De la Travail la Travel: 5 secrete pentru o vacanta aproape perfecta

Turismul reprezinta, intr-o acceptiune generala, acele calatorii de placere, facute adesea in timpul liber in scop de recreere. Anglosaxonii folosesc termenul de “leisure” pentru a se referi la “timpul liber”. “Leisure” provine din frantuzescul “loisir” care isi are originile in latinescul “licere” care insemna “a fi permis”. (tot de aici se trage si mai modernul termen “licenta”/”license” – adica “permis”. Iata asadar inca un motiv in plus pentru ca Agentiile de Turism sa aiba o Licenta de Turism).

Asadar turismul se refera la acele calatori pe care alegem sa le facem in timpul liber, adica in timpul in care ne este permis sa facem exact ceea ce ne face placere.

Aceasta “definitie” a fost extinsa in ultimul timp pentru a include si “turismul de afaceri”. Caci pana la urma si calatoriile in interes de afaceri sunt incluse in acceptiunea moderna si completa a turismului: acele calatorii in afara zonei in care cineva traieste, de la calatoriile de o zi pana la cele care dureaza cateva saptamani, de la delegatiile in interes de serviciu la vacantele in strainatate.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul „turism” provine din termenul englezesc „tour” (calatorie/tur), care a fost folosit in Anglia anilor 1700, referitor la acţiunea de a calatori in Europa. Voiajele vremii in Europa se desfasurau cu precadere in Franta. (“voiaj” tradus “voyage” e intalnit si in engleza si in franceza) Acest termen – tour/tourism – a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de calatorie de agrement, excursie, voiaj.

O paralela interesanta se poate face totusi intre conceptul de turism (tourism) si cel de “travel”. Cuvantul frantuzesc din care s-a format anglosaxonul “travel” este binecunoscutul “travail” care inseamna “munca” si este perceput ca atare, opus practic substantivului “loisir”. Putem trage concluzia ca initial, cuvantul “travel” si actiunea de a calatori (“to travel”) se refereau la ceva dificil, care implica munca din partea calatorului. In acele vremuri, lumea nu calatorea de placere. A calatorii implica o pregatire amanuntita si calatoria in sine urma a fi dificila si imprevizibila fiind facuta dintr-un un interes foarte concret si de cele mai multe ori lucrativ.

Toate acestea fiind spuse, trebuie sa recunoastem ca, atunci cand ne gandim la turism, avem tendinta sa ne gandim la “vacanta”. Fie ca ne si vedem pe plaja sau pe marginea piscinei, cu schiurile pe partie sau la shopping, relaxandu-ne la spa sau vizitand toate atractiile unui oras, pentru cei mai multi dintre noi turismul inseamna timp liber si o calatorie catre o destinatie in care ne dorim fie o vacanta activa, fie un sejur de relaxare, o experienta in care sa ne simtim rasfatati si in care sa uitam de griji si de probleme.

Pentru a te bucura de o astfel de vacanta lipsita de orice problema, in care nimic sa nu iti intrerupa odihna sau activitatea specifica pentru care ai ajuns la destinatia aleasa, e nevoie sa te pregatesti un pic. Daca alegi un pachet gandit si promovat de un tour-operator, poti sa sari peste cateva etape. Nu degeaba insa “travel” se trage din “travail”: pentru a te bucura de o calatorie de vis, trebuie sa te implici si chiar sa “muncesti” un pic. Pentru ca vacanta ta sa fie de vis – intocmai cu ceea ce iti doreai sau chiar sa iti depaseasca asteptarile, va recomand sa nu evitati sau desconsiderati nici unul dintre aceste 5 sfaturi, 5 secrete pentru o Vacanta aproape perfecta:

