Daca lucrati in turism si mai ales daca lucrati in sau cu agentiile de turism, ati auzit cu siguranta de Grupul InfoTripisti de pe Facebook.
Pe InfoTripisti suntem peste 2800 de membri, dintre care majoritatea (peste 1500) suntem oameni care lucreaza in turism. Dintre acestia, cei mai multi suntem oameni implicati in agentii de turism. Angajati sau proprietari de agentii, agenti sau consultanti de turism, oameni de marketing sau cu responsabilitati de management, specialisti implicati in vanzari sau in productie, Tour Operatori, revanzatori sau detailisti.
Asadar, daca stiti despre Comunitatea Infotripisti, probabil ati auzit si despre Intalnirea Anuala a Infotripistilor.
Nici mai mult nici mai putin decat primul si cel mai mare eveniment non comercial cu si pentru agentii de turism din Romania.
Un Eveniment pentru agenti, organizat de agenti. Fara prezentari comerciale (de produse sau companii), fara lansari de oferte sau contractari de orice fel.
Prima editie a avut loc acum 2 ani, intre 13 si 15 septembrie 2013, la Predeal.
A doua editie a avut loc anul trecut, intre 19 si 21 septembrie 2014, la Fundata – Cheile Gradistei.
Devenita deja o traditie asteptata, Intalnirea Infotripistilor – a III-a sa editie mai exact – a avut loc anul acesta intre 25 si 27 septembrie, la Poiana Brasov.
Ne-am adunat din nou peste 80 de agenti de turism, undeva in centrul tarii, la o distanta acceptabila de orasul in care fiecare dintre noi isi desfasoara activitatea.
Am ales Poiana Brasov si fiindca am avut ocazia sa testam in modul cel mai direct si mai placut serviciile unui hotel de legenda din statiune, complet renovat si relansat la inceput de toamna: Teleferic Grand Hotel.
Editia de anul acesta a avut probabil un caracter mai mult informal. Ne-am intalnit intr-un week-end al nostru, cu bucuria de a ne revedea si cu o fireasca si evidenta nevoie de relaxare la finalul unui sezon care nu a fost deloc usor.
Intalnirea Infotripistilor reprezinta o oportunitate de neratat pentru networking si pentru ‚socializare’. Pentru a fi mai uniti ca breasla, dar si mai veseli si mai relaxati!
Si nu in cele din urma, pentru a fi mai bine pregatiti si mai informati! Mai… Puternici Împreuna!
Dincolo de bucuria revederii, de povestile si peripetiile din sezonul de vara, pe langa de mesele festive si petrecerile de poveste, ca in fiecare an, ne-am intalnit si pentru a discuta si dezbate teme de interes general din industrie.
Pe Facebook, Comunitatea Infotripisti este foarte activa: zilnic se pun intrebari si se ofera raspunsuri, se impartasesc idei si informatii, se dezbat teme de actualitate si, chiar daca nu suntem intotdeauna de acord unii cu altii, cautam (fiecare in felul nostru) sa invatam unii de la ceilalti si sa profitam de interactivitatea Grupului si de experienta, feed-back-ul sau comentariile colegilor.
La fel se intampla si in cadrul Intalnirii offline, fata in fata. Dezbaterile sunt interactive, oamenii se exprima liber si subiectele se succed natural, in functie de interesele si prioritatile participantilor.
E greu sa rezum in cateva cuvinte toate temele si ideile discutate, insa am sa incerc sa va prezint pe scurt cateva dintre ideile principale ale Intalnirii Infotripistilor de anul acesta:
Am discutat despre Relatia Hotelieri – Agentii profitand de faptul ca printre noi erau si cativa colegi hotelieri.
Domnul Dragos Anastasiu ne-a impartasit din experienta sa din ambele tabere: a agentiilor si a hotelierilor, din perspectiva administrarii complexului Green Village Resort din Delta Dunarii.
Cu aceasta ocazie profit sa mentionez si aici, public, invitatia facuta de dansul pentru 2016: colegii de breasla, oamenii implicati si dedicati turismului din Comunitatea Infotripisti au fost invitati la o Intalnire de Primavara (inainte de inceputul de sezon de vara), acolo unde Dunarea se varsa in Marea Neagra, la Sfantul Gheorghe, in complexul Green Village.
Dar sa revin la ideile principale ale discutiilor despre relatia dintre Hotelieri si Agentii.
Ca o concluzie interesanta: si noi agentiile putem face cate ceva ca sa o imbunatatim. Ar fi bine ca fiecare dintre noi, agentii si hotelieri deopotriva, sa ne punem unii in locul celorlalti si sa incercam sa intelegem prioritatile si modul lor de lucru ale acestora.
