Ce inseamna sa fii specialist in turism?

Spuneam ca Turism Market este “Blogul specialistilor din turism”.

Vreau sa-ti spun astazi cum este cu “specialistii in turism”, ce inseamna a fi specialist in acest domeniu si cum ajungi sa te numesti asa.

A fi specialist intr-un domeniu este  “a full time job”, esti mereu conectat la ce se intampla si nu iei pauza niciodata. Pare ireal, dar asa este. Si iti place ceea ce faci in fiecare moment!

A fi specialist in turism inseamna sa indeplinesti in principal urmatoarele:

  • sa fii pasionat de ceea ce faci
  • sa ai studii in domeniu (facultate, cursuri de calificare si specializare)
  • sa ai o specializare sau alta (agent ticketing de exemplu) si sa faci cel putin un curs international (cursurile IATA de exemplu)
  • sa te perfectionezi permanent prin participarea la cursuri, workshopuri, dezbateri, diverse evenimente in domeniu
  • sa fii la curent cu TOT ce se intampla in piata (evenimente, targuri si conferinte, produse turistice, topuri ale celor mai bine vandute produse, falimente si agentii cu probleme)
  • sa ai o viziune cat mai reala a pietei in care te afli si sa-ti cunosti locul pe care il ai
  • sa cunosti produsele pe care le recomanzi clientilor tai si sa cauti sa le oferi ceva nou mereu, sa anticipezi nevoia clientilor tai
  • sa fii deschis la noutatile ce apar in acest domeniu
  • sa-ti placa “surfingul” prin sistemele de rezervari; poti face minuni in anumite sisteme de rezervari daca le cunosti foarte bine
  • sa fii focusat pe clientul tau si sa ii cunosti nevoile; noi in turism vindem servicii pentru satisfacerea unor “dorinte”, insa si acestea pleaca tot de la “nevoi”
  • sa fii cu un ochi atent si la noutatile ce apar in turism si in afara Romaniei

Ti se par multe lucruri de indeplinit? Poate ca da, insa fiecare lucru enumerat mai sus este esential. In plus, lista de mai sus poate fi completata.

Asa cum spuneam si in articolul “Pregatirea de specialitate in turism“, pregatirea in acest domeniu este foarte importanta. Este esential sa ai o baza formata, sa stii sa te ghidezi in acest domeniu.

Pregatirea initiala trebuie sa fie doar baza, nu tot ceea ce stii tu despre turism. Daca ramai numai cu ce ai invatat in facultate iti vei da seama in scurt timp ca lucrurile nu mai sunt asa cum le-ai invatat tu, ca au aparut multe noutati cu care trebuie sa tii pasul daca vrei sa supravietuiesti in acest domeniu.

Turismul este un domeniu dinamic si asta mi-a placut intotdeauna! Nu ai timp sa te plictisesti, ai mereu ceva nou de invatat si de implementat. Totodata, cand te uiti la realizarile celorlalti te motivezi si mai mult si iti doresti si tu sa ai mai mult succes.

Daca te gandesti ca suntem inca in criza (sau a trecut, oare? 🙂 ) si ca in acest moment nu ai la cine sa te uiti si sa-ti doresti mai mult, te inseli! Sunt multe agentii care au inregistrat crestere anul trecut si anul acesta. Trebuie doar sa le identifici si sa afli cum au facut.

De cele mai multe ori raspunsul il afli daca pui o simpla intrebare.

In plus, in turism avem comunitati de oameni care se ajuta intre ei si este laudabil acest lucru. Ca si exemplu: grupurile de pe Facebook “Infotripisti” , “Blogosfera de turism”si “Specialisti in turism“. Sunt trei grupuri care merg exclusiv pe discutii constructive, pe intamplari reale, fara reclame si oferte turistice. Ma bucur ca exista aceste grupuri si ca avem un mediu in care putem gasi raspunsuri…totul este sa le cautam 🙂

Sa mergem mai departe cu analiza. Am vorbit pana acum de importanta studiilor si cea a comunicarii cu ceilalti oameni din bransa.

Pregatirea continua, participarea la diverse conferinte, targuri si  workshopuri este si ea importanta. Aici, pe langa informatiile valoroase pe care le primesti (despre domeniu in general sau despre un anumit produs), esti in contact cu oamenii din domeniul tau de activitate. Aici poti afla noutati, poti cunoaste oameni noi, poti incepe noi colaborari bazate pe recomandare.

