In ultimele articole am vorbit despre obiectivele pe care compania noastra de turism le poate atinge utilizand Facebook si cum. In urmatoarele articole ma voi concentra asupra altei retele de socializare, Twitter.
Twitter este un serviciu de micro-blogging, creat in 2006, care permite trimiterea de mesaje de text cu o lungime maxima de 140 de caractere prin Internet. Desi la origine era un simplu serviciu de micro-blogging, practic functioneaza in prezent ca si o retea de socializare.
Twitter avea, in februarie 2013, 200 de milioane de utilizatori activi si ocupa locul 11 in Alexa Global Top Sites. Desi aceasta retea de socializare a avut succes la nivel mondial, in Romania nu este atat de utilizata, cu doar 64.609 de conturi deschise (potrivit site-ului socialmediatraining.ro). Totusi, daca luam in considerare ca in Top Sites Romania intocmit de Alexa Twitter ocupa locul 28, se pare ca aceasta atrage un numar important de vizite.
Utilizatorul acestei retele era de obicei descris ca fiind o persoana pana in 35 de ani, antreprenor sau de profesie jurnalist, marketer sau avand un job in domeniul IT, cu studii superioare si cu venituri mai mari decat media.
Dar, de cand celebritatile si-au creat conturi pe Twitter, acest profil a inceput sa se schimbe. Twitter este accesat de majoritatea utilizatorilor de pe dispozitivele mobile, de obicei prin intermediul altor servicii, cum ar fi Hootsuite.
Tinand cont de aceste date, ar trebui o companie de turism din Romania sa ia in considerare Twitter?
Din punctul meu de vedere da, dar doar daca se dau urmatoarele circumstante:
- Produsele companiei noastre se adreseaza unei nise de piata care utilizeaza aceasta retea sociala.
- Daca partenerii de afaceri (furnizori, distribuiri, etc.) au conturi pe Twitter.
- Daca avem clienti sau parteneri de afaceri in tarile care utilizeaza intens Twitter (Vezi tabelul cu Topul 10 Alexa al tarilor unde aceasta retea sociala este populara).
- Si, probabil cel mai important, daca in conversatiile utilizatorilor de Twitter apare numele companiei noastre sau produsele pe care le vindem (ale noastre sau ale concurentilor nostri).
Chiar daca decidem ca in acest moment nu merita sa investim in Twitter, totusi este important sa monitorizam constant aceasta retea de socializare pentru ca in orice moment aceasta retea de socializare poate deveni utilia companiei.
Voi ce credeti? Ar trebui companiile de turism din Romania sa fie prezente pe Twitter?
In articolele urmatoare va voi impartasii cum poate fi utilizat Twitter atat de companii dar si de noi in profesia noastra.
Vasi, imi pare rau, eu nu cred asta. Tocmai am vorbit despre asta ieri la conferinta eTravel…
Twitter in Romania mi se pare ca iti mananca resurse si nu livreaza cat ar trebui sa livreze. Cifrele Twitter arata bine…in strainatate, insa in Romania nu sunt bune deloc.
Chiar crezi Razvan ca nici o companie de turism din Romania nu ar trebui sa fie pe Twitter? Eu nu cred ca toate companiile de turism din Romania trebuie sa aloce resurse pentru Twitter. Dar daca esti un hotel sau o destinatie care vrea sa atraga turisti straini, de ce nu? Eu cred ca poate fi interesant si pentru piata din Romania, dar depinde de companie. Eu stiu caz concret, a unei hotel din Romania care a castigat un client pe Twitter si acel client i-a facut publicitate in strainatate.
Nu cred ca este bine sa generalizam. Fiecare companie trebuie sa ia in considerare toate canalele si sa evalueze daca, in cazul sau concret, se merita sau nu sa aloce resurse pentru un canal anume.
Răzvan, tu ai făcut un prim pas în abordarea Twitter. Ți-ai legat contul de Facebook de cel de Twitter. Probabil dacă l-ai și urmări, ai vedea cam câți oameni interacționează cu tine… cel puțin în timpul conferințelor.
De s-ar începe de la acesastă conectivitate între conturi și s-ar acorda atenție doar interacțiunilor ce vin din partea potențialilor utilizatori, lucrurile ar lua o altă întorsătură.
