Suntem la inceput de 2016. Anul care tocmai a inceput poate fi unul foarte bun pentru turism, la fel cum anumite decizii, evenimente sau contexte geopolitice pot afecta dramatic turismul. Atat ca business, cat si ca flux de calatori si stil de viata.
Dincolo de tensiunile geopolitice internationale, avem anumite riscuri si amenintari si pe plan local. Si depinde in mare parte de noi sa transformam aceste probleme in oportunitati.
Avem nevoie de o legislatie noua in Turism – o legislatie adaptata realitatilor secolului 21, cu norme de aplicare care sa nu lase loc de interpretari diferite si care sa sustina si sa incurajeze turismul, dar si afacerile in turism din Romania.
Da, intelegem ca e prea putin probabil sa avem un Minister al Turismului in Romania, atat timp cat turismul inseamna doar circa 2% din PIB.
Asadar, avem nevoie de statistici mai bune si care sa reflecte mai bine realitatea din turismul romanesc, dar in primul rand avem nevoie sa aducem cat mai multi turisti în Romania.
Turismul de Incoming este turismul care face export si care aduce bani in Romania. Si autoritatile guvernamentale sunt interesate de dezvoltarea si sprijinirea acestuia.
Turismul de outgoing ramane o chestiune privata, o piata care trebuie sustinuta si dezvoltata de agentiile de turism implicate.
Pentru turismul de incoming asteptam nu doar statistici coerente, ci si o imbunatatire a modului prin care MAE acorda vize turistilor care vor sa intre in Romania. In 2016 speram la mai multa transparenta si eficienta in acordarea vizelor, astfel incat sa primim mult mai usor in tara atat turisti chinezi, cat si turisti din tarile arabe sau din Moldova si chiar din Rusia.
Asteptam de mult timp masuri fiscale care sa stimuleze turismul, insa si acestea, cand si daca vor veni, se vor limita la turismul de incoming.
Cu toate ca businessul de turism din Romania este facut de o intreaga breasla de profesionisti, din care cei mai multi sunt cei implicati in turismul de outgoing (fie el de leisure sau business) si in turismul de evenimente si servicii corporate.
Asteptam in 2016 cateva miscari interesante in piata de turism din Romania.
OTA-urile prezente pe piata isi vor continua dezvoltarea. Unele si-au anuntat deja intentia de a intra si in piata de business si corporate travel. Fondurile de investitii care au pariat pe cativa jucatori din piata romaneasca vor deveni poate interesate sa isi pregateasca exituri.
Jucatorii mari din piata isi vor creste cifrele de afaceri, iar jucatorii mici vor fi nevoiti sa se adapteze, sa isi gaseasca o nisa, o pozitionare sau anumite parteneriate strategice care sa le asigure nu doar rezistenta, ci si consolidarea in piata.
Anul acesta, in 2016, este esential sa gasim o solutie pentru problema asigurarilor (obligatorii) de insolvabilitate.
Exista o comisie care se ocupa de asta, exista intalniri la care participa reprezentanti ANT, ANAT si ASF. Vor mai fi cu siguranta intalniri, se vor propune solutii mai mult sau mai putin acceptabile pentru partile implicate (asiguratori, Tour Operatori, agentii revanzatoare, agentii detailiste, agentii de corporate sau de incoming, asociatii profesionale sau patronale). Se va discuta despre asigurarea per pachet, pe care nu stim daca asiguratorii o pot accepta. Se va discuta despre un Fond de Garantare si despre anumite garantii depuse de agentii. Vor exista intrebari legate de cine administreaza sumele de bani adunate si de mecanismul de garantare in situatii neprevazute si nedorite. Se vor lua in calcul modele din Germania, Ungaria sau alte tari. Insa solutia aleasa trebuie sa fie adaptata realitatilor din Romania. Ba mai mult decat atat, solutia aleasa va trebui sa fie in concordanta cu noua directiva europeana legata de turism si vanzarea de pachete turistice.
Nu e usor. La orice solutie propusa vom putea gasi probleme. Insa avem nevoie sa gasim SOLUTII pentru orice probleme care apar si nu invers – probleme pentru orice solutii propuse.
Trebuie sa gasim sau de fapt sa gandim si concretizam mecanismul care sa deblocheze situatia! Si da, am folosit in mod asumat persoana I plural. E vorba de NOI toti. De noi cei implicati si interesati sa ne continuam si dezvoltam afacerile din turism.
Noi, cei din mediul privat putem in 2016 sa sugeram si chiar sa impunem masuri strategice esentiale pentru industria noastra. Masuri strategice si o legislatie pentru care sa ne asumam raspunderea apoi atat in fata colegilor si angajatilor din companiile in care suntem implicati, dar si in fața noilor generatii.
E nevoie de unitate si de o voce comuna a industriei – astfel incat noile strategii si noua legislatie sa fie una buna, aplicabila si acceptata în piata!
In rest, business-ul de turism va merge inainte! Cu bune si rele. Da, si anul acesta vom avea problemele clasice cu care ne-am obisnuit in ultimii ani: de la cedarea de comision pana la turistii care cauta mereu reduceri si super oferte.
