De ce este un agent de turism mai bun ca un smartphone sau ca o tableta?

Se pare ca aproximativ 35% din populatia globului are astazi acces la internet (aproximativ 2,5 miliarde de oameni). Si exista deja proiecte de extindere a retelelor wireless disponibile pentru toata lumea prin intermediul baloanelor de mare altitudine (Project Loon).

Peste 70% din populatia globului are astazi (cel putin) un telefon mobil.

Sunt deja probabil peste 6 miliarde de telefoane mobile functionale in intreaga lume. Si cel putin 25% dintre utilizatori detin si folosesc cel putin 2 terminale mobile.

Dintre acestea, mai mult de 1 miliard sunt smarphones.

Dintre utilizatorii de smartphones, peste 80% le folosesc zilnic si pentru a naviga pe internet. Iar peste 60% folosesc aplicatii si acceseaza Social Media de pe smartphone.

Tinand cont ca se estimeaza un numar cu mult peste 100 milioane de tablete deja in folosinta, devine evident ca putem afirma ca numarul de terminale mobile din intreaga lume a depasit deja numarul total al populatiei planetei.

In urmatorii ani se estimeaza ca traficul de date de pe tablete va insemna 10% din totalul traficului de date la nivel global. In 2016 se presupune ca traficul de date generat de tabletele mobile va depasi intreg traficul de date global din 2011.

Aceste cifre sunt estimative si aproximative, situatia fiind greu de cuantificat si in continua schimbare.

Insa putem trage fara problema o concluzie: telefoanele mobile sunt deja o realitate cotidiana pentru majoritatea oamenilor. Iar smartphone-urile vor deveni o necesitate si chiar o obisnuinta in viitorul apropiat.

Dispozitivele mobile (mobile devices) – fie ele smartphones, tablete sau laptopuri – vor genera tot mai mult trafic de date si vor fi folosite de tot mai multi oameni.

Tehnologia este esentiala in orice industrie, cu atat mai mult in TURISM.

Insa nu e si suficienta: consumatorul din zilele noastre isi schimba dorintele si asteptarile mai des decat ne-am obisnuit noi sa ne adaptam la piata si chiar mai rapid decat se schimba tehnologiile.

Clientii nostri sunt conectati. Nu numai ca au acces rapid si usor la informatia online, ci sunt si conectati intre ei in Social Media.
Majoritatea covarsitoare a posesorilor de smartphone si tablete isi folosesc gadget-ul pentru a-si planifica calatoriile! Pentru a se informa, pentru a comunica si de multe ori chiar pentru a face rezervari si chiar plati.

Si dupa cum spuneam, numarul detinatorilor de smartphones si tablete creste fantastic…

In plus, pe FaceBook suntem deja peste 1 miliard de oameni. Lumea este conectata la informatie si devine interconectata. Siteurile de Review-uri influenteaza inevitabil deciziile de cumparare, iar review-urile unor cunoscuti sau influentatori de incredere din Social Media sau din Blogosfera pot cantari decisiv in procesul de decizie al unui turist.

Asadar, turistul din zilele noastre isi doreste sa calatotreasca inteligent. Sa gaseasca cea mai buna oferta pentru asteptarile sale.

Nu intotdeauna cea mai buna oferta inseamna cea mai ieftina si de multe ori informatia accesibila prin tehnologie si online indruma clientul catre o anumita oferta, la probabil cel mai bun pret disponibil.

Cu toate acestea, Tehnologia nu poate substitui agentul de turism!

Un agent de turism aduce in relatia cu clientul sau experienta, cunostinte, emotii si entuziasm.

Intr-o lume in care tehnologia devine o obisnuinta cotidiana si accesul la informatie este la indemana tuturor, consultantii de turism trebuie sa isi dovedeasca in mod continuu si evident valoarea si utilitatea in relatia cu clientii lor tot mai informati si interconectati.

E adevarat ca astazi tot mai multi turisti isi pot face online rezervari de bilete de avion sau hoteluri si deci isi pot planifica vacante pe cont propriu, folosind o tableta sau un smartphone.

