O sa credeti ca m-am specializat in prezentat fel de fel de initiative, dar se pare ca e perioada in care se tot lanseaza proiecte frumoase despre care merita sa vorbesti (de genul Hotel Kronwell sau TripMaker ).
Da, astazi o sa vorbesc de inca un proiect “ca la ei”, caci iata turismul se misca, fie direct, fie ajutat de segmente colaterale.
Carpooling – ce-o fi asta?
Am auzit prima data de conceptul de carpooling in urma cu vreo 10-11 ani, de la un amic neamt care practica frecvent genul asta de a calatori pe distante scurte sau mai lungi. La un moment dat isi crosetase chiar o calatorie internationala (e drept, doar din Berlin pana la Bruxelles) la virgula. Pardon, la minut. Intelegand ca acest carpooling inseamna impartirea spatiului unei masini intre mai multi pasageri (care eventual nu se cunosc intre ei initial) pe un traseu prestabilit, ma gandeam pe vremea aceea ca e greu sa se intample prea curand asta in Romania. Din motive de incredere si siguranta, de mentalitate, chiar de tehnologie daca vreti.
N-au trecut prea multi ani de-atunci (vorba aia, ce inseamna 10 ani in istorie 🙂 ?!) si iata ca in 2013, fix de Ziua Pamantului (22.04) s-a lansat in Romania 4inmasina.ro.
In tarile vest europene si peste ocean sunt utilizate frecvent aceste servicii de carpooling, exista benzi speciale pe autostrazi sau locuri de parcare dedicate masinilor care au la bord mai mult de doi pasageri. Printre platformele dedicate, mai de seama sunt www.carpooling.com din Statele Unite (cu 4mil de utilizatori inregistrati si acces la 650.000 de trasee zilnic) si www.covoiturage.fr din Franta (tara care sarbatoreste anual ziua carpooling-ului). Romania este si ea o piata interesata de acest gen de serviciu, martore sunt grupurile organizate pe Facebook si cele alte cateva site-uri existente (www.autostoponline.ro, www.cumasina.net, www.ecodrum.ro).
Dincolo de impartirea masinii cu alti pasageri care au aceeasi ruta, pentru a diminua cheltuielile de deplasare ale fiecarui pasager pana la urma, carpooling-ul inseamna: grija pentru natura – prin reducere de emisii de carbon si de trafic – si socializare. Un concept cu componenta de utilitate (transport), cu componenta de responsabilitate (fata de mediu) si cu componenta emotionala (socializare).
Masina poate fi impartita fie in interiorul orasului (pentru a ajunge la birou, de exemplu, sau pentru a-ti recupera copilul de la gradinita), fie in afara orasului ( pentru a accesa destinatii de vacanta -mare, munte etc – pentru a vizita prieteni, pentru a ajunge in locuri unde se intampla evenimente).
www.4inmasina.ro
E drept, 4inmasina.ro nu e singura pe piata noastra, insa se pare ca e cel mai destept mod de a calatori in carpooling din Romania. Ce are in plus fata de alte platforme existente la noi: este super usor de utilizat, cu un inventar online complet, care include atat un website clasic cat si aplicatii Facebook, iOS și Android. Toate astea gandite pentru ca utilizatorilor sa le fie usor sa o foloseasca din ce in ce mai des, oriunde s-ar afla. Are o super tehnologie in spate si este dezvoltata de echipa iLeo Marketing Interactiv.
De testat
Eu mi-am propus sa testez platforma de 1 mai si de Paste, cand voi iesi din oras. Pentru ca voi calatori in familie, va fi disponibil un singur loc, dar poate fi super fun sa fim 4inmasina :).
Ce vad eu
Mi se pare un moment foarte bun sa lasezi un astfel de serviciu de autostop digital fix inainte de minivacanta de 1 mai-Paste, am deja o curiozitate maxima vizavi de cifre.
Dincolo de toata povestea, vad aici oportunitati de proiecte comune cu turismul, caci carpooling are clar o componenta serioasa de travel. Vad activare de proiecte de CSR (mai deloc dezvoltate de companii de turism din Romania), vad parteneriate pe evenimente de turism intern , vad construire de pachete turistice care sa aiba transport de tip carpooling (1 mai la mare in carpooling). Si sper sa nu treaca inca 10 ani pana sa se intample toate astea :).
Credit foto: unsplash.com