Stii care e diferenta intre un agent si un consultant de turism?

Spuneam intr-un articol anterior ca perioada de practica este decisiva carierei pe care o alegi.

Pe langa aceasta perioada de practica va conta mult in cariera ta si nivelul de pregatire. Cred ca ai tot auzit pana acum ca pregatirea trebuie sa fie continua (indiferent de domeniul in care alegi o cariera) pentru a ajunge sa fii cu adevarat bun la ceea ce faci. Asa este insa pentru a fi bun in ceea ce faci iti mai trebuie ceva pe langa acesta pregatire continua: un “strop” de implicare si dorinta de a reusi.

Turismul are multe ramuri iar una dintre cele mai interesante (cel putin pentru mine) este agentia de turism. De ce spun interesanta? Pentru ca in fiecare zi ai posibilitatea de a face ceva nou. Intr-o agentie de turism chiar daca ai in principal aceleasi lucruri de facut, nu ai cum sa te plictisesti pentru ca vei face lucruri diferite in acelasi timp 🙂

Suna putin ciudat insa explic imediat.

Voi lua drept exemplu un post de agent de turism. Agentul de turism este cel care intampina clientii, cei care afla nevoile lor, cel care pregasteste ofertele pentru a fi cat mai aproape de ceea ce isi doreste clientul respectiv.

Agentul de turism este practic cel care “calatoreste virtual” in destinatia dorita de client, cel care alege un anumit pachet in functie de nevoile si dorintele clientului din fata sa. Astfel, agentul respectiv are posibilitatea de  a face ceva nou cu fiecare client nou caruia ii face o oferta de vacanta. Astfel, job-ul unui agent de turism este foarte diferit de la o zi la alta si practic este imposibil sa fie monoton ceea ce face (din acest motiv consider activitatea agentiei de turism mult mai interesanta si mai incitanta decat activitatea unei companii aeriene sau a unui hotel de exemplu).

Aici se confunda putin informatia: agentul de turism face toate acestea sau consultantul de turism?

La o prima vedere cele 2 notiuni par a se confunda insa au o diferenta esentiala:

  • un agent de turism stie sa descopere nevoile clientului si sa faca o oferta potrivita
  •  un consultant de turism ofera ceva mai mult: pe langa descoperirea nevoilor clientului si selectarea ofertei potrivite acesta pune la dispozitia clientului toate cunostintele sale si ofera…consultanta (consultantul de turism cunoaste foarte bine produsele pe care le ofera unui client, stie locatiile pe care le oferteaza si ceea ce se poate face in zona, recomanda activitati potrivite dorintelor clientului, ii spune clientului si ce “riscuri” sunt intr-o anumita zona- daca acestea sunt)

Un consultant de turism este cel care are grija sa ofere “acel ceva in plus” clientului sau, cel care face diferenta intre un serviciu basic si unul foarte bun.

Consultantul de turism “va insoti” clientul pe tot parcursul vacantei sale: acesta nu se ocupa doar de ofertarea pachetului de servicii ci va avea grija ca torul sa decurga foarte bine pentru client, va reconfirma serviciile turistice cu furnizorul de servicii cu cateva zile inainte de plecarea clientului, va tine legatura cu clientul pana la returul acestuia din vacanta, va fi aproape de client pentru orice va avea acesta nevoie. Treaba consultantului de turism nu se termina niciodata 🙂 Dupa returul clientului din vacanta consultantul de turism il va suna sa il intrebe cum  a fost vacanta.

Intr-un cuvant: consultantul de turism este cel caruia ii pasa ca tu ca si client sa ai o vacanta frumoasa si se va asigura ca este alaruri de tine pentru orice ai nevoie in vacanta si chiar si …dupa 😀

De ce si….dupa? Pentru ca mereu va mai urma o vacanta iar consultantul de turism va fi acolo pentru ca stii ca te poti baza pe el.  El va fi prima optiune la care te vei gandi data viitoare cand iti planuiesti vacanta pentru ca el ti-a oferit atentie!