Insa desi tehnologia si accesul la internet le ofera turistilor informatii si confortul rezervarii si platii online, nici o tableta sau smartphone nu este si nu va fi niciodata indeajuns de „smart” incat sa inteleaga asteptarile, nevoile si stilul personal al unui client.

Nici un dispozitiv mobil de ultima generatie si nici un QR Code nu va fi capabil sa starneasca si sa provoace emotii si entuziasm unui client. Pentru ca entuziasmul si bucuria unui consultant de turism care isi cunoaste si iubeste meseria sunt molipsitoare si convingatoare.

Dispozitivele mobile (smartphones sau tablete) si sistemele de rezervari online nu isi inteleg si nu isi pot cunoaste cu adevarat si la nivel personal clientul!

Clientul vine la agentul sau de turism cu un bagaj propriu de cunostinte si experiente, cu proprile vise si asteptari. Si numai un consultant atent si cu experienta poate sa ofere unui client exact genul de experienta de vacanta pe care acesta si-l doreste.

ATENTIE: Nici un dispozitiv mobil si nici un sistem de rezervari nu va spune vreodata unui client ca alegerea pe care a facut-o NU este potrivita pentru el! Pe cand un consultant de turism isi cunoaste clientul si stie sa puna intrebari astfel incat sa se asigure ca intelege exact de ce are acesta nevoie.

Iar cand un turist se intoarce incantat dintr-o vacanta, va multumi unui agent si nu unui smartphone…

Un dispozitiv mobil inteligent sau un sistem de rezervari online asculta de ordinele utiliztorului si ii ofera informatii si posibilitatea de a incheia o rezervare in functie de criteriile de selectie si decizia acestuia.

Pe cand un consultant de turism pune intrebari si stie nu doar sa auda ci sa si ’’asculte’’ ce isi doreste clientul – sa inteleaga, sa proceseze, sa treaca prin propriul filtru aceste informatii, sa isi clarifice atat sie cat si clientului, ce fel de experiente isi doreste de fapt acesta.

Cateodata un consultant bun poate descoperi ca un client are anumite nevoi de care chiar clientul nu era constient. Si un consultant de turism depaseste granita nevoilor de baza – el ajunge la dorinte, aspiratii, stil personal.

Din pacate, astazi tot mai mult trusiti au senzatia ca – prin accesul la informatie si tehnologie – sunt mai pregatiti decat agentii de turism.
Nu discutam exceptiile care confirma aceasta supozitie…

E adevarat ca tot mai multi turisti ajung la agentii lor deja informati. Asta mai ales atunci cand agentii nu au reusit sa fie tocmai ei cei care au inspirat si sugerat urmatoarea destinatie aleasa de client.

Insa, desi clientii au citit reviewuri, au citit ghiduri ale destinatiei, au comparat tarife si oferte, de multe ori au reusit sa ajunga doar la o… „lista scurta” de variante, fara insa a stii cum si de ce anume sa aleaga cel mai bine.

Indiferent cum isi obtine informatia un turist, un rol esential al unui agent ramane acela de a-l ajuta pe client sa inteleaga diferentele dintre ofertele selectate si sa le analizeze corect, fundamentandu-si o decizie pe care sa o ia multumit si increzator.

Daca pentru o cazare in propria tara sau pentru o vcacanta intr-o destinatie binecunoscuta, un turist are incredere si chiar poate prefera sa isi faca proprile rezervari si eventual sa se descurce pe cont propriu, intr-o destinatie cu totul noua pentru turist (fie ea exotica sau nu) sau intr-o vacanta planuita si visata de mult timp, in care detaliile sunt esentiale, orice turist si-ar dori sa se bucure de expertiza si suportul unui consultant de incredere.

Un consultant care sa le inteleaga asteptarile si nevoile, care sa le confirme si motiveze alegerile, care sa le gaseasca cele mai bune solutii ca raport pret/calitate – si nu in ultimul rand – care sa fie acolo oridecateori va fi nevoie. Sa fie gata sa rezolve orice problema neprevazuta ar aparea.