Un hotel lucreaza mai usor cu sisteme de rezervari online fiindca sistemle si OTA-urile au proceduri automatizate si clare si aduc volume de vanzari mari.
Tehnologia nu ne este neaparat un concurent ci ne poate face viata mai usoara. Agentiile de turism pot oferi consultanta clientilor, o consultanta pe care acestia nu o gasesc in sistemele de rezervari online, insa o consultanta pe care o pot oferi doar agentii cu adevarat informati, profesionisti si care comunica excelent atat cu clientul final cat si cu partenerii din hoteluri.
Si anul acesta s-a punctat in repetate randuri si sub diverse forme ideea ca nu pretul este cel mai important criteriu de alegere a unei oferte.
Prin urmare, putem si trebuie sa punem accentul pe empatie si pe adaptare. Trebuie sa ne intelegem clientii dar si partenerii din hoteluri sau competitia.
Trebuie sa intelegem de ce actioneaza celalalt intr-un anume fel si sa ne adaptam.
Ca si concluzie legata de relatia agentie – hotelieri, ne-am propus sa formam un grup de lucru care sa gandeasca si puna cap la cap un proiect de COD DE ETICA in turism.
Pana la Targul din Noiembrie sper sa fi facut deja primii pasi in aceasta privinta.
Un alt punct important pe ordinea de zi au fost Vouchere de Vacanta.
Legea Voucherelor de Vacanta ar putea aduce peste 200.000 de turisti romani in plus in statiunile din Romania. In urmatorii 2 ani, efectele Legii Voucherelor de Vacanta pot crea o piata suplimentara de cateva sute de milioane de euro.
Asta si fiindca toate primele ce se acordau pana anul acesta in bani pentru angajatii statului vor fi de anul viitor acordate numai sub forma de Vouchere de Vacanta.
Voucherul de vacanta nu este transmisibil si este nominal. Orice depasire a valorii tichetului va fi suportata de turist, insa sumele acordate sub forma de Vouchere de Vacanta vor fi inevitabil cheltuite pe servicii turistice in Romania.
Chiar si angajatorii privati vor fi interesati sa acorde prime si bonusuri sub forma de Vouchere de Vacanta, fiindca impozitarea acestora este mai mica decat a primelor acordate in bani.
Unitatile emitente vor fi cele care emit Vouchere, Tichete si Bonuri de masa: Edenred, Sodexo etc.
Unitatile afiliate sunt acele unitati (agentii sau hoteluri autorizate) care accepta plata cu voucher de vacanta.
Practic voucherul de vacanta este un instrument de plata.
Agentiile au dreptul sa incaseze Vouchere de Vacanta folosind un comision cumulat (TO si revanzator) de maxim 10%. Comisionul catre agentiile emitente va fi probabil de maxim 1%.
Legea e data, procedurile sunt in lucru la Tour Operatorii de intern, depinde de noi cum vom profita de aceasta oportunitate
Asteptam cu interes o solutie de Voucher de Vacanta sub forma de Card bancar, varianta care este in discutie cu bancile interesate.
La Intalnirea Infotripistilor de anul acesta a participat si domnul Aurelian Marin, Presedinte ANAT si doamna Lucia Morariu, Prim Vicepresedinte ANAT.
Problemele si prioritatile Agentiilor de Turism sunt si problemele si prioritatile ANAT. Iar Asociatia Patronala isi propune o reprezentare bine intentionata a Agentiilor de Turism din Romania. Cei care isi doresc sa schimbe sau sa influenteze ceva in industrie sau in legislatie sunt nu doar liberi ci chiar incurajati sa se implice direct si concret.
Si, iata ca am ajuns si anul acesta la un subiect sensibil, esential si se pare ca… etern: Legislatia in Turism.
O varianta a Legii Turismului expusa de curand a fost retrasa din dezbaterea publica fiindca a fost intens combatuta si criticata.
Avem insa in Parlament o Propunere de Lege care a trecut de Senat si va fi discutata si in Camera Deputatilor.
ANAT a facut o serie de recomandari si sugestii care se pare ca nu au fost luate in seama in varianta votata in Senat dar care speram ca vor fi cel putin discutate si analizate inainte de votul in Camera Deputatilor.
Pana la o noua lege a turismului in Romania, exista o Noua Directiva Europeana care a trecut de votul Comisiei si va fi supusa votului Parlamentului european in aceasta toamna.