Evident, se pune problema conținutului pe Twitter, și Vasilica, urmărind aceleași surse ca și mine, știe că prezența pe Twitter ar trebui să se împartă în 3 părți: sharing, self-promo, customer care. 🙂
Da, am observat ca multe conturi din Romania sunt doar o replica a paginii de Facebook si atat sau inca un loc unde sa apara ofertele companiilor. Ai dreptate, Petrus ca problema este continutul pe Twitter si ca intr-adevar prezenta pe Twitter trebuie sa se imparta in cele 3 parti mentionate de tine. Da nu, numai atat. Twitter poate fi util nu doar in relatia cu clientul final, ci este des folosit si cu succes in relatia B2B (business to business). Va multumesc, si tie Petrus si lui Razvan pentru comentariile la acest articol, sunt o sursa de inspiratie pentru viitoarele mele articole pe Turism Market despre Twitter. Si va rog, daca o sa le cititi si aveti argumente pro si contra a ceea ce voi spune despre Twitter sa le impartasiti. Cred ca astfel vom ajuta pe oricine isi pune problema daca sa foloseasca sau nu Twitter sa ia cea mai buna decizie :). O zi buna va doresc!
Petrus, tu esti un baiat destept si stii ca nu asa trebuie sa functioneze conturile, legate unul de celelalt, pentru ca au target diferit. In plus, ok, au reactionat oamenii cu mine pe Twitter la eveniment, dar asta s-a intamplat pentru ca ma urmaresc pe Twitter. Ce se intampla daca e vorba despre o agentie de turism mica sau medie?…pe aceea nu o urmareste lumea…si cum faci sa atragi influentatorii sa te urmareasca? Sunt de-acord ca pe Twitter sunt activi oameni faini din Romania, dar nu sunt din nisa de turism prea multi, si sunt foarte putini per total (12.000 dupa cum spune Victor mai jos) incat e extrem de greu sa ii faci sa te urmareasca daca esti aproape no-name sau daca nu ai lucruri de spus decat pe nisa de turism. Ca sa ai succes in orice business ai nevoie de o masa critica, iar Twitter, in opinia mea, nu a atins-o in Romania astfel ca mi se pare inutil sa aloci o resursa (de timp, de bani, de energie) intr-un canal care produce atat de putin, cand ai la indemana oportunitatea uriasa care o reprezinta Facebook-ul in Romania…
Nu am spus ca e bine ce faci, ci doar ca e bine ca totusi incerci cumva. Cu siguranta in spatele alegerii tale sta protejarea brandului personal. 🙂
Nu cred ca este benefica o conectare de conturi intre Facebook si Twitter datorita diferentei de profil al utilizatorilor.
In cea ce priveste utilitatea contului de Twiter, cred ca o companie care are ca si obiective incoming pe turisti straini ar trebui sa foloseasca Twitter.Ca si un exemplu cum este folosit Twitter in UK
http://www.greenhotelier.org/our-themes/community-communication-engagement/communicating-your-sustainable-hotel-efforts/
O zi buna va doresc.Multumesc
Multumesc Grabriel de comentariu si de link-ul la articol, care este interesant si util.
Nici eu nu recomand conectarea intre Facebook si Twitter. Acest lucru se poate face daca nu ai resurse suficiente, dar trebuie sa adaptezi tot timpul mesajele la ambele profiluri de utilizatori, ceea ce este foarte greu. Depinde de pentru ce folosesti cele doua retele de socializare, continut si frecventa postarilor.
Iar daca o companie tinteaza turistii straini va trebuie sa-s adapteze continutul la piata respectiva.
O zi buna!
Corect Gabriel.
Cred ca Twitter este total ineficient pe .ro, in sensul in care rezultatele potentiale nu justifica resursele pe care trebuie sa le aloci pentru comunicarea pe acest canal. Nu mai detine suficienta masa de utilizatori activi ca sa faca o diferenta…
Din cele ~65000 de conturi numai ~12000 sunt conturi active(conform ZeList roTwitter Index). In afara de asta, numarul conturilor active este in permanenta scadere.