Internetul ofera turistilor de azi informatie multa. Uneori prea multa. Si uneori timpul si experienta acestora nu ii ajuta sa selecteze cele mai utile si de incredere informatii. Experienta personala a unui consultant de incredere nu va putea niciodata fi inlocuita cu o serie de informatii adunate online.

Prin tehnologie si inovatie pusa in slujba clientului se pot castiga noi clienti si dezvolta oportunitati de business!

Insa numai printr-o relatie personalizata, directa si speciala, poti transforma un client in client fidel si din client el poate deveni follower, prieten si chiar endorser al tau.

Mai mult decat un birou de rezervari si un agent de turism, trebuie sa devenim la modul concret CONSULTANTI IN TURISM.
Iar Tehnologia ne poate ajuta sa folosim si adunam informatiile necesare clientilor nostri rapid si eficient si sa le COMUNICAM astfel incat sa devenim un consultant valoros in planificarea vacantei, nu doar in Rezervarea si Cumpararea ei!

Un CONSULTANT sau un AGENT de TURISM este mai bun decat orice smartphone sau tableta, tocmai fiindca experienta sa personala face diferenta. Si un Consultant de Turism va avea succes intotdeaauna daca si cand este perceput ca o sursa de incredere de expertiza in domeniul sau.

NU e deajuns deci sa fii mai bun decat un dispozitiv mobil sau un sistem de rezervari online – trebuie sa fii mai de incredere si deci mai de apreciat.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismCristian Francuspecialisti in turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

17 Comments

  1. ATENTIE: Nici un dispozitiv mobil si nici un sistem de rezervari nu va spune vreodata unui client ca alegerea pe care a facut-o NU este potrivita pentru el! Pe cand un consultant de turism isi cunoaste clientul si stie sa puna intrebari astfel incat sa se asigure ca intelege exact de ce are acesta nevoie.

    Iar cand un turist se intoarce incantat dintr-o vacanta, va multumi unui agent si nu unui smartphone…
    —————————————————-
    Eu cred ca in primul caz opiniile turistilor deja cazati structurati pe nivele (cupluri, familii cu copii, etc.) fac mai usoara alegerea unui sejur. Iar pentru cea de-a doua nu trebuie sa multumesti smartphon-ului ci unitatii respective direct printr-un review.

    1. Inteleg ce vrei sa spui Costi!

      Am si mentionat in articol:
      “Siteurile de Review-uri influenteaza inevitabil deciziile de cumparare, iar review-urile unor cunoscuti sau influentatori de incredere din Social Media sau din Blogosfera pot cantari decisiv in procesul de decizie al unui turist.”

      Opiniile si reviewurile de pe siteuri gen TripAdvisor sunt foarte utile!

      Si totusi, sunt de multe ori contradictorii!

      Stiu Hoteluri foarte bune care au parte de reviewuri negative!
      Si Hoteluri slabe care au parte de reviewuri bune!

      Dupa cum bine spuneai si tu:
      e esential sa descoperi CINE, ce tip de turist (famili cu copii, cuplu tanar, student, senior etc) a facut acest review si CE ANUME i-a placut sau nu!

      Daca tu cauti un hotel intr-o statiune plina de viata si distractie, nu va conta ca cineva a dat un review prost pt un hotel fiindca era prea zgomotos! Sau fiindca nu avea facilitati pt familii cu copii!
      Poate nu ai nevoie de ele si poate iti doresti distractie si zgomot! Sau nu!

      Siteurile de Reviews sunt excelente si UTILE!

      Insa sunt time-consuming!

      Si sunt foarte subiective! Si trebuie sa descoperi singur CUM DE cineva da 5 stele si altcineva 2…si de ce?!

      In plus: DACA esti multumit de cazarea la un Hotel e firesc sa le dai un review bun sau poate chiar o multumire!

      Insa de multe ori, un CONSULTANT de travel iti ofera un PACHET de SERVICII, nu doar cazare la hotel.

      Si te ajuta sa alegi un Hotel pe care l-a vazut personal sau de la care are feed-back primit de la turistii intrisi de acolo!

