Absolventii specializarilor de turism – de la teorie la practica

Majoritatea persoanelor care activeaza in turism nu au absolvit o scoala de specialitate, acest lucru explicand-se si prin faptul ca abia in 1990 materia “Geografia turismului” devine disciplina obligatorie, urmand apoi colegiile de turism si mai tarziu specializarile de turism din cadrul facultatilor, dar si prin faptul ca multi sunt pasionati de acest domeniu si au inceput astfel o afacere.

Insa vreau sa aduc in discutie absolventii specializarilor de turism – asa cum sunt si eu la randul meu.

Intrebarea inevitabila este “Care sunt avantajele absolventilor specializarilor de turism in momentul angajarii?” sau cel putin asa se pune problema in momentul integrarii acestora pe piata muncii.

Din punctul meu de vedere se identifica un triunghi format din institutiile care pregatesc specialisti in turism, studentii, firmele de turism (agentii de turism, hoteluri, pensiuni turistice etc.) si este nevoie de o permanenta colaborare intre cele trei laturi astfel incat sa se ajunga la performanta.

Ceea ce lipseste mult in pregatirea studentilor sunt stagiile de practica, deosebit de importante si necesare.

Acestea trebuie realizate inca din primul an de studiu astfel incat fiecare student sa-si poata da seama daca e facut sau nu pentru activitatea turistica.

Desigur ca nu toti cei care termina o specializare cu profil turistic, ajung sa activeze in domeniu, dar exista o parte dintre acestia care isi doresc sa se implice si sa lucreze in turism. Prima problema de care se lovesc este lipsa de experienta, si de multe ori un angajator prefera o persoana care nu are studii de profil insa a mai lucrat in domeniu decat un proaspat absolvent al unei specializari in turism.

Motivele sunt diverse si dupa o discutie purtata cu cativa angajatori cele mai mentionate sunt slaba pregatire a absolventilor specializarilor de turism si lipsa de experienta a acestora.

Exista insa multe cazuri in care absolventii specializarilor de turism reusesc sa lucreze pentru agentii de turism, hoteluri sau isi incep propria afacere si ma bucur de fiecare data cand aud asta sau mai intalnesc un astfel de caz.

Dar pana la urma cine sunt vinovatii pentru slaba integrare in domeniul turistic a absolventilor de turism?

  • Sa fie oare institutiile cu profil turistic unde de multe ori cursurile care se predau si tehnicile de predare sunt invechite si depasite?
  • Sa fie studentii a caror interes pentru a invata este din ce in ce mai scazut?
  • Sau firmele de turism pentru ca de multe ori refuza sa acorde o sansa unui proaspat absolvent?

Eu cred ca vinovata este fiecare parte in felul ei.

Intr-adevar, unele cursuri care se predau sunt invechite si de multe ori nu se mai aplica pe piata turistica, fiind nevoie de o permanenta analiza a pietei turistice si de informatii noi intrucat turismul se afla intr-o continua schimbare si fluctuatie.

Multi dintre studenti nu sunt motivati sa participe la cursuri, principalul scop fiind obtinerea unei diplome, ajungand sa termine facultatea fara un bagaj de cunostinte in domeniu care sa-i ajute pe mai departe.

Iar firmele de turism de multe ori nu au rabdarea necesara pentru a initia pe cineva nou in acest domeniu sau au avut experiente negative in trecut si nu mai vor sa riste.

Speranta insa exista!

Am observat ca sunt institutii de pregatire in acest domeniu care incearca o colaborare cu actorii din turism si studenti pentru a afla raspunsul la multitudinea de intrebari care exista, pentru a concepe materii noi, tehnici noi de predare si invatare, pentru a vedea unde greseste fiecare.

Am participat si eu la astfel de intalniri si cred ca sunt foarte constructive, iar pe mai departe imi propun sa sustin acest gen de evenimente si sa ii ajut pe altii sa aiba parte de ceea ce eu am avut prea putin sau deloc.

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismSimona Baleaspecialisti in turism
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

20 Comments

  1. Buna Simona,
    Interesant articol. De acord ca ar trebui sa existe o comunicare mai buna intre mediul de afaceri si institutiile de invatamant.
    Totusi, facultatile de profil, dupa cum ai mentionat si tu, au probleme in a isi adapta structura programelor.
    Atata timp cat exista profesori pregatiti pentru a tine cursuri inutile, acele cursuri trebuie tinute (pot face lejer o lista cu 20 de materii total inutile de la Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului). In acelasi timp si materiile care ar putea fi utile si ar ajuta la ceva sunt predate folosind informatii de acum 10-20 de ani.
    In al treilea rand, as vrea sa mentionez ca unele facultati NU pregatesc agenti de turism, angajati hotelieri, etc, dar acestea sunt posturile cele mai frecvent disponibile, iar facultatile respective se mandresc cu integrarea studentilor in domeniul turismului…

    1. Asa este. Dupa cum am mentionat si in articol, vina este a tuturor insa daca se actioneaza si se face ceva in acest sens, sunt sigura ca vor aparea si rezultate. Eu sunt mandra ca am absolvit aceasta specializare (Geografia turismului), m-am dedicat si am pus pasiune, au fost momente cand am fost dezamagita, dar am mers mai departe.
      O alta problema e aceea ca multi dintre absolventi pleaca in strainatate si aleg sa isi faca o cariera acolo in loc sa ajute la dezvoltarea turismului in tara noastra, si nu ii invinovatesc, ii inteleg. Am avut si eu ocazia asta, dar deocamdata am ales sa raman.
      Multumesc pentru aprecieri!

