Agentii de turism si hoteluri – intre parteneriat si individualism

Cu toti cei care avem o afacere ne dorim ca aceasta sa prospere, sa creasca si sa se dezvolte armonios.

Insa fara proiecte de colaborare si parteneri de afaceri, drumul este unul anevoios.

Depinde si de domeniul in care ne dezvoltam afacerea e adevarat, dar poate mai mult decat in alte domenii, domeniul turistic presupune colaborare si parteneriate, o relatie de simbioza intre actorii implicati in activitatea turistica.

Si totusi, cum stau lucrurile in ceea ce priveste colaborarea dintre agentiile de turism si hoteluri?

Exista o buna colaborare intre agentiile de turism si hoteluri sau se merge mai mult pe individualism? Cum este mai bine pentru un hotel? Sa aiba parteneriate cu agentii de turism sau sa se promoveze singur si sa-si atraga clientii prin mijloace proprii? Cred ca fiecare dintre cei care sunteti proprietari ai unui hotel, aveti raspunsuri personalizate in functie de experienta, de modul in care va conduceti afacerea, de intamplarile prin care ati trecut.

Consider ca cea mai mare problema apare in momentul in care fiecare dintre cele doua parti ajunge la concluzia ca realizeaza mai mult decat cealalta parte.

De exemplu: agentia de turism considera ca este principala sursa generatoare de clienti pentru hotel si nu este apreciata la adevarata valoare sau hotelul considera ca produsul turistic comercializat de catre agentie i se datoreaza in mare parte lui, iar agentia de turism il comercializeaza si castiga din asta.

Ce se poate face in acest caz? Ar fi potrivit ca atat agentia de turism cat si hotelul sa inteleaga faptul ca produsul turistic nu inseamna doar drumul, cazarea si masa, iar un sejur reusit poate fi afectat de factori interni sau externi intr-un mod pozitiv sau negativ, asa ca pana la urma nu este de ajuns ca fiecare sa fie cu partea sa, de genul: eu am facut pana aici, de aici e treaba ta. Se recomanda sa fie pastrata o permanenta legatura intre agentia de turism si hotelul unde sunt trimisi turistii, iar parteneriatul dintre agentie si hotel sa fie unul benefic pentru ambele parti.

Am intalnit destul de des cazuri cand hotelurile sau pensiunile turistice isi indeamna clientii sa nu mai apeleze la agentia de turism si sa vina direct la ei, fara sa mai plateasca serviciile unei agentii. Este dovada de lipsa de fair-play si civilizatie, ceea ce in Romania nu ma prea mira sincera sa fiu, dar ar trebui sa avem alte pretentii si asteptari in primul rand de la noi insine ca persoane.

In Cipru spre exemplu, am vazut o colaborare intre o agentie de turism din Europa si un hotel de pe insula care pur si simplu m-a uimit, nu doar prin eficienta acesteia dar prin termenii contractului dintre parti.

Agentia de turism avea mai multe filiale in tarile nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca) si a incheiat un parteneriat cu un hotel din statiunea Protaras, Cipru, in care era stipulat faptul ca 90% dintre turistii cazati la hotel sunt doar din tarile nordice, iar restul de 10% pot fi din orice alta parte.

Se asigura de catre agentia de turism, un grad de ocupare al hotelului de 70% iar in cazul in care in unele luni nu se atingea acest grad de ocupare, agentia ii platea hotelului ca si cand ar fi avut tot 70% grad de ocupare. Adica nu conta ca luna aceasta hotelul avea un grad de ocupare de 40% pentru ca tot ca pentru 70% isi primea banii.

Ce primea agentia in schimb? Ei bine, avea dreptul sa fie informata tot timpul cu privire la cei 10% turisti care erau cazati in hotelul respectiv, si asigura crearea unui climat placut pentru clientii sai in conditiile in care turistii aveau posibilitatea sa se intalneasca cu persoane care vorbesc aceasi limba ca si ei, copiii lor sa lege prietenii cu usurinta, sa se simta ca si acasa doar ca intr-un climat mai placut.

Echipa de animatie turistica era formata din persoane tot din tarile nordice si chiar si printre personalul de la restaurant si receptie se regaseau persoane din tarile nordice care vorbeau aceeasi limba cu a turistilor.

Exista astfel o comunicare mai eficienta intre clienti si personalul hotelului, ceea ce ii multumea pe turisti. Atat agentia de turism cat si conducerea hotelului, erau incantati de colaborare si aveau clienti fericiti.

Am vrut doar sa evidentiez cat de importanta si vitala este o colaborare si cum se pot imbunatatii serviciile din domeniul turistic. Pana se va ajunge si la noi in tara la colaborari eficiente (se vor lasa orgoliile si invidia deoparte) eu va doresc numai bine si spor la treaba!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismSimona Balea
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

13 Comments

  1. Adevăruri dureroase despre care nu se prea scrie, dar oare nu ANT ar trebui să informeze sau să medieze o relație de business? ANTREC are un parteneriat cu ANAT doar pe hârtie!

  2. Interesant articol…
    In Romania se urmaresc banii, nu exista fair play pe piata noastra.
    Nu cred ca va exista fair play vreodata, totul pleaca de la gandirea managerilor si a patronilor.