1. Planifica-ti vacanta luand in calcul mai multe scenarii
In primul rand e bine sa nu uiti ca MINTEA se aseamana cu o UMBRELA! Este eficienta numai atunci cand este DESCHISA. Asadar pastreaza-ti mintea deschisa la nou, exploreaza mai multe scenarii posibile, ia in calcul mai multe destinatii si diferite date de plecare. Hotaraste-te care sunt elementele cele mai importante pentru tine si care sunt cele ce pot fi schimbate, modificate sau chiar eliminate. Poti pleca in orice zi dintr-o perioada anume? Este musai sa zbori cu avionul sau iei in calcul si un transport cu autocarul? Vrei un zbor direct sau preferi zbor cu escala daca este mai ieftin? Alegi hotel de 2 sau 3 stele in centru sau de 4 stele mai departe de centru? Ce iti doresti neaparat de la aceasta vacanta: confort maxim sau cost redus, liniste si odihna sau distractie si viata de noapte, vrei sa mergi ‘la sigur’ sau te tenteaza sa risti de data asta? Raspunde-ti la aceste intrebari si selecteaza-ti destinatiile si ofertele in consecinta. Fa un TOP al ofertelor si/sau destinatiilor alese. Pune la cale Planul A si Planul B si nu ezita sa iei in calcul si Scenariul C sau D. Nu fi surprins(a) daca conjunctura te va face sa incropesti un Plan “P”, cu totul spontan, care se poate dovedi cea mai buna solutie posibila.
Desi ai ales deja hotelul si data de plecare la schi in Austria, e posibil ca o oferta promotionala intr-o statiune din Bulgaria sa iti schimbe planurile. Daca ai pierdut biletele low cost la cele mai mici tarife catre o anumita destinatie sau daca nu mai sunt locuri in charterul ales, tot raul spre bine caci e posibil sa descoperi o alta oferta sau destinatie mai potrivita pentru ceea ce ti-ai propus. Si daca se anuleaza o cursa de avion poti avea astfel ocazia sa calatoresti cu masina si sa vezi mult mai multe locuri minunate… Chiar daca programul ti se modifica din mers, daca ai pierdut un tren, un autocar sau un ferryboat de legatura, nu dispera ci cauta sa profiti de oportunitatile pe care aceasta schimbare neasteptata ti le ofera.

2. Adapteaza-te in loc sa te plangi
Se spune ca de-a lungul timpului “cei puternici sunt cei care supravietuiesc”. Cheia evolutiei este de fapt “adaptabilitatea”. Daca vrei sa mergi mai departe si sa te bucuri de viata, fie ca esti in vacanta sau la munca, este esential sa te adaptezi. In ziua de azi, singura constanta ramane schimbarea… Profita de ea in loc sa te plangi sau sa i te opui. In secolul 21 ar trebui sa devina o obisnuinta sa iesi din zona ta de confort. Mai ales atunci cand calatoresti. Ceea ce era firesc la tine acasa, nu mai functioneaza la fel in tara in care ai ajuns. Socurile culturale sunt chiar unul dintre motivele pentru care ne dorim sa calatorim nu-i asa? Ceea ce era normal acasa, poate parea ciudat in deplasare. Destinatiile noi, cu cat sunt mai indepartate ne ofera provocari noi. Vrei sa schimbi continentul, vrei sa calatoresti intr-o lume noua, vrei sa descoperi o cultura diferita de a ta, cu traditii, obiceiuri si asteptari diferite? Atunci uita tot ceea ti se parea firesc sau de la sine inteles acasa. Calatoriile, mai ales cele ce te poarta in mijlocul unei culturi diferite de a ta, te obliga sa te adaptezi la nou. Totul depinde de atitudinea ta: preferi sa te plangi si sa itistrici vacanta sau sa te adaptezi si sa profiti de ceea ce este cu adevarat frumos in vacanta ta? De tine depinde daca vei avea o vacanta de neuitat sau daca vei lasa micile probleme aparute si situatiile neasteptate sa iti strice tot cheful de a experimenta si descoperi. Ai de gand sa te superi ca hotelul e plin si din cauza unui ‘overbooking’ nu ai primit inca din prima noapte o camera cu vedere la mare sau alegi sa profiti cat mai mult timp de serviciile all inclusive ale resortul-ui ales? Ai de gand sa faci scandal fiindca hotelul nu ar fi primit 5 stele in Europa sau cauti sa profiti ca stai intr-unul din hotelurile cele mai bune din zona? Te plangi rudelor de acasa ca mancarea este groaznica sau profiti de situatie si degusti mancarurile cu specific local? NU iti sugerez sa te multumesti cu putin sau cu prost! Nici pe departe! Insa de tine depinde cum privesti situatiile neasteptate in care esti. De tine depinde daca vrei sa te adaptezi sau sa te revolti.