Daca ar fi sa te pui in pielea unui client, ce ti-ar placea sa primesti:

  •  un pachet standard, sa spunem o oferta de pachet charter de 7 nopti in Antalya(de exemplu) cu servicii obisnuite: bilet avion, cazare, masa, transferuri. Acesta este un exemplu de oferta primita d ela un agent de turism(servicii basic
  •  pachet personalizat care sa te multumeasca atat pe tine cat si persoana cu care calatoresti: poate nu ai nevoie de 7 nopti la un hotel pe plaja ci vrei sa stai doar 4 zile aici, in rest sa te plimbi putin prin zona, sa vizitezi diverse locuri (excursii optionale alese inca dinainte de plecare si impartite pe zile), sa cunosti oamenii locului. Astfel, consultantul de turism, prin intrebari va descoperi care sunt nevoile tale cu adevarat si din multitudinea de oferte pe care le are va alege ceea ce este potrivit pentru tine: iti va face un pachet personalizat care sa se plieze intocmai pe dorinta ta

Cum te-ai simti mai multumit? Sa primesti o oferta de vacanta de la un agent de turism sau o oferta personalizata de la un consultant?

Cum simti tu ca ti se da mai multa atentie, ca este cineva caruia ii pasa de vacanta ta si are grija ca totul sa iasa cat mai bine?

Stiu ca lucrezi in turism de ceva timp. Daca ar fi sa schimbi acum rolurile si sa treci in locul clientului….de cine ai vrea sa fii primit atunci cand intri intr-o agentie de turism: de un agent de turism sau de un consultant de turism?

Chiar as vrea sa stiu parerea ta despre acest lucru. Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi ce crezi.

Oare ar fi o idee buna sa avem mai multi consultanti de turism in locul agentilor de turism? Ce ar aduce in plus aceasta schimbare?

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismcariera in turismCarmina Nitescuconsultant de turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

36 Comments

  1. Personal, daca tot apelez la niste servicii, prefer sa fie complete. Daca nu, mai degraba m-as ocupa singura de vacanta mea. Deci, consultant, da 🙂

  2. Cred ca indeplinesc calitatile consultantului de turism desi intotdeauna ma prezint ca Agent de Turism. Pentru mine nu conteaza numele functiei, conteaza atentia acordata fiecarui client (indiferent de bugetul sau), dorinta mea de perfectionare si castigarea respectului pentru serviciile oferite.

  3. Daca tot sunteti atatia consultanti, v-as ruga sa imi faceti si mie o oferta la mare incepand cu 10 iulie. Problema este ca sunt imobilizat in scaun cu rotile. Ma puteti ajuta?

    1. Hm… Din pacate vad ca te cam ignora consultantii de turism.
      Hai sa incercam sa il ajutam pe Claudiu ca eu am impresia ca vorbeste serios.
      Asadar:
      – Claudiu, ai cumva nevoie si de transport pana pe litoral?
      – cate persoane si cate nopti?
      – ne poti spune un buget? Sau macar 3/4/5 stele?
      – doresti un hotel cu servicii medicale de recuperare?
      – ai vrea sa ai cat mai multe mese incluse ca sa nu trebuiasca sa te deplasezi prea mult?

      Carmina, am uitat ceva? Cred ca ar fi un punct in plus pentru discutie daca Claudiu chiar ar beneficia de o vacanta la mare.
      Succes!

    2. Salut,Claudiu

      Scrie-mi te rog detaliile vacantei dorite si voi reveni cu cea mai buna oferta pentru tine. Un sfarsit de saptamana placut

    3. Multumesc, Marius, pentru interventie. Claudiu nu a fost ignorat in niciun caz. A primit mesaj privat cu mai multe detalii. Nu am considerat oportun sa cer pe blog detalii legate de vacanta dorita asa ca am preferat varianta e-mailului.

  4. “Consultantul de turism” nu este o meserie inscrisa in nomenclatorul de meserii, acolo exista doar Agent de turism. Si atat.

    Scuzati-mi pragmatismul, dar asta e un fel de fita de domeniu, la fel cu diferenta dintre calator si turist (caz in care recunosc, prefer sa ma recomand ca si calator, nu turist) insa aici e vorba despre cu totul altceva.