      De aceea spun – sunt situatii in care un consultant de incredere, te poate ajuta indeajuns de mult incat sa ai de ce sa ii multumesti!

  2. … prea tarziu si prea rare articolele in sprijinul breslei… o idee trecuta cu vederea: cu smartfonu nu poti negocia pretul pe cand in agentii sigur o sa gasesti “consilieri” care sa-si taie din profit pana la disparitia agentiei…::)))))))
    si, apropos de tehnologie, si autoturismul te ajuta sa ajungi la o destinatie, ca si telefonul, dar nu te sfatuieste de ce acolo…

  3. “Un agent de turism aduce in relatia cu clientul sau experienta, cunostinte, emotii si entuziasm.”
    Din pacate pentru turisti, exista extrem de putini agenti de turism care stiu ce anume vand. Din 12-13 agentii de turism contacte in decursul timpului, doar la 2 am primit recomandari si raspunsuri la toate intrebarile. De la restul, nimic mai mult decat strict descrierea din oferta sau eventual “recomandarea” de a cauta impresii pe net:-).

    1. Sunt sigur ca ai dreptate Ana!

      Exista si agenti care nu se implica foarte mult. Fie pt ca nu au experienta necesara, fie pt ca poate NU AU TIMPUL necesar.

      Poate si de aceea fac mereu o diferenta intre AGENTUL DE TURISM (agent de rezervari) si CONSULTANTUL de TURISM!

      exista agentii cu sediu la bulevard, care au multi vizitatori si in care poate agentii nu au timp sa stea foarte mult cu fiecare client potential in parte!

      Si exista si agentii care dau mare importanta fiecarui client!

      Acum, te-as intreba: CUM AI CONTACTAT AGENTIILE de care vorbeai?

      Cele 12-13 agentii? Sper ca nu DOAR pe mail?!

      Si sper ca nu in acelasi mail trimis catre toate agentiile mentionate…

      UN client care cere detalii de la mai multe agentii va cumpara eventual NUMAI de la una. Si atunci celelalte 12 nu au agenti motivati sa investeasca timp si cunostinte intr-o cerere venita poate online.

      Daca insa ai o relatie directa cu un consultant de travel, vei avea probabil si timpul necesar sa discuti cu el/ea despre tine, despre experientele tale, despre asteptarile tale si bugetul tau.

      Si – dupa o prima experienta placuta, va fi util si frumos sa continui o relatie bazata pe incredere!

      Inca ceva:

      ia te rog in calcul ca noi consultantii de travel, investim TIMP, cunostinte si chiar emotie in relatia cu clientii!

      Si se intampla (nu de putine ori) ca un client sa petreaca timp cu noi, sa ne puna intrebari, sa primeasca raspunsui (pt care am investit timp si relatii) si…apoi sa NU MAI CUMPERE!

      De ce? Poate pt ca alaturi de noi s-au decis ce li se potriveste si au ales sa cumpere cu 5 euro mai ieftin de la un concurent sau online…

      Iar noi, pt consultanta de travel, nu incasam nici o taxa! 😉

      1. Agentiile au fost contactate in decursul anilor telefonic si apoi pe mail pentru ca asa a solicitat agentul de turism.
        Sunt constienta ca nu au timpul necesar sa vorbeasca cu toti clienti potentiali, dar totusi…. hai sa iti dau un exemplu: anul trecut un coleg mi-a recomandat o agentie prin care a plecat in concediu. La inceputul anului acesta am luat legatura telefonic cu agenta de turism recomandata, i-am spus ce destinatie ma intereseaza, bugetul de care dispun, ce anume prefer, etc. Mi-a solicitat sa ii trimit un mail cu toate detaliile si imi va trimite cateva oferte urmand sa mai vorbim ulterior. Zis si facut, am trimis mail si astept cateva zile, revin cu telefon, imi spune ca este foarte prinsa isi cere scuze,imi va trimite in cateva zile oferta, ok zic suntem la sfarsitul lunii ianuarie nu are rost sa ma grabesc, astept, dar dupa inca o saptamana mi-am pierdut rabdarea si am sunat sa intreb ce se intampla. Raspunsul: este foarte prinsa cu ofertele early booking pentru Bulgaria si nu a avut timp, dar sa mai astept putin ca se elibereaza si ma rezolva…..Nu am mai asteptat, am luat legatura cu o alta agentie. Apropo, nici pana azi nu am primit acea oferta. Nu cred ca era foarte greu ce solicitam: cazare pentru 2 persoane in 3 locatie diferite. Dar, pentru ea a fost mai simplu sa vanda sejururi allinclusive in Bulgaria sau poate ca asta impunea firma.

