Pe 16 noiembrie am participat la Universidad Rey Juan Carlos din Madrid la o Conferinta unde s-a dezbatut problema oportunitatilor femeii pe piata muncii din industria turismului si tehnologiei si decalajul digital.
Printre lectori s-au numarat directorul de resurse umane pentru Madrid al Amadeus IT Group, Dª Valle Rodriguez si directorul de dezvoltare a resurselor umane al Europcar, Esther González si Alvaro Carrillo, directorul Institutului Tehnologic Hotelier din Madrid.
In timpul conferintei au fost prezentate date si rezultate a unor studii despre situatia femeii pe piata muncii in industria turismului si a tehnologiei.
Profesorii de la URJC au mentionat locul important pe care OMT il acorda femeii in Codul de Etica Mondial pentru Turism. OMT afirma ca in majoritatea regiunilor din lume femeile reprezinta marea parte a fortei de munca, ele tind sa ocupe locurile de munca cele mai prost platite si de la nivelurile de jos si tot femeile sunt cele care fac cele mai multe munci neplatite in afacerile familiare.
In 2011, la ITB Berlin, OMT a prezentat raportul Global Report on Women and Tourism (pe care il puteti accesa pe acest link).
Studiile au aratat ca femeile se confrunta inca cu stereotipuri, astfel cel mai mare numar de femei care lucreaza in turism le gasim in locuri de munca care reproduc muncile casnice, in bucatarie, curatenie, etc. Dar cu cat creste nivelul de responsabilitate gasim din ce in ce mai putine femei.Desi printre studentii de turism, in facultati predomina femeile.
Alta problema este ca varsta la care, de obicei, o persoana ajunge sa ocupe o functie importanta intr-o companie, care coincide cu momentul in care femeia ia decizia de a avea o familie. Si se intampla foarte des ca femeia sa renunte la cariera sa profesionala pentru a se dedica familiei.
Responsabilele de Resurse Umane ale Amadeus si Europcar spuneau ca desi incearca sa mentina o proportie echilibrata de femei si barbati in companie, pentru anumite functii nu primesc nici un CV din partea femeilor. Si asta tinand cont de faptul ca este vorba de companii mari are ofera multe avantaje angajatilor pentru a putea combina viata personala cu cea profesionala.
Alvaro Carrillo a subliniat faptul ca realitatea societatii este reflectata in companiile mici si mijlocii, majoritatea afaceri de familie, in mod traditional conduse de barbati. Aceste companii nu au resursele celor mari pentru a putea acoperi perioadele in care femeile sunt in concediu de maternitate sau pentru a le sprijini in relatiile cu clientii din tari precum cele arabe sau China.
Nici industria tehnologiei nu sta prea bine la acest capitol. Nici macar in tarile dezvoltate, precum SUA, Marea Britanie si Australia, procentajul femeilor care lucreaza in aceasta industrie nu atinge 20%.
Un studiu realizat in SUA arata ca in urmatorii ani tara va avea nevoie de 150.000 de specialisti in tehnologie si nu vor putea acoperi intern aceasta cerere decat cu 50.000. Acelasi studiu arata ca o parte a problemei ar fi rezolvata daca femeile ar fi incurajate sa imbratiseze cariere in acest domeniu.
Potrivit specialistilor spanioli problemele apar in educatia secundara. Desi pana la acest nivel atat fetele cat si baietii obtin rezultate asemanatoare atat la stiintele reale cat si la cele sociale, fetele isi continua, de obicei, studiile in domeniile relationate cu stiintele sociale.
La conferinta s-a mentionat faptul ca femeia nu trebuie luata in considerare doar ca resursa umana ci si ca turist si utilizator de tehnologie. Studiile arata ca femeile si barbatii folosesc si percep tehnologia in mod diferit. Astfel, femeile vad tehnologia ca si un mediu, in timp ce barbatii o vad ca si un joc.
Concluzia a fost ca va mai dura timp pana cand aceasta problema va fi rezolvata dar trebuie luate masuri pentru ca nu este vorba atat de oportunitati egale si egalitate sociala, cea mai mare problema fiind pierderea talentului femeii.
Sursa foto: unsplash.com
Mie nu mi se pare ca in turism sunt putine femei, si ma refer la niveluri inalte de responsabilitate. Dar daca statisticile asa spun..asa o fi.
