a depasit 200 milioane in 2010.
8 – Portugheza
Dupa cucerirea independentei de Spania din secolul XII, influenta Portugaliei s-a extins rapid gratie exploratorilor sai faimosi precum Vasco da Gama. Datorita acestora, contingentul vorbitorilor de portugheza ajunge la peste 220 de milioane – majoritatea fiind din Angola, Brazilia, Capul Verde, Franta, Guineea-Bissau, Mozambic, Sao Tome, Principe si, desigur, Portugalia.
7 – Bengaleza
Cealalta limba a Indiei pe langa indiana(urdu), bengaleza se vorbeste si in Bangladesh si Singapore. De fapt, Bangladesh este o tara cu peste 120 milioane locuitori, majoritatea vorbind bengaleza. In total, exista peste 240 milioane de vorbitori de bengaleza in toata lumea.
6 – Rusa
Arealul geografic intins al Rusiei si populatia numeroasa fac ca rusa sa ajunga pe locul 6 cu peste 280 milioane de vorbitori. Acestia sunt rusi dar si cetateni ai fostelor state sovietice, care inca folosesc limba rusa, fie ca limba oficiala fie ca si limba nativa.
5 – Araba
Limba oficiala in aproximativ 25 de tari, unde peste 300 milioane de oameni vorbesc araba, din Irak pana in Maroc. Alte doua limbi, farsi si urdu, folosesc caractere arabe la scris, dar difera de araba – aceasta fiind o limba semitica, pe cand farsi si urdu sunt limbi indo-europene.
4 – Spaniola
Cu peste 400 milioane de vorbitori, spaniola devanseaza chiar si engleza in unele clasamente si s-ar putea ca intr-adevar sa existe mai multi vorbitori de limba spaniola, fiindca multi vorbitori de engleza vorbesc si spaniola. Limba oficiala in peste 20 de tari, incluzand Andorra, Belize, Columbia, Cuba, Honduras, Mexic, Nicaragua, Spania, Venezuela dar si cateva state din SUA, spaniola se situeaza pe locul 4 in topul celor mai vorbite limbi din lume.
3 – Engleza
“Cel mai mic numitor comun” al limbilor folosite astazi, daca poate exista asa ceva, engleza este limba universal a secolului 21, cu peste 500 milioane vorbitori in toata lumea. Limba engleza este vorbita in peste 50 de tari, un numar record. Din acestea amintim: Australia, Brunei, Camerun, Canada, Fiji, Noua Zeelanda, Seychelles, Sierra Leone, Africa de Sud, Marea Britanie si Statele Unite, fara a mai mentiona statele caraibiene.
2 – Hindusa/Urdu
In mod ironic, indiana si urdu sunt practic aceeasi limba. In Pakistan, hindusa este modificata si scrisa cu caractere arabe, pe cand in India, este scrisa cu caractere Devanagari si este denumita hindusa. In total, peste 650 milioane de fiinte umane vorbesc hindusa. Chiar daca toti expertii sunt de parere ca populatia Indiei va depasi populatia Chinei, probabil ca intotdeauna vor fi mai multi vorbitori ai dialectului mandarin din China decat vorbitori de hindusa, dat fiind faptul ca engleza se vorbeste intr-un procent covarsitor mai mare in India fata de China.
1 – Chineza, dialectul mandarin
Este o limba vorbita de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai vorbita limba de pe Pamant. In afara de China, se vorbeste si in Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan si Tailanda. Dialectul mandarin este foarte complicat deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. Dar odata ce l-ai invatat, poti avea peste un miliard de oameni cu care sa discuti…
Este interesant de remarcat calimba germana se lupta pentru ultimul loc in TOP 10 cele mai vorbite limbi cu malaezo-indoneziana. O alta limba care nu a intrat in TOP 10, desi este vorbita de peste 120 milioane de oameni este japoneza.
Asadar, depinde unde va propuneti sa calatoriti si in ce limba sperati sa va intelegeti cu localnicii. Insa oriunde ati pleca, in Grecia, Turcia, Bulgaria sau Austria, este extrem de util sa stiti sa salutati, sa multumiti sau sa cereti ceva in limba localnicilor. Atitudinea acestora fata de orice turist este garantat pozitiva in cazul in care ii respectati, le zambiti si cautati sa le intelegeti si folositi limba. Dealtfel, limba turca va ajunge curand probabil sa fie vorbita de aproape 100 milioane de oameni.
Desi in Austria se vorbeste o germana austriaca, localnicilor le va face placere sa le spui ca vorbesti austriaca, cu toate ca tu ai invatat expresii in ‘limba germana’.
Desi in Bulgaria, clatinatul capului de la stanga la dreapta nu inseamna “negatie” ci tocmai invers “acord”, “da” se spune in bulgara… tot “DA”.
Iar in Tailanda nu e nevoie sa vorbesti mandarina, desi e posibil sa fii inteles de localnici daca o faci. ‘Oamenii liberi’ din Tailanda (tara oamenilor liberi) vorbesc limba thai. Insa daca zambesti vei putea comunica fara probleme cu acestia.
Ne-ar face placere sa impartasiti cu noi cateva din experientele voastre turistice legate de relatia cu localnicii si limba folosita de acestia.
Si pana la urma, cel mai folosit limbaj de pe planeta este… limbajul trupului. Un zambet, o expresie a fetei, o intindere de mana pot face minuni oriunde v-ati afla!
Credit foto: unsplash.com