Datorita faptului ca inca mai este folosit de o parte destul de mare de influentatori online as spune insa ca este inca ok sa ai un cont si sa incluzi canalul in lista canalelor monitorizate.
Buna, Victor! Multumesc de comentariu. Si eu cred ca alocarea de resurse pentru un cont de Twitter in Romania este discutabila, cu exceptia cazului in care chiar detectezi ca exista o nisa de piata printre utilizatorii activi. Dar cum bine zici, este o retea care trebuie monitorizata, pana si in mass-media din Romania se mai fac mentiuni la publicatiile de pe Twitter.
Totusi cred ca sunt destule companii de turism in Romania care au clienti straini sau cel putin furnizori, distribuitori si parteneri din alte tari. Iar in acest caz Twitter le-ar putea fiutil pentru afacerile lor, dar cu o alta abordare decat cea care o au in prezent.
Exact despre asta vorbeam si eu Victor, resurse alocate versus rezultate.
Parerea mea e ca atata timp cat o retea ca Twitter nu e populara la noi nu ar trebui sa ne focusam asupra ei. Cand vorbesti de reclama si de promovare alegi ca produsul tau sa fie vazut pe scara cat mai larga si nu invers, adica produsul in sine sa promoveze o retea de socializare cum e Twitter si cum inclin sa cred ca ar vrea cineva de pe aici. Daca Twitter e popular in alte tari dar nu la noi, de ce ne batem atata capul cu el. In plus, limita de caractere pentru un mesaj e iar un impediment dar chiar si asa, daca nu are cine sa-l vada nu mai conteaza marimea lui.
Buna Alex! Iti multumesc pentru comentariu.
Eu cred ca atunci cand vorbeste de promovare doresti ca produsul tau sa ajunge la un numar cat mai mare din clientii tai potentiali, segmentarea clientilor tai potentiali fiind foarte importanta.
Nu incearca nimeni aici sa promoveze nici o retea de socializare. Eu cu acest articol doream sa fac cunoscut Twitter acelor companii de turism din Romania care le poate fi utila aceasta retea. Si concluzia mea este in continuare cea mentionata in articol: in acest moment cel mai probabil nu merita sa investim in Twitter pentru a ne promova pe piata din Romania, dar este o retea sociala care ar trebui luata in considerare de companiile de turism din Romania care doresc sa se promoveze in tarile care utilizeaza intens Twitter. Si aici putem vorbi atat de Romania ca destinatie, pana la companii ca hoteluri, restaurante, muzee si alte destinatii si afaceri de turism de incoming.
Vasilica Maria, buna si tie! Sincer, imi sarise inima de bucurie cand am fost avertizat ca cineva a raspuns unui mesaj lasat de mine pe Turism Market dar m-am deszumflat cand am vazut ca raspunsul era la subiectul ,,Twitter" :)) De ce? Pentru ca mai vital pentru mine era sa primesc un raspuns de la subiectul ala cu ,,ce iti trebuie sa fi un bun activist in turism", ceva de genul, ca acolo ma doare pe mine inima grav :)). In fine, stii cum se spune, iti respect opinia si imi rezerv dreptul de a crede cu totul altceva. Parerea mea e ca cei care fac turism de ani de zile in tara noastra, stiu exact si cui se adreseaza si cum s-o faca si aleg solutiile cele mai bune pentru ei. Daca nu fac valuri pe Twitter e pentru ca poate nu se merita deranjul, ca sa fiu mai putin academic. In alta ordine de idei, mi s-a intamplat de nshpe ori sa cunosc persoane care fac afaceri in turism de cand se stiu fara sa aibe studii de specialitate. Si unii dintre ei o fac chiar foarte bine, participa la intalniri, seminarii, schimburi de experienta sau targuri in mod periodic si constant. Sunt absolut convins ca acestia, inca inaintea unor absolventi de studii superioare in turism, stiu mult mai bine cu ce se mananca activitatea asta si stiu in profunzime particularitatile fizico-economico-etno-botanico( :))) ) ale regiunii in care activeaza si mai stiu si ce clienti le calca pragul. Dar asta ar putea fi un alt subiect, asa-i? Deci, lumea spune ca pe Twitter vin cei de pe Facebook. De ce sa nu mergem atunci la matca si ne cramponam de acareturi? E ca si cum ai cunoaste pe cineva pe Facebook, cu care stii ca rezonezi pe subiecte comune dar nu comunici cu el acolo si-l inviti politicos pe Twitter :)) Si Maria, sunt deschis oricand discutiilor de orice fel, inclusiv argumentelor. Multumesc si eu pentru raspuns.