Si eu asa zice ca, daca ne uitam la piata romaneasca de turism, o sa gasim femei la toate nivelurile de responsabilitate. Numai in ultimii 6 ani am avut 2 femei ministru (din 4-5 ministri), Anat-ul are in prezent un presedinte femeie, ultimii doi secretari generali ANAT (inclusiv cel prezent) sunt femei, avem agentii de turism mari ai caror proprietari si GM sunt femei (exmitur, perfect tour), in grupul SIF Transilvania din 7 societati de turism (care gestioneaza intre 1 si 20 si ceva de hoteluri) 3 sunt conduse de femei. Nu stiu exact care e situatia in airline, dar in agentiile de turism as zice ca situatia e destul de echilibrata. E drept ca housekeeping-ul e al femeilor in general, dar cred totusi ca si in hotelarie avem destule femei pe pozitii superioare. Insa nu contesc rezultatele studiilor organizatiilor internationale, e bine de mentionat insa pe ce piete sunt facute
Buna Andrada, iti multumesc pentru precizari. Si eu cred ca in Romania se sta bine daca comparam cu alte tari, precum Spania, Italia, Franta si poatae chiar mai bine decat Germania si UK. In agentiile de turism este mai usor ca situatia sa fie echilibrata pentru ca acolo majoritatea sunt functii de relatii cu publicul, care potrivit stereotipurilor se potrivesc femeii care socializeaza mai usor. In cazul hotelurilor este mai complex si nu trebuie sa ne uitam doar la nivel de pozitia de director, housekeeping, bucatarie. De exemplu ar fi interesant de vazut cate femeii ocupa in hotelurile din Romania functia de sef de intretinere sau de responabil cu partea de tehnologie. Interesanta partea cu ministrii. In Spania de exemplu majoritatea functiilor din administratiile publice din domeniul turismului sunt ocupate de femei. Alvaro Carrillo spunea ca asta arata doar cat de putina importanta acorda administratia publica din Spania acestei industrii. In Romania nu imi este greu sa ma pronunt. Stiu ca au fost puse femei in fruntea unor ministere asa zise “importante” cum ar fi cel al Transporturilor, Muncii, Educatiei. Problema apare cand aceste femei chiar sunt cele care iau deciziile sau sunt doar puse in fata. Nu pot sa ma pronunt in cazul Romaniei. In Franta de exemplu, acum cativa ani, prin lege marile companii au fost obligate sa puna femei in consiliile de administratie. Asa ca au rezolvat problema punandu-si in functie mama, bunica, in orice caz femei cu varsta in jur de 70-80 de ani, ca sa se asigure ca tot barbatii din companie iau deciziile :D. In ceea ce priveste studiile, au fost multe din Spania, dar pe care nu le-am mentionat in articol. Am preferat sa pun mai degraba ce a zis, de exemplu, directoare de resurse umane de la Amadeus IT din Madrid, deoarece acolo lucreaza oameni de toate nationalitatile si tot ce ar putea fi, intr-un grad mai mare sau mai mic, valabil si pentru Romania.
Ana, problema difera de la o tara la alta si adevarul este ca in Romania in privinta asta sta mai bine decat multe tari din Occident. Asta nu inseamna ca problema nu exista. Totusi nu trebuie sa ne uitam doar la un nivel de director, unde este mai usor sa gasesti femei ci si in consiliile de admnistratie si numarul de femeii care ocupa functia de presedinte sau CEO in companii. O alta problema este si faptul ca aflandu-se pe aceeasi pozitie femeiile castiga mai putin decat barbatii. Si se spunea la aceasta conferinta ca de cele mai multe ori asta se intampla pentru ca barbatii isi afiseaza mai usor reusitele si nu au retineri in a cere ca acestea sa ii fie recompensate. In schimb femeia asteapta ca cei din jur sa observe si sa o aprecieze. Aceste lucruri au fost observate in timpul interviurilor pentru angajare, unde femeile nu isi scot in evidenta reusitele profesionale la fel ca si barbatii.
sincer…trebuia sa scrieti in titlul articolului ceva referitor la piata europeana. in Romania, la toate marile companii, exista femei in conducere, asa ca tema aceasta, pentru Romania, trebuie abordata doar de oameni complexati.
in Romania, grilele de salarii, care sunt oferite de catre marile companii, sunt aceleasi indiferent de sex.
Buna Dan,
Multumesc pentru comentariu si pentru sugestie. In titlul nu puteam pune ceva referitor la piata europeana, pentru ca nu este vorba doar despre piata europeana. In toata lumea putem gasii femei in conducerea companiilor mari si accesul femeii la aceste functii s-a imbunatatii considerabil in ultimii ani. Totusi cu acest articol nu vroiam sa abordez sa ma axez doar pe partea functiilor la nivel inalt ci si pe faptul ca exista inca multe stereotipuri si ca inca sunt multe domenii in care predomima barbatii si altele in care predomina femeiile, exemple housekeeping, tehnologie, intretinere. Toate aceste domenii au o legatura cu industria turismului. Cred ca trebuie sa avem o privire de ansamblu. Nu pot stii exact cum este situatia in Romania pentru ca nu am date si toate datele ce le-am dat sunt de pe alte piete, sau in general. Totusi, faptul ca la Amadeus exista problema asta in toate centrele din Europa, unde lucreaza oameni de pe toate continentele, cred ca spune ceva.