  4. in acest caz agentii de turism trebuie sa fie foarte bine informati in legatura cu locatiile recomandate
    pana acum foarte putini agenti au cerut feedback-uri detailate vazute prin prisma oaspetelui care a avut sejurul in locatia respectiva pentru a-si nota unele informatii care nu sunt mentionate de hotelul respectiv 🙁
    iar recomandarile pentru anumite locatii se fac de foarte multe ori pe baza preturilor sau comisioanelor obtinute in defavoarea satisfactiei clientului final 🙁

    1. Draga NADIA…

      Nu te contrazic! Poate sunt inca multi agenti care nu isi fac meseria cu pasiune sau nu au destula experienta.

      De aceea ai de ales dintre atatea agentii! 😉

      Si inca ceva: te rog mult citeste si raspunsul/comentariul meu la comentariul ANEI de mai sus!

      Depinde de modelul de business si de tipul de client: exista agenti care nu au timp sau nu gasesc util sa investeasca f mult timp in relatia cu un client nou. (vezi mai sus unele motive)

      Si exista agentii (birouri de consultanta de travel) care asta isi doresc: clienti cu care sa construiasca o relatie bazata pe incredere si feed-back!

      Legat de recomandarile agentilor facute – presupui tu ca in functie de comisionul obtinut – ar fi nu doar ipocrizie ci si prostie ca un agent sa recomande unui client un HOTEL sau PACHET care NU i se potriveste, doar pt a obtine un comision bun acum.

      Pe termen mediu, va pierde acel client si deci degeaba faci un comision un pic mai bun azi, daca pierzi un client.

      E de bun simt!

      Exista Agentii care au Produse Proprii si evident incearca sa le vanda pe acestea. Daca ai un Produs in magazin, pe raft sau in depozit, vei incerca sa convingi clientul ca are nevoie exact de produsul tau!

      UN CONSULTANT de TRAVEL, de cele mai multe ori NU vinde produse proprii. Deci nu cauta sa iti ofere neaparat ceva, sa iti bage pe gat UN ANUMIT PACHET.

      Interesul consultantului este ca turistul sa fie multumit si sa se intoarca cu incredere la el si data viitoare!

      E bun simt si nu rocket science!

      Si daca exista agenti care nu inteleg asta – poti sa ii eviti! 😉

      Si sa dai sansa unui consultant sa iti castige increderea!

  5. Iar induceti confuzie privitor la consultant / consultanta sau un agent de turism! si mai introduceti o ,, nuanta" otravita….smartphone-ul….,, Un CONSULTANT sau un AGENT de TURISM este mai bun decat orice smartphone sau tableta, tocmai fiindca experienta sa personala face diferenta. Si un Consultant de Turism va avea succes intotdeaauna daca si cand este perceput ca o sursa de incredere de expertiza in domeniul sau.
    NU e deajuns deci sa fii mai bun decat un dispozitiv mobil sau un sistem de rezervari online – trebuie sa fii mai de incredere si deci mai de apreciat."….
    Cand o sa pricepeti ca un consultant nu poate fi asimilat see you un agent de turism!
    Agentul de turism face/ofera consultanta (CARE PRESUPUNE COMPETENTA DE A COMUNICA), utilizeaza smartphone-ul , laptop-ul, etc si in plus , ceea ce este mai important….vinde! Asta-i atributul principal al unui agent de turism. Sa VANDA! Iar consultanta si smartphone-ul, sunt doar niste instrumente, niste atu-uri necesare scopului final….vanzarea produsului turistic……,, Cu toate acestea, Tehnologia nu poate substitui agentul de turism! "…..dupa cum va exprimati.
    Deci, raspunsul la titlul/sarada…“De ce este un agent de turism mai bun ca un smartphone sau ca o tableta?”….este foarte simplu : Pentru ca doar el vinde! Consultantul si smartphone-ul…NU! REPET! : Poate n-ati sesizat acest aspect important si definitoriu din activitatea agentului de turism. Mai vulgar, ca la piata, degeaba stai la taraba daca nu vinzi castraveti , chiar daca ai concurenta si faci/oferi consultanta precupetelor. Parca se numeste marketing stiinta asta. Strategie de marketing…… Restul tine de suplimentul descriptiv al competentelor pe care le-ai dobandit printr-un curs de formare profesionala, obligatoriu pentru ocuparea unui asemenea job.
    Cu sau fara smartphone…..pentru inceput.

