Evenimentele care au marcat turismul in 2014

Suntem deja in luna decembrie a anului 2014 si ne indreptam cu pasi repezi spre un nou an.

Incerc sa fiu mereu la curent cu informatiile si stirile din turismul mondial si cel romanesc. Iar la sfarsit de an fac o scurta retrospectiva a evenimentelor care cred ca si-au lasat amprenta asupra acestei frumoase industrii.

Acest an a fost unul plin de evenimente pozitive, dar si de provocari si evenimente tragice care au marcat industria pe termen lung. De aceea, in ultimul meu articol din acest an pe Turism Market voi face o scurta retrospectiva a ceea ce s-a intamplat in turism in ultimele 12 luni.

Si in acest an, turismul international a continuat sa creasca peste asteptari.

In primele opt luni ale anului au calatorit in lume 781 de milioane de turisti internationali, ceea ce inseamna o crestere cu 5%, conform datelor publicate de Organizatia Mondiala a Turismului. OMT estimeaza ca 2014 se va incheia cu 1.110 milioane de turisti internationali, comparativ cu 1.087 de milioane inregistrati anul trecut. 2014 a fost deci un an bun la nivel mondial pentru turism. Pentru aceeasi perioada, Romania a inregistrat o crestere solida, peste media la nivel mondial, de 11%.

Razboiul din Ucraina

Primul eveniment important pentru turism din conflictul militar din Ucraina a avut loc in luna martie, cand Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Acest eveniment a afectat in primul rand Crimeea, o destinatie turistica populara in Europa de Est, care a primit 6 milioane de turisti anul trecut. Crimeea avea o mare dependenta de piata de turism din Ucraina, 70% dintre turistii sai fiind ucrainieni. Singura speranta a acestei destinatii ramanand atragerea mai multor turisti rusi. Portul sau Sevastopol era, de asemenea, un important port de escala pentru croazierele care traverseaza Marea Neagra. In timpul conflictului din Crimeea, mai multe croaziere si-au schimbat ruta oprind in portul Constanta. Momentul a fost deci o oportunitate pentru Romania, mai ales pentru portul Constanta, de a atrage mai mai multe vase de croaziera. Cat de mult a profitat Romania de aceasta oportunitate? Greu de spus. Totusi, acest conflict nu a adus doar oportunitati pentru Romania ci si provocari. Apropierea noastra geografica de Ucraina si Rusia, adica de conflict, face mai grea promovarea Romaniei pe pietele indepartate, existand riscul de a fi identificati ca o zona cu un risc de conflict.

La data de 17 iulie un avion al companiei Malaysia Airlines era doborat de o racheta in Ucraina, la doar cateva luni dupa ce un alt avion al aceleasi companii disparuse pe ruta dintre Kuala Lumpur si Beijing. Acesta incident nu doar ca a agravat situatia deja complicata a companiei din Malaezia, dar a pus in dezbatere modul in care se fac evaluarile cu privire la riscurile din spatiul aerian si protocoalele in aceste cazuri.

Sanctiunile impuse Rusiei de SUA si Uniunea Europeana au dus la scaderea cererii in aceasta tara pentru calatoriile in strainatate, iar scaderea rublei a provocat scaderea cerererii pe piata interna. Toate acestea au facut ca mai multi turoperatori rusi sa intre in colaps, ceea ce a provocat un val de falimente. Aceste sanctiuni au afectat si tarile care le-au impus, mai ales unele destinatii europene. Rusia s-a consolidat in ultimii ani ca a treia cea mai importanta piata emitatoare de turisti pentru Europa, destinatiile europene primind aproape 33 de milioane de turisti rusi in 2013. Acest lucru s-ar putea schimba, avertizeaza European Travel Commission, existand posibilitatea ca Rusia sa piarda locul in clasament.

Epidemia de Ebola

O alta provocare pentru turismul mondial a fost criza provocata de epidemia de Ebola din Africa de Vest. Mai multe tari au hotarat sa introduca controale speciale in aeroporturi pentru calatorii din tarile afectate de boala. Aceasta criza este un exemplu de cum un eveniment negativ afecteaza si alte destinatii dintr-o regiune, deoarece turismul de safari a scazut de teama Ebolei, desi tarile care ofera acest tip de turism nu au fost afectate de epidemie.

Utilizarea dispozitivelor mobile la bordul avioanelor

In plus fata de cresterea constanta a traficului aerian, raportata lunar de IATA, in 2014 s-a mai dat o veste buna. In luna septembrie EASA a autorizat utilizarea dispozitivelor mobile in avioane in toate fazele zborului. De acum inainte, pasagerii vor putea utiliza telefonul mobil si naviga pe internet fara restrictii in timpul zborurilor. Desigur, mai sunt pasi de facut, deoarece nu toate modelele de aeronave permit acest lucru.