3. Gaseste un limbaj si un interes comun. Asculta, intelege, negocieaza si accepta compromisuri.
In calatoriile si vacantele tale, la fel ca in viata, cele mai bune solutii sunt cele castig-castig (win-win). Ca sa obtii ceea ce doresti, ar fi bine sa incerci sa intelegi care este situatia reala si ce anume vrea si poate face pentru tine persoana cu care interactionezi. Avem cu totii doua urechi si o singura gura si ar fi uneori util si recomandat sa le folosim proportional… Asadar asculta, cauta sa intelegi ce anume spune si ce anume urmareste cel din fata ta si abia apoi comunica-i ceea ce doresti tu.

Fie ca discuti cu un receptioner, o femeie de serviciu, un sofer sau un hamal, ofera respect ca sa primesti respect. Pune-te in locul celui din fata ta ca sa-i poti cere apoi sa se puna in locul tau. Gandeste-te mereu ce poti oferi ca sa descoperi cum si ce poti obtine. Intelege interesele celorlalti ca sa poti sa le urmaresti pe ale tale. Fie ca iti place sau nu, depinzi de altii intotdeauna. De aceea cea mai eficienta atitudine este aceea in care propui o solutie win-win.

Asadar, fie ca negociezi tariful cu un taximetrist, ceri schimbarea camerei la hotel, ori poate chiar incerci sa te pui deacord cu prietenii tai unde sa mergeti in seara respectiva: asculta si intelege pozitia si interesele celorlalti pentru a alege cea mai buna solutie si a reactiona in consecinta. Daca in relatia cu un prestator de servicii simti ca ai fost nedreptatit, poti sa insisti si chiar sa ‘joci dur’, sa ameninti si sa ridici tonul. Insa nu de putine ori, un zambet, o privire calda si o atitudine deschisa, insotite sau nu de o bancnota lasata pe tejghea pot sa rezolve mult mai repede o situatie critica. Nu de putine ori vei descoperi ca nu intelegi limba localnicilor si nici ei limbile vorbite de tine. Asadar, desi interactiunea cu astfel de persoane poiate fi frustranta si obositoare, dezvolta-ti limbajul non-verbal astfel incat sa stabilesti rapid o conexiune si sa castigi increderea celuilalt cat mai repede.

4. Lasa mereu o usa deschisa – fie ca sa iesi, fie ca sa intri pe ea…
In calatoriile tale, mai ales atunci cand alegi sa calatoresti pe cont propriu sau in situatiile in care eviti excursiile organizate in favoarea descoperirii pe cont propriu, vei avea de rezolvat o multime de probleme si dileme. De la banalele, “in ce directie mergem acum?” – intr-o anumita intersectie sau “cum ajungem la statia de autobuz?” la momentele critice de tipul: “cum ajungem inapoi la hotel?” sau “o fi periculos sa ma urc in taxiul asta?”. Cand esti singur intr-o tara straina, chiar daca sunteti un grup de prieteni, tot pierduti veti fi in mijlocul localnicilor mai ales daca nu intelegeti limba si socul cultural este puternic. Soferii de taxi sau autobuz va pot duce in locuri pe care nu le recunoasteti deloc, vanzatorii va pot agasa, unele cluburi va pot intinde capcane oferindu-va bauturi sau servicii care desi par gratuite costa mult mai mult decat va imaginati la inceput, hotelurile se pot dovedi suprasolicitate sau inchise, puteti pierde ultima cursa de tren, autobuz sau ferryboat. Sunt atatea situatii in care prezenta voastra de spirit va conta enorm. Cautati sa evaluati riscurile inca de la inceput, sa evitati problemele si sa fiti mereu gata sa va schimbati planurile si adaptati programul si traseul in functie de circumstante. Instinctul de conservare ar rebui sa domine nevoia de adrenalina: Feriti-va de necazuri, fie ca asta inseamna sa evitati zonele periculoase, cluburile deocheate sau grupurile de localnici dubiosi. Daca va doriti totusi neaparat sa experimentati zonele sa le spunem de “underground” faceti-o numai insotiti de localnici de incredere. E util sa aveti intotdeauna o solutie de rezerva, o ruta de retragere si sa lasati “loc de buna ziua” acolo unde e cazul.