    Cine vrea sa isi faca meseria ca lumea, si-o face si punct, nu sta sa se impiedice de cum se cheama functia lui. Se sufera mult de mania denumirii postului ocupat, ca si cum asta ar conta la vreo ceva.

    Eu personal am invatat din articolul asta ce ar trebui sa faca de fapt un agent de turism si cat de prost sau de bine poate alege cineva sa isi faca meseria asta. Si asta tine de profesionalismul, ambitia si dedicatia fiecaruia, nu de denumire. Ca sa inchei putin poetic, Shakespeare spunea foarte bine: “what’s in a name?” 🙂

    1. Mare dreptate ai, Alexandra.

      Asa e..agentul de turism ar trebui sa faca toate aceste lucruri. Majoritatea insa nu o fac.

      In articol nu am vorbit despre “functii” pentru ca a fi agent sau consultant de turism tot “functia” aceea este(intr-o firma ai acelasi “grad” ca sa spun asa. In articol am [us accentul pe ideea de consultanta, pe ideea de a oferi clientului tau cel “ceva in plus” care conteaza.

  5. In orice manual de turism toate “calitatile” consultantului din acest articol sunt trecute la atributiile agentului de turism. Atunci de ce sa mai introducem un nou termen? Suna mai european? Da mai bine in fata clinetilor? Ofera pretextul unei remuneratii mai mari?
    “Oare ar fi o idee buna sa avem mai multi consultanti de turism in locul agentilor de turism?” Personal cred ca mai bine si-ar face treaba. Inventarea unei noi titulaturi nu ar aduce schimbari decat pe unele ecusoane, nu in calitatea produsului turistic.

      1. Da, trebuia un reply scurt ce la ce ati spus dumneavoastra, m-a luat valul si nu v-am citit postarea.

    1. Pentru unele persoane “denumirea” unui post poate insemna ceva.
      De exemplu sunt acelel persoane carora le pasa de oameni si prin meseria lor, ii ajuta. Acest lucru implica ceva mai multa atentie si dedicare.

      Intr-adevar, un agent de turism ar putea oferi acea atentie si implicare..daca si-ar dori.

      Ideea unui nou nume pentru acelasi post ar putea insemna un inceput fresh si o motovatie in plus.

      1. Sincer mi se pare o prostie, ce ar insemna sa inventam noi titulaturi in toate domeniile pentru cei care isi fac cu adevarat treaba? Decat sa inventam noi termeni nu mai bine am afla cauzele pentru care aia nu-si fac treaba? Poate e remuneratia, poate e pregatirea insuficienta, poate e altceva! Asta ar trebui sa fie directia, nu aceea pe care ati apucat-o dumneavoastra.
        Ok, sa spunem ca intra in uz notiunea de consultant in turism, toti astia care nu-si fac treaba o sa-si spuna consultant in turism(doar nu costa decat schimbarea ecusoanelor) si peste un timp o sa fie aceeasi problema nu? Atunci ce facem? Mai inventam un termen care sa delimiteze “ädevaratii consultanti – care-si fac treaba” de restul? E un nonsens!

        1. Nu be vorba de oameni care “nu-si fac treaba”. E vorba de viziune si orientare catre client. Despre customer service.

          Daca s-ar schimba doar denumirea unui “job” intr-adevar ar fi un nonsens….eu insa nu despre asta vorbesc in acest articol. Ci despre pregatire in domeniu, atitudine, orientare catre client.

          1. Viziunea, orientarea si stilul pe care le atribuiti functiei de consultant sunt cerinte obligatorii pentru unu agent de turism. De asemenea, pregatirea unui agent de turism ar trebui sa fie suficienta pentru a satiface cerintele postului. Atunci intrebarea ramane: de ce sa mai fie o denumire pentru cei care-si fac treaba?
            Citesc cu interes articolele de pe acest site dar cu parere de rau cel prezent nu are nici o utilitate si v-ati cam pierdut in el de dragul unor notiuni si termeni la moda.