Fii deschis la noutatile ce apar in domeniu: produse noi, touroperatori noi(de pe piata noastra sau cea internationala), sisteme de rezervari, tehnologie in turism. Daca nu esti atent la toate aceste lucruri in maxim 1 an de zile iti vei da seama ca piata sa schimbat si nu vei stii ce anume nu functioneaza. Evolutia se face prin schimbare. Imbratiseaza aceasta schimbare, adapteaza-te si cresti!

A fi la curent cu noutatile in domeniu insemna si a stii sa te feresti de probleme. Din pacate inca mai sunt acestii de turism cu probleme, agentii care dispar peste noapte iar din cauza lor avem de suferit cu totii. Cauta sa stii aceste informatii din surse sigure pentru a te proteja pe tine si pe clientii tai.

Focusarea pe client este si ea extraordinar de importanta. Clientii nostri cumpara vacante. Au ei NEVOIE de vacante? Aparent nu au, nu este o nevoie in adevartul sens al cuvantului. Depinde numai de tine sa iti cunosti clientul, sa stii ce il doare, ce ar vrea sa se schimbe si ce ar fi dispus sa faca pentru asta. Un exemplu bun de client este un om care sta la birou 10-12 ore pe zi, care este supra-aglomerat si care are NEVOIE de o pauza (aici intervii tu cu propunerea de vacanta).

Un client multumit iti aduce inca 2-3 clienti pentru ca le-a povestit despre vacanta oferita de tine (tu, consultantul de turism). Oferindu-le intreaga atentie, cunoscand fiecare nevoie si dorinta a lor, iti poti fideliza clientii. Construieste o relatie cu clientii tai, apropie-te de ei, cunoaste-le familia, lucrurile care le plac. Apoi, data viitoare cand va intreba de o vacanta vei stii ce anume au nevoie. Sau, poti sa nu astepti pana data viitoare cand te inreaba clientul respectiv de o vacanta. Are copii? Stii ca se apropie vacanta copiilor? Suna-ti clientul si spune-i ca te-ai gandit la el si la copiii lui si ca ai o propunere de vacanta speciala pentru copii.

Este greu sa fidelizezi un client, dar o data ce ai facut-o, o data ce acesta STIE ca TU esti persoana care i-a INDEPLINIT DORINTELE va apela la tine.

Sunt multe de spus legate de ce inseamna sa fii specialist in turism. Mai sus am enumerat numai cateva din lucrurile esentiale, lucrurile care nu trebuie sa iti lipseasca daca vrei sa fii foarte bun in ceea ce faci.

Totodata, daca vrei sa fii printre cei mai buni trebuie sa-ti PLACA ceea ce faci. Fara pasiune nu vei putea atinge cerul!

Turism Market este Blogul Specialistilor din Turism pentru ca toti cei care scriem aici suntem oameni pasionati de turism, oameni cu experienta in domeniu, cunoastem piata de turism (fiecare isi cunoaste foarte bine “bucatica” lui, iar impreuna alcatuim un intreg) si vrem sa impartasim cu tine informatii esentiale si noutati din turism.

Daca vrei sa fii updated cu ce se intampla in turism, in luna octombrie are loc conferinta Travel Tech. Turism Market va fi acolo si se va intoarce cu noutati pe care ti le vom prezenta aici.

Asa cum spunea Madalin in primul articol din acest an, vom ramane “Specialisti si in 2012“.

Tu ce crezi ca ar trebui sa adaugam la lucrurile esentiale pe care trebuie sa le aiba un “specialist in turism”?

Tags : Carmina Nitescufidelizarea clientilormarketing si comunicare in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

19 Comments

  1. Trebuie sa inveti de la client! Niciun agent de turism nu va putea vizita toate destinatiile vandute (personal stiu 3 agenti care au avut sansa sa calatoreasca peste medie), cu toate acestea trebuie sa poata vinde orice. Povesteste cu clientul despre vacanta lui pentru a afla cum e acolo si cui ai mai putea vinde acea destinatie.
    Si as mai adauga faptul ca poti face toate lucrurile enumerate de Carmina, doar daca te afli in echipa/ agentia potrivita tie. Nu toti putem, avem noroc sa lucram in agentiile de top, care investesc in personal, dar pentru fiecare exista agentia care-i permite sa evolueze daca isi doreste: stilul de lucru din agentie, chimia cu colectivul, deschiderea etc sunt detaliile de care trebuie sa tii cont la angajare.