    1. Buna ziua, privind exemplul dat mai sus la incheierea acelui contract. Agentiile de turism nu isi mai dau interesul chiar cu contract semnat sa aduca turisti.
      Plus in cazul unor eventuale greseli de ale lor ei dau vina tot pe hotelieri. Cum sa ne bazam pe agentii?

      1. E drept ca pe piata exista multe agentii care nu isi dau interesul.
        Pe de alta parte exista si hotelieri care incearca permanent sa “sara” peste agentile de turism si sa atraga clientii trimisi de acestia direct data viitoare. In ambele cazuri abordarea este gresita insa respectivii nu isi dau seama de asta si nici nu-i intereseaza.

        Este loc de imbunatatire de ambele parti. Dorinta mai trebuie sa existe.

        Sunt intr-adevar multe agentii si hotelieri care nu fac lucrurile asa cum trebuie insa in cazul celor ce isi doresc servicii de calitate este loc de mai bine. Iar lucrul acesta se obtine numai prin educatie si prin dorinta de a face lucrurile sa mearga bine si pe viitor, nu numai la momentul acesta

        Aviz celor care se gandesc numai la bani si la momentul prezent: pe viitor se va aprecia calitatea iar cei care aleg sa ofere servicii de calitate (agenti de turism, hotelieri, etc) vor fi acolo, restul vor disparea.

        1. Acum cativa ani agentiile se bateau sa isi castige hotelieri cei mai buni, insa azi cam pot avea acces orice agentie mare sau mica. Insa imi sustin parerea facand comparatia cuvenita din ani precedenti.
          Anul 2013 au avut foarte mare schimbari intre agentii si tot ei erau cei care vor sa pice in picioare la greseli.
          Cu parere de rau va zic am fost dezamagita.

    2. Tocmai la mentalitate trebuie lucrat. Este nevoie de mai multa educatie in turism!

  3. ANAT si ANT nu fac nimic sa intermedieze aceasta situatie intre agentii de turism si hotelieri. Am dovada zecile de mailuri trimise atat ANAT cat si ANT cu exemple concrete de hoteluri care refuzau sa cedeze comsion agentiilor de turism, sau vindeau direct turistului sub tariful de contract sau la acelasi tarif cu cel de contract. in repetatele randuri in care s-au facut sesizari nu am primit nici un raspuns!

  4. La targul de turism, am hotarat sa iesim din ANAT. Ne pare rau, dar nu ne mai reprezinta interesele. Am facut o lista si am strans 35 de semnaturi a agentiilor car vor sa iasa asociatie.
    Lista este deschisa.
    O sa ramana in ANAT doar liberala Lucia Morariu, care vrea sa stranga bani la buget pe spatele nostru, in loc sa ne sustina.
    Iar mirlania cea mai mare este ca au discutat in CD despre asta, desi nu era pe ordinea de zi. Pe ascuns, pe furis, asa cum le sade bine unor oameni de nimic.
    Iar noi am dat votul cu toata increderea.
    Oleg, Mihaela Vidovici, Adriana, Paula si toti ceilalti, voi nu vedeti nimic? In curand veti ramane fara obiectul muncii.
    Va platim salariile, sedii cum noi nu avem si nu vom avea niciodata, deplasari si altele, iar voi ce faceti?
    Ce faceti voi pentru noi?
    Ca de la CD, nici o sansa….

    1. Si noi am iesit din ANAT de mai bine de un an, din aceleasi motive….plateam o cotizatie degeaba

    2. Bravo Alina Enescu, bravo Iulia!
      In sfarsit, desi cam tarziu, cineva a ajuns la aceeasi concluzie (ca ANAT nu reprezinta interesele membrilor sai), la care am ajuns si eu acum 8 ani. Activitatea si atunci era tot maro-liberala.
      “Liberala” isi spala lenjeria intima in public si, din pacate aceasta mare “doamna” ex-sefa/membra a comisiei de etica se mai indeletniceste si cu taieri masive de comisioane (din comisioanele extra pe care le primeste de la tur-operatori), ca deh, ea POATE si restul nu. Cum? Pai simplu! Pana cand sunt destui aceia care-i sa-i plateasca franchizele, nu va avea nici o apasare jenanta pe suflet, sa le faca -tot acelora- si nu numai: concurenta neloiala. Este de “admirat” si colaborarea cu hotelierii de pe litoral, unde obtine intotdeauna cele mai mici tarife. Sindicatele si sfanta spaguta sa ne traiasca! Asa se fac “colaborari” fructuoase cu hotelierii! In rest, sa fim cu totii sanatosi.

  5. Good point. Dar ce te faci in Romania, cand agentia nu valorifica locurile contractate? M-am confruntat cu aceasta problema acum 3-4 ani. Hotelul a fost fortat sa dezvolte o strategie individuala, altfel s-ar fi dus totul de rapa. Colaboram in continuare si cu agentii, insa tehnologia ne permite azi sa vindem direct turistilor mult mai rapid si mai usor. Sub nicio forma nu mi-am incurajat turistii sa renunte la agentie, daca aceasta era metoda prin care isi doreau sa rezerve pachetul de vacanta. Insa, noi activam in statiunea Mamaia unde turismul de week-end e rege. Agentiile nu sunt atat de flexibile incat sa vanda pachete de week-end. In acest caz vanzarea directa este mult mai buna.

Leave a Response