  6. Aici se confunda putin informatia: agentul de turism face toate acestea sau consultantul de turism?

    La o prima vedere cele 2 notiuni par a se confunda insa au o diferenta esentiala:

    un agent de turism stie sa descopere nevoile clientului si sa faca o oferta potrivita.
    un consultant de turism ofera ceva mai mult: pe langa descoperirea nevoilor clientului si selectarea ofertei potrivite acesta pune la dispozitia clientului toate cunostintele sale si ofera…consultanta (consultantul de turism cunoaste foarte bine produsele pe care le ofera unui client, stie locatiile pe care le oferteaza si ceea ce se poate face in zona, recomanda activitati potrivite dorintelor clientului, ii spune clientului si ce “riscuri” sunt intr-o anumita zona- daca acestea sunt).

  7. Aici se confunda putin informatia: agentul de turism este un angajat al agentiei, see you studii si calificare de specialitate, dar consultantul……despre care vad ca tot bati moneda, un fel de buricul pamantului, al cui este! Este angajatul agentiei sau e vreun haiduc, ceva , vreun misionar in arta turistica, de e asa de important! Se pare , stimata d-soara Carmina , ca sunteti intr-o mare….confuzie. Ati lucrat vreodata intr-o agentie de turism, ca sa stiti cine produce o oferta turistica, cine face consultanta see you clientul si cine vinde, cine promoveaza oferta, cine fidelizeaza clientul! Mai studiati problema sau angajati-va intr-o agentie de turism, daca aveti minimum de studii, adica competenta profesionala ( minim Bac. ), si dupa aceea veti vedea cata consultanta veti da, cui,….si cand. Sper sa receptati mesajul meu, nu de….consultant in domeniu, ci, de la unul see you o modesta implicare in domeniu. Spun asta deoarece domeniul turism e din ce in ce mai sufocat de consultanti si patroni, deficitari suntem doar la profesionisti. Sfaturi ( consultanta ) dau toti. Ca la fotbal….chibitii!

    1. Mihai, in articolul acesta vorbeam de fapt despre servicii. Intr-adevar la noi in tara codul COR prevede numai meseria de "agent de turism" si nu si cea de consultant.

      Lucrurile s-au mai schimbat in toate domeniile iar a oferi consultanta cuiva este foarte diferit de a oferi un serviciu.

      Stiu foarte bine ce se intampla intr-o agentie de turism (fie ea mica sau mare) pentru ca lucrez de 7 ani in acest domeniu. Si tocmai de aceea am ajuns la concluzia ca difera foarte mult un serviciu oferit sec (ex. vine clientul si iti cere un bilet de avion Bucuresti- Paris, i-l dai si…gata) si un seviciu pe care il oferi cu drag clinetului, un serviciu pe care il poti imbunatati (pe langa biletul de avion ii poti pune la dispozitie clientului tau si alte servicii; chiar daca nu le va dori, tu ca si consultant de turism ai oferit mai mult acelui om….om care te va tine minte)

  8. Exista job de consultant separat de jobul de agent de turism? Intr-o agentie de turism ma refer, atunci cand te angajezi. Exista aceste 2 joburi separate? Daca cineva ar vrea sa se angajeze intr-o agentie de turism si citeste postul tau, asa ar deduce.
    Ceea ce este o prostie, pentru ca nu exista asa ceva!

    1. Nu exista “joburi” separate de agent sau consultant de turism.
      Diferenta nu consta in denumirea legala (conform codului COR de exemplu) ci in pregatirea persoanei respective si in atentia fata de client.

      1. Deci pana la urma este vorba intre a-si face treaba sau a nu-si face treaba respectivul angajat :). Pe scurt despre asta este vorba.

  9. Agentia de turism nu este un….domeniu!
    Agentia este o….celula ( si la propriu si la figurat ) in domeniu.
    Restul….sunt povesti, si-mi place cum le povestesti! ( Mi-am adus aminte de acest refren dintr-un frumos si sensibil….cantec de munte!, o alta forma din…domeniu ).

    1. Mihai – despre ce cantec de munte vorbesti? Desi avem in spate si unul si altul anii turismului" de dinante" poate si nostalga lui, imi asum rscul sa te superi pe mine dar..sunt pe zi ce trece mai convinsa de nevoia de consultanti in turism! Dar mare grija la termenul de consultant! Eu vad consultantul ca PFA – deci competente recunoscute, responsabilitate asumata si dari la stat platite! Discutia se poate prelungi si poate o vom face la o noua intalnire a ghizilor BTT!

