Stim deja ca social media se refera la spatii virtuale unde oamenii interactioneaza, schimband si primind opinii, ceea ce incurajeaza marketing-ul personalizat. In social media sunt deja multe astfel de ‘locuri’ unde interactionam. Unul dintre acestea este Instagram – o platforma din ce in ce mai populara in lume, dar si in Romania – ce creeaza comunitati prin intermediul fotografiilor.
Vanzarea unei destinatii turistice este un lucru destul de complex ce necesita in primul rand argumente vizuale.
Instagram le da turistilor glas prin intermediul fotografiilor.
Instagram este un mijloc digital care pune la dispozitie cai inovative de a tine legatura cu clientii, dar si de a atrage noi clienti intr-o maniera vizuala, care este de multe ori mult mai atractiva decat cea scrisa.
O unealta folositoare pe care o gasim pe Instagram este hashtag-ul. Hashtag-ul sau “eticheta” pe romaneste, se refera la un cuvant sau o alaturare de cuvinte precedate de semnul #. Dupa cum ne sugereaza si numele, hashtag-ul se foloseste cand vrem sa etichetam un anumit continut. Astfel, fiecare persoana interesata poate cauta in retelele de socializare un anumit continut inserand hashtag-ul acestuia.
Revenind la Instagram, cand stabilim un hashtag pentru o anumita destinatie ii incurajam pe toti cei care au fost pe acolo si au fotografii, sa le posteze folosind un hashtag gandit special pentru a denumi acel loc. Reusim astfel sa castigam de doua ori, odata prin faptul ca oamenii interactioneaza cu noi, dar si intre ei shareuindu-si experientele din locul respectiv, iar pe de alta parte acest lucru este foarte benefic pentru noi, pagina crescand in popularitate si transformandu-se intr-o comunitate de oameni ce impartasesc experiente asemanatoare. Toata povestea deviaza astfel de la ideea de simplu marketing spre ideea de comunitate.
Este stiut ca oamenii obisnuiesc din ce in ce mai mult sa faca fotografii sau chiar video-uri in vacante. Asta face ca profilurile turistice de pe Instagram sa-i faca pe oameni sa interactioneze mai usor decat reusesc alte brand-uri aflate pe Instagram. Nu poti sa-i ceri unui om sa se pozeze alaturi de o sticla de Coca-Cola, dar ii poti cere sa posteze fotografii din vacanta pe care doar ce a avut-o la New York, de exemplu.
In plus, oamenii s-au saturat de acele imagini perfecte din destinatii turistice ce par de vis, si se incred mai mult in niste fotografii, facute poate de un amator, dar care arata cat se poate de real, au o poveste, reusind astfel sa impresioneze.
Multe tari precum Norvegia, Danemarca, Brazilia, au inceput sa-si construiasca un brand national folosind Instagram, creand comunitati denumite de hashtag-uri precum #VisitDenmark sau #VisitNorway. Romania este si ea pe Instagram sub hashtag-uri precum #VISITROMANIA cu aproximativ 6.300 de postari, #ROMANIAMAGICA cu aproximativ 22.800 de postari sau #ROMANIA cu aproximativ 617.200 de postari (impresionant!), acest fapt demonstreaza ca romanii sunt destul de familiarizati cu platforma Instagram.
Fotografiile inlatura orice granita pe care in mod normal limba o impune, fiind intelese de toata lumea. Instagram se hraneste doar cu dorinta oamenilor de a-si impartasi experientele de calatorie cu altii, punandu-le la dispozitie toate instrumentele pentru a face acest lucru.
Brand-urile turistice nu trebuie decat sa incurajeze pasiunea pe care oamenii o au pentru calatorii, sa intre in contact cu ei si sa ii inspire sa isi impartaseasca experientele de calatorie!
Credit foto: unsplash.com
Cateva imagini din alea peste 600.000 cu #Romania sunt si de la mine. Si sunt vizionate. Pic cu pic se face mare…