Marea transformare a Litoralului Romanesc

Asa cum am promis, continui si astazi seria articolelor cu subiecte sugerate de catre cititorii Turism Market. Spre exemplu, Mihaela Andrei, mi-a sugerat sa vorbesc despre, citez “Litoralul Românesc! -turism de weekend soluții pentru hotelieri in atragerea turiștilor”.

Daca pana acum cateva luni ma intreba cineva ce parere am despre Litoralul Romanesc, as fi spus foarte sigur pe mine… TURISM de WEEKEND.

Personal, ultima mea vacanta pe litoralul romanesc a fost, cred,  acum mai bine de 10 ani iar ultima mea prezenta acolo, in trecere, a fost anul trecut cand am vizitat zona de SUD. Daca ne referim la partea de business care sa aibe legatura cu litoralul, pana in urma cu cateva luni, aceasta a fost o mare necunoscuta pentru mine iar daca ma intrebati acum cand lucrez pentru o companie cu business in aceasta zona, cred ca am ajuns la 10% din ceea ce pot invata despre acest produs. Noroc ca prind repede 🙂 .

Ca orice marketer constiincios, m-am apucat de treaba si am inceput sa testez prin campanii specifice, piata consumatorilor de litoral. Am mers pe doua tipuri de target, unul mai restrans in perioada de sezon si pe unul mult mai larg pentru perioada Litoralul pentru Toti. Am plecat in aceste campanii fara mari asteptari, nici pozitive, nici negative si mai mult cu o mare curiozitate. Eram curios sa vad care este gradul de interes asupra litoralului in randul turistilor romani. Stiam ca statisticile spun ca mai mult de 60% dintre cei care au buget de vacanta in Romania, il consuma pe vacante in Romania, insa aveam nevoie de o confirmare reala din piata.

Nu o sa va spun care a fost strategia de comunicare, mesajul transmis, canalele folosite, mixtul lor sau ratele de conversie, insa va pot spune ca intr-o campanie de doua luni cu doua targetari diferite, nu am promovat nici macar o secunda cuvintele DISCOUNT sau REDUCERE. Stiu, suna socant in contextul in care ne desfasuram, insa am preferat sa am parte de un feedback relevant, chiar cu riscul de a pierde niste vanzari, un feedback care cu siguranta ma va ajuta enorm sezonul viitor in optimizarea bugetelor, canalelor si mai ales a ratelor de conversie per lead si per sales.

Acum, ca sa intelegeti despre ce transformare vorbesc in titlul acestui articol, va prezint punctual doar cateva concluzii personale, pe care le-am extras din actiunile de care va povesteam mai sus.

  1. Sezonul acesta, nivelul de interes pentru litoral a fost unul enorm. Unul la care nu ma asteptam, pot fi subiectiv evident, tinand cont de lipsa mea de experienta pentru acest produs.
  2. Romanii trimit in acelasi timp cereri catre toate agentiile care au produsul dorit, dar si catre hotel direct, generand astfel o presiune pe pret. O licitatie pe pret ca in turism nu mai gasesti decat in cazinouri 🙂
  3. Busu de la ProTv, a fost sezonul acesta ca si fratele meu. Puteam estima numarul de cereri in functie de ce ne povestea el dimineata la Vreme. Cu alte cuvinte, ma trezeam cu el, adormeam cu el 🙂
  4. Am intalnit turisti carora 350 Lei camera DBL pe sejur de 5 nopti, le parea foarte scump. Poate ca o linie de business noua, cu locuri in camping-uri, ar fi binevenita 🙂
  5. Am fost surprins sa vad pensionari care au raspuns la campania online si care au convertit instant. E clar, generatia oamenilor hotarati este pe cale de disparitie 🙂
  6. Cererea pe weekend a fost mare asa cum banuiam, insa, SURPRIZA 🙂 , gradul mare de ocupare al hotelurilor a fost o lectie greu de digerat pentru cei care cu siguranta la anul se vor hotari mult mai din timp.
  7. Romanii nu opteaza pentru hoteluri inferioare din punct de vedere al clasificarii ci pentru hoteluri cu multe stele la tarife de gazda. Targetul sub 25 de ani afiseaza o grandomanie sora cu tupeul 🙂
  8. Am avut senzatia in anumite perioade din sezon ca cererea depaseste capacitatea totala a litoralului.
  9. Cererea din sezon, mult mai mare decat cea pentru Litoralul pentru Toti.
  10. Anul acesta Litoralul NU a mai fost doar un produs de weekend, ci unul foarte bun de sejur 🙂

In speranta ca informatiile de mai sus va sunt de ajutor va multumesc si va doresc sa fiti inspirati.

P.S.
Daca cumva concluziile mele sunt din alt film, va rog sa-mi precizati. Nu de alta, dar exista un finantator care citeste si gata bugetul 🙂

Sursa foto: unsplash.com

Tags : madalin mancilaRomaniaspecialisti in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

1 Comment

  1. Nu e de mirare, jumatate din unitățile de cazare din Ro, sunt pensiuni! Problema este cum facem sa aducem turismul de pensiune in agenții…Sa existe politici de pret adaptate pentru fiecare dintre canalele de distributie …

Leave a Response