Vom pierde parte din turistii mai vechi care vor prefera sa isi faca singuri rezervari online, chiar daca multi se mai bazeaza inca pe sfaturile si recomandarile noastre. Vom investi in continuare timp si cunostinte in relatia cu unii clienti care, dupa discutii repetate, dupa schimburi de mailuri si oferte, vor decide sa isi finalizeze in alta parte rezervarea decisa in urma consultantei pe care am oferit-o si asta pentru a economisi cativa euro sau lei. Un lucru e sigur: nici in 2016 piata din Romania nu va fi pregatita pentru a plati o ”taxa de consultanta”. Insa cred in continuare ca tot mai putini agenti si consultanti cu adevarat buni vor ramane in turism.
Industria turismului se transforma. Modul de alegere, rezervare si cumparare a vacantelor se schimba. Insa si numarul de agenti si consultanti cu adevarat buni va ramane din ce in ce mai mic. Prin urmare cineva va fi interesat sa plateasca mai mult pentru serviciile acestora. Deocamdata vor creste probabil salariile oferite de agentii celor mai buni agenti si consultanti. Insa, in timp, e posibil ca si turistii sa isi doreasca sa beneficieze de serviciile celor mai buni si de incredere agenti si consultanti si sa fie gata sa plateasca ceva mai mult pentru asta. Vor exista „vanatori de reduceri” intotdeauna. Dar ma astept ca in 2016 sa observam tot mai multi turisti dornici sa lucreze cu cei mai buni si de incredere agenti si consultanti, indiferent de reducerile oferite de unii sau altii.
Agentii si consultantii foarte buni vor reusi sa isi gaseasca de lucru relativ usor. Pentru ca turistii si clientii au nevoie de ei. Sa vedem insa cum se vor descurca antreprenorii din turism. Antreprenoriatul trebuie incurajat – toata lumea pare sa fie de aceasi parere. Insa, cel putin in business-ul agentiilor de turism, se pregatesc anumite bariere de intrare. Teoretic, cresterea capitalului social minim sau impunerea unei garantii ca procent din cifra de afaceri sau ca suma fixa, sunt menite sa protejeze viitorii turisti de situatii neplacute si de insolvente mai mult sau mai putin planificate ale agentiilor de turism.
Pe undeva, ma astept ca in 2016, noile conditii de functionare a agentiilor de turism sa incerce impunerea unor bariere de intrare in piata sau chiar sa incerce eliminarea din piata a agentiilor neserioase, definite la final de 2015 in mod neinspirat drept „agentii de apartament”.
Exista si agentii „de apartament” foarte serioase. Depinde de apartamentul in care functioneaza… Si mai ales depinde de agentii si de oamenii din echipa!
Exista angajati (agenti, consultanti, marketeri) foarte profesionisti si in agentiile noi sau mici.
O agentie noua nu inseamna automat agenti noi sau fara experienta!
O agentie „de apartament” sau o agentie noua sau mica nu inseamna din start lipsa de experienta si risc de „teapa” sau faliment.
Depinde de echipa, de stil de business, de portofoliu de clienti, de nisa, de elemente de noutate sau abordare diferita.
In Romania, atat la nivel declarativ cat si la modul cel mai direct si aplicat, ne dorim si ne propunem sa sprijinim antreprenoriatul si start-up-urile. Tocmai de aceea apare si teama ca barierele de intrare in piata prea mari ar putea fi nepotrivite si prohibitive pentru unii jucatori actuali sau potentiali.
„Om trai si om vedea” – cam asa suna o vorba din popor si un stil de viata specific romanesc. Insa poate ca e timpul sa schimbam ceva. Si sa incepem schimbarea cu noi insine. Sa nu mai asteptam pasivi sa ni se intample ceva sau sa ni se ofere solutii. Sa ne implicam direct in gasirea solutiilor pe care le asteptam si dorim. Sa cautam sa intelegem cu adevarat ce merge bine si ce trebuie schimbat. Atat in jurul nostru, cat si la noi. Atat in industria noastra, cat si in afacerea noastra. Si chiar in atitudinea noastra.
2016 va fi un an bun. Pentru ca noi vom gasi solutiile si oportunitatile pentru a-l face un an bun. Pana la urma, chiar si problemele care apar pot deveni un motiv in plus sa schimbam ceva. Sa schimbam ceva la noi, la businessul nostru. Sa schimbam legislatia sau sa schimbam modul in care se face business in industria noastra. Ori, de ce sa nu o spunem, sa luam in calcul la un moment dat chiar si varianta sa schimbam si industria in care ne implicam…
Depinde de noi. Depinde de tine… si de ceea ce vrei si astepti tu de la 2016. Si mai ales de ceea ce esti dispus sa faci astfel incat 2016 sa fie un an bun… asa cum ti-ai dori si pana la urma, asa cum il meriti…
Sursa foto: unsplash.com
La multi ani! Multe succese in 2016 !
păi esența este: vom trăi și vom vedea
restul articolului e compus din vorbe goale
astept cu interes niste idei/vorbe pline de substanta de la tine poet nepereche… 😉 Asta si sugeram: e nevoie de implicarea voastra. De ideile voastre. De sugestiile si actiunile voastre.