Am vorbit in mai multe randuri despre nisele din turism si despre ceea ce face o companie pentru a se diferentia de celelalte si pentru a iesi in evidenta in fata clientilor sai.
Astfel, la workshopul Viitorul in turism pe care Turism Market l-a organizat la finalul lunii februarie am vorbit atat eu cat si ceilalti speakeri despre ce au facut eu pentru a se diferentia in piata. Astfel, cel putin pe partea de turism de nisa (un tip de turism care este cel mai “usor” de diferentiat de celelalte) am avut povestile spuse de Dragos Parnog de la Explore Travel si de Iliuta Goean de la Descopera Delta Dunarii.
Amandoi ne-au incantat cu povestile lor asa cum spuneam si aici despre turismul de aventura, turismul sportiv, turismul muzical si nu in ultimul rand despre turismul fotografic (ture foto realizate cu oameni pasionati de fotografie wildlife).
Pornind de la aceste lucruri dezbatute in cadrul workshopului am facut o lista cu lucrurile pe care le poate face o companie de turism (o agentie de turism, un hotel sau o pensiune) pentru a se diferentia de ceilalti din piata.
Dintre aceste lucruri amintesc numai doua care mi se par cele mai importante:
- 1.Alege Turismul de nisa
Atunci cand te adresezi unei nise (ex: iubitorilor de fotografie, iubitorilor de maratoane, iubitorilor de tango, etc) va trebui sa:
- ai rabdare si sa fii pregatit ca succesul sa nu vina peste noapte ci in timp (cativa ani)
- sa cunosti foarte bine nisa respectiva, iar daca tu insuti esti pasionat de respectiva activitate e cu atat mai bine
- sa stii care sunt nevoile si dorintele oamenilor care practica respectivul sport/dans/activitate pentru a putea crea pachete de servicii care sa vina in intampinarea lor.
- 2.Alege sa faci deva diferit de concurenta ta pentru a ramane in mintea clientului tau
In piata din Romania sunt multe companii de turism (dintre agentii de turism sunt in jur de cateva mii) insa majoritatea vand aceleasi servicii, promoveaza pachetele de servicii in acelasi fel, majoritatea pun accent pe marketarea prin pret, tot ceea ce fac nediferentiindu-se cu nimic de serviciile altor companii de acelasi fel.
Astfel, turistii interesati de vacante nu stiu de ce sa cumpere de la agentia “X”(care poate ii ofera o consultanta mai buna) in loc sa cumpere de la agentia “Y”(care poate ii ofera un serviciu care lasa de dorit). Din simplu fapt ca totul e la fel la majoritatea agentiilor de turism.
Am intalnit de-a lungul timpului turisti care isi aminteau destinatia si hotelul unde au fost in vacanta dar nu isi aminteau agentia de turism prin care au mers. In fiecare an cautau oferte dar nu se intorceau la agentia de la care cumparasera din simplul fapt ca nu isi aminteau care este aceasta (si nu din cauza ca ar fi avut vreo situatie neplacuta cu ea cum am fi tentati sa credem).
Pentru a intampina astfel de momente si pentru a ne face clientii sa ne cunoasca si sa isi doreasca sa vina la noi si data viitoare este neaparat nevoie ca noi, companiile de turism, sa ne diferentiem cu ceva.
Daca nu facem asta vom ramane in umbra, vom fi una din acele 3000 de agentii de turism si nu se stie cat vom mai razbi in aceasta piata.
Pornind de la aceasta idee si de la lista de lucruri care pot fi facute de o companie de turism pentru a se diferentia am pus bazele unui nou workshop, “Diferentiere in Turism“.
Si pentru ca de-a lungul timpului Turism Market a primit mai multe cereri de organizare a acestor evenimente si in tara (multumim celor care au raspuns chestionarului de aici), workshopul acesta va avea loc in zona de nord-est a tarii, mai exact in Iasi, in data de 2 aprilie 2014.
De ce sa vii la workshop:
- vei afla cateva exemple cu ce poti face tu ca sa te diferentiezi de celelalte companii
- vei afla ce poti face tu ca sa fii unic in ceea ce faci
- vei afla cum sa faci sa cresti gradul de fidelizare al clientilor tai
- te vei afla intr-un mediu de business de turism alaturi de alti colegi din industrie
- vei putea pune intrebari directe despre orice vrei sa afli legat de diferentierea in turism
- vei cunoaste parteneri noi de business in cadrul sesiunii de networking de la finalul workshopului
- vei gasi la workshop un mediu placut cu oameni deschisi
- ai ocazia sa castigi prin tragere la sorti 1 sedinta de consultanta de business si social media
Detaliile evenimentului sunt urmatoarele:
Data: 2 aprilie 2014
Interval orar: 18:30-21:30
Locatia: Mondi’s Cafe, Bd. carol I nr. 4, IASI
Investitia ta in acest eveniment este 50 lei/persoana*
Ce este inclus?
- accesul la eveniment si la dezbaterile din cadrul acestuia
- networking
- Bonus: la finalul workshopului se ofera prin tragere la sorti 1 premiu constand intr-o sedinta de consultanta de business si social media, premiu oferit de Carmina Nitescu, speaker-ul acestui eveniment
Numar minim de participanti: 10 persoane. Daca nu se va intruni numarul minim de persoane workshopul va fi reprogramat.
Numar maxim de participanti: 20 persoane
Nota: *Inscrierea si plata taxei de participare (50 lei/persoana) se face pana pe 28 martie inclusiv, in limita locurilor disponibile. Pentru inscrierile si platile efectuate dupa aceasta data taxa de participare este 75 lei/persoana.
Inscrie-te la eveniment completand formularul urmator (vei primi un e-mail cu un link de confirmare; te rugam sa dai click pe acest link pentru a confirma inscrierea):
Dupa ce te inscrii completand formularul vei primi pe e-mail toate detaliile de plata (numar de cont, modalitati de plata). Dupa efectuarea platii te rog sa ma anunti print-run e-mail pe adresa carmina@turismmarket.com
Daca ai intrebari sau ceva nu functioneaza iti las numarul meu. Poti sa ma suni oricand: 0745 31 08 11
Confirmarea inscrierii se face pe e-mail dupa efectuarea platii, in limita locurilor disponibile (vei primi un e-mail de la mine imediat ce vor intra banii in cont).
Gasesti informatii despre workshop si in evenimentul de pe Facebook.
Buna ziua,
O foarte buna tema de discutie si in egala masura un articol foarte bun. Pe tema activitatilor turistice de nisa…. Adica ce nu face , nu a facut , greu de presupus ca cineva ar incerca…. sau ar mai incerca….
Intrebare: ce agentie de turism din Romania a organizat un circuit turistic – autocar dupa 1990 in Maroc ? Cu tot ce presupune, de la idee, calculatie, pana la sosirea in Bucuresti.
Va dau si un indiciu: multi studenti ASE ( stat, nu particular – f important) au citit despre aceasta intreprindere intr- o lucrare de specialitate publicata…