5. Observa, descopera, filtreaza si alege
Cand esti intr-o tara straina pentru prima data, tot ceea ce vezi ti se pare nou si deosebit. Fie ca vrei sau nu, vei fi bombardat cu informatii noi. Este extrem de important sa descoperi ceea ce este interesant pentru tine, sa cauti sa filtrezi informatiile, imaginile si elementele ce ajung la tine si se vor pastra in “tolba cu amintiri”. Pentru a aprecia cu adevarat o tara, o destinatie anume, este esential sa filtrezi si sa alegi exact ceea ce iti place si ceea ce te intereseaza din cultura, peisajele, atractiile si oamenii locului. Observa tot, fotografieaza ce te impresioneaza, filtreaza ce e interesant si pastreaza ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine. Poti ramane cu impresia saraciei sau a mizeriei din mahalalele din Cairo sau cu grandoarea Piramidelor. Poti ramane cu imaginea cersetorilor si a cainilor vagabonzi din Romania sau cu imaginea comorii medievale a Sighisoarei, cu salbaticia Deltei Dunarii sau cu frumusetea Romaniei profunde, a satului romanesc, a Bucovinei si Maramuresului.

Mai mult decat atat, observatia, filtrarea informatiilor si alegerea celor mai potrivite si utile dintre toate se vor devedi esentiale inca dinainte de a pleca in calatoria ta. Chiar inca inainte de a-ti alege destinatia. Cauta cele mai bune oferte, descopera destinatii noi, alternative la ceea ce stiai deja ca exista, oferte promotionale sau pachete speciale. Filtreaza, cantareste si compara variantele disponibile, discuta cu alti prieteni care au trecut prin aceleasi experiente, citeste review-uri si recomandari online, intreaba-ti agentul de turism, si alege in cunostinta de cauza, nu doar convins(a) ci si entuziasmat(a) ca ai gasit vacanta/oferta/destinatia perfecta pentru tine.

Traim o perioada foarte interesanta, in care an de an, ne ia tot mai putin sa calatorim cu avionul peste mari si tari si tot mai mult sa ajungem cu masina la serviciu…

Cu sute de ani in urma, oamenii calatoreau cu diferite scopuri dintr-un loc in altul. Calatoria era o necesitate cauzata de o anumita nevoie. Astazi, putem spune ca turismul a ajuns o nevoie in sine. Calatoria in sine poate fi chiar mai importanta decat destinatia… Oamenii ajung sa calatoreasca de dragul calatoriei si din dorinta de a evada din cotidian.

Intr-o perioada de criza economica, ca cea pe care o traversam acum, banii sunt o problema presanta si stresanta pentru noi toti si bugetele noastre sunt limitate! E de asteptat, si atat studiile cat si realitatea ne-au dovedit ca, cel putin in parte, oamenii renunta la produsele si serviciile de lux ce le faceau viata mai frumoasa pana acum. Din pacate, calatoriile fac pentru unii dintre noi parte din aceasta categorie a serviciilor de lux… Insa o vacanta nu este doar o placere mai mult sau mai putin vinovata, menita sa ne faca sa ne simtim bine si sa ne rasfatam. O vacanta, macar o vacanta pe an, este pana la urma o necesitate pentru fiecare dintre noi. Turismul a devenit si ramane o nevoie de baza si nu un produs de lux. Mai ales intr-o perioada de criza economica, trebuie sa folosim zilele de concediu pentru a ne relaxa, a ne elibera de sress, a ne simti bine si a ne recastiga energia, entuziasmul, increderea si forta de a merge mai departe cu zambetul pe buze.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Cristian Francu
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

Leave a Response