    1. Mihai, titlul articolului are si scopul de a atrage atentia 😉

      Dupa cum am mentionat, ma refeream la competitia intre AGENTUL DE TURISM clasic si Sistemele de Rezervari Online (accesibile prin Smartphone si Tableta si Laptop etc)

      Am facut o comparatie intre avantajele pe care le are sau ar trebui/ar putea sa le aiba un Agent bun de Turism, in comparatie cu concurenta sa disponibila online.

      In ideea ca un turist poate apela la un agent de turism SAU poate incerca sa se descurce singur online (cu bilete de avion, cazari + alte servicii)

      Recunosc ca am privit lucrurile din perspectiva unui consultant – căutand sa rămân obiectiv si sa inteleg viitorul intr-o lume conectata in care tehnologia devine un fapt divers, cotidian si firesc.

      Mi-am dorit sa găsesc si expun avantajele pe care noi, consultantii, le avem. Sau le putem avea.

      Nu am dat verdicte si nu am pretenții de vizionar.

      E o opinie si un articol care cauta sa evidentieze rolul si avantajul profesioniștilor între-o lume tot mai conectata si Smart.

      Daca vrei, accept diferenta intre AGENT si CONSULTANT!

      Un Agent de Turism SAU un Agent de Vanzari VINDE!

      Un Consultant insa asculta, inteege, face propuneri si…face o vanzare specifica – consultativa.

      Evident ca un consltant sau un agent fooseste tehnologia!

      Inteleg ca tu susti ca pana la urma consultanta este un instrument, la fel ca si smartphoneul.

      CONSULTANTA implica oferirea de expertiza si solutii profesioniste intr-un anumit domeniu!

      Ca sa intelegi cum vad/inteleg eu CONSULTANTUL in TURISM< poate ai timp sa arunci un ochi pe acest articol mai vechi care se refera exact la acest lucru:

      Agent sau consultant de turism? De la concept la mentalitate –

      http://www.turismmarket.com/agent-sau-consultant-de-turism-de-la-concept-la-mentalitate

      ==

      1. Citeste articolulu acesta….

        Smartphones et tablettes sont aujourd’hui devenus les assistants voyages incontournables du quotidien – HRS – 24 juin 2013