    1. Argumentele sunt foarte bune, dar ce te faci atunci cand, chiar daca vrei sa inveti (despre toate zonele turistice unde nu ai putut ajunge) si ai avut turisti trimisi acolo, pentru care te-ai “chinuit” cu placere sa le oferi pachetul care sa li se potriveasca/tailor-made si cand se intorc nu mai dau nici un semn de viata pana anul viitor sau la urmatorul concediu, desi ii suni sa ii intrebi cum a fost sau/si le trimiti un email sa iti ofere un feedback, iar ei ori nu raspund, ori te “expediaza” ca nu au timp acum si totul a fost ok.
      Cred ca aici ar mai fi trebuit adaugat, desi s-a mentionat ca trebuie sa cunosti produsele pe care le vinzi turistilor, si faptul ca trebuie in continuu sa fi un adevarat consultant in turism, ca si cum tu ai fi construit de la 0 hotelul respectiv, sau tu ai pus bazele procesului de ridicare a muntilor etc. Cand ofertez un nou hotel la care nu am avut turisti pana acum, tripadvisor, amfostacolo si multe alte site-uri de feedback-uri sunt cei mai buni prietenei ai mei, iar apoi le fac lista pro si contra turistilor sa nu ramana cu impresia ca i-am obligat sa achizitioneze hotelul care mi-a placut mie, in turism trebuie si fim si impartiali si obiectivi.
      Iar ultimul lucru cu care inchei este ca sunt turisti care se jura ca atunci cand se intorc vin sa imi povesteasca cum a fost si fac si poze la hotel, desi pana sa plece suna si intreaba tot felul de detalii (ce culoare au draperiile, cat de adanca e piscina, care e orarul SPA-ului etc.) si cand se intorc exact ce spuneam si mai sus, nu mai au nici macar bunul simt sa raspuna la telefon/email, dar macar acestia sunt turistii “culturalizati” in “ale turismului” care stiu ca atat cat dau atata face…Am deviat putin de la subiect, dar consider ca ar fi un alt articol de scris pentru cei care au condei 🙂 .

      1. Luminita, mare dreptate ai cand spui ca se poate sa afli informatii valoroase de la clienti daca acestia ar fi dispusi sa ti le dea.
        Numai ca turistii nostri nu sunt singura “sursa”de informare. Ce-i drept, ei au fost acolo si iti pot da anumite detalii pe care nu le poti gasi nicaieri, insa daca nu merge sa apelezi la aceasta varianta poti apela la “studiul individual”: cauta informatii pe net, pe forumuri, vezi ce au spus si alti turisti sau oameni din domeniu(mai ales!) despre locatia respectiva, cauta grupuri axate pe turism(sunt cate grupuri pe Facebook de exemplu). Optiuni sunt! Poate poti face chiar un chestionar pe care sa-l daii clientilor impreuna cu voucherele de calatorie iar in chestionar pune intrebarile care te ajuta sa afli ce ai nevoie de la acei turisti.Intre timp sa speram ca vor deveni si ei mai deschisi 🙂

        1. Am mentionat, Carmina, ca atunci cand nu cunosc prietenii mei cei mai buni devin printre altele tripadvisor etc, dar cei drept imi doresc pe langa turisti care sunt hotarati in ceea ce vor de la urmatorul concediu si la turisti binevoitori care ne pot invata si ei pe noi lucruri noi…dar din pacate nu traim inca in acea lume…

      2. Intr-adevar este foarte greu sa obtii un feedback de la clienti. Multe firme ii motiveaza pe clienti sa raspunda la email-uri sau sa completeze formularele de satisfactie.. De exemplu, o tragere la sorti a unui mic premiu in schimbul de feedback-uri ii poate motiva;-)

    2. Multumesc pentru completare, Oana!
      Eu nu cred ca poti face toate lucrurile enumerate de mine numai daca lucrezi intr-o agentie de top. Eu cred ca tine de fiecare persoana in parte, de cat de dedicata este si de cat de pasionata este de ceea ce face. Eu am facut toate lucrurile mentionate mai sus(studii, workshopuri, perfectionari, discutii cu clientul legate de locatiile in care a fost, descoperirea nevoilor clientului si fidelizarea acestuia, participarea la diverse evenimente de profil, etc) cu mult inainte de a lucra intr-o agentie de top tocmai pentru ca imi place ce fac si vreau sa fac performanta 🙂

  2. Imi place tema aleasa . O conditie esentiala :

    Dezvoltarea unor relatii profesionale cu furnizorii si agentiile revanzatoare, bazate pe respect, profesionalism si o perfectionare a serviciilor oferite in colaborare.