  2. Comunitatea ANTREC Alba alături de UAB 1 Decembrie 1918 si USAMV Cluj Napoca desfășoară proiecte de practica pentru studenti. Un bun exemplu va fi si în acest an Târgul Național de Turism rural, ediția a IX-a 6-8 septembrie din Albac.

    1. Ma bucur mult sa aud asta!
      Chiar mi-am propus sa ajung anul acesta la Targul National de Turism Rural si sper sa reusesc.
      Multa bafta!

  3. Buna,

    Avand in vedere dinamica pietei de turism este imposibil de tinut pasul – fara ca in fiecare unitate de invatamant sa fie integrat efectiv in procesul de predare al unui “specialist” ce practica meseria in fiecare zi. Doar practica nu este suficienta – pentru ca stagiile de practica sunt realizate la operatori diferiti – de aici rezultand experiente diferite pentru elevi/studenti. Dar pentru realizarea acestui obiectiv e nevoie de o schimbare a mentalitatii in instruirea noilor specialisti in turism. Ca si angajator in momentul in care nu am gasit persoane cu experienta am preferat o persoana cu cunostinte generale foarte bune, vorbitor fluent de limba engleza, utilizator experimentat al computerelor si mai ales capabil si dornic de a invata lucruri noi in fiecare zi. Greu de gasit – dar se poate.

    1. Si eu sunt sigura ca se poate si am incredere in asta. Da, trebuie lucrat la mentalitate si nu am “aruncat” vina doar pe o parte sau pe alta. Sunt sigura ca printr-o buna colaborare se pot obtine rezultate frumoase.

  4. Salut, Simona,

    Deocamdata, pur si simplu sunt prea multi absolventi de turism, la fel cum sunt prea multi absolventi de studii superioare, in general, asa incat piata muncii pur si simplu nu-i poate asimila pe toti.

    De aceea, nu de putine ori ii vedem pe absolventii de turism si nu numai, fie emigrand cat mai spre vest posibil, fie multumindu-se cu ceea ce le poate oferi Romania la ora actuala, adica nu prea multe.

    Absolventii, fie ei de turism sau nu, fie ca ne place sau nu sa admitem, sunt in marea lor majoritate slab pregatiti. Eu cred ca aici cea mai mare parte a vinei apartine institutiilor de invatamant, pentru ca ele sunt factorul care formeaza studentii. Se insista de multe ori pe discipline lipsite de relevanta, care se mai si repeta pe deasupra. In plus, facultatile sunt interesate mai mult de numarul studentilor, decat de calitatea lor.

    Masterele de turism sunt mai degraba o pierdere de vreme, repetand disciplinele facute deja in timpul facultatii. Aici e o problema serioasa.

    Totusi, chiar daca numarul actual al absolventilor de turism este prea mare comparativ cu necesarul de personal turistic, sa nu uitam ca suntem o tara cu incredibil de multe resurse turistice, si ca trebuie sa mai facem multe pentru a le pune in valoare asa cum ar merita.

    Avem si mare, si un lant muntos care acopera o treime din tara, o densitate rar intalnita de izvoare minerale si termale, nenumarate pesteri care sunt sau pot fi amenajate pentru turisti, cel mai mare ghetar din sud-estul Europei (Scarisoara), cel mai mare depozit aurifer din Europa si pe deasupra una dintre cele mai bogate localitati din punct de vedere istoric, arheologic si cultural (Rosia Montana), avem manastiri si biserici de patrimoniu, castele si mai avem Transilvania, cu legenda lui Dracula. Despre Transilvania, se pare ca multi straini cred ca nici macar nu exista cu adevarat, ca este doar un loc legendar undeva in Carpati, si pe care sunt deosebit de dornici sa-l viziteze.

    Despre cum vad strainii Transilvania, aici: http://tou.sagepub.com/content/9/3/240.full.pdf+html

    Saraca tara bogata……

    1. Atat timp cat sistemul de invatamant superior de stat este subfinantat din pacate se va pune accentul pe cantitate si nu pe calitate. Eu mi-as dori sa vad o selectie in cadrul facultatilor.
      Da, asa cum am spus, multi dintre absolventi aleg sa plece din tara desi ar fi de folos aici.
      Imi doresc sa ma implic si sa fac tot ce pot pentru aceasta specializare, am planuri de viitor si sper sa reusesc. Si ar fi mult mai bine daca fiecare dintre noi ne-am da silinta sa facem atat cat se poate decat sa stam doar si sa constatam situatia.
      Iti multumesc pentru mesaj 🙂

  5. Salut, Simona! 🙂
    Sunt foarte de acord cu tot ce ai scris. Din octombrie voi deveni si eu studenta pe specializarea “economia turismului si serviciilor” si oarecum am cateva indoieli… Pe de-o parte, facultatea promite stagii de practica in tara la agentii de turism si chiar in SUA la renumitul hotel Marriott, dar ma gandesc… oare agentia de turism isi va da interesul? Si pentru internshipul de la Marriott ce conditii trebuie indeplinite? Daca a fost cineva acceptat intr-un astfel de internship, il rog sa imi dea detalii pentru ca sunt foarte curioasa! 😀
    In Romania, din pacate, nu exista nicio scoala calificata de turism, nu exista “Facultatea de Turism” cum exista in alte tari. Sunt doar specializari in cadrul Facultatilor de Geografie sau Economie. Cu alte cuvinte, nu se pune accent pe turism si multi studenti merg la sectia asta pentru ca li se pare mai usor…
    Eu imi doresc enorm sa profesez in acest domeniu, dar mi se pare ca si agentiile de turism sunt bine inchegate, in sensul ca acolo se angajeaza pe baza de cunostinte si acest lucru ma cam intristeaza. 🙁

    1. Te inteleg. Iti recomand insa sa iti pastrezi entuziasmul si increderea in fortele proprii. De anul acesta stagiile de practica in agentii de turism, hoteluri etc. sunt obligatorii, deci cu siguranta vei face si practica. Pe langa asta mai sunt si excursiile in tara si in strainatate.
      Agentiile de turism isi vor da interesul daca vor vedea ca si tu esti interesata. Asa ca fi mereu curioasa, pune intrebari, arata ca iti doresti sa cunosti cat mai multe, si o sa vezi cum ti se va raspunde.
      Si inca ceva, vor fi momente cand ti se va parea ca ai facut o alegere gresita, dar cat timp esti pasionata de acest domeniu si crezi in ceea ce faci, oportunitatile nu vor intarzia sa apara.
      Mult succes iti doresc 🙂

      1. Da, asa e! Multumesc frumos pentru raspuns si incurajare! 😀
        Keep writing good articles!

        1. La UBB Cluj-Napoca exista din 2012, in cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, specializarea Turism cultural. Pot sa-ti spun, din postura de studenta la aceasta specializare ca este mult interes, multa pasiune in tot ce se intampla aici – profesori, studenti, cursuri. Uite, poti sa arunci o privire http://hiphi.ubbcluj.ro/admitere/turism_ro.html

          1. Stiu de aceasta specializare, ii cunosc si pe doi dintre profesorii care predau acolo (ambii pasionati de ceea ce fac). Ma bucur mult ca exista aceasta specializare deoarece turismul cultural este un tip de turism pe care Romania poate conta. Iti doresc multa bafta in noul an scolar care e pe cale sa inceapa 🙂

          2. Da, da, imi aduc aminte de sectia asta cand cautam facultati de prin tara. 😀 Am impresia ca la Cluj sunt cei mai buni studenti! :))

  6. Consider ca vina principala a numarului mic de absolventi integrati in turism este a unitatilor de invatamant si a programei acestora.Sunt absolventa a unei facultati de profil care la finele cursurilor m-am trezit cu diploma de economist in domeniul turismului.Poate imi spuneti si mie cum interpretati asta? Studii de economist nu am(ce s-a facut in facultate nu ajunge pt a te putea numi economist) iar in domeniul turismului a trebuit sa fac separat alte specializari ca sa obtin diploma si recunoasterea ministerului turismului.Practic am facut 4 ani degeaba.
    Daca ar gandi altfel programa, daca ar structura altfel cursurile astfel incat fiecare sa aleaga ce vrea sa studieze: hotelarie, ticketing sau agent turism; poate ca la final am pleca de pe bancile facultatii cu diploma care ne intereseaza si nu cu ceva “abstract”.
    Personal am fost norocoasa.Chiar si cu aceasta diploma am reusit sa ma angajez in turism dar am invatat 90% din mers, restul de 10% reprezentand informatiile din facultate.

    1. Da, practica e diferita de multe ori fata de teorie.
      Sunt de acord ca trebuie lucrat la programa, dar asta depinde de mai multi factori.
      La specializarea Geografia turismului, dupa ce termini 3 ani de facultate ai Brevet de turism. E un castig zic eu…ideea e sa ajungi sa te si folosesti de el 🙂

      Numai bine!

Leave a Response