Suntem tot MAI aproape de Vacanta de vara. Unii dintre noi am ales sa profitam de Ofertele si discounturile Early Booking, altii inca nu am decis cand si/sau unde vom pleca in concediu. Cu toate acestea, nu cred ca gresesc daca sustin ca pentru a petrece o vacanta linistita, fara griji si surprize neplacute, este bine sa te pregatesti din timp. Fiecare destinatie este unica si diferita. Orice destinatie noua ne rezerva surprize si de accea este bine sa ne informam din timp despre specificul zonei, atractii, pericole si alte amanunte locale utile unui turist.
Am ales noua ‘chestiuni’ ce trebuie verificate neaparat inainte de a pleca intr-o noua Vacanta, ba chiar poate inainte de a alege urmatoarea noastra destinatie:
LIMBA. Este recomandat sa stim/invatam cateva cuvinte in limba vorbita in zona unde vom merge. Nu e nevoie decat de cateva minute pentru a invata cateva expresii de baza de genul: “Multumesc”, “Buna Ziua”, “Cat costa” sau… “unde este toaleta”. Un salut in limba localnicilor ne va castiga simpatia acestora, ba chiar ne poate aduce reduceri si alte surprize placute din partea acestora.
BANII. Ar fi bine sa stim din timp care este cursul valutar oficial si mai ales cum si unde putem schimba valuta in destinatia aleasa. Trebuie sa ne informam daca gasim acolo ATM-uri si care sunt costurile locale. Indiferent de destinatia aleasa si de stilul de vacanta preferat, banii sunt esentiali in orice Vacanta.
VREMEA. De cele mai multe ori vremea are o importanta deosebita pentru succesul unei vacante. Chiar daca nu mergem la plaja este foarte util sa stim ce fel de haine e nevoie sa punem in bagaje si la ce fel de temperaturi sau precipitatii sa ne asteptam. E bine sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru eventualele diferente majore intre noapte si zi, caci in Maroc, spre exemplu, putem pleca ziua in maneca scurta si ingheta de frig la apusul soarelui. Chiar si intr-o destinatie calda, e posibil sa fim surprinsi de furtuni si ploaie torentiala. Ar fi pacat sa ne stricam vacanta pentru ca nu am pregatit corect bagajele si nu ne-am adaptat planurile la conditiile meteo specifice destinaiei noastre.. In majoritatea destinatiilor de vacanta exista perioade de varf (high season) si perioade in afara sezonului. Trebuie sa va decideti cand anume vreti sa vizitati o destinatie si sa faceti un compromis intre tarifele ridicate din perioadele de varf si cele reduse din extrasezon. Mai mult decat atat, daca sunteti interesati de un anumit eveniment special, este nevoie sa va asigurati cazarea in zona din timp. Asta fiindca disponibilitatile sunt limitate si tarifele cresc exponential. Se poate intampla si invers: sa nu fiti interesati de un eveniment anume, insa sa gasiti tarife mult mai mari si aglomeratie, fiindca v-ati planificat vizita/vacanta in perioada evenimentului. Un alt exemplu testat in repetate randuri: destinatiile celebre pentru viata de noapte si distractie, precum Ibiza, sunt de nerecunoascut in afara sezonului. Ba chiar la inceput de sezon, in iunie, Ibiza nu seamana deloc cu Insula plina de Petreceri si de tineri dornici de distractie din timpul varfului de sezon. Multe statiuni si destinatii devin cu adevarat animate abia dupa 15-20 iunie, cand se termina scolile si facultatile si incep sa soseasca tineri din intreaga lume. Asadar, indiferent daca iti doresti o vacanta linistita sau una plina de nopti albe, este bine sa iti alegi cu grija perioada in care vei ajunge in destinatia ta favorita.
SPECIFICUL LOCAL. Multe tari ne pot surprinde prin diferentele culturale la care ne expun. Este bine sa stii din timp ce gesturi sa eviti si ce anume sa folosesti pentru a te integra in specificul local. E bine sa te interesezi daca si cat se lasa bacsis la restaurant, care sunt gesturile de salut si multumire sau care este eticheta pentru vizitele in cladirile istorice sau spirituale locale. De asemenea este extrem de util sa afli care sunt conditiile locale legate de fumatul in public, de consumul de alcool, de sofat sau ce tip de curent electric si prize se folosesc. Te poti trezi fara baterie la telefon sau laptop in Londra, unde incarcatorul tau are nevoie de un transformator, poti fi surprins ca in Thailanda se conduce pe partrea stanga a drumului (cu volan pe dreapta) sau si mai rau, poti fi amendat pentru gesturi sau comportamente considerate de tine normale, insa de neacceptat pe plan local.
VACCINURI si ASIGURARI. Este extrem de important sa te asiguri ca esti protejat impotriva bolilor locale. Vaccineaza-te daca e nevoie, cumpara pastilele recomandate sau macar pregateste-ti de acasa un “kit” cu pastille de urgenta (pentru probleme la stomac, pentru febra, pentru raceli sau pentru durere). Nu in ultimul rand, ai grija sa fii asigurat in caz ca vei avea nevoie de asistenta medicala locala. Stiti cum e, speranta ca “nu o sa mi se intample tocmai mie” abia asteapta sa fie contrazisa de realitate… Si costurile unor intereventii de urgenta pot depasi de mai multe ori sumele modice pe care le putem plati pentru o asigurare turistica.