        Selon l’enquête eResult pour HRS, une personne sur trois a réservé au moins une fois une chambre d’hôtel sur mobile en 2013
        Smartphones et tablettes sont aujourd’hui devenus les assistants voyages incontournables du quotidien et modifient en profondeur les habitudes de réservation. En moyenne, une personne sur trois a déjà réservé au moins une fois une chambre d’hôtel sur mobile et 25 % des personnes interrogées seraient prêtes à tester ce nouveau mode de réservation. Cette information provient d’une enquête eResult* commandée par HRS, le n° 1 mondial de la réservation d’hôtels en ligne pour les entreprises.
        – Percée spectaculaire de la réservation d’hôtels sur mobile
        – Les hommes sont plus technophiles que les femmes
        – Le boom des voyageurs d’affaires
        Grâce à sa souplesse de réservation, à sa praticité et aux progrès technologiques des
        applications en termes d’ergonomie et de rapidité, le mobile s’impose de plus en plus comme la solution la plus adaptée aux nouveaux besoins des voyageurs d’affaires.
        Il y a deux ans, seule une personne sur cinq déclarait avoir réservé une chambre d’hôtel sur mobile. En 2013, une personne sur trois (31 %) déclare avoir utilisé son mobile pour le faire.
        Selon l’enquête eResult pour HRS, une personne sur trois a réservé au moins une fois une chambre d’hôtel sur mobile en 2013
        Un usage qui se développe aussi pour les déplacements loisirs
        Si les voyageurs privés ont adopté plus tardivement le mobile comme outil de réservation, ils
        rattrapent rapidement leur retard. Un répondant sur trois (31 %) a déjà réservé une chambre d’hôtel pour un court séjour en utilisant son mobile et plus d’un quart d’entre eux envisagent de le faire prochainement. Ce qui témoigne d’une vraie tendance de fond : en 2011, seuls 18 % avaient effectué au moins une réservation d’hôtel sur mobile et une personne sur dix envisageait de le faire prochainement.
        « Les voyageurs actuels s’appuient sur les applications, car ils réduisent tout à l’essentiel :
        recherche rapide et simple, réservation en seulement deux étapes agrémentée de services
        vraiment utiles à l’image du Passbook d’Apple qui permet la gestion de vos réservations
        (concerts, hôtels, avions). C’est aussi la recette du succès pour notre application HRS, qui a
        été téléchargée plus de dix millions de fois », déclare Björn Kramer, directeur de la division
        Mobile & New Media à HRS.
        HRS propose les applications mobiles :
        – HRS mobile, dédiée à la réservation d’hôtels
        – Hôtels Now, dédiée aux réservations d’hôtels de dernière minute
        – Applications mobiles (BlackBerry, iPhone et Android) adaptées à chaque client-entreprise.
        …………………………………………..
        Mai sunt multe aplicatii care sunt integrate in smartphone, dar pentru a face turistul sa se simta ….mai implicat. Toate sunt dedicate turistului, in general vorbind.

  6. Cristi, smartphone-urile sunt deja o necesitate si chiar o obisnuinta in zilele noastre. Nu mai trebuie sa proiectam viitorul pentru a vedea ceva ce este deja evident.

    Cat legat de “relatia cu clientul sau experienta, cunostinte, emotii si entuziasm”, tu tinzi spre aspecte pe care nu le intalnesti la toata lumea. 🙂 De exemplu, pe mine emotiile si entuziasmul ma lasa rece, iar eu la randul meu nu pot emana asa ceva, cel putin nu la un nivel care sa impresioneze pe cineva; se vede si din stilul meu de scris pe gtd20.ro. Deci, da, eu nu pot fi un agent de turism. 🙂

    “Dispozitivele mobile (smartphones sau tablete) si sistemele de rezervari online nu isi inteleg si nu isi pot cunoaste cu adevarat si la nivel personal clientul!” Nu iti dau decat un exemplu (nu din turism), desi din ce am testat eu nu e foarte reusit: Stirili, aplicatie mobila care iti furnizeaza stiri in functie de preferinte, de aprecieri ale linkurilor etc. Adauga la asta cautarile semantice, auto-suggest-ul etc. si ai sa vezi ca incet-incet aplicatiile tind spre a intelege comportamentul consumatorilor. Bine, acum proiectam un viitor mai indepartat si nu vreau sa divaghez.

    Pe scurt despre dispozitive mobile si aplicatii dedicate, eu le vad utile inainte, in timpul si dupa consumarea vacantei, le vad ca pe niste mijloace ce rezolva niste probleme de moment, probleme pe care agentul de turism cu siguranta se va simti iritat sa le rezolve daca turistul l-ar suna din 30 in 30 de minute de la fata locului sa il intrebe unde, ce si cand. Acum, sa fim sinceri, ce agent de turism iti poate recomanda cate un restaurant diferit pentru fiecare zi din sejur? 🙂

    Le vad utile pentru cei carora le place sa fie spontani, sa descopere la fata locului, sa obtina feedback in timp real.