  10. Bonjur Mihaela Vintila,
    Ghizii BTT, este doar un grup nostalgic , fara prea mare relevanta in…..turism.
    Ce-a fost inainte e istorie, a noastra , a celor care am fost implicati, mai mult sau mai putin.,
    Acum e altceva, e prea multa vorbarie goala, fara suport practic, e prea multa…consultanta si sunt prea multi consultanti fara acoperire in practica profesionala in domeniul in care se face….consultanta. E o moda, un trand, n-ai un consultant….esti terminat. E ca in fotbal, mai mult suporterii, galeria conteaza, nu aia de care se loveste mingea ca de stalp.
    Cate agentii au angajat consultanti ca sa le faca consultanta….respectiv promovare, ca asta-i esenta. Ca unul, se plimba sau acceseaza netul nu est suficient sa te declari…..consultant, si saa incerci sa-ti oferi see you agresivitate serviciul. Doar lucrand un timp intr-o agentie, see you problemele curente , de supravietuire pe o piata dinamica, vei realiza care-i situatia si see you consultanta asta.
    Noi abordam aici niste aspecte controversate din zona turismului ca profesie sau ca industrie, care la noi este, ca-n Caragiale…..sublima. Eu vorbesc prin prisma celui angajat, la propriu si la figurat, in domeniu turism. Nostalgiile de la BTT sunt valabile atunci cand ne intrunim pe la un club, un Diham, etc.
    Iar , despre consultanta ca PFA,…..ce sa zic, turismul actual e un fel de PFA, il au multi dar nu progreseaza. Fenomenul in sine e demonetizat, Aproape prabusit. Cand se va redresa turismul la noi (daca se va vrea! ), cand va fi generator de locuri de munca si bunastare pentru multi oameni dedicati acestui fenomen, consultanta va deveni mai mult decat necesara.
    Cu prietenie…..si refrenul pe alta data.

    1. Mihai, da, suntem un grup de nostalgici. Furata de nostalgia turismului am facut acum 12 ani pasul cel mare si mi-am deschis o agentie de turism in care am fost one man show ( de la ticketing , la rezervari si management evenimente pana la contabilitate primara si dat cu matura le-am facut si le fac fara regrete). Am investit timpul meu si al familiei mele, am castigat atat cat sa nu apuc sa-mi fac nici un concediu alaturi de ai mei, cat sa am un prapadit de Matiz si ….mult respect din partea clientilor mei ( nu putini la numar si mai ales nu clienti ocazionali ). Nu am datorii, nu am avut reclamatii, sunt cu darile la zi dar……ma intreb daca mai merita avand in vedere ca avem din ce in ce mai multi experti si consultanti….Da, as putea spune ca am castigat ceva extrem de valoros – libertatea de gandire si libertatea de a nu avea un sef mai prost ca mine. Poate ai remarcat faptul ca nu am spus nimic de vanzare vacante sau revanzare produse ale altor agentii. Nu am facut acest lucru pentru ca am preferat un anumit public tinta. De cateva zile imi tot intreb sotul unde vrea sa facem o fereastra noua la apartament pentru ca sunt tentata sa ma dau zdravan cu capul de perete ( si macar sa o fac cu folos). Ca si tine vad din ce in ce mai des folosit termenul de consultant in turism – folosit cu mare pompa si tam tam de …niste neica nimeni. Unu la mana in COR meseria nu exista deci folosirea titulaturii este chestie de "dat bine" dar …nu e fraier cine vinde ci e fraier cel ce cumpara". Atunci cand am vorbit despre consultantul PFA iata ce am avut in minte: agentul de turism va vinde mereu produsele agentiei angajatoare in favoarea angajatorului si cu grija sa-si multumeasca clientul. Interesul fidelizarii este relativ ( poate fi generat cel mult de comfortul lucrului pentru o persoana pe care o cunosti) . Consultantul in turism ar trebui sa fie acea persoana care urmareste fidelizarea clientilor in interes propriu ( ai clienti ai bani de papa fara sa-ti permiti sa gandesti ca timpul trece leafa merge lasa ca stie sefu de unde-mi da salariul). In aceste conditii, consultantul va fi in egala masura un fin observator al clientului, un educator al acestuia si un cercetator al pietei . Va cauta si va oferi serviciile celor mai buni contra unui comision cedat de acestia la vanzare. Va fi responsabil de calitatea ofertei in baza unui contract de consultanta incheiat cu clientului . Consultantul in turism ar trebui sa fie insa si persoana care da feed back-ul prestatorilor de servicii propunand solutii astfel incat eventualele greseli sa nu se repete. Consultantul in turism ar trebui sa fie si un bun mediator solutionand pe cale amiabila eventualele conflicte…Dupa cum vezi toate sunt cu …ar trebui sa fie… . Competentele consultantului in turism ….haaaaa….de la banalizata abilitate de comunicare la NLP si customer care …si cate multe multe altele. E un subiect care imi place. E un subiect pe care l-am abordat in urma cu aproape 14 ani intr-un proiect atunci vedeam agentul de turism educator al clientului …nici nu visam ca voi vorbi despre consultantul in turism.