ATRACTII. Internetul iti ofera ocazia sa iti planifici vacanta inca de acasa. Poti astfel descoperi inainte de a pleca care sunt cele mai tari restaurante, baruri, cluburi, muzee, hoteluri si atractii turistice locale. De asemenea tot pe internet ai ocazia sa descoperi care sunt capcanele locale si ce anume trebuie sa eviti cand ajungi la destinatie. Foloseste cu incredere siteurile de review-uri precum Trip Advisor sau amfostacolo.ro(pentru limba romana), insa nu uita sa treci fiecare informatie prin propriul filtru, sa o verifici si sa o apreciezi ca atare, in functie de propriile prioritati si asteptari.
ISTORIA. Pentru a intelege cu adevarat o tara, un oras sau o statiune este util si interesant sa ii cunosti istoria. Daca intelegi mediul politic si istoria unei destinatii esti mai aproape de a-i intelege cultura si de a o privi si aprecia din mai multe unghiuri.
MANCAREA. Este important sa afli ce fel de mancaruri locale vei putea incerca si sa descoperi din timp daca acestea contin ingrediente la care esti alergic sau care nu iti priesc. De asemenea este important sa afli daca apa este potabila. Tentatia de a incerca bucataria locala poate duce la indigestii care pot strica o vacanta in cazul in care nu stiti ce anume mancati si cum si unde sunt preparate aceste mancaruri.
O viata fara aventura este cel mai probabil o viata plictisitoare. Insa o viata in care aventura este continua, necontrolata si mereu surprinzatoare, va fi cel mai probabil… scurta.
E un sentiment special acela de a ‘plonja in necunoscut’ insa si marii aventurieri care ajung sa isi povesteasca peripetiile, se pregatesc pentru acestea. Si ar fi pacat sa numim ‘aventura’ orice experienta careia ii lipseste cu desavarsire planificarea. Nu va sugerez sa evitati orice risc, ci sa va pregatiti pentru acestea.
Am ales 9 chestiuni de verificat inainte de o noua vacanta. Cu siguranta fiecare dintre voi va puteti gandi la multe alte elemente esentiale in pregatirea unei calatorii. Daca va face place sa le impartasiti cu noi, comentariile sunt deschise.
Credit foto: unsplash.com
Primul lucru care trebuie verificat: cand iti poti lua concediu 🙂
Da, dar aici nu mai depinde in totalitate de tine:)
o completare foarte buna de la Carla Boangiu, de pe FB:
“As adauga verificarea regimului de vize pentru tara de destinatie si/sau de tranzit respectiv documentele necesare iesirii din tara si data de expirare a documentelor de identitate. Unii mai uita sau ignora aceste aspecte si se trezesc prea tarziu. Asta mai mult pe partea de turism individual”
Buna observatie:)
Mersi Andrada! Excelenta completare de la Carla! Regimul de vize, restrictiile de intrare dar si de iesire din tara sunt esentiale. Atat de importante incat, iata, nici nu le-am cuprins in lista mea 😉
Si acum imi amintesc cum e sa fi sunat din vama cu probleme, fie ca e vorba de Vama Romaniei cu Bulgaria, Sambata in zori, fie ca e vorba de aeroportul din Tunisia dupa miezul noptii.
Ca si Consultant in Turism, trebuie sa te asiguri ca turistul stie exact ce obligatii are la trecerea frontierelor si, chiar si atunci cand ti-ai facut datoria si ti-ai anuntat clientul despre conditiile specifice de trecere a frontierei, atunci cand neprevazutul sau ghinionul isi fac aparitia, trebuie sa gasesti solutii, indiferent de ora sau de locatia in care esti.
Poti fi anuntat ca vamesii arabi nu accepta intrarea in tara a unui turist roman, fara sa dea explicatii, poti afla ca vamesii din Mexic contesta autenticitatea unei vize, ca clientul tau si-a pierdut pasaportul sau ca intrarea in Egipt cu Pasaport Diplomatic necesita viza obtinuta in prealabil.
Sau, desi mama si-a verificat in fata ta valabilitatea pasaportului, te poate anunta din aeroport ca Pasaportul copilului minor e expirat. Sau poti afla uimit ca “fata noastra” nu era fiica cuplului de turisti ci nepoata acestora si ca vamesii romani nu o lasa sa paraseasca tara fara acordul parintilor inregistrat la notar.
Ca si consultant in turism, ca si agent cu responsabilitate si dedicare, faci tot ce poti, dai telefoane si mailuri, scoli oameni din somn si reusesti sa iti ajuti clientul. Si asa inveti sa iti atentionezi si/sau avertizezi turistii de riscurile sau problemele ce pot aparea. Si inveti sa rezolvi situatii sau probleme aparent imposibil de rezolvat.
In ceea ce priveste TURISMUL INDIVIDUAL, dincolo de mobilitatea si independenta maxima, turistul care pleaca pe cont propriu isi asuma intreaga responsabilitate legata de bunul mers al calatoriei sale. Si trecerea frontierelor este chestiunea esentiala si necesara pt a incepe o calatorie in strainatate… 😉