Turismul peer2peer in plina expansiune

2014 a fost anul acestei modalitati de a face turism in plina crestere. Afacerilor care au luat nastere in acest segment, majoritatea fiind start-up-uri tehnologice, au generat multe nemultumiri si proteste in randul afacerilor traditionale. Motivul principal al nemultumirilor fiind ca aceste afaceri functioneaza oarecum intr-o zona gri din punct de vedere legal, neplatind aceleasi impozite ca restul si nesupunandu-se la aceleasi norme. Desigur, nemultumirile apar si din cauza succesului lor si a amenintarii pe care o reprezinta pentru ceilalti jucatori de pe piata. Dintre acestea, Airbnb si Uber sunt cele mai controversate si au generat proteste in mai multe tari. Desi cazarea si transportul nu sunt sigurele domenii in care exista astfel de start-up-uri, existand aplicatii si pentru experiente culinare sau vizite cu ghizi de turism, dar aceste doua afaceri au avut cea mai mare expansiune la nivel international.

Cazarea P2P a generat 31.000 mil. € in 2013, potrivit unui studiu realizat de Euromonitor International pentru World Travel Market. Gigantul Airbnb si-a facut loc in industria hoteliera la nivel mondial si a intrat si in turismul de business cu un site specific pentru acest segment. In New York, hotelierii si politicienii s-au unit impotriva acestei companii, iar in Sydney, Australia, proprietarii care isi inchireaza locuintele prin intermediul acestei platforme au primit amenzi de 1 milion de dolari.

Uber a incheiat parteneriate cu TripAdvisor, Sabre, Hyatt Hotels si United Airlines. Aceasta aplicatie s-a extins treptat in tot mai multe orase, atragand protestul soferilor de taxi. Functionarea sa a fost oprita mai intai in Germania, dar instanta a revenit asupra deciziei in septembrie. Apoi, au continuat deciziile de interzicere a aplicatiei in Olanda, India si Spania, iar din 2015 va fi interzisa in Franta. Doar in Londra si Columbia, s-a decis deocamdata ca aceasta aplicatie este legala. Si se pare ca se pregateste sa ajunga si in Romania, potrivit articolului lui Petrus Lungu de pe Turism20.ro.

Destinatii turistice

Un mare eveniment care a avut loc anul acesta a fost Cupa Mondiala de Fotbal, care a adus un milion de turisti in Brazilia. Este interesant sa urmarim evolutia acestei destinatii si sa vedem care va fi peste ani bilantul organizarii de mari evenimente sportive pentru destinatie. Intr-un articol mai vechi pe Turism Market discutam despre provocarea care o reprezinta pentru Brazilia organizarea Cupei Mondiale de Fotbal si a Jocurilor Olimpice.

O tendinta pentru destinatii este introducerea de taxe directe turistilor, cum sunt taxele la cazare, sau cresterea celor deja existente. In 2014, Dubai si Tunisia au introdus aceasta taxa. Lisabona o va face in 2015. Roma a dublat taxa turistica, iar Franta o va creste in 2015.

Din ce in ce mai multe tari aleg sa elimine vizele pentru turisti, procentul populatiei care are nevoie de o viza de turist s-a redus de la 77% la 64 in ultimii trei ani, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Turismului. In acest an printre tarile care au eliminat vizele se afla si Mongolia.

Un an bun pentru industria de croaziera

Vestea buna in acest an vine de la industria de croaziera, a carei cerere continua sa creasca. Marile companii de croaziera au obtinut rezultate bune in acest an si au continuat sa-si creasca capacitatea. Potrivit celui mai recent raport realizat de Cruise Line International Association, industria de croaziera contribuie la economie cu 91.000 mil. Euro pe an, din care 39.400 mil. € doar in Europa, si 891.009 locuri de munca.

Agentii de turism si operatori de turism

TUI Travel si TUI AG au fuzionat in acest an formand cel mai mare grup de afaceri de turism din lume, pozitionat ca un operator de turism integrat vertical. Cu siguranta acest este un pas important pentru grup, iar in urmatorii ani acesta isi va lasa amprenta asupra turismului mondial. 

Noul sistem de distributie al IATA, New Distrbution Capability, a inceput sa fie utilizat de companiile aeriene, ceea ce inseamna ca in curand acesta va fi implementat si in agentiile de turism. De fapt,  IATA si asociatii de agentii de turism lucreaza in acest moment la un studiu pentru a analiza impactul acestui nou sistem.

In acest an a fost aprobata atat de Parlamentul European cat si de Consliliul European revizuirea directivei privind pachetele turistice, in scopul de a consolida protectia consumatorilor si pentru achizitionarea online de pachete turistice. Se estimeaza ca aceste schimbari vor intra in viagoare in 2017. Operatorii de turism si agentiile se opun acestui proiect, deoarece considera ca schimbarile din legislatie vor creste responsabilitatile lor, in timp ce beneficiaza furnizorii si comerciantii online.

Acestea sunt doar cateva din evenimentele care au avut loc in acest an. Ce eveniment din 2014 crezi ca a marcat cel mai mult industria turismului? Ai adauga vreun eveniment la aceasta lista?

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Response