Stiu ca sunteti cu totii conectati la editia de toamna a Targului de turism al Romaniei, care incepe chiar astazi. Pana cand vom avea insa bilantul TTR, sa va mai povestesc putin de World Travel Market (WTM), care s-a incheiat cu cateva zile in urma.
Cum bine m-am laudat deja, am fost la WTM ca om de industrie, interesat de ce se intampla in lumea turismului la nivelurile superioare pietei noastre. Mi-am luat cu mine toate calitatile posibile: de specialist de marketing la Transilvania Travel, de reprezentant al Turism Market, de profesionist care intelege cate ceva si despre zona hoteliera, de persoana implicata timp de 7 ani si in sectorul public al turismului romanesc. Cum m-am pregatit pentru evenimentul asta, v-am impartasit inainte sa plec.
Ce am gasit la fata locului, va spun mai jos:
WTM in cifre si date
– desi nu este inca disponibil numarul total de vizitatori pentru toate cele 4 zile de targ, cel mai probabil s-au atins 50.000 de vizitatori. Cu un procent mediu de crestere de 4% fata de numarul de anul trecut.
– 4.910 expozanti, reuniti in cca 350-400 de standuri (am apreciat eu)
– mai mult de 60 de seminarii cu teme pentru toata industria ( hoteluri, linii aeriene, agentii de turism, bloggeri): trenduri si previziuni, tehnologie, social media, turism responsabil, marketing, seminarii dedicate eficientei in blogging
– cca 840 de comunicate individuale de presa, dintre care aprox 30 conferinte de presa – care au fost adevarate evenimente de promovare a destinatiei si de comunicare a noutatilor, gestionate in general de autoritatea nationala de turism a tarii respective sau de oficiul de promovare a acesteia din UK . Vecinii nostri bulgari, croati, unguri au avut si ei evenimente destinate presei.
– 3.000 de reprezentanti ai presei (presa scrisa traditionala, tv classic, tv online, bloggeri)
– 2 runde de speed business networking, una in deschiderea WTM, alta in ultima zi
– 1 zi dedicata turismului responsabil – cu seminarii tematice pe durata intregii zile
– 1 zi cu tema “Business day”
Zona de expozitie
Stiti ca, in general, standurile expozitionale indeplinesc doua caracteristici: cea functionala si cea estetica.
Functionalitatea este importanta pentru a nu bloca fluxurile in stand si pentru a delimita clar spatiile: zona de B2C (contact cu publicul) de cea de B2B si de cea de depozitare/staff. Estetica in general atrage vizitatori, iar ea ar trebui sa nu fie aleasa la intamplare, ci sa aiba in spate un concept care sa respecte strategia de comunicare a companiei.
Nu insist foarte mult pe standurile de la WTM, evident ca am vazut constructii impresionante, majoritatea bifau ambele caracteristici (in special cele de destinatii), dar unele dintre ele se rezumau la a fi functionale (cele din zona de tehnologie sau de promovare servicii online). Pot insa sa va spun ca unele standuri au fost premiate, iar dintre ele as mentiona:
– premiul “Best Stand Design” acordat standului Ungariei
– premiul “ Best Stand Personnel” acordat By Bye London, un site de informare pentru turistii care viziteaza Londra. Standul companiei respective a fost unul mic si deloc impresionant, insa staff-ul era extrem de activ si de interactiv, prezent peste tot in targ, promovandu-si foarte bine serviciile.
Alte categorii premiate: Most Innovative Stand Within the Technology Region, Best Stand Feature, Best Stand for Doing Business
Daca sunteti curiosi sa vedeti poze cu standuri (inclusiv cu standul Romaniei si standul premiat al Ungariei), va invit pe blogul lui Razvan Pascu , care a fost foarte harnic cu pozele :).
Standul Romaniei
Am auzit si-am citit tot felul de opinii vizavi de standul Romaniei. E drept, Romania nu a avut un stand estetic si, dupa parerea unora dintre participanti, nici macar prea functional. Drept sa va spun, dezamagirea mea cea mare a venit nu din modul in care a aratat standul, ci din lipsa de evenimente in stand si lipsa de comunicare a destinatiei in targ. Estetica este importanta, dar nu este totul la un targ, te poti diferentia si altfel decat folosind atribute de estetica vizuala, in functie de obiectivele de comunicare pe care le ai. Regretul meu este ca, din punct de vedere evenimente si comunicare la WTM, gestionate de MDRT, Romania a fost inexistenta.
Sa vedem contextul:
- 1. in aceasta vara s-a incheiat mandatul doamnei care a condus ani buni Biroul de promovare turistica a Romaniei la Londra (pensionare)
- apoi, timp de cateva luni, Biroul de turism Londra a fost inchis, iar in octombrie a fost trimis la Londra un coleg de la Bucuresti (MDRT), pentru a pregati standul si a mai sta o vreme pe acolo (perioada de interimat)
- standul, intins pe o suprafata de 255mp, a fost construit cu un furnizor din Romania, la un pret absolut justificat de cca 70.000 eur. Costul total al participarii Romaniei la WTM, conform declaratiei publice a ministrului a fost de 300.000 eur, chestiune pe care nu am de gand sa o comentez in niciun fel.
- in stand au fost 36 de companii de turism, vreo 10 dintre ele inscriindu-se in ultimul moment (stiti bunul obicei al natiei noastre, nu?), prin urmare de aici s-ar putea sa fi venit si functionalitatea redusa
- materialele de promovare au fost cele clasice si doar 3 titluri de data asta 🙁 : Romania generala, cultura si city break. Noroc cu expozantii, ca n-au venit cu mana goala 🙂
- in tot acest timp, se deruleaza procesul de selectie al viitorului sef de Birou promovare UK, cu finalizare luna aceasta(?!). Sper ca pana la viitorul targ sa fie ales si un nou sef de birou.
Ce-am inteles eu din toate astea:
- in contextul vidului de reprezentare al MDRT/Romaniei pe piata britanica, ministerul a ales strict sa ofere un spatiu de business companiilor de turism din Romania (si ministrului si personalului aferent) si sa nu comunice nimic altceva decat ceea ce era evident: prezenta Romaniei la targ. Altfel spus: sunt aici, dar n-am nimic de spus despre mine.
Ce Nu am inteles:
- – de ce nu s-a finalizat procesul de selectie al sefului de birou in timp util, astfel incat ‘alesul” sa-si inceapa mandatul punand umarul la promovarea Romaniei chiar incepand cu acest targ?!
- – de ce s-a ales aceasta prezenta minimalista la WTM, cand practic s-a modificat doar unul dintre factori?! Mai exact, a plecat un om din sistem si nimic mai mult. Restul de factori importanti in procesul de participare la eveniment ar fi trebuit sa ramana neschimbati: strategia de comunicare pe piata britanica, colegii din Bucuresti, bugetul
Zona de Evenimente/seminarii
A fost cea mai utila pentru mine, drept pentru care ii voi dedica un articol separat :).
Pana atunci, va doresc sa participati la seminariile de la TTR si sa va doriti, la fel cum imi doresc si eu, sa ajungem sa avem un targ cu o componenta mult mai importanta de informare decat cea actuala.