Delta Dunarii – Regina turismului romanesc

Am observat in ultima perioada PR-ul excesiv de care se bucura Delta Dunarii ca destinatie turistica, asa ca nu puteam ocoli acest subiect in articolul de saptamana aceasta.

Incepem cu o veste buna relatata de mai multe publicatii online si anume: “Numarul vizitatorilor straini in Romania inregistrati la punctele de frontiera a fost in primele opt luni din acest an de 5,23 milioane, in crestere cu 0,7% fata de aceeasi perioada din 2010, majoritatea provenind din tari situate in Europa (94,4%), arata datele publicate marti de INS”. Desi cresterea este foarte putin semnificativa daca ne raportam la campaniile de publicitate desfasurate de Ministerul Turismului, aceasta reprezinta totusi o veste buna mai ales pentru operatorii de turism incoming. Din pacate INS nu ne spune si in ce zone ale patriei noastre s-au inregistrat aceste cresteri desi nu am vazut pana acum o campanie targetata pe o zona anume.

As vrea sa revenim la Delta Dunarii, subiectul nostru de azi si sa remarc ceea ce probabil stie o tara intreaga, anume, potentialul urias pe care il are Romania din punct de vedere turistic si implicit economic prin acesta comoara cu care ne-a inzestrat natura. Citeam o declaratie a d-nei Udrea prin care spunea ” Vrem un brand propriu pentru Dunare”. Sunt perfect de acord cu aceasta propunere pentru ca Delta ar putea repezenta principalul punct de atractie pentru straini si in mod cert merita o atentie si o promovare deosebita mai ales ca, mi-e greu sa cred ca se va putea integra in “Explore the Carpathian garden” .

Asa cum am mai spus in articole precedente, personal sunt adeptul campaniilor de promovare targetate pe zone turistice si mai putin a campaniilor cu mesaj general din care potentialul turist strain sa nu inteleaga mare lucru in cele 10-15 sec de difuzare a unui spot. Plecand de aici sunt absolut convins ca o abordare speciala din punct de vedere al comunicarii va ajuta si va confirma Deta Dunarii ca Regina Turismului din Romania.Mai mult decat atat, o campanie targetata pe Delta va putea fi masurata prin rezultate iar astfel ministerul se va putea lauda cu date si realizari concrete.

Nu as vrea sa intru in detalii legate de bugete, de cheltuieli ale ministerului pentru ca ma depasesc, insa din punct de vedere al comunicarii unui brand separat, il consider un lucru pozitiv in contextul actual al brandului de tara. Evident, promovarea nu reprezinta totul ci doar ultima etapa din atat de popularul mix de marketing, pana atunci insa, trebuie sa ne ocupam de infrastructura, conditii, programe turistice si multa, multa implicare.

Hai sa vedem ce va urma si comentam dupa:).

Credit foto: Carmina Nitescu

Tags : madalin mancilaRomania
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

3 Comments

  1. Frumoasa ideea de brand propriu pentru dunare! Personal, as merge pe un eco-brand, ca sa fiu cumva in acord cu ideea lui liviu mihaiu ca turismul de masa este nociv pentru delta: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/turism/liviu-mihaiu-turismul-de-masa-este-toxic-in-delta-dunarii-240352.html
    Este foarte clar faptul ca un marketing de destinatie prost facut poate sa faca mai mult rau decat bine deltei, prin urmare asteptam mai multe detalii despre ce are ministerul de resort de gand.
    Ref la integrarea deltei in sloganul “explore the carpathian garden”, unul dintre cele 6 produse identificate in procesul de branding turistic pentru a fi dezvoltate si promovate este chiar cel de “parcuri naturale si natura salbatica”…

Leave a Response