Noua Legislatia Europeana isi propune sa raspunda prin aceasta noua Directiva realitatilor comercializarii online a pachetelor de vacanta si are ca scop principal o mai buna protectie a turistilor.
Legislatia si procedurile sunt diferite in tarile membre UE si de aceea noua Directiva are un caracter orientativ urmand a deveni obligatorie intr-un termen de 2 ani. Tarile membre au acest interval la dispozitie pentru a-si adapta legislatia la noile conditii si directive europene.
Mai multe detalii despre Noua Directiva puteti gasi aici: http://www.consilium.europa.eu/ro/policies/package-travel/
Cu ocazia reuniunii sale din mai 2015, Consiliul Europei a confirmat un acord politic cu privire la reforma legislatiei privind pachetele turistice
Urmand linkul puteti consulta Textul acordului politic pentru o directivă privind pachetele de servicii pentru călătorii și formulele de călătorie asociate
Textul va face obiectul unei revizuiri de catre expetii juristi-lingvisti inainte de aprobarea oficiala a acestuia de catre Consiliu.
Forma finala a Directivei se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene înainte de sfârșitul anului 2015.
Noile dispoziții se vor aplica la 30 de luni de la intrarea in vigoare a directivei.
In principiu, serviciile de turism trebuie asigurate 100%.
ANAT a avut la final de septembrie o intalnire cu Asiguratorii de pe piata din Romania, carora le-a propus o varianta de Asigurare per Pachet.
Astfel banii turistilor ar fi asigurati in totalitate. Insa asiguratorii s-au intrebat care va mai ramane atunci responsabilitatea agentiei si cum va mai conta bonitatea si seriozitatea acesteia.
In principiu Asiguratorii nu ar fi foarte interesati sa preia riscul in proportie de 100% insa se cauta solutii adaptate nevoilor din piata dar si legislatiei in vigoare.
Si, pentru ca am discutat si despre seriozitatea si bonitatea Agentiilor de Turism, am agreat cu totii ca avem nevoie de niste conditii mai serioase pentru Licentierea unei Agentii de Turism.
S-a discutat despre marirea capitalului social obligatoriu pentru o agentie de turism (capitalul social de minim 200 ron de acum inseamna sub 50 de euro, o suma nesemnificativa care nu poate sa intareasca increderea in agentiile de turism). Cresterea capitalului social minim al unei agentii de turism ar duce la responsabilizarea mai mare a administratorului societatii.
Cu toate acestea, orice piedica sau bariera pusa pentru licentierea si functionarea agentiilor de turism nu trebuie sa ingradeasca accesul liber al operatorilor pe piata si dreptul la exercitarea profesiei.
Am discutat in sala si despre situatia si legislatia din turism valabila in Ungaria, fiindca in tara vecina si prietena, au existat falimente de Tour Operatori destul de mari, fara insa ca turistii sa aiba de suferit sau agentiile revanzatoare sa fie afectate financiar.
Asta fiindca in modelul din Ungaria, o agentie de turism trebuie sa prezinte o garantie financiara. Teoretic s-a vorbit despre 3% din Veniturile nete, minim 1700 euro, pentru agentiile mici ce opereaza intern si de pana la 20% din Venituri pentru Operatorii de Chartere internationale.
Astfel ca, la Poiana Brasov, in editia a III-a a Intalnirii Infotripistilor, s-a propus ca fiecare Agentie de Turism din Romania sa fie obligata sa prezinte o GARANTIE raportata la Cifra de Afaceri.
Aceasta Garantie nu ar trebui sa fie mai mica de 5000 de euro, unii sugerand si sume de 10 sau 15.000 euro ca si prag minim.
Cu toate acestea – elementul comun a fost nevoia de a raporta valoarea Garantiei la Veniturile estimate sau declarate, astfel incat un Tour Operator sa prezinte o garantie de 10, 15 sau 20% din Veniturile sale viitoare.
De la ideea de Garantie s-a ajuns si la discutie formarii unui Fond de Garantare care sa rezolve situatia asigurarilor.
Discutia despre Legislatie, Licentiere si Asigurari a fost evident una aprinsa si intensa. Solutiile propuse au pus participantii pe ganduri si, ca si concluzie, cu totii ne dorim sa activam intr-o piata mai sigura alaturi de parteneri seriosi, responsabili si responsabilizati.
Spre finalul zilei am discutat despre Marketing si Bugete de Marketing. Colegul nostru Madalin Mancila ne-a provocat la o discutie despre Bugete si Mix de Marketing si despre Viitor.
