Pornind de la una din concluziile trase la conferinta organizata in cadrul Experience Bucharest pe 12 mai, articolul de astazi este dedicat celor care se intreaba daca este bine sa lucrezi cu bloggerii de calatorie si, in cazul in care o fac, la ce sa se astepte.
Recunosc, ma aflu de ambele parti ale baricadei: lucrez in industria de turism de 11 ani si pe de o parte reprezint companiile de turism pentru care lucrez ca si consultant de marketing, iar pe de alta parte sunt blogger de calatorie in cadrul TravelWithaSmile.net
Cum le fac pe toate? Ei bine, am iubit intotdeauna calatoriile si acesta a fost motivul pentru care mi-am dorit o cariera in aceasta industrie. De 11 ani de cand sunt in domeniu am facut un fel de stil de viata din a calatori iar asta ma ajuta sa dezvolt in prezent tot felul de proiecte frumoase cu si despre calatorii. In plus, imi place sa povestesc despre locurile vizitate si experientele traite pe blog.
Dar nu despre mine vreau sa iti povestesc astazi ci despre faptul ca tu – companie – ar trebui sa iei in calcul sa lucrezi cu bloggerii de calatorie. Mai ales daca reprezinti o companie de turism, dintr-un domeniu conex sau dintr-un domeniu care se leaga cumva cu calatoria sau cu stilul de viata si de calatorie al acestora.
In primul rand bloggerii sunt “creatori de continut” si, pe langa faptul ca se ocupa de continutul blogurilor lor, se ocupa si de continutul pe care il shareuiesc in social media: in Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest. Si, pentru a avea succes pe fiecare dintre aceste retele sociale (sunt numai cateva enumerate aici) este nevoie sa stii cum functioneaza fiecare retea in parte, este nevoie sa iti creezi o comunitate si sa stii ce asteptari are aceasta de la tine. Cel putin bloggerii buni iau toate aceste lucruri in calcul si au grija de imaginea lor si a blogului lor.
In al doilea rand bloggerii de calatorie calatoresc foarte mult si fac asta la nivel profesional. In urma drumurilor pe care le-au facut de ani de zile au ajuns sa cunoasca o multime de lucruri despre locurile vizitate, sa fie deschisi si sa isi doreasca experiente autentice dincolo de vizitarea unor obiective turistice din “Top 10”. Ei stiu cum sa abordeze o destinatie mai mult sau mai putin cunoscuta, sa o descopere si sa scoata in evidenta partea frumoasa, educativa, unica si care merita a fi vizitata. In plus, in baza experientei pe care o are deja, un blogger de calatorie te poate ajuta cu idei de promovare si chiar si cu propunere de proiecte atunci cand tu – companie – cauti sa promovezi o destinatie sau ceva legat de calatorii (un hotel, un restaurant, un pub, un troller, orice obiect util in calatorie, etc)
In al treilea rand bloggerii care fac blogging permanent (practic traiesc din asta!) au grija de calitatea continutului pe care il ofera cititorilor lor. Si aici companiile ar trebui sa fie foarte atente cu cine vor sa isi asocieze imaginea. Pentru ca secretul sta in calitate si nu in cantitate. Totodata, secretul sta in tipul de public pe care il doresti: doresti un public educat care sa aprecieze ce faci tu sau doresti doar un public numeros? Personal, cand lucrez pentru unul din clientii mei (companii de turism) recomand intotdeauna sa mearga pe calitate si nu pe cantitate pentru ca asta ii va face sa castige un public cu aceleasi valori, un public care sa le aprecieze produsele sau serviciile, un public care i-ar putea deveni client intr-o zi.
Iar noi, cei care lucram in turism stim cat de mult inseamna sa primim aprecierea clientilor nostri! (Stiu ca aprecieri venite direct de la client sunt rare, insa este important sa le observam si sa le cautam. Si sa fim la curent cu clientii care se intorc).
Daca esti companie de turism stii zicala “a vinde o vacanta inseamna a vinde un vis”. Si asa si este: clientul care alege sa achizitioneze o vacanta de la o agentie de turism/de la un hotel cumpara de fapt ceea ce isi imagineaza ca va fi – vacanta mult asteptata de el. Ei bine, in cazul in care vei lucra cu un blogger de calatorie sa stii ca acesta stie foarte bine sa alimenteze un astfel de vis de calatorie pentru clientii tai tocmai pentru ca si el este un visator si a visat de atat de multe ori sa calatoareasca incat astazi face permanent acest lucru. Astfel, un blogger de calatorie te poate ajuta sa iti inspiri clientii sa calatoreasca acolo unde viseaza si sa isi transforme astfel visul in realitate.