    Poate sa analizeze agentul de turism cate oferte si reduceri vrea turistul care ~isi planifica din timp vacanta~, nu acelasi lucru poate face pentru cineva care e spontan si pur si simplu profita de o astfel de oferta pentru ca este la timpul potrivit in locul potrivit (vezi aplicatia Hotel Tonight ca exemplu, niciun agent nu o sa anticipeze pretul per camera pentru un booking de ultim moment).

    Agentul de turism isi are si el rostul lui, nu neg acest lucru, in special pentru cei ce calatoresc si au nevoi speciale sau acorda o atentie mai mare vacantei (cei care calatoresc pentru evenimente si in acelasi timp sunt implicati in alte activitati, cei care calatoresc o singura data pe an, asta pentru ca nu au o cultura a vacantelor sau bugetele necesare, si atunci au nevoie de cineva ca sa ii asigure ca fac alegerea potrivita).

    1. Asa e Petrus. Pt multi e deja evident… 😉

      Emotiile si entuziasmul conteaza (sau nu) in functie de fiecare client. Dar experienta personala poate face diferenta de multe ori.

      Evident ca exista softuri si strategii de a cunoaste cat mai in amanunt stilul si comportamentul online al individului. Mai mult sau mai putin invazive si publice.

      Google stie unde si ce cauti, FaceBook are atatea date despre preferintele tale incat te cunoaste mai bine decat de cunosti tu pe tine 😉

      Si, da, daca adaugam proiectele legate de cautarea semantica si ne gandim la ce poate deveni inteligenta artificiala in viitor, evident ca SKY is the limit 😉

      Si totusi, da-mi voie sa ma incapatanez sa cred in puterea relatiilor de la om la om!

      Exista si hoteluri si pachete speciale in care dispozitivele mobile sunt confiscate astfel incat participantii sa faca o cura de dezintoxicare de tehnologie. E nevoie de asta cateodata!

      Stiu ca o spun unui pasionat de tehnologie! SI o scriu de pe laptop, cu Iphoneul langa mine 😉

      AI PUNCTAT excelent ca exista aplicatii extrem de utile atat inainte cat si IN TIMPUL calatoriei. Si dupa!

      Perfect adevarat!

      Exista aplicatii de geolocatie si de reviewuri si recomandari extrem de utile!

      De la Foursquare la GPS si alte aplicatii foarte faine si utile cand calatoresti!

      Da, e firesc sa exista calatori care se pot descurca fara griji numai online. Am si spus-o! Si eu si tu!

      Depinde cat de sigur esti pe tine, cat timp ai, ce nevoi ai, ca turist!

      Cat despre viitorul smartphoneurilor – piata a crescut enorm caci a beneficiat de un factor WOW si un entuziasm al inceputurilor.

      Acum cresterea nu va mai fi atat de mare!

      Pt ca deja mult care isi permit si sunt interesati, au deja smartphones.

      Si nu le vor schimba imediat ce apar noi modele. Asteapta ceva cu adevarat NOU sau special.

      Dar asta e alta discutie: http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887323664204578610233963082210-lMyQjAxMTAzMDEwNjExNDYyWj.html

  7. Vorbim despre piata din batrana Europa in care potentialii turisti apeleaza si au nevoie de emotia transmisa de un consultant, insa din pacate pentru agentii, ne ajunge din urma incet dar sigur sistemul amarican, canadian in care smartphone-ul si rezervarile online sunt in trend. Cred ca ar fi bine sa ne orientam si sa ne dezvoltam foarte bine calitatea serviciilor….

  8. Europa este “batranul continent”. Si e un pic in spatele STATELOR UNITE!

    Si Romania este inca in spatele Europei din punc de vedere al folosirii cardului direct online.

    Insa ca si acces la Internet suntem bine. Si generatiile tinere cresc cu smartphoneul in mana.

    Deci, evident, asa e: trebuie sa ne ADAPTAM si sa ne dezvoltam calitatea serviciilor. Si sa ne evidentiem si comunicam avantajele competitive.

    Sa castigam increderea clientilor si sa o pastram!

Leave a Response