Am discutat despre sursele bugetelor de marketing, despre clientii de peste 10 ani – adolescentii de azi, despre ROI si despre cati bani aduce inapoi o campanie de marketing online sau offline.
Prin campanii de marketing putem castiga nu doar clienti ci informatii. Esential este cum le interpretam si cum le folosim apoi pentru a ne creste business-ul.
Un ultim subiect al zilei a fost legat de Sharing Economy si despre tendintele actuale din zona gri din piata de turism. (de la AirBnb la Uber)
Tehnologia, online-ul, informatia comunicata si impartasita online… toate astea sunt o realitate a secolului 21.
Conceptul cheie il reprezinta Optimizarea resurselor! Acces oferit si altora asupra resurselor private (apartamente, mașini etc – vezi peer-to-peer accommodation, peer-to-peer travel experiences, car sharing sau commute-sharing)
Nu ne putem impotrivi tehnologiei si tendintelor de socializare a serviciilor de turism in zona gri a sharing economy. Procentul celor care fac turism pe cont propriu si in zone si locații nefiscalizate este astazi de aproape 25%. Mai mult, se estimeaza ca va ajunge in 2025 spre 50%.
Insa aceasta tendinta duce la o noua categorie de competiție si competitori!!
Cand hotelul sau agentia de turism inregistrate si licentiate oficial sunt obligate sa aiba o sumedenie de autorizatii si sa respecte legi si norme stricte, costurile lor sunt mai mari decat ale privatului care doar isi ofera apartamentul spre inchiriere.
Si cand costurile si responsabilitatile sunt mai mari – tarifele cresc pe masura!
Economia din zona gri este deci apreciata de consumatori (turiștii individuali) dar blamata de jucatorii din industria oficiala.
Ne adaptam! Dar si autoritatile trebuie sa ne inteleaga si sa ne sprijine!
Fiscalizarea zonei gri a turismului este deci o solutie insa si noi, in agentiile clasice, pentru a ne proteja business-ul, trebuie sa intelegem noile tendinte, sa ne adaptam oferta si abordarea si sa promovam pachete si destinatii noi.
Cam astea au fost ideile principale discutate si dezbatute la Intalnirea Infotripistilor din 2015. Colegii care au fost prezenti pot sa ma corecteze sau completeze. Iar cei care nu au ajuns anul acesta, sunt asteptati anul viitor. La editia a IV-a in toamna, sau, de ce nu, la Intalnirea propusa la invitatia domnului Anastasiu, in Delta la Green Village, la primavara.
Ca si concluzie de final pot spune ca la Intalnirea de anul acesta am revazut oameni pe care ii cunosc deja de ani buni, dar am si observat destul de multe figuri noi. Ca dovada ca turismul este o industrie „vie” – cu, despre si pentru oameni. Si ca dovada ca Intalnirea Infotripistilor este o ocazie excelenta pentru a ne cunoaște fata in fata, colegi si parteneri. Dar si pentru a discuta despre problemele de actualitate si pentru a propune si dezbate solutii noi.
Pentru ca depinde de noi sa devenim schimbarea pe care ne-o dorim in jurul nostru, in industria si in tara noastra.
De ce avem impresia intotdeauna ca limitarile ne ajuta sa evoluam? Dupa ce ca ne lovim de o fiscalitate mare, ne mai punem si bariere singuri? Obligativitatea de a creste capitalul social, de a constitui un fond de garantie etc nu sunt decat piedici in activitatea noastra; sa constituie garantii cei care fac programe charter!!!! in general, pentru programele externe pe care le organizez achit toate serviciile inainte! si chiar pentru pachetele charter pe care le revand plata imi este solicitata inainte. De ce sa imi blochez niste bani? De ce nu sunt serioase conditiile de licentiere a agentiilor de turism? Ce ar mai trebui in plus?
Schimbam legile cat putem de des; vine unul si in loc sa construiasca pe o baza existenta vrea sa stearga cu buretele tot ceea ce a facut cel dinainea lui;
Avem cate 10 pagini intr-un contract si tot avem impresia ca nu e suficient… Din cate stiu cele mai mari probleme in piata le-au creat marii TO ( Universal Turism, Premium Holiday etc), dar noi vrem sa ii limitam pe toti ( asa le trebuie daca vor sa lucreze in domeniu!). Cat despre piata sigura… nu stiu daca exista sau va exista asa ceva ( oriunde in lume).
Loredana,toata lumea creeaza probleme. Sint zeci ,poate sute de detailisti care au intrat in insolventa in 6 ani. Este vorba de asigurarea financiara a banilor incasati de la turist.