Chiar daca multi considera ca “a te plimba” nu este o munca, un blogger munceste tot timpul atunci cand este plecat intr-o calatorie. El nu este “in vacanta” ci este “la job”/ “in mijlocul unui proiect” (spune-i cum vrei) in care stie clar ce are de facut. In plus, munceste si inainte si dupa incheierea acesteia: inainte de calatorie trebuie sa se documentele legat de destinatie si de ce are de facut acolo, sa isi faca un plan si abia apoi sa porneasca; la destinatie lucrurile nu merg intotdeauna conform planului si cu toate acestea el trebuie sa isi faca treaba de documentare a destinatiei si de a trai anumite experiente pe care sa le poata povesti mai departe; la final are de editat o multime de fotografii/videoclipuri si totodata sa creeze si continut text. Sa nu uitam nici de transmiterea anumitor informatii live in social media de la fata locului. Si peste toate astea trebuie sa ia in calcul criteriile mentionate de compania care l-a trimis in acea calatorie pentru ca pentru acel blogger compania respectiva este “clientul” si trebuie sa se asigure ca rezultatul final coincide cu estimarile initiale ale clientului sau.
Nu este usor sa sari dintr-o destinatie in alta si sa fii relevant in ceea ce transmiti in fiecare moment pe toate retelele prin care comunici cu comunitatea pe care o ai. Astfel, companiile ar trebui sa respecte bloggerii si sa realizeze ca ei fac aceasta munca asa cum altii au alte joburi. Si, evident, trebuie platiti pentru munca lor – este o jignire sa ii propui unui blogger sa colaboreze cu tine fara a fi platit pentru munca sa! El genereaza continut de calitate, continut care are scop patrimonial pentru tine, ca si companie (doar tu vrei sa atragi noi clienti sau sa se afle despre serviciile si produsele pe care le oferi prin intermediul acelui blog), asa ca este normal ca scopul patrimonial sa se regaseasca de ambele parti.
Concluzia a tot ceea ce am scris mai sus este ca “bloggingul este un job cu norma intreaga” (da, un job foarte placut insa un job facut numai pentru cei carora le place munca de teren si diversitatea si pot munci la fel de bine dintr-un birou, o cafenea, o banca in parc, de pe plaja sau in varf de munte) si daca companiile din Romania ar intelege intr-adevar acest lucru cred ca ar castiga foarte mult. In primul rand pentru ca ar realiza ca pot lucra cu profesionisti in promovarea unei destinatii sau a afacerii lor de turism/domeniu conex si in al doilea rand pentru ca ar avea materiale profesionist realizate pe care sa le foloseasca in campaniile de marketing ale companiilor lor – si astfel sa isi atraga un public de calitate.
Despre blogosfera de calatorie din Romania am vorbit in mai multe randuri iar anul trecut am prezentat chiar si un top realizat de Revista Biz.
Ei bine, Revista Biz a realizat in primavara 2017 anuarul numit “Digital Report” (care poate fi comandat de aici) care, pe langa istoria relatiei dintre bloguri si branduri (pentru ca da, exista o istorie lunga!), interviuri, analize de marketing si alte topuri si articole interesante, include si un top al blogurilor de calatorie din Romania.
Topurile sunt realizate cu ajutorul celor de la Zelist Monitor, iar lista blogurilor de calatorie include 24 de bloguri si este aceasta:
Ii cunosc personal aproape pe toti cei mentionati mai sus si stiu ca se preocupa foarte mult de continutul pe care il ofera asa ca recomand cu placere sa lucrezi cu oricare dintre ei. Analizeaza-le blogurile inainte si vezi care se potriveste cel mai bine cu compania pe care o reprezinti sau cu serviciile pe care le oferi, apoi stai de vorba cu persoana sau persoanele alese. Este important sa pornesti la drum in cunostinta de cauza si sa stii ce vrei inainte de toate.
Daca reprezinti o companie recomand sa nu te rezumi numai la lista prezentata mai sus, mai ales daca ai o activitate nisata sau iti doresti colaborari si cu bloggeri din alte industrii cum sunt: fashion, culinar, parenting, tehnologie, stil de viata sanatos/sport, sau doresti colaborari cu bloggeri generalisti, jurnalisti sau vedete. Vei gasi multe informatii foarte pretioase in acest anuar.
Lucrez in industria turismului de 11 ani si trebuie sa mentionez ca am pus mereu accentul pe calitatea care se afla in fiecare om si astfel am cunoscut mai multe persoane care detin bloguri de calatorie si care nu se afla pe lista de mai sus (lista publicata in cadrul anuarului Digital Report include numai bloguri care sunt inscrise in Zelist Monitor). Dar in Romania avem si alte bloguri de calatorie care merita atentia ta, bloguri ale caror autori ii cunosc si ii admir pentru calitatea continutului oferit si pentru seriozitatea de care au dat dovada ani la randul.
Astfel, imi face placere ca la cele 24 de bloguri mentionate in imaginea de mai sus, sa adaug alte 8 pe care le recomand din tot sufletul:
TravelBadgers.com – blog de calatorie pe care scriu cu multa pasiune si talent Renate si Catalin Nenciu, doi povestitori innascuti. Povestesc cu mult drag despre experientele de calatorie in tara sau peste hotare, dar si despre aromele descoperite in diverse colturi ale lumii, despre vinuri si alte nebunii.
DianaSlav.ro – Diana este cunoscuta in lumea intreaga in special pentru tururile oferite in cadrul proiectului Constanta Walking Tour si datorita povestilor savuroase pe care le spune despre orasul sau, Constanta. Pe langa faptul ca obisnuieste sa povesteasca despre orasul sau, Diana vorbeste pe blogul ce-i poarta numele despre toate locurile pe care le viziteaza si despre experientele si intamplarile care i se par fascinante.
InaPopa.ro – Ina este o calatoare innascuta, ii place sa cunoasca oamenii locurilor prin care merge si sa descopere traditii, obiceiuri si vechi civilizatii. In plus, calatoreste responsabil cu motorul si povesteste despre experientele sale si pe SlowRide.ro
TarancutaUrbana.ro – Roxana Toma iubeste povestile si amintirile din copilarie si tot ce inseamna traditii si obiceiuri romanesti. Pe blogul sau reuseste sa scoata in evidenta tot ce este frumos din Romania, din oameni, din diverse intamplari si calatorii.
DivaInBocanci.ro – Maria Radu iubeste muntele si natura si povesteste pe blog (alaturi de colega ei, Mary) pentru iubitorii sporturilor de aventura, pentru cei care vor sa isi petreaca timpul in natura si cei care se afla permanent in cautarea destinatiei si a echipamentului potrivit. In plus, in ultimul an calatoriile Mariei au fost imbogatite cu experiente de neuitat ale bebelusului sau, pe care l-a luat peste tot.
Minicalatorii.ro – Desi Adriana Cocic apare in lista de mai sus cu un proiect mai vechi, Viajoa, trebuie sa recunosc ca proiectul sau de calatorie in care merge peste tot alaturi de sot si de cele 2 fetite m-a cucerit inca de la lansare. “Minicalatorii in 4” este un blog savuros si educativ pentru toti parintii care vor sa porneasca la drum cu cei mici si cei foarte mici.
Turism20.ro – Si Petrus Lungu apare pe lista de mai sus cu proiectul Calatorul Digital, insa vreau sa mentionez ca el detine si blogul Turism 2.0, proiect dedicat in special celor care lucreaza in industria de turism. Pe Turism2.0 Petrus vorbeste despre turismul online din .ro
ElenaCiric.ro – desi este mentionata la categoria “bloguri generaliste” (in anuarul mai sus mentionat), Elena pune foarte mult accent pe calatoriile pe care le face si povesteste cu lux de amanunte despre acestea pe blog. Elena iubeste calatoriile in natura si calatoriile cu bicicleta si este gata de plecare in orice moment.
Acestea fiind spuse te las sa studiezi blogurile de calatorie de mai sus si iti urez mult succes in viitoarele colaborari. Iar daca te pot ajuta si cu alte informatii despre acest subiect lasa-mi un comentariu mai jos sau scrie-mi pe email. Iti voi raspunde cu placere!
Credit foto header: fotolia.com
Mulțumesc pentru menționare, Carmina!
Turism 2.0 a devenit site de știri între timp, subiectele au rămas aceleași.
Cu drag, Petrus. Stiu ca Turism 2.0 este site de stiri, asa cum si Turism Market nu mai este demult un blog ci companie de consultanta de business pentru industria turismului care are si activitate de redactare articole.
Indiferent cum se numeste acum, recomand din tot sufletul Turism 2.0. Tocmai pentru ca in industria turismului avem nevoie de abordarea subiectelor asa cum o faci tu.
Mi-as dori ca la un moment dat sa figureze si blogul meu in lista cu pricina 🙂 Face pasi de bebelus dar sper sa se contureze un proiect frumos pe viitor. Sunt pasionata de calatorii prin Romania (si nu numai) si m-am indragostit definitiv de nordul tarii. Asa ca am de gand sa promovez zona asta pe blogul meu ori de cate ori am ocazia.
Multumim pentru articol, interesant de stiut ca exista o comunitate puternica de bloggeri pe nisa asta.
Ionela, ma bucur ca anual apar noi bloguri de calatorie si iti doresc mult succes pe viitor!
O lista foarte buna cu multe bloguri de calitate din care sa alegi. Sport la citit.
Mie imi plac si tedoo.ro pentru inventivitate si consilierturism.ro. pentru acuratetea informatiilor si pasiunea cu care scrie. Si imperatortravel pentru stirile la zi.
Buna Karmen, multumesc pentru adaugiri. Desi de-a lungul timpului o parte din blogurile mentionate mai sus nu mai sunt active, ma bucur de cei care au ramas activi. Atat Tedoo cat si ImperatorTravel sunt activi si apar in lista de mai sus insa da, si ConsilierTurism este de urmarit!