  11. Dragilor, eu as zice asa:
    – e adevarat, nu e important cum te numesti, ci important este sa-ti faci treaba bine. E ok daca te numesti agent de turism si faci treaba de consultant (cf definitiilor Carminei), dar nu mai e ok daca pe cartea ta de vizita scrie consultant de turism cand tu abia stii cu ce se mananca job-ul asta
    – pe de alta parte, chiar daca denumirea de “consultant” nu este inclusa in nomenclatorul de meserii, asta nu inseamna ca toti agentii de turism au acelasi nivel de cunostinte, experienta si educatie. Va reamintesc ca in alte industrii exista “seniori” si “juniori” indiferent de modul in care sunt exprimate cele doua niveluri, prin urmare de ce am fi noi mai speciali si am vrea sa fim cu totii in aceeasi galeata, dar sa ne facem treaba bine? Aici nu vorbim despre a ne face treaba bine sau mai putin bine ci despre CE stim sa facem, conform educatiei si experientei acumulate. Putem avea un junior care-si face treaba excelent si un senior mediocru…
    – modul in care se recomanda agentul/consultantul de turism seteaza asteptarile turistului, evident cu conditia ca aceasta recomandare sa respecte adevarul, asa ca de ce vi se pare atat de grav sa ne diferentiem unii de altii? Daca nomenclatorul ala e o chestie statica, de ce sa nu ramanem conectati la realitatea pietei si sa ne diferentiem intre noi? Nu-mi spuneti ca un senior/consultant de turism sau cum vreti sa-i spuneti care viseaza 30 de destinatii si fidelizeaza clienti e la acelasi nivel cu un junior care abia a terminat facultatea, dar are aspiratii marete? Nu e un pic nedrept sa se numeasca amandoi agenti de turism sau consultanti de turism?

  12. Povestea-i lunga. Dar pana la urma, agentul vinde! Asta-i baza. Ceea ce nu exclude faptul de a fi un bun consultant. Se subintelege din fisa postului. Nu consultanta in sine asigura vanzarea, ci abilitatea agentului de a vinde, practic de a-l determina pe client sa cumpere. Nu prea aduce a consultanta. Altfel ajungem in situatia de vinde on-line, si atunci e suficient sa ai o promovare atractiva pe care esti nevoit sao faci tu, ca sa nu platesti si un consultant. N-ar avea rost. De ce ti-ai mai facut agentie, ca sa-ti spuna altii cum sa vinzi. E sansa si riscul tau….asumat.
    Succes in continuare. Poate mai discutam in alt context, nu prin medii intermediare.

  13. Foarte interesant articolul.
    Eu sunt la inceput de cariera, adica vreau sa devin consultant in turism.

  14. C

    Buna! Mi-as dori un consultant ….avand in vedere nevoile mele , ale familiei .Dar cred ca un consultant nu poate exista fara un agent , care sa-i valorifice "destinatiile,cultura ,traditia destinatiilor …"

Leave a Response