Raman la parerea mea ca in turism, in Romania, lucrurile nu stau asa.
Uite, asta e un site pe care lumea intra si citeste benevol si scrie (se evidentiaza, isi expune cunostintele etc..) tot benevol, si din lista de 10 autori de sus vad 6 femei.
In jurul meu – colegi, prieteni, veri, frati etc – nu mi se pare deloc, dar absolut deloc, ca fetele/femeile sunt mai retinute in a-si evidentia reusite profesionale. Sunt voluntare, indraznete, unele chiar agresive si cu exagerata incredere in ele.
Repet, statistice sunt statistici, poate doar sunt eu inconjurata de mai multe femei deschise la cap decat altii dar ma indoiesc.
Ana iti inteleg punctul de vedere si eu sunt la fel, inconjurata de multe femei deschise la cap. Din pacate aia nu inseamna ca nu exista probleme, eu mi-am dat seama de asta abia cand am plecat in strainatate. Am inceput sa vad la stiri ce probleme au in Spania si UK, unde salariile femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor si i-am spus mamei mele, “Ciudat, vezi la noi in Romania nu se intampla asta”. Raspunsul ei m-a socat, “Eu la locul de munca castigam mai putin dect colegii mei barbati”. Cand studiam in Franta un coleg francez imi spune: “La voi in tara femeile sunt foarte discriminate. Am o prietena roamanca care mi-a spus ca mama ei are o afacere (reparatii electrocasnice, daca bine imi aduc aminte) si intampina dificultati in a gasii clienti pentru ca este femeie si la voi femeile sunt platite mai prost decat barbatii”. I-am raspuns ca asta nu se poate generaliza pentru toata Romania, ca se poate intampla sa fii discrimnata ca si femeie, dar ca asta se poate intampla oriunde in lume si acestea castiga mai putin si in Spania, UK si Franta. El imi spune: “Nu, in Franta nu se intampla asta”. Ca la scurt timp, la materia de discriminare pe care o faceam la universitatea noastra sa ni se prezinte niste statistici in care se spunea ca in Franta femeile castiga cu 25% mai putin decat barbatii si ca au putine femei in functiile high-top. Era si Romania prezenta in statistici si statea ceva mai bine ca Franta, dar inca exista probleme. Eu in liceu am studiat matematica-informatica si din 25 de elevi eram doar 7 fete. Cati barbati lucreaza in housekeeping? Cate femei lucreaza in industria tehnologiei sau in alte industrii in mod traditional ocupate de barbati?
Este o problema complexa, care isi are originea in cultura si educatie. Lucrurile au evoluat foarte mult in ultimele decenii si faptul ca vedem femeii in toate tipurile de functii si job-uri ne face sa nu ne dam seama de problemele care inca exista.
Cred ca parerea lui Dan surprinde cel mai bine starea de fapt a articolului. Noi traim in Romania. De ce ne doare de capra vecinului atata vreme cat la noi lucrurile nu stau intotdeauna ca afara ?
Dragu, ma surprinde intr-un fel incercarea de a rezuma totul doar la Romania, mai ales ca vorbim despre industria turismului. Pentru ca scopul articolului meu nu era acela de a scoate in evidenta o problema din Romania ci una la nivel mondial, cu diferente de la o regiune la alta si de la o tara la alta. Dar cum este vorba despre industria turismului si cum si in Romania primim turisti straini, unii romani isi cauta joburi in strainatate sau vor sa faca afaceri in strainate, este posibil sa intalneasca problemele expuse in articol. Pentru ca o companie din turism trebuie sa se gandeasca ca daca primeste turisti de exemplu arabi, ce angajat se va ocupa de ei. Daca este femeie cum o va sprijinii compania in acest caz? Daca esti femeie si cauti un job in strainatate trebuie sa iti pui problema ca poate vor tine cont de faptul ca esti femeie, ai copii, familie, etc. Si daca esti discriminata ai vre-un instrument legal la indemana in acea tara ca sa te aperi? Daca ai o companie in turism si vrei sa intrii pe piata araba, chineza, japoneza cum vei aborda problema tinand cont ca este posibil sa intampini probleme in acele tari pentru ca esti femeie?
VM cred ca tocmai ti-ai oferit singura inca un subiect pentru un nou post. Multa bafta. 🙂
Ai dreptate. Si daca ma gandesc mai bine este material pentru mai mult de un subiect. Am sa incep deja sa lucrez la el ;-).