Cred ca Infotripistii trebuie sa treaca de la discutii si analiza la actiune. Sinteti multi,sinteti bine pregatiti profesional. Intrati in Anat si fiti activi. Din discutii rezulta..discutii. Doar asa sintem puternici si viabili. Noi facem multe,foarte multe,care nu sint stiute. Lucrurile se rezolva extrem de greu.
Limitarile nu ne ajuta sa evoluam! Dar poate cresc nivelul celor care reusesc sa le depaseasca si deci industriei in general.
—
Nu ma intelege gresit Loredana. Propunerile de mai sus, din articol si din Intalnirea Infotripistilor nu sunt in totalitate ale mele.
Nu sunt proceduri clare discutate si nici limite minime sau maxime impuse. Au fost doar discutii si ipoteze de lucru.
Si eu am fost mult timp adeptul unei piete libere si a implicarii minime a statului in economia de piata. Si deci si in activitatea agentiilor de turism.
Aici insa deja e vorba de INCREDERE!
De increderea clientilor in noi – in agentiile de turism. De increderea noastra unii in altii.
O Agentie mica de turism poate sa prezinte o garantie minima. Si cred ca ar fi sanatos pt business sa o faca.
Mai mult, cred ca o agentie mica (detailista sa zicem) va face busines in turism mai linistita stiind ca partenerii mari, TO de la care vinde, au si ei garantii procentuale din CA.
Da, uneori limitarile pot sa incurce pe unii sau altii. Da, ne pot da Bugetele peste cap! Inteleg asta. De aceea sunt mai degraba adeptul unei sume garantate de 5000 in loc de 10 sau 15.000.
Insa trebuie sa ne adaptam. Poate e momentul aliantelor si a solutiilor de business mai consolidat.
Un Capital Social de 50 euro este insa deja aproape amuzant. La fel ca si anumite situatii din piata, care ar fi amuzante daca nu ar fi triste pt cei implicati.
Licentierea se obtine relativ usor acum. Nici Brevetul nu mai inseamna ceva cu greutate. (parca nici nu se mai cere la Licentiere, nu?)
Si orice srl nou infintat, fara pic de experienta si fara responsabilitate asumata financiar poate sa devina agentie de turism. Ca sa nu mai zic de cei care VAND turism desi nu sunt agentii.
Avem o legislatie care daca nu e ambigua sau interpretabila este sigur depasita.
In plus – inevitabil va veni peste noi Directiva Europeana care va fi mai drastica in conditiile impuse vanzatorilor de vacante – asta pt a apara drepturile si banii turistilor.
Va fi nevoie sa ne adaptam si sa gasim solutii.
E de inteles ca ne plangem! Ca sunt probleme si ca de multe ori nu gasim intelegere de la cei care ar trebui sa ne sprijine.
Insa cred ca,da – e nevoie sa trecem de la discutii la fapte.
Au trecut 3 ani de la prima editie a Intalnirii noastre si se simte nevoia de actiuni concrete.
DE aceea zic – ar fi bine sa ne vedem macar cu ocazia Targului si sa stam la o masa rotunda. Nu mai mult de 10 oameni cu idei si dorinta de implicare. (sunt sigur ca gasim oameni in care sa aiba incredere si de care sa se simta reprezentati si cei care nu pot veni)
Ma gandesc sa fac un Event special pt asta.
Sa-i spunem Masa Rotunda pt Turism ?! 😉
—
CINE ar vrea sa isi petreaca vreo 2 ore in Joia sau Vinerea Targului de la Bucuresti – la niste discutii constructive despre:
– un COD DE ETICA in Turism (care sa includa dar sa nu se limiteze la relatia agentii – hotelieri)
– situatia legislativa si conditiile de functionare ale Agentiilor in RO (asigurari – pt agentii Detailiste sau TO, per pachet sau nu, Garantii ca procent din Incasari, Fond de Garantare si ideea maririi capitalului social al Ag de Turism)
—
Sa speram ca cei de la Camera Deputatilor nu ne fac surpriza sa treaca o Lege incompleta sau care sa nu rezolve ba chiar sa incurce situatia si asa neclara din piata.
—
Nu e cazul sa ne vedem mai mult de 10 oameni. Ideea mesei rotunde este sa vina cu propuneri concrete, viabile si aplicabile, puse pe hartie si online intr-un format logic si usor de inteles si comunicat.
Deci – daca facem un astfel de eveniment – eu unul as vrea sa nu se inscrie decat cei care pot veni si vor sa se implice.
Super articol Cristian C. Francu, Bravo! 🙂
Inainte spre o piata sigura in turismul din Romania