Alex Saxon Slaniceanu Cei care spun ca pe Twitter vin cei de pa Facebook este clar ca nu folosesc Twitter, decat eventual doar cu un cont de Facebook conectat la Twitter si asta nu inseamna sa folosesti Twitter. Mie imi este foarte util Twitter in Romania si, in utlimele luni, este o sursa de trafic care a crescut exponential pentru site-ul meu. Desigur ca exista oameni care fac de ani de zile turism in Romania si stiu ce fac. Dar sunt destui si cei care risipesc resurse intr-un mod haotic pe promovare. Niciun canal de promovare nu este pentru toate afacerile si pentru toate pietele. Dar vad destul de des oportunitati pierdute de Romania ca destinatie si de unele afaceri din Romania pentru ca incearca sa se promoveze pe anumite piete din strainatate cu aceleasi instrumente pe care le utilizeaza pentru piata romaneasca. Si ma intristeaza sa vad cum se risipesc resurse in loc sa fie inlocuite cu altele mai putin costisitoare si mai eficiente. Si eu iti respect opinia. Dar cred ca este bine sa cunoastem toate instrumentele pe care le avem la dispozitie si apoi, in fuctie de caracteristicile afacerii noastre, clientii nostri si resursele pe care le avem sa decidem care este cel mai util afacerii noaste. O duminica frumoasa iti doresc!
Sa zicem ca ai dreptate. Poate chiar ai. Problema despre care noi vorbim aici nu este cat de bun e Twitter ca platforma de promovare si socializare ci cum convingi romanii de asta. Aici e marea problema cu Twitter. Pentru ca eu asta vad acum, nefiind popular in Romania, Twitter nu convinge pe deplin. Si ar mai fi si o intrebare: de ce neaparat Twitter? De fapt, eu asta n-am inteles de la bun inceput, de ce Twitter? Si desi punctezi ca decidem in functie de caracteristicile afacerii noastre, de clienti si de resurse cand alegem care instrument e cel mai util, tin sa-ti amintesc ca nu despre altceva era vorba aici ci …despre turism. Deci nu ma intereseaza daca Twitter e un instrument bun pentru cineva din industria metalurgica. Iar tu spui ca aceste companii de turism din Romania trebuie sa fie prezente pe Twitter. De ce? Pentru ca nu intereseaza pe nimeni pozitia Twitter in lume ca si numar de utilizatori atata timp cat in Romania e varza. Iar alte argumente n-ai dat. Asa pot sa-ti spun si ca o tara cum e China, cu un volum urias de tranzactii economice in toate domeniile, nu prea agreaza si nici nu prea foloseste exact platforma numarul 1 in lume, Facebook. Si e egal cu 0 pentru ei numarul de utilizatori Facebook atata vreme cat la ei nu e popular. Pe undeva, aceeasi problema ca si cu Twitter la noi. O duminica frumoasa si tie!
Alex Saxon Slaniceanu Eu nu spun in articol ca este obligatoriu ca o companie de turism din Romania sa fie prezenta pe Twitter, ci punctualizez in ce situatii trebuie sa se tina cont de acest site de microblogging. Exista tari in care oamenii utilizeaza foarte mult Twitter pentru a se informa despre destinatii si a impartasii experiente de calatorie. Daca o companie doreste sa atraga turisti din aceasta tara Twitter poate fi foarte util. In plus acest site este utilizat mult in anumite tari pentru business networking. Am mai scris pe Turism Market un articol in care explic cum poate fi util Twitter companiilor de turism din Romania. http://www.turismmarket.com/cum-putem-utiliza-twitter-in-beneficiul-companiei-noastre. Daca suntem o companie care doreste sa atraga turisti si parteneri de afaceri turisti atunci trebuie sa depasim faza de a gandi la nivelul nostru local si trebuie sa utilizam instrumente de comunicare pe care le folosesc ei.