    Cred ca unii tour-operatorii uita deseori ca cel mai important lucru este fidelizarea clientilor, chiar daca acestia au achitat vacanta la o agentie revanzatoare. Exista tour-operatori care ofera pachete de vacanta foarte bune dar, daca apare o problema a clientului, isi schimba atitudinea si ii recomanda clientului sa citeasca din nou contractul cu turistul. In momentele alea imi doresc sa realizez doar programe proprii pentru ca intreaga responsabilitate sa fie a mea.
    Imi revin atunci cand ma gandesc ca exista tour-operatori alaturi de care oferim vacante clientilor de multi ani, cu echipe de profesionisti care stiu sa trateze situatiile dificile si pentru care, relatia cu agentiile revanzatoare, are un rol esential in fidelizarea clientilor.
    Intotdeauna am fost de parere ca, pentru un real succes, trebuie sa oferi mai mult decat ce este scris in fisa postului tau, sa fii mai aproape de client chiar si atunci cand castigul financiar e nesemnificativ. Majoritatea clientilor mei fideli sunt cei pentru care am gasit solutii in situatii dificile.

    1. Foarte buna completare, Alex! Multumesc.
      Asa este, relatia cu agentiile cu care lucrezi este foarte importanta, mai ales comuncarea si sprijinul in anumite situatii!

  3. Carmina, sunt de parere ca toti specialistii din turism ar fi interesati de un articol cu resurse online gratuite pentru perfectionare, ma refer la cursuri online, webinar-uri si alte prezentari. De exemplu mie imi place mult Online Travel Training . Sper ca in viitor sa citesc un articol de genul acesta, stii ca nu toata lumea isi permite sa urmeze cursurile IATA. Mult succes si o zi frumoasa !

  4. Apropo de cei care spuneau ca exista si motive care nu iti permit sa devii un specialist in turism. Nu trebuie sa lucrezi intr-o agentie mare neaparat pentru a fi pasionat de ceea ce faci si de aici vine totul. Pentru ca din pasiune te vei lega de orice informatie primita vei intra pe net pe sute de siteuri de noutati din turism pentru a vedea ce se mai intampla, vei incerca singur sa combini sisteme de rezervari pentru a crea un pachet turistic propriu, chiar daca nu te finanteaza nimeni un curs IATA era 1700 lei cand l-am facut eu acum 3 ani si nu e mult, insa merita pentru ca iti ofera o baza solida in turism cu foarte multe informatii. Tot din pasiune vei rasfoi cataloagele in limba germana si vei incerca sa traduci singur unele cuvinte pentru a intelege ce ofera ei acolo, cum poti atasa la diversele destinatii promovate ca individuale si un zbor si un transfer si eventual excursii optionale. Facand toate aceste lucruri din pasiune vei ajunge sa iubesti ceea ce faci si sa vrei mereu sa sti mai mult, sa vezi mai mult si sa fi la curent cu ceea ce se intampla.Ma uit chiar si pe YouTube la diverse destinatii, diverse clipuri de prezentare a companiilor aeriene cand lanseaza o nou aeronava, o noua clasa, orice…chiar si cand isi schimba desingul loungeurilor din diverse aeroporturi. Le sugerez clientilor toate programele de fidelitate in care pot intra atunci cnad cumpara un zbor sau cumpar cazare la un hotel. Caut mereu ce programe de fidelizare apar in domeniu turismului atat pentru turisti cat si pentru agenti. OTT de care se vorbea mai sus e iar un program bun insa focusat pentru piata si agentiile din UK, dar e ok si asa, pentru cei in cautare mereu de informatii . Trebuie sa vrei cat mai mult si sa incerci sa obtii cat mai mult, altfel e usor sa gasesti motive gen nu lucrez intr-o agentie mare, nu am clientii perfecti, tu ai avut noroc etc Nimeni nu are mereu clienti perfecti, nimeni nu are mereu resurse financiare pe cat si-ar dori, nu toti stam in Bucuresti sa participam la zeci si sute de conferinte dar toti putem incerca daca vrem sa devenim mai buni in ceea ce facem prin pasiunea noastra pentru domeniu respectiv.Asta inseamna sa fi specialist in viziunea mea

  5. Pentru a fi specialist in turism ar trebui sa ai o diploma in acest sens, nu ? Cred ca asta este esential! Dar cine da aceasta diploma? Caci vad multa lume pe aici ce se autointituleza “specialist in turism”….

    1. Camelia, iti multumesc pentru comentariu. Nu cred ca ar putea exista diplome pentru toate titulaturile pe care le putem avea intun domeniu.

      Articolul de mai sus doreste sa explice ce calitati si studii ar trebui sa aiba un “specialist in turism”. Si de multe ori oamenii specializati intr-un domeniu au si studii dar mai ales pasiune si interes constant in a se perfectiona continuu in domeniul pe care il reprezinta.

Leave a Response