Cand discutam despre Turism si industria de Turism din Romania – deci cand ne referim la turism ca la un business, trebuie sa privim in viitor cu interes si atentie. Si nu putem face asta decat concentrandu-ne pe prezent si pe tendintele mai mult sau mai putin evidente astazi.
E esential sa urmarim care este trendul in turism in alte tari, la fel cum este foarte important sa intelegem care e specificul local.
Daca vrem sa rezistam in 2014, daca vrem sa castigam cota de piata si increderea turistilor, trebuie sa ne intelegem cu adevarat clientii si sa ne concentram atentia pe cei potentiali – cei care inca nu sunt nici fidelizati si nici decisi sa colaboreze cu vreo agentie de turism.
In lume se vorbeste despre Generatia Y sau despre cei ce au atins maturitatea la inceputul mileniului. Practic ar fi vorba despre cei nascuti dupa 1980 si pana in 1995. Cei care astazi au intre 18 si 33 de ani.
In Romania putem sa fim mai specifici si sa targetam un public impartit si in functie de Revolutia din ’89: practic, tinerii nascuti dupa 90 reprezinta un public aparte, usor diferit in asteptari si lifestyle fata de cei nascuti in anii 80.
In plus, fara indoiala ca trebuie sa segmentam diferit adolescentii de astazi – cei numiti „digital natives” – copiii si tinerii nascuti in mileniul 3, in era digitala. Cei care au crescut in era internetului si nu-si imagineaza viata nu doar fara net sau telefonie mobila, ci poate nici fara youtube, facebook si smartphomnes.
Ei sunt cei care vor schimba regulile jocului. Nu numai dar inevitabil si in turism.
Stilul de viata al adolescentilor de astazi este firesc si puternic interconectat si online. Chiar daca adolescentii de astazi (americanii folosesc termenul de teen-agers pt cei intre 12 si 19 ani) nu au inca banii si statusul social necesar sa influenteze cu adevarat cererea solvabila in piata, in curand stilul lor de a cauta, compara si cumpara va produce revolutii in comert si servicii, deci si in turism.
O alta categorie distincta o reprezinta seniorii. Daca „pensionarii” din alte tari sunt cei care au si timp si banii necesari sa calatoreasca, in Romania banii sunt o problema pentru acest segment de public.
Chiar si publicul activ – cei intre 30 si 50 de ani – poate fi segmentat in functie de venituri, de stil de viata si de prioritati. Spre exemplu cuplurile care calatoreau de cateva ori pe an, dupa ce fac un copil, iau o pauza din calatorii si apoi, in functie de stilul de viata, isi schimba radical asteptarile si preferintele legate de destinatii si stilul de vacante.
Asadar, de la cresterea interesului seniorilor pentru calatorii dedicate si turism social, pana la intrarea pe piata a adolescentilor natvi digital, putem paria pe cateva tendinte importante in piata de turism din Romania.
Acest articol este dedicat atat agentilor si consultantilor de turism cat si hotelierilor, managerilor si marketerilor din turism. Aceste trenduri si tendinte pot fi in celasi timp amenintari si oportunitati pentru businessul nostru. Si cu siguranta sunt niste provocari pentru noi toti.
Am cautat sa surprind cateva din trendurile care vor influenta cu siguranta piata de turism in 2014 si anii care vin. Astept comentariile si completarile voastre.
Mai bine sa gresim dar sa fim pregatiti, decat sa nu riscam nimic si sa ne simtim depasiti de situatie…
- 1. Adolescentii de azi – nativii digitali, vor schimba modul in care se vinde si deci se face turism
Cei nascuti in secolul 21 sunt nu doar conectati la net ci si foarte interconectati. Informatia circula rapid si este procesata rapid si in timp real. Au nevoie de informatii relevante si corecte. Si se bazeaza pe ceea ce recomanda sau sustin prietenii si „influentatorii” din comunitatea lor.
Tinerii de maine sunt cu smartphoneul si/sau tableta la ei tot timpul si viitorul in comunicarea cu ei va fi mobil! Spre deosebire de Generatia Y de care vorbeam mai sus, adolescentii de azi si chiar tinerii (cei nascuti in anii 90) – trec foarte rapid de la ”desktop computer’’ la dispozitivele mobile.
In Comunicarea cu ei e esential sa fii nu doar online ci si activ in Social Media. Si nu doar online ci si cat mai ‚mobile’. Si nu oricum ci cat mai relevant, mai cool si mai simplu!
- 2. Generatia Y, cei nascuti in anii 80 (Generatia 25 – 39 de ani), sunt si vor deveni tot mai evident publicul care cumpara cel mai mult servicii de turism
Si ei sunt conectati la internet. Chiar daca nu pun la fel de mult accent pe Social Media si pe aplicatiile cool. Chiar daca nu cumpara online, majoritatea celor din acest segment de public se informeaza si cauta online.
Riscam sa ii pierdem catre comparatoarele si agregatoarele de preturi si catre giganti ca Booking sau Expedia. Sunt informati si se informeza online. Cauta calitate si diversitate. Multi dintre ei isi doresc experiente deosebite si nu mai sunt multumiti de destinatiile clasice de charter. Isi planifica city breakuri in mod individual folosind internetul si devin tot mai interesati de destinatiile exotice.
Multi dintre ei au ocazia sa imbine calatoriile de afaceri cu cele de placere.
- 3. Seniorii din Romania incep sa calatoreasca mai mult.
Fie ca vorbim de „pensionarii” care incep sa se obisnuiasca cu programele de seniori si sunt tot mai interesati de programele sociale – cu pret redus in extrasezon sau ca vorbim de seniorii care au un statut social care le permite sa calatoreasca oriunde si-au dorit demult, putem fara iondoiala sa ne asteptam ca numarul seniorilor care calatoresc sa creasca si in Romania.
Senorii care calatoresc prin Programe Sociale vor cauta destinatii noi.
Iar Seniorii care au timp si bugete consistente de cheltuit, vor pune accentul pe calitate si experiente personalizate.
Pe termen mediu si lung si Seniorii din Romania vor deveni un grup de calatori cu bani si asteptari tot mai mari.
- 4. Experientele deosebite si vacantele exotice vor doveni tot mai des dovezi ale statusului social
In Romania, mai evident si mai dramatic decat in alte state, statusul social trebuie dovedit si succesul trebuie afisat.
O casa mai mare, o masina mai scumpa, un smartphone de ultima generatie reprezinta elementele care dovedesc succesul si statusul social al unui individ.
La fel si Revelionul petrecut intr-un hotel exagerat de scump in Poiana Brasov sau un sejur in iulie la Mamaia. Acolo se intalneau cei cu bani si acolo era bine sa fii vazut.
Cu toate acestea, gusturile si preferintele romanior de succes se vor schimba, diversifica si rafina.
Odata cu cresterea importantei Social Media in viata de zi cu zi, pozele din vacante exotice vor contribui tot mai evident la statusul social al fiecarui individ.
Oamenii cu potenta financiara vor cauta tot mai des experiente de vacanta unice si cat mai personalizate. Si, poate tocmai aici putem noi, consultantii de travel sa gasim o oportunitate deosebita in a ne dovedi nu doar utili ci chiar indispensabili.
- 5. Va creste cererea pentru experiente deosebite cu specific local. Vacantele vor deveni oportunitati de a fi creativi si a oferi experiente unice fiecarui client in parte.
Oarecum in aceasi ordine de idei ca mai sus, tot mai multi romani isi vor dori sa aiba parte de experiente traditionale in destinatiile vizitate. Vor cauta specificul local si isi vor dori nu doar sa viziteze ci sa descopere. Sa inteleaga si sa experimenteze. Sa interactioneze cu localnicii si cu stilul lor de viata. Si sa se bucure de experiente personalizate conform propriilor asteptari si preferinte.
- 6. Turismul de lux va continua sa creasca ca volum
Indiferent de criza, exista un segment de turisti care vor calatori tot mai des. Fie in interes de business, fie de placere. Oamenii cu bani vor calatori ca sa faca bani si ca sa se bucure de banii castigati. Si, tot mai multi dintre romanii care castiga sau au castigat bani isi vor dori sa se bucure de ei si sa vada lumea.
- 7. Mai devreme sau mai tarziu, Romania va deveni o destinatie tot mai cautata si Turismul de Incoming va deveni o nisa in care si din care vom avea de castigat
Nu cred ca e nevoie sa explic de ce consider ca Romania merita viizitata si descoperita de turistii straini.
Pana la urma, suntem probabil cea mai interesanta destinatie din Europa pe care se pare ca mai nimeni nu o viziteaza…
Acestea sunt numai 7 din Tendintele pe care le observ ca evidente pentru 2014 si anii care urmeaza!
Daca ar fi sa rezum in cateva cuvinte, cred ca trebuie sa invatam sa ne transformam dificultatile in oportunitati!
Atat ca afaceri cat si ca destinatie si ca si comunitate!
Si va trebui sa ne adaptam!
Sa comunicam direct cu segmentele tinta pe care le vizam si sa o facem RAPID, CORECT, SINCER, RELEVANT, DIRECT si SIMPLU.
Ce trebuie sa facem ca sa fim pregătiti pentru viitor!?
1. Sa observam ce seintampla in alte tari. Pentru ca tendintele se vor manifesta si in Romania, mai devreme sau mai tarziu.
2. Sa ne intelegem cat mai bine clientii nostri si specificul local si ne adaptam!
Daca ne dorim nu doar sa rezistam in piata, ci sa avem succes, ca si consultanti si parteneri indispensabili clientilor nostri, trebuie sa stabilim o relatie directa si deschisa cu acestia, sa ajungem la o anumită “intimitate” cu fiecare grup/nisa de clienti.
Astept feed-back-ul si parerile voastre.
Poate gresesc sau exagerez pe undeva. Poate am omis anumite aspecte sau poate ati observat alte tendinte pe care nu le-am atins in acest articol.
Raman la convingerea ca Impreuna putem creste Piata si ca solutia Succesului este Co-opetitia si nu concurenta directa si razboiul preturilor.
Credit foto: unsplash.com
Sa invatam sa ne transformam dificultatile in oportunitati, o cerinta Sine qua non pentru turismul din România anului 2014!
Din pacate – sau DIN FERICIRE – o cerinta Sine qua non pentru orice in România anului 2014! 😉
Foarte interesant si pertinent articol!
Multumesc de apreciere si sustinere Monica! 😉
Discutand cu colegele de pe Turism Market – Andrada si Elena Simona am mai descoperit o tendinta nespecificata in articol:
Pe langa Incoming, va creste si TURISMUL INTERN!
—
Insa eu unul am senzatia (neverificata) ca romanii calatoresc mai mult INTERN mai ales atunci cand nu-si prea permit vacante externe
Criza deci face sa creasca volumul turismului intern. (in defavoarea celui extern)
—
Mai mult, cifrele REALE ale turismului intern sunt probabil mai mari decat cele oficiale (declarate) datorita evaziunii fiscale si cazarilor neoficiale etc.
Mai mult, orice evadare de o zi-doua sau trei undeva pe langa oras, la munte sau la mare – e tot turism intern. Si oricine isi permite si face asta de cateva ori pe an! Fara sa intre neaparat in statisticile oficiale.
Care statistici oficiale, pe langa ca nu sunt complete sunt si foarte tarzi.
—
In ceea ce priveste TURISMUL INTERN – avem nevoie de servicii de calitate si pt turistii romani si poate mai urgent pt cei straini veniti in RO – asta nu pt ca romanii nu merita servicii de calitate ci pt ca strainii au asteptari mai ridicate si compara ce gasesc la noi cu ce au gasit in alte destinatii vizitate.
Fain articol, apreciez traducerile dar si inputurile personale. Mi-ar placea sa citesc si continuarea ultimului post cu turismul intern! PS Generatia Y tine pana prin 2000 😉
Cred că dincolo de generaţii, principala tendinţă din turism este dezvoltarea